Медицина или право? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121361)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14383)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6482)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18570)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Медицина или право?
преди: 1 година, 9 месеца, прочетена 1809 пъти
Остана ми една година до завършването на средното ми образование, и се чудя какво да уча. Понеже леля ми е с висшо образование и е завършила икономика във Велико Търново, я попитах за медицината. Нейният отговор беше:´´Учиш 6 години, а след това практикуваш и учиш 14 години. Лекар се става едновременно с практика и здраво учене! По-добре да учиш право. ´´
Ако има хора, които учат или са завършили някоя от двете специалности нека остави коментар. Искам да знам абсолютно всичко в поддробности и за двете специалности. Ще ми бъдете изключително полезни! Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 9 месеца
hash: 91c2d88ac7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Което ти е на сърцето учи, че после цял живот ще го работиш. Пък и да не го работиш, много години се учи, ако не ти идва отвътре - ще ти е трудно и в крайна сметка няма да извлечеш максимума от годините на обучението.

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: fbf2239bd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   И двете има смисъл само ако имаш дебели връзки/роднини. Иначе ще станеш лабораторен лекар или рентгенолог и ще се чудиш откъде да крадеш. Същото и с правото - без рода няма как да долазиш до прокурор или съдия, а за свещения граал "нотариус в София" направо е забранено да мечтаеш. Повечето прависти са нископлатени секретарки.

В заключение - тези двете не са образование, а приемен изпит за мафия. Парите при Бялата мафия са повече.

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 8a5af2ae1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Слушай сега батко ти да ти обясни как стоят реално нещата в България, конкретно за тези двете специалности. Държа да отбележа, че това са конкретно моите виждания и не искам да задължавам никой с мнението си.

Тези двете, заедно с още 3-4 професии са малкото читави в България. Генерално това са престижни, сериозни, доходоносни, стабилни професии, за които се искат знания, време, лишения, непримиримост, амбиции, интелигентност.

За да учиш медицина първо ти трябват добри оценки по Биология, Математика, Физика, Химия. Трябва да ти е интересно и да го чувстваш като дълг да помагаш на другите. До тук добре, но сега идва момента за тежката действителност. Медицината не е за всеки. Първо е сложна. Второ е изключително ангажираща като време за учене, преди изобщо да започнеш да работиш някъде. Доколкото съм чувал се учи около 5-6 години, след което следват специализации за още толкова години. Ти готов ли си минимум 10 години да учиш сериозни и сложни неща, търпейки лишения и работейки за смешни пари нещо около сферата или странично от нея? Това първото. Второто, заради което аз никога не бих станал лекар е самата работа и заплащането. Най-вероятно редовно ще ти се налага да даваш допълнителни смени и да стоиш по цял ден в болницата, срещу с извинение към всички лекари... смешна заплата. Естествено, че има изключения, които си взимат хубави пари, но тва са стари кучета тарикати и схемаджии. Едва ли има млад лекар, който на втората година работа да взима 3к. Може и да греша, но имам познати лекари и всички работят по цял ден, тормозят се и взимат едни 1500 лева, което на мен ми се вижда малко за такава професия. И това говорим за Варна, а не за някой малък град.

Правото лично според мен е по-лесна дисциплина. Там се иска много четене и помнене, но не е като медицината или примерно някакво инженерство. Хубавото е, че правото ти отваря доста врати за различни позиции. Можеш да си в МВР, адвокат, брокер, шефче, консултант, учител, директор и още доста позиции, за които сега не се сещам. Лошото е, че лично за мен няма да просперираш, ако не си схемаджия. Това конкретно, ако смяташ да ставаш адвокат. Иначе за другите позиции ми се вижда ок.

Генерално за двете специалности бих ти казал, че не си струва в България, за съжаление. Нека ти дам пример със себе си. Аз се занимавам със софтуерно инженерство. Започнах да се интересувам повърхностно на твоите години, но нищо сериозно. Чак на около 22 започнах да се занимавам много сериозно, последователно, знаейки какво целя и какво трябва да правя. В рамките на две години дръпнах доста, учих на няколко места, в последствие завърших и университет. Цялото време, което съм инвестирал в учене от момента, в който осъзнах, че това е моето нещо до първата ми работа и то не като някакъв стажант е около 2 години. Първата ми заплата беше 900 лева. След половин година ми я направиха 1500, заради добри резултати. След известно време заплатата ми придоби размери, равни на началната ми заплата х3, х4 и нагоре. Излишно е да казвам, че фирмата е чуждестранна. Тоест това е повижаване на заплатата със 66% за половин година спрямо началната ми заплата. Същевременно гледам нашите лекари измъчени и покрай тази пандемия взимат по 1000 лева, а бачкат от години. Просто не е справедливо. Моята специалност също изисква непрестанно учене и гореспоменатите качества, но смятам, че лекарите имат по-тежка работа определено. Най-малкото аз като объркам нещо в кода го връщам и го мисля наново, но с пациентите кво правим ако се обърка нещо? Мисли добре какво искаш, за да не съжаляваш. Аз като бях на 15-16 исках да ставам стоматолог и искрено се радвам, че не тръгнах в тази посока. Между другото те си печелят добре и нямат толкова натоварваща работа като лекарите, макар че и там зависи какво точно работиш. Има и "лекари" дето, за да ти кажат здрасти, добре си, чао ти взимат 50 лева.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 75518bdaf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Всеки 3-ти учи Право. Няма толкова работа за прависти. Изискват се и контакти. Ще останеш със диплома без покритие. На теория дори при пробиване в правния сектор, то законите постоянно се менят или ъпдейтват така че и там е учене цял живот ако човек само там ще седи. Минус е че не е добре платено и е ограничено от към развитие само в България.

За лекарството няма какво да се коментира - лекари винаги се търсят и във страната и извън страната. Професията се води благородна и уважително. Заплащането извън страната на лекари е и по-голяма. Има безкрай специализиране и се учи цял живот та няма да ти е скучно. Иначе имаш гарантирана работа.

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 88d4ffcf28
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   С право няма да намериш лесно работа . За медицина трябва много учене , но след години ще си добре , работа има , може да работиш и в чужбина . Лекарите са добре .

 
  ...


...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 5fbfb243e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Не съм учила нито едно от двете. Но това са едни от най-трудните специалности. След това и двете изискат яка квалификация , за да станеш специалист. Като, че клоня към медицина за по-добра перспектива. Тук обаче се иска, освен учене и полагане на изпити за добиване на специалност. С медицина плюс език би могла да имаш реализация в чужбина, ако това те влече. С нашенското право- малко трудно, ако нямаш контакти за започване някъде из европейските институции.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 3f36937b61
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Моят съвет е да запишеш медицина. В днешно време голяма част от медицинските работници в България се намират в предпенсионна възраст. Също така има недостиг на определени мед. работници: анестезиолози, мед. сестри, уролози, офтамолози и т. н(поне така е в провинцията).

Напълно съм съгласен с мнението на леля ти, че следването в медицината е трудно е продължително, но накрая имаш работа. Имам приятели, които минаха по този труден път и успяха да се реализират в света на медицината(конкретно в дентална медицина, фармация и мед. рехабилитация).

Не е задължително да запишеш медицина и след това да специализираш конкретна специалност. Можеш да запишеш директно фармация или дентална медицина, рехабилитация. Така поне си спестяваш време за специализация и нерви.

Местата, които ти препоръчвам да следваш са: МУ София, МУ Плевен и Мед. факултет СУ.

Сега ще ти разкажа за правото! Правото също като медицината е трудна специалност. Учи се пет години. Накрая имаш тежък държавен изпит. След завършването си караш стаж. След като изкараш стажа си, трябва да се явиш на изпит за придобиване на юридическа правоспособност. Тежък изпит е не всеки успява. Накрая трябва да намериш къде да работиш (кантора, прокуратура, съд, полиция, частни фирми и т. н).

Най-голямата неприятност на правото е, че е връзкарска работа. Хора които имат много връзки си намират лесно работа. Друг случай е семейството. Тоест хора, които имат роднини работещи в сферата на правото също си намират лесно работа.

Университетите, в които може да се изучава право са: ЮФ СУ, УНСС Симеоново, НБУ, ЮЗУ Благоевград, ВТУ, ПУ, РУ и др. Най-големите прависти за съжаление идват от ЮЗУ Благоевград(заради връзките и нахалството). Голяма част от тях работят в големите държавни институции и взимат големи заплати.

Не съм правист по образование(дори и не съм доктор). Всичко това знам от един мой приятел, който завърши право в ЮФ СУ. Успял е премине през всичко това, което съм описал горе. Този мой приятел търсеше работа в продължение на две години и преди три седмици успя да си намери работа в адвокатска кантора в София.

Дали ще си в света на правото, или в света на медицината, ще трябва да бъдеш много отговорен човек. Ако нещо сбъркаш, ще носиш тежки последици.

За финал! Не се пише "висшо образование", а "висше образование".

Това е моят съвет. Пожелавам ти успех и никакво отчаяние!

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: fafd0e97dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   За право нищо не мога да кажа, но медицина учих една година и се отказах. Не е чак толкова много ученето, първата година поне. Но докато се реализираш трябва да мине много време. А аз осъзнах, че искам повече време за мен, за бъдещото ми семейство, мъж, деца. Затова се отписах и сега уча софтуерно инженерство. Имам роднини и познати и в двете специалности. Медицината не е добре, не е добре на 26- 27 да те издържат, трудно е да се вредиш за желаната от теб специализация. Във випуска на брат ми златните хипократи искаха да са хирурзи, а сега са в спешна медицина, дерматология и т.н. Хора, на които това е мечта и призвание, не бива да се отказват, аз разбрах, че не съм за там.

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: a48cba4011
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Медицина, разбира се. Като завършиш право, какво? Ще станеш адвокат, а адвокати колкото щеш в България. Лекарите се търсят и успешно реализират както тук, така и в чужбина. За качествените лекари става въпрос, разбира се.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 3b9c54ce56
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   И за двете професии се изисква много учене и след завършване се започва на ниска заплата и ти трябват още много години квалификация за да започнеш да взимаш хубави пари.

Прависти има много и търсенето е малко, та можеби с право ще ти е по-трудно да искарваш повече пари.

Медицината като цяло е по-търсена, липсват кадри и следващите години липсата на кадри ще става още по-голяма, което означава повече търсене за медици и повече пари.

Най-важното е обаче да ти е интересно. Ако нямаш това желание и интерес да знаеш как работи човешкото тяло, да знаеш как различните химични елементи, какви реакции създват във организма и така нататък, няма как да успееш, защото просто ще ти е трудно да учиш и да се развиваш.

 
  ...

...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: e5ed002014
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Моят искрен съвет като дипломирал се преди година юрист с отличен успех - не учи "Право". Няма да намериш реализация в България, ако ти или близкото ти обкръжение не яде и пие с правилните хора на една маса. Боли, но е истина. За съжаление я прозрях чак тогава, когато на първото интервю ми предложиха 900 лв, иначе през изминалите шест години във факултета винаги съм си мислил, че тези неща се говорят от некадърните колеги, които искат да се оправдаят пред себе си за собствената си неслука.

Благодарен съм на родителите ми, че са ме научили да имам резервен план за всичко в живота. Освен правото и обществените науки, винаги съм имал влечение и към ИТ, и през годините, съвсем сам и с много изчетена документация и експерименти, воден от чисто любопитство и стеремеж да разбера как работи дадена технология в основите и, а не да се задоволявам с повърностния поглед, придобих солидни умения в областта на системната администрация и мрежите, които ми позволиха да се реализирам там без каквато и да е било диплома или сертификати, просто показвайки технически знания и способност да решавам проблеми ефективно. Слава на меритокрацията на мястото на шуробаджанащината. Просто два различни свята - когато хората видят, че имаш повечко знания и умения от средностатистическия служител, се отнасят с теб с уважение, ценят те като специалист и ти помагат да растеш, докато на няколкото интервюта за юридическа работа, които имах, отношението към теб е като към отчаян и лесно заменим човек, с който работодателят може да се гаври безпардонно още на интервюто.

И да, срамно и тъжно е, че колеги, които учат с години за конкурсите за младши магистрати, ако един ден случат на година без толкова много калинки и са си скъсали дупето от четене до сутринта, може и да се класират и да станат младши съдии, прокурори или следователи, за заплата, равнавяща се на 40% от това, което получава един middle ИТ специалист, даже не и senior.

А защо е тъжно? Защото работата в съдебната власт е една от най-отговорните юридически професии и всички юристи я възприемат като най-високата топка, която може да се хване. Ако 6 години от живота ми струват най-много 2800-2900 лв. за младши магистрат - без мен.

Не съжалявам и за миг, че съм дал 6 години от живота си, за да завършва "Право", защото ме научи на много, но никога няма да работя юридическа работа с обидно ниско заплащане, защото държавата не може да разреши сочените от години проблеми с пренасищането на пазара на труда с юристи - високата пропускливост на държавни изпити и превоспособност на доказани в хода на обучение идиоти, прекалено лесен прием, който не проверява способности, необходими в юридическата работа и други всеизвестни.

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 88d4ffcf28
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   2 Явно нямаш представа какъв глад за лекари има на много места. Лекаря винаги може да си намери работа, да стане такъв е много трудно.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 9771abf66c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   В "Правото" има реализация и то солидна, но трябват връзки и малко късмет, естествено и знания. Аз учех История, но имах приятели, които следваха в ЮФ и да ти кажа честно, те бяха посредствени студенти, т. е. - нямаха връзки, нямаха родители или роднини юристи и единият след завършването си остана като асистент във факултета и започна да гради академична кариера, мисля, че сега и като адвокат е успял да се впише. Не знам, като цяло и за медицината, и за правото - трябва да си наследствен кадър иначе много трудно ще изкласиш в началото на пазара на труда. Но...нищо не пречи да опиташ :). Важното е да учиш сериозно и да имаш много добра подготовка, каквото и да избереш.

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 2272618027
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   6 дори авторът да е жена от къде разбра това не ми е ясно?

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 2272618027
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   11 е прав у нас най-добре е да си ИТ или собствен бизнес.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: d86d3ae067
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Като ти гледам правописа, ориентирай се към сервитьорство и/или барманство.

Успех!

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 55d8cce015
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Не бих учил нито едно от двете, не и в България. Медицината е най-неблагодарната работа - учиш цял живот, работиш денонощно (заебаваш си семействто, деца, всичко) и взимаш мижави пари, колкото да оцеляваш. Ако ще е медицина, по-добре да е фармация. Пак ще взимаш същите пари, но учиш 4 г. и си шапка на тояга. Не се занимаваш с цигани и Ганьовци, които искат да те бият през ден. Знаеш си работното време и не се занимавш с глупости по нощите с пияни, заляни, наръгани, насрани, наркомани, побойници и какви ли не.

Колкото до правото - там е презаситено. За да имаш право въобще да го работиш, се плаща една голяма сума, за да си член на гилдията. От там нататък ако имаш връзки, ще те уредят да чиракуваш години наред за без пари и от там нататък ако си станеш добър и си завъдиш клиентела, ще си отвориш кантора и ще изкарваш, колкото да си платиш разходите по дейността и евентуално да ти остават едни 1-2 к, понеже пазара е презаситен и такива като теб ще има поне още 10 дори и в малък град, а като се замислиш колко често им се налага на хората да ползват такива услуги. Това не е хляб, който да го консумираш всеки ден. Аз през целия си живот съм ползвал такива услуги 2 пъти.

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 14deaeabf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Вече ти е късно да се подготвиш за медицина. Изискват се две години подготовка по химия и биология за приемните изпити.
Избери ИТ-ориентирана специалност, ако те влече.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 15269116ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Като човек в тази сфера, ще ти кажа, че и двете професии е много трудна реализацията, ако нямаш познат в тези сфери. Просто в България дълго време се подготви да учиш, да работиш по празници, да вярно, ще трупаш опит, но много бавно ще се случат нещата. За пари, ще изкарваш, ама гледай да има кой да ти плаща наем, сметки и т. н. Това са занаяти и нещата се крадят и непрекъснато трябва да се труди човек.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: d399cbb680
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Можеш да направиш следното!

Завършваш Право и след това специализираш Медицинско право. Хем си
Юрист, хем си в сферата на медицината.

Накратко Медицинското право се занимава с въпроси свързани с Лечебни заведения, – видове, създаване, структура, управление, взаимотношения с пациенти, различни административни органи (НЗОК, МЗ, ИАМО, РЗИ и други); Регионални здравни инспекции, ТЕЛК/НЕЛК и други, актове и тяхното обжалване.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker