Всички ли започнахте висше веднага след 12 клас? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Всички ли започнахте висше веднага след 12 клас?
преди: 1 година, 7 месеца, прочетена 1445 пъти
Питам дали сте пропускали една година или повече. И какъв ефект е имало това за вас. Примерно губили ли сте мотивацията си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 6 месеца
hash: 687e66810f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Аз учих една година и прекъснах, защото видях, че няма да стане с нивото на нашето образование. Бях записал специалност в сферата на Компютърните науки и се разочаровах от действителността. Прекъснах за 4 години и учих в две академии, както и много повече сам. Намерих си работа много преди моите "колеги", които и години след завършването, и до ден днешен не могат да си намерят работа, а аз си работя и си уча без проблеми дистанционна форма. Изключително ми е лесно, защото тази форма на обучение хем те оставя да си учиш когато прецениш и колкото прецениш, хем голяма част от нещата вече съм ги учил на други места/от работа. Това беше едно от най-добрите решения, които съм взимал, тъй като имам вече няколко години опит в сериозна фирма, учил съм на няколко различни места с различен вид преподаване и различна концепция, както и ми предстои завършване с почти отличен след по-малко от година. Загубих мотивация определено, защото голяма част от нещата в университете, които учим в момента вече ги знам.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 253c12b7a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Веднага започнах. Реших, че е по - добре, защото знаех, че почна ли да работя, шансовете да запиша висше са минимални.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 859dbd9bf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   На мен ми се искаше сякаш да си почина 1 година, но почнах веднага и не съжалявам! По-добре по-рано да го завършиш и да почнеш работа по-специалността, ако имаш възможност, разбира се! А и за мотивацията ти да учиш се губи след някоя друга година.
Аз например сега не си се представям да запиша дори още 1 магистратура... като че ли не ми се занимава, а е добре да изкарам...

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3e01c0847a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Да, веднага.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: d8c08087fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   И аз мислех, като теб една година да поработя и да започва да уча, в последният момент се отказах защото си знаех, че ако сега не запиша после ще се откажа. Записах и в момента съм акушерка първи курс, не съжалявам!

 
  ...


...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: b910c28e70
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не.
Започнах работа, учих в британски колежи и съм много по-доволна. Когато ми е необходимо да знам нещо, проучвам сама или се записвам на курс. До момента никъде не са ме питали за диплома, а да покажа какво мога.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: c03e3b609d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Да, почнах веднага след 12 клас, както и всичките ми съученици с едно изключение от 26 човека, но момичето си имаше точна и ясна цел за медицина и предпочете да се подготви още една година за кандидатстудентските изпити и влезе.
От собствения си опит мога да кажа, че в повечето случаи това си е абсолютна грешка. На 18-19 почти няма човек, който да знае какво иска от живота си, какво му се удава и в кое е добър, да си прецени възможностите. Много мои съученици вече съжаляват какво са записали и завършили, осъзнаха, че това не е тяхното нещо, не им е интересно и не желаят да го работят. Да не говорим пък колко от тях не могат да си намерят работа по специалността.
Аз самата учих до средата на втората година и се отказах. Но аз записах, само защото бях накарана от нашите да запиша нещо, независимо какво. Нямало как да нямам висше, след като и те двамата имали висше. Било срамно. :)
И ако трябва да бъда честна това, което записах ми се удаваше, имах отлични оценки и стипендия, но просто не го харесвах. Реализацията също беше съмнителна. :)
Затова и прекъснах и по-добро решение не съм вземала. Почнах да работя над въпроса да работя точно това, което ми харесва. Избрах много по-труден път, който ще ми отнеме доста повече време, но не го смятам за проблем. Късно е чак като си 2 метра под земята. :)
Моят съвет е да се отърсиш от мнението и препоръката на вашите какво трябвало да правиш, защото обикновено тяхната информация е била актуална преди 20-30 години. :) Седни и помисли ТИ какво искаш поне за момента и вземи твърдо решение. Но се погрижи и финансово да се откъснеш от тях, както аз направих. Така и да не са съгласни с теб, няма да ти кажат нищо. Като цяло, ако си над 19-20 хич не е добре финансово още да си зависим от тях. Това ти ограничава правото на свободен избор, дори и да се окаже грешен.
Ж23

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: cfdba04d5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Не, взех си почивка две години. Реших че няма за къде да бързам и че по-добре да обмисля добре каква специалност да запиша. Третата година активно се подготвях за изпитите. И не съжалявам, решението го взех сама. Още преди да завърша обаче вече работех в сферата на моята специалност (от малка бях записана в специализирано учебно заведение) та всъщност като завърших вече си бях професионалист, висшето в областта те прави баш майстор т. е. по-добро заплащане ще получаваш и по-отговорни длъжности ще заемаш. Обаче усещах че имам нужда да преосмисля дали искам с това да се занимавам или предпочитам да сменя насоката. В крайна сметка реших да карам вече започнатото и миналата година завърших висшето. Имах няколко познати които записа висше веднага след средното, но втората година или се отказаха или смениха специалността. Оказа се, че са били притиснати от родителите. Тъй че ако не знаеш или не си сигурен какво искаш да следваш, дай си почивка, хвани се на работа и мисли с какво искаш да се занимаваш. Ако знаеш какво те влече недей да губиш време

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: cfdba04d5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Номер 1, приятеля ми също работи в сферата на информатиката и същото споделя: колегите му излезли от университета не могат да си намерят работа, липсва им практика и имат доста пропуски. Той е учил в една академия 2 години и отделно е карал няколко по-специализирани курсове. Много бързо си намери работа, добре платена, със супер екип и професионална перспектива. В момента пак кара някакъв курс който от самата фирма го плащат на програмистите. Отделно той сам все търси да де усъвършенстване и не спира да учи. Тъй че явно в сферата на новите технологии университета не е най-добрият избор.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: b150ce4970
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Да, започнах да следвам същата година, след завършване на гимназията. Мотивацията ми нямаше как да угасне, защото следването освен нови възможности за бъдещето, щеше да ми предостави и възможност най-после да се махна от малкия закостенял провинциален град.

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 01ccfcdb24
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Да, губи се мотивацията. Каквото и да ти говорят другите, докато си 12 клас има някаква друга атмосфера, която те кара да идеш в университет. След една година вече просто не ти пука дали ще имаш висше или не. И не е вярно твърдението, че като пропуснеш една година, за това време ще можеш да решиш какво реално искаш да учиш. Напротив, точно обратното. Най-логичното нещо което можеш да направиш след 12 клас е да записеш някаква специалност, която те интересува и след една година, когато вече знаеш как стоят нещата, да се прехвърлиш в някоя друга. Проблемът при нас в България е, че много хора искат след първата година да запишат нещо друго, но не го правят заради социалният натиск.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: ec30f2f74d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Започнах ведна след училише, винаги съм знаела какво искам и в момента съм успешна в една нелека професия. Зависи много от човека, повечето хора и на 40 са неориентирани. Имах трудно детство, трябваше от много млада сама да се издържам и от рано се наложи да порасна, може би затова никога не съм си задавала въпроси относно изборите си. Всичко до момента считам като стъпка в правилната посока.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 28d46e352e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Първата година не можах да изкарам математиката, защото бях болен и не следвах. Пък и не бях сигурен, че това искам да следвам. Ходих да бачкам.

Втората записах, но към края се преориентирах, защото реших да уча друго. Деканът ме принуди да се отпиша. Отказа да ми издаде уверение да кандитатствам другаде.

На третата записах това друго и го завърших, като и там имах една година прекъсване, защото имахме несходство в характерите с един професор. Наложи се да си възстановя студенстките права чрез приемен изпит.

Еми накрая писах докторска дисертация във водещ западен университет.

Всичко си е до човека. Но едно знам - насила хубост не става!

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: bba7715165
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Да, веднага започнах. Но всъщност аз не исках да уча веднага след завършването. Родителите ми настояваха да уча. Аз исках да работя нещо, защото никога не бях работила, а и все още не работя. Нямам никакъв опит. Сега чакам да взема диплома. Но не знам дали ще работя по специалността. Ще видим какво ще стане.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 6231689ba4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Абсолютно всички от класа ми започнаха да учат висше, след като завършихме. С изключение на едно момиче, което си намери работа. Даже тези с най- ниските оценки, на които не им се учеше много и имаха проблем с отсъствия и тн. кандидатстваха и ги приеха в най- различни университети.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker