Какво е да си учител в България днес? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121338)
 Любов и изневяра (29743)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3185)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18565)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво е да си учител в България днес?
преди: 7 месеца, 28 дни, прочетена 897 пъти
Здравейте,

Струва ли си да бъдеш учител в днешно време в България? Четох, че обмислят ново увеличение на заплатите, това показва, че явно има недостиг на кадри и вероятно в бъдеще кризата ще продължи да се задълбочава. Очевидно е, че е много отговорна професия, все пак се касае за просвещаване на младите хора, които ще са бъдещето на страната. Колебая се, от една страна харесва ми да общувам с деца, обичам да разказвам и другите да научават от мен много неща, но от друга страна се колебая, поради изключителния стрес за който съм чувал (а в някои училища се стига дори до побой над учители), както и поради все още не много високите заплати. Според мен учителите трябва да взимат над 2000лв заплати, това някога е била най-престижната професия, която се е ценяла много, а днес сякаш е превърната в една от най-презрените и никой не уважава учителите. Нито децата, нито родителите, нито държавата, нито дори обществото като цяло. Моля за мнение. Какво мислите за учителската професия днес, в България?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 месеца, 28 дни
hash: 7523e30772
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Учителите вече взимат над 2 к масово, поне в нашия град. Знам го, защото съм виждал фишовете им и се познавам с ТРЗ-то на едно училище. Иначе професията е гадна - страшен шум по цял ден, връзкарство (ако нямаш връзки и понякакво чудо се уредиш, постоянно ще те гърбят на най-гадните и нископлатени часове), в началото ще препопадаваш по селата или в цигански училища и по цял ден се занимаваш с гадни родители, вкл. и почивните дни и по нощите. Все има някой недоволен родител и някакви проблеми между децата и ти като падарин трябва да разрешаваш селски битови скандали. Самите деца също масово са невъзпитани, обиждат, отговарят, не слушат, заяждат се, правят бели, случвало се е дори да скачат през прозорците, после пишеш обяснения, отговаряш за тях, може и да те обвинят. От инспектората пък постоянно те следят, проверяват, искат справки непрекъснато, чудят се за какво да се заядат, месят ти се на работата. Изобщо гадна работа е, а ако нямаш връзки още повече (ако въобще се уредиш на работа).

Пак казвам, това е, каквото съм слушал от даскали и хората около тях. Лично аз не съм бил даскал. Даже едно време мислех да стана и ме отказаха.

 
  ...
преди: 7 месеца, 28 дни
hash: 39d6dda08f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Само с връзки, иначе са добре. За жена особено. Само реват иначе, но не напускат. Познавам една, уреди се. Стана тотален мързел иначе. Беше работно момиче, работеше сервитьорка, откакто отиде даскалица се разкапа. Явно са добре.

 
  ...
преди: 7 месеца, 28 дни
hash: c4b8d32ea8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Аз не бих била учител. Не мисля, че са зле, но с невъзпитани деца не е лесно. Имат доста ваканции и свободно време, дават пари за облекло. Всички празници си вкъщи, няма нощни смени.
Трябва и доста строгост.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 28 дни
hash: 2b5e3f9959
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Аз съм мъж на 24 години и съм завършил за учител по Биология. Моята приятелка учи същото в момента. Пробвах на няколко места, взимат си техни хора, по- конкретно възрастни учителки с опит и връзки. Последното интервю в едно училище в Карлово, от където съм, директорът преди интервюто пусна тест, за да разбере кой колко знае по Биология. Аз изкарах 6, другите 3 и 4. Накрая взимаха възрастна учителка, която изкара 4 - ка на теста, защото е човек на директора на училището. А аз моята 6 - ца на теста и в дипломата, сега ще си завирам... сещате се къде. Общо взето, ако се запишеш, ще го завършиш, но келепир няма в България. Тук старите учители работят до докато дойде време да изкарат с черните чували от училищат, места няма, а и да има, назначават връзкари и дърти лелки с опит, такива като нас без опит, си седим вкъщи, на издръжката на мама и тате... Жалка картинка, като в почти всяко нещо в нашата скръбна държава. В момента съм на борсата и си търся работа за средно образование, изобщо дипломата за висше образование не ми отваря врати, направив- затваря ги! Всичко в тази държава е разврат, връзкарщина и корупция. На моята приятелка й се отщява да учи, като вижда какво скръбно бъдеще я чака...

 
  ...
преди: 7 месеца, 28 дни
hash: c9f4e06bca
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Краткият отговор: да се учител е едно смислено и благородно занятие; да си учител в България обаче е трудна и неблагодарна работа.
Дългият отговор: трудовият ми стаж започна като учител. Беше преди голямата учителска стачка от 2007 г., след която нещата много се промениха (към по-лошо). Тръгнах с голямо въодушевление и устрем, с надежда, че мога да бъда полезна на децата и обществото, да бъда будител. Уви, образователната система, като всяка една система, е бюрократична, тежка машина, закостеняла и смазваща тези, които наистина искат да работят и да правят нещо смислено. Онези, които се скатават, не вземат нещата присърце и само броят стажа и увеличенията на заплатите, нямат проблеми да изкарат до пенсия. Иначе работата има добри и лоши страни. Най-хубавато е, че си сред млади хора, някои от които са чудесно възпитани (повечето обаче са пълната противоположност). Много енергия и емоции коства, но е и много зареждаща професия. Другият позитив са свободното време и ваканциите, макар че реално ваканция можеш да ползваш само когато учениците не са на училище, а ежедневното свободно време преди и след часовете е уплътнено от класно ръководство (истински ужас! ), дежурства, консултации с родители и ученици, педагогически съвети, подготовка за часовете, проверки на контролни... Т. е. реално отработваш същото време като другите, че и отгоре, но донякъде имаш свободата да го организираш извън фиксираните учебни часове и графици.
Децата стават все по-трудни за общуване. Родителите са все по-капризни и претенциозни. Ако не случиш на нормални директор и зам. -директори, бъди сигурен, че ще ти стъжнят живота. Отделно професията е силно феминизирана, а да работиш в преимуществено женски колектив е равносилно на това да се намираш в гнездо на змии.
И последно: от няколко години не работя в училище и се чувствам много по-спокойна. Преди мисълта ми беше 24/7 в училище и съпътстващите проблеми. Сега поне се прибирам и мога да си почивам пълноценно, без да мисля за контролни, които чакат да ги проверя, без да ми звънят родители в 7 сутринта или в 9 вечерта, без да мисля за драмите на чуждите деца и семейства...
Нищо не пречи да влезеш в системата и да пробваш, особено ако наистина си готов да се раздаваш безкористно и го чувстваш като призвание. Пак ще повторя, че не всички издържат на напрежението и бързо идва burn out. Но ако го правиш само заради заплатата, не си струва. Можеш да работиш много по-спокойна работа за по-добри пари.

 
  ...


...
преди: 7 месеца, 28 дни
hash: 8b99ecc6c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ще го кажа възможно най-деликатно - има професии, които мъжете могат, но не е желателно да практикуват. Гимназиалният учител е една от тези професии. Мисля, ще ще разбереш скритото послание в тези две изречения и се извинявам на всички учители, които обидих с това обобщение.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 28 дни
hash: b1d5b8eca4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Следвам начална и предучилищна педагогика. Според мен да си начален учител си струва.
1-4 клас- деца са, много от тях са непослушни, но в такива ситуации са лесни за манипулиране(напразните заплахи работят и те се връзват и си млъкват), невинни са, а и според мен точно тези 4 години са единствените важни години в училище, другото което учих от там нататък, поне 1% ще ми потрябва в живота, а и съм го научила извън училище.
5-7клас- децата навлизат в пубертета и стават ужасни. Не всички се връзват на празни заплахи и продължават да се държат неприлично.
8-12клас- вече тийнеджърите са нещо друго. Те са в пубертет. Искат да опитат новото, забраненото. За тях правилата са написани за да се нарушават(до някъде е така), вече знаят могат да се оттърват с неуважителното си поведение. Държат се вулгарно и хич не им пука за чуждното мнение. Пушат, пият, друсат се и се напушват пред учителите и като цяло ги правят на 5 стотинки. Нищо не ги плаши. Давам пример със сега бившите ми съученици, имах един съученик който когато беше ядосан, а учителите се опитваха да го изпитат защото не е влизал в часовете, а не искат да го оставят на обща подкрепа, влезе в часа бесен за нещо, госпожата спокойно се опита да му каже "Мартине, ти нямаш оценки, дай да те изпитам за нещо да се хвана, умно момче си, обаче в часовете ми почти не съм те виждала. Ще ти задам пет въпроса и ще те оставя. " и той просто каза на госпожата "Не ме занивай курво. Не виждаш ли че не съм в настроение за твоя глупав предмет. " да, наистина го каза. Седмици по-късно се извини, госпожата му прости и се сдобриха. С това искам да кажа че вече да преподаваш на тийнейджъри е чист мазохизъм. Най-добре на психиката ще се окаже да преподавам на по-малки деца.

Вече наплива за професията е голям и се радвам че със споменатата госпожа сме в контакт и тя като разбра че ще следвам педагогика ми каза че ако имам нужда от нейната помощ за нещо е на среща.

Също!!! На завършването като отидох при фризьорката да ме гримира и да ми направи прическа влезе една учителка. И тя имаше час, понеже тя имаше часове в този ден, а и имах време до церемонията. Тя сподели следното нещо за заплатите. Да, като цяло заплатата е висока, НО заплатата ти зависи от това колко ученици има в класовете. Ако има малко ученици заплатата няма да е както я говорят, ще е по-ниска, но ако има много ученици ще е по-висока. Като бъдеща учителка ще следя коментарите.

 
  ...
преди: 7 месеца, 28 дни
hash: f72dd2f427
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   В момента съм 4 курс в университета, уча педагогическа специалност. Някои хора ми казват да не ставам учител, защото много притеснения и ядове имали, други ми казват да стана, защото имали големи заплати и големи отпуски. В крайна сметка мисля да стана учител и ако потръгне добре, да си продължа. Ако не стане, след година-две да напусна и да работя нещо друго.

 
  ...
преди: 7 месеца, 28 дни
hash: 8559cc0aa4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Моето лично мнение относно учителската професия днес е, че не струва. Единици са учителите, които се стараят да обясняват на учениците с цел те да вникнат в материала по възможно най-лесния начин, а не да чакат с четири очи да си вземат заплатите или пенсиите, и да не правят нищо. Да си учител не означава да си изпееш урока, да напишеш 3 двойки и да се прибереш със заплатата, да си учител означава да обичаш да общуваш с деца и да се стараеш да им обясняваш по лесен и развлекателен начин за тях. Да не говоря пък повечето учители каква дисциплина държат в часовете си... едвам гласът им се чува. И не защото не са "звероукротители", а защото нямат опит в дадената професия. Един опитен и разумен учител винаги ще може да се справи с ученици, без да се налага да бъде "звероукротител". Авторе, ти говориш, че в днешно време никой не оценява учителите, нали? Е, според теб ти би ли уважавал хора, които и труда не си дават да обясняват и да се държат добре с ученици и родители? Би ли уважавал хора, които обиждат децата с думи като "бастун", малоумник", "идиот" и псуват на "майка му да е*а"? Би ли уважавал учители, които се ГАВРЯТ с БОЛНИ деца? Да, точно на тези изрази и случки съм ставала свидетел от най-различни учители. Има и още много, за които се сещам, но ще ми отнеме доста време, затова смятам да ги спестя. Разбира се, има и изключения, но за съжаление малко. В днешно време повечето учители гледат как да прецакат учениците с ниски оценки, вместо да им помогнат да вникнат в материала. Е, извинявай много, ама да седнеш и да кажеш на учениците:"Офф, утре имам пак с вас, ще ме съсипете" или "Офф, искам да си тръгвам, боли ме главата" ми идва в повече! Има хора, които от 6 сутринта до 8-9 вечерта работят и не се оплакват, а някои учители 6-7 часа им идват като 15-20. И все пак, въпреки огорченията, които съм имала от учителите ги уважавам, защото те са тези, които дават знание (или поне някои) на младото поколение. Винаги, щом има разумни и опитни учители, има и надежда.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 27 дни
hash: d5de68f727
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Учителите взимат колкото касиер в Кауфланд. Отделно на много места искат да имаш поне 2 специалности, примерно ИТ програмиране Английски, или математика Английски. Да си супер квалифициран с опит. Също така, за да те вземат в държавно училище, трябва да бутнеш 2-3к минимум подкуп на директора(Щото само с връзки или подкуп взимат хора разбира се)
Лайняна е ситуацията. Тъй, че довиждане майко България, и здравей Майко Западна Европа, Китай, Япония, Корея, Катар, ЛАОС ако щеш където падне повече заплата от касиер.

Ако мислиш да си учител в БГ - Недей.

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 27 дни
hash: b27ada00ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Мисля, че повечето учители не си изпълняват задълженията!
Колко от децата наистина знаят какво са учили? Статистиката показва че 60-70% от децата не могат да достигнат тройка на матури, макар матурите с всяка година да са все по улеснени. Колко от ромчетата завършили 7 клас могат да смятат и пишат, камо ли да напишат есе поне за тройка? Техните учители ежемесечно са си вземали заплата, какво са свършили? Аз за да вземам заплата искат от мен резултат, какъв е резултатът от работата на българските учители???

 
  ...
преди: 7 месеца, 26 дни
hash: 8277215c00
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Здравей, моята майка е учителка на малките, но хич не е доволна. Директорката психически ги тормози, само някви задачи по компютъра, родители, които идват да се карат за оценки и извиват ръцете на майка ми и тя им пише. Наистина е трудно да се внедриш за учител, майка ми едва се внедри за класен, за занималня ще успееш. Взимат добри заплати за жени, но стреса през годината и постоянни доклади и нали си мислиш че преди урока трябва да се подготвиш, проверяване на тестове, правене на тестове, правене на тържества. Не е толкова лесно колкото изглежда. Майка ми много пъти ми е казвала ако пак стане млада никога няма да бъде учител. Всички директори са отвратителни, държат се с теб с роби. Понякога родители са се обаждали на майка ми извън работно време. Тъй че хубаво си помисли, не само едния отпуск. Много хора си мислят че свършват до обяд, но това не е така, майка ми лично свършва следобед, за да пише разпределения, има неочаквани оперативки и събрания. Ако си тръгнеш по-рано и директорката те види тежко ти и горко. Това е, което съм го виждала близо в сферата.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 26 дни
hash: d5de68f727
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   #11 - Просто децата са келеши, ти като ти дойде някой на работа да го обучаваш и не става, го изритвате на 2рия ден нали? Само, че учителите не могат да изритат тези деца, които не искат да учат. Родителите са виновни, че отглеждат такива келеши, ти като не си гледаш детето, другите хора ли да го правят вместо теб хаха, от моя гимназиален клас, колко наркомани и в затвора влезнаха още преди 18г да станат? Сигурно учителите пак са ти виновни? И то нямаше цигани, а бяха българи, да не кажете нещо. Масово в БГ от 14г стават наркомани, пушат пият и по к*ви ходят даже. Родителите им ги няма.

 
  ...
преди: 7 месеца, 26 дни
hash: 8670723489
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Прави ми впечатление в коментарите (и не само тук), че мнението за учителите е крайно негативно - или не стават за нищо или всички се втурват да учат педагогика, заради митичните големи заплати и безконечни отпуски :) Смешно е, когато не си запознат какво реално вършат тези хора ежедневно. Все едно аз да кажа за пожарникарите - че работят само три месеца през лятото :)
Надявам се да доживея деня, в който масово учителите ще са сегашните бакалаври и магистри, записали се да учат, единствено защото по цял ден нищо няма да правят, а накрая ще взимат голяма заплата, че и половин година отпуска хахах. Е, те тогава да видите за какво става дума. Защото сега все още има учители, които са станали такива заради любов към децата и самата професия. Те горят в това, което правят и се опитват да запалят и децата срещу тях. За жалост вече са уморени от всяко следващо поколение, с което се сблъскват и много от тях се отказват, защото дори "огромните" заплати не могат да компенсират стреса, на който са подложени.
Иначе, авторе, ежегодното увеличение на заплатите на учителите не е толкова заради глад за кадри, колкото заради будните им синдикати, които знаят какво правят и за какво се борят.
Колкото до престижа на професията... Достатъчно е да сравниш възпитанието и интелекта на поколенията и ще разбереш проблема. Връзката родител-дете-учител е адски важна и куца ли някое от тези звена става тегаво. Тоест, ако родителя възпитава у детето уважение и респект към учителя, никога няма да чуем за арогантно отношение на ученик към учител и обратно. Докато маса родители вменяват на децата си, че учителят е някакъв там клоун, който трябва да ги бави, докато те са на работа, положението ще е трагично.

 
  ...
преди: 7 месеца, 25 дни
hash: 4f0fe132b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   11 Знания не се наливат с фуния. Нито с магическа пръчка. Нито с бой по кратуната. Не е виновен учителят че някой блее в часа, . Във всеки клас има отличници и двойкаджии. Учителят е един и същ. Държавата страда заради тъпите родители на които не им пука за отрочетата и са ги оставили на произвола на съдбата. Такива родители създават бъдещи крадци, убиици и дилъри. Не създавайте деца след като нямате време за тях.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker