Синът ми не иска да учи - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121147)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18510)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Синът ми не иска да учи
преди: 1 година, 5 месеца, прочетена 1343 пъти
Синът ми не иска да учи, а сега е седми клас и му предстоят изпити за прием в друго училище.

Как да го мотивирам?

Не става нито с добро, нито с лошо.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 5 месеца
hash: 8cd7d62a9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Ами заведи го на разходка до затвора и до места където се събират клошари за да види какво го очаква освен ако няма някаква дарба и му обясни че някой ден за да има високо платена работа трябва да работи за корпорации за което пък се изисква образование или да става полицаи но за целта отново се изисква образование. Разпитай го защо не иска и говори ако трябва с училищния психолог.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 0efaad3cc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Оставете го да си изкара и 8-ми клас в същото у-ще и после вече ще кандитатства по документи в Гимназия.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 6d8b542ae1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Номер 2, вече не е така. След 7 клас всички завършват прогимназиална степен и задължително държат матура. Не е гаранция, че ще се класира в същото училище, в което е бил досега, ако има желаещи с по-висок бал.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 121571f071
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Дефинирайте какво значи, че не иска да учи. Аз като бях дете баща ми ме биеше ако изкарам по-малко от 6 по математика. Когато имах 5 1/2 по основи на електротехниката майка ми казваше:
- За мен това не е 6.
Питаха ме:
- Какво сега? Ще останеш да повтаряш ли? Двойкар!
След това ме предупреждаваха:
- Прави му сметката ако на следващото контролно имаш по-малко от 6!
Та ако сте като тези психопати, родителите ми, може да възприемате нещата твърде драматично.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 331ea99e98
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Какво значи "не иска"? Вие попитахте ли го къде иска да учи след седми клас? Защото той може да не иска да учи в училището, в което вие искате. Моите родители не могат да преглътнат 20 години по - късно, че избрах да уча в езикова гимназия, а не в ПМГ-то в нашия град.

Търсете причината за това поведение.

 
  ...


...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 2ed2b59762
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Кажете му, че без средно образование няма да може да има книжка за шофьор.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 0485ccee0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Единият начин е да му обясниш, че единствената възможност да успее в живота и да взима добра заплата е да учи. Да има добра професия. Другият начин е ако имате котка, примерно, да чисти тоалетната й. Ило да го заведеш при хигиенисти, които чистят тоалетните в мола, примерно и да му покажеш нагледно какво го чака, ако не учи. Пък ако му дадат да изчисти една тоалетна ще е добре.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 668447f8a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   "някой ден за да има високо платена работа трябва да работи за корпорации за което пък се изисква образование"
По-голяма смешка не бях чувал... Ти явно не си от тия ширини или завършил/а скоро. Ако има връзки, не му и трябва да учи. Дипломите са на килограм - топли от принтера за частица от семестриалните такси. Вече висшето тотално се обезсмисли от факта, че има и лумпени с професорски титли. Няма да коментирам как сме с най-много висшисти на глава от населението в цял свят (ужким), а сме по-изостанали и от половин Африка във всяко едно отношение.
Нежеланието на детето да учи може да се дължи на много фактори - от тормоз в училище до мързел поради глезене и/или просто е осъзнал същата тази реалност, която описах. Не знам как го гледате и не ви се бъркам, но ако не определиш причината, най-вероятно няма да имаш успехи в това си начинание.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 990f3cce7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Много е важна причината да не иска да учи- страх ли го е, разглезил ли се е, не го интересува в каква гимназия ще отиде ли... Седнете и обсъдете въпроса спокойно, а после го запишете на уроци по български и математика, но нека учителите там хем да наблягат на ученето, хем да намерят начин да го заинтересоват. После потърсете информация за различни училища- атмосферата, изучаваните предмети, възможностите- момчето може да си хареса нещо.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 383ca13ec5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   И моето дете бе иска да учи. Навремето хях от най-ученолюбивите деца в класа, онези, койито все ги даваха за пример. Свга като погледна учебния план и аз нямаше да искам да уча. Прекалено много излишна информация има в учебниците. Свален е материал от 9 и 10 клас, а сега се учи в 7-ми клас. Демотивираща в самата система.

 
  ...

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 04695ca1d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Обяснете му, че за да има добре платена работа после или да развива своя дейност, още от сега трябва да се насочи към някакъв предмет, който го влече и да набляга на него.
Може и да не му се учи по всичко, но е много важно към нещо, което му харесва конкретно да се насочи например езици, информатика или друго.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: b40ce82e22
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Обяснете му, че за него ще е по-добре да влезе в елитна гимназия и заради това ще е необходимо да учи.

Може да изкара 8-ми клас в същото училище и след това да влезе в гимназия.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: bf28315aa7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   За какво му е нещо повече от средно образование

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: bcf7a586a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Поговорете с него и все пак му дайте свободен избор. Живота е съдба, всеки. си има път. Шестиците в училище, не значи шестица в живота. Осъзнайте го. Ако не влезе в топ училище не значи, че няма да учи в друго училище, ако ще и кварталното да е такова. Образованието е важно, но не гарантира топ доход. Напротив дори. Други умения са важни, може много да си учил и накрая да нямаш реализация. Статистиката показва, че отличниците не се реализират добре професионално. Аз завърших кварталното училище, защото отраснах с баща ми и мащехата ми и тъй като бях нежелана, ненужна, вечно игнорирана, не се интересуваха дали имам нужда от нещо, дрехи и т. н. а приоритет беше тяхното общо дете, което от момента в който можеше го влачеха по курсове, уроци и каквото ви дойде на ум. Ранвосметката днес е, че аз постигнах в кариерно отношение много повече, завърших по-престижен университет, бях на топ позиции в България, а в момента вече съм и в чужбина и се реализирам. Живота ми беше ад, но всичко което преживях, борбата, че съм сама, оцеляването сама години наред ми помогнаха да постигна тези успехи. Много ме боли, че не завърших престижна езикова гимназия, това ми беше мечта. Днес когато мина покрай сградата на такова училище или се спомене нещо, усещам силна болка, но при мен след 7-ми клас нямаше кандидатстване, никога не съм ходила на частни уроци, а исках, винаги много съм обичала да чета и уча, но едно дете има нужда от подкрепа, любов, ориентация, насочване.... Във вашият случай вие сте зад детето си и може да му помогнете само с мотивация, критиката никога не помага. Днес аз също съм родител, с моето дете проведохме разговор за бъдещето и ученето, като цяло. Бях на различно мнение, но отговорът и желанието на моете дете беше друго. Днес виждам, че изборът му е бил правилен, училището което си избра, желанието с което се развива в желаната посока и надграждането в тази посока. Успех ви желая!

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 2cbba76dd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   От автора до номер 4: Определено не сме като Вашите родители! Синът ми има масово 3-ки и 4-ки, а аз съм се примирила, че няма да е отличник. Но пропуска ценно време, в което може да учи и да влезе в хубаво училище. Опитвам се да му обясня като човек, да го попитам какви са целите му. А той като че ли не му пука...

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 1cc0b4076b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Дъщеря ми беше така, на 11 годинки, ранен пубертет я хвана, говореше ми как нямало смисъл къде ще учи, един ден щала да се стегне. Оказа се, че в училището си е била тормозена от съученици и класният и се е затварял очите за това. Живеем в кв. Смирненски в Пловдив и от приятелско семейство научих за АВС учебна академия в квартала. Заведох я пробно на английски, с големи уговорки и увещания. Не и' хареса първиият час, като че ли защото беше сама, но преподавателката успя да я предразположи. Сега ходи на английски с три дечица в група и по български и математика с още едно момченце. Изключително променена е, ходи с голямо желание, а запълнихме пропуските в училище. Има си и най-добра приятелка.
Истината е, че не всеки учител има призваниети да бъде такъв. Бях скептична, че детето у изобщо ще се събуди желанието да учи, но явно е до преподавател... Успех, обърнете се към психолог най-напред, а после потърсете помощ от учител. Дори и закратко.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: f0a251460a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Като учител ще ви кажа да говорите с класния му ръководител, с учителите му по БЕЛ и математика и с училищния педагогически съветник.
Учителите по неволя имаме поглед над всички деца в класа, сравняваме, виждаме реакции в час, взаимоотношения между съученици, реакции на оценки и забележки, отношение към училището като цяло, внимание в час. И можем да дадем съвет къде, според нас, се крие проблемът. Успех! И не го насилвайте, ще имате обратния ефект.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: cc37e3e8dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Здравейте! Ами не искам да Ви отчайвам, но ако на него не му се учи(най-вероятно), няма как да го мотивирате, колкото и да се стараете.. Аз например съм също в 7-ми клас и още откакто съм ученичка никой не ме е карал да уча, защото винаги съм си учила сама. Затова и ми е толкова висок успехът. Но може Вашият син да не го мързи да учи, а до преживява нищо, което не Ви е споделил. Най-добре някой път седнете и поговорете с него дали не го мъчи нещо и така нататък. Аз например в 5-ти клас имах здравословни проблеми (но спокойно, вече всичко си ми е наред) и не можех да се фокусирам върху ученето. Изкарвах доста 5 (просто си четях уроците само по веднъж и не затвърждавах знанията си). Но после, когато всичко мина, вече бях спокойна, и много бързо си наваксах пропуснатите знания и даже успях да завърша по всичко с 6 за годината. Успех!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: f0a251460a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   От номер 17 : Пропуснах да ви кажа, че е много важно как му влияят близките приятели или съученикът на чина до него.
Непременно говорете с класния ръководител как му влияе детето до него.
Има случаи когато само преместването на детето на друго място променя изцяло поведението му в час.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 332fe732f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Неясен въпрос неясен отговор ще има. Какво значи "не иска", какво значи добро или лошо? Може да не иска по един тон причини: тормоз в училище, тормоз вкъщи, проблеми с приятели и все там. Ако не казвва или не знае каква е причината, вероятно е някаква апатия и липса на конкретен интерес.

Децата се интересуват от обучението си ако даден предмет им се отдава. Ако не учи въобще, вероятно не го блазни никой предмет. Това може да е заради самите учители, изискванията към него или нещо друго. Няма един отговор, но явно е демотивиран. Предполагам, че няма и трудови навици. Демотвицаия и липса на трудова етика развалят всичко.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker