Кои са най-популярните специалности за висше образование в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121051)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Кои са най-популярните специалности за висше образование в България?
преди: 1 година, 4 месеца, прочетена 993 пъти
По мои наблюдения най-популярните специалности са медицина, бизнес и администрация и архитектура. Сигурно 50% от хората които познавам записаха именно тези. Не знам защо толкова много хора харесват медицината. Много дълго го учиш и цял живот работиш много тежка работа. Бизнес и администрация да кажем, че е ок. Там отиват хората които не знаят какво да учат и не искат да се претоварват. То е нещо като икономиката, която преди е била популярна. Архитектура също разбирам, ама там се изисква да можеш да рисуваш. А и местата са ограничени. Тоест трудно те приемат. Как са нещата според вас?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 4 месеца
hash: 648319c6ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   IT

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 8669989403
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Психология, английска филология, право

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 35d2d8bc15
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Аз съм лекар на 34 години. Никога за нищо на света не бих карал децата си, ако някога имам такива, да наследяват моята професия. Или ака ще го правят в никакъв случай да не бъде в България. Ако един човек иска да е добър лекар, това означава много сериозно лишаване от личен и социален живот от 18-19 годишна възраст до може би 30 - 35, че дори и 40 годишна възраст. Практически - загуба на младостта и то не става на въпрос да загубиш някакви безсмислени пиянски купони, а да загубиш възможността да се срещаш с хора извън професията ти, да излизаш, да общуваш, да срещаш момичета. Отделно въпреки изключително тежкото учене в съвместност с много тежък и изключително отговорен труд, заплащането е плачевно. Една камериерка в голям хотел взима по-голяма заплата от млад лекар, а често и от лекар със стаж. Да, ако чувстваш, че това е призванието ти, ако безкрайната вселена на медицината те влече, защо да не станеш лекар? Но, ако смяташ да учиш медицина и да мислиш, че това да си лекар ще ти донесе богатство или ще ти даде някакъв висок ранг и привилегии сред обществото, не се заблуждавайте! Аз преди да започна да уча медицина съм предполагал, че ще е много тежко, но не съм вярвал, че ще съм постоянно ангажиран и няма да имам никакво време за себе си. Но за мен професията ми е призвание, доставя ми удоволствие и ми е много интересно това, което правя. Наистина социалният ми живот много куца за съжаление, а аз като цяло съм си доста общителен човек с всестранни интереси, но просто не ми стига време да изляза.... Не знам, дали съм прав, че по този начин съм лишил себе си от удоволствията на живота, поне докато съм млад? Понякога съм се ядосвал, но не мога да си представя, да работя друго. Не знам, дали ще успея и да създам семейство, не защото съм темерут, скъперник, простак или луд, а защото няма да имам физическото време да срещам достатъчно често приятелката си и да и обръщам достатъчно внимание. Четири връзки в рамките на 10 години провалих именно поради това нещо.... Но явно така ми е писано. Та, ако не чувствате, че искате да сте лекари - не си го причинявайте!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 5718e34beb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Като включвате ИТ е хубаво и да споменете какъв процент от записалите реално завършват и още по-важно - започват работа по специалността... Иначе има много записали, които са чули, че има големи заплати, ама насреща нищо не могат да предложат и бързо се сблъскват с реалността.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 82911a829a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Не съм много сигурна кои са "най-популярните" специалности за висше образование, но мога да те уверя в едно по отношение на медицината и другите здравни специалности, които са доста предпочитани... Не са за хора, които искат да учат това "защото е популярно, престижно или носи пари". Казвам го като човек, който работи в тази сфера от години. Разбирам, че нереалистичните идеи като "хубавите пари, които ще спечеля; това е чест; съседите ще ми завиждат; ще спасявам хора, всички ще ме обичат" са доста съблазняващи за мнозина младежи и техните родители, но ми се ще да мога да кажа на повече хора "Не е толкова хубаво колкото си въобразявате, хора! Не е болка за понасяне, ако е само заради престижа и парите! Такива и без това няма, малко хора въобще ще ви благодарят за каквото и да е! " Аз лично бих препоръчала някаква ИТ специалност на младите хора.

 
  ...


...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: b1503fe62d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Егати въпроса. В медицината се краде най-много. Архитектура изобщо не е популярна, не знам кой те е излъгал. На infostat. nsi. bg можеш да видиш за предните години. Ръстът при медицината е потресаващ. В момента имаме повече болници (и съответно болници) отколкото при 9 млн. население.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: b3c20a9a01
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Избери нещо интересно и което можеш да учиш. И като провериш "Учебен план" в интернет да не ти стане лошо. А не "популярно". Ако някой човек мрази Биология как ще запише Медицина?

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 2eee5461d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Няма какво да се лъжем - IT сектора е най популярен поледните 4 години и вероятно ще се задържи така още 2-3год.

За медицина не знам дали е "популярна" до колкото прочетох последните дни не особено. Зависи какво точно - зъботехник, мед. сестра, лекар... Ако човек иска да се занимава с нещо в медиц. сектор не е нуждно да лекува никого, може да бъде химик, физик, които професии да намерят приложението си там.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker