Идва ли краят на програмистите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121364)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21905)
 Семейство (6480)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4705)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18571)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Идва ли краят на програмистите?
преди: 3 месеца, 9 дни, прочетена 1180 пъти
На 20 години съм и се замислям дали да уча програмиране, но навсякъде чета, че скоро езикови модели с изкуствен интелект ще заменят програмистите, от 1 година насам има огромни съкращения в софтуерната индустрия, включително в България много хора бяха съкратени, а и обявите за работа за програмисти сега са в пъти по-малко отколкото бяха преди 2-3 години. Има ли смисъл тогава млад човек като мен да записва курсове в Софтуни и да учи програмиране? Какъв е смисъла ако скоро няма да има работа и останат само най-големите специалисти с голям опит? Разгледах обявите и почти нямаше такива за начинаещи програмисти, търсят се само хора с 5+ години опит. Досега всички си мислеха, че изкуственият интелект ще замени първо бачкаторите без образование, а то какво стана - програмистите с висше образование са на прицел. Какво става? Още от 12-13 годишна възраст ми казваха като порастна да стана програмист защото те са много търсени и високо платени, а сега когато завърших училище и дойде време да уча висше се оказва, че програмирането вече няма смисъл?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 4067f48a03
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

1.   Така е брат.

Аз от над 10 години работя като програмист, но дойдоха много страшни времена - съкращения, няма работа, шефовете почнаха да използват изкуствен интелект вместо програмисти.

Сега се хванах да работя в една дюнерджийница и да правя закуски и дюнери и ще си търся втора работа, защото има голяма инфлация.

Недей да се занимаваш с програмиране - няма хляб в тая професия. Виж в дюнерджийството има много хляб и шефовете ти дават годишен бонус - една торба питки за дюнери.

Там е бъдещето!

 
  ...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: cc003c0f54
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Виж пич, ако щеше да ставаш програмист до 20 вече отдавна щеше да си наясно с материала. Трябва човек да има определено IQ за тези неща и обикновенно такива хора към 12-13 годишни сами са навлезли в сферата и до 20тата си година само осребряват кетапа.

 
  ...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 5af52f131d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   То все му идва края на нещо. И реално има каси на самообслужване. Идва ли края на касиерките? Ще има те първа автопилотни автобуси, идва ли края на шофьорите? В земеделението има яко машини, идва ли края на земеделците? И така нататък. При толкова развитие на софтуера, в близките 15 години не виждам никакъв край, поне докато не напишем супер изкуствения интелект, примерно. Не, че тогава се знае.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: e4079e6106
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   За добри програмисти винаги ще има търсене, за останалите нямам идея как ще е

 
  ...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: a18b9d528d
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Да не бях асоциален и да можех да върна времето назад, то щях да стана ВиК майстор или Електротехник. Това изкуственият интелект няма как да замени. И щях да правя супер пари и да си подбирам клиентелата.

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 3c10ab5290
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   Свиването на сектора и съкращенията нямат нищо общо с изкуствения интелект. По време на ковида, когато всички започнаха да работят от вкъщи, компаниите наемаха като луди, яко overhiring, повече от колкото им е нужно, а се оказа, че продуктивността им не расте особено. Наеха куп джуниъри, абсолютно всякакви, некомпетентни и сега просто се поизчистват. Да в момента за джуниърите е доста трудно, но до около година ще се стабилизират нещата, това е цикличен период.

Колкото до ИИ, само човек, който никога не се е занимавал с програмиране ще каже, че ще ги замени. Обикновено с подобни изказвания се самоутешават хора, бачкащи на нискоквалифицирани позиции за малко пари, които им завиждат на заплатите. Ако един изкуствен интелект е способен да замени професия като програмист, дали първо няма да е способен да замени 1000 други по-нискоквалифицирани професии? Колкото шивачната машина е заменила шифачите и калкулатора математиците. Не, той просто ще ги направи по-продуктивни и ще им даде способност да правят по-сложни неща за по-кратко време. Общо взето ще ги подпомага. Проекти като обикновени уеб-сайтчета ще имат по-малка стойност. Но разбира се, трябва да си в крак с тези AI устройства и да се научиш да ги използваш.

IT сферата продължава и ще продължи да расте, затова съветът ми е да, това е една страхотна сфера, към която можеш да се насочиш. :)

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: a8e1056bb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Края на програмистите дойде. Аз съм програмист, с фирма и си търся нова работа от 4 месеца вече и никой не ме иска защото с изкуствения интелект никой не може да се мери. А аз имам много години опит с Azure, киберсигурност(книга пиша). Преподавам и в университет, и пак фирмите не ме искат, заради AI. Какво остава за някой токущо излязал от университета без грам опит.

Един от многото.

 
  ...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 7aaa8ccce0
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   Новия световен ред не прощава.
По добре се научи как се садят чушки и домати. Научи се и да постиш, че голям глад идва - да потренираш.

Изобщо не се шегувам! По време на Жан Виденовата зима тези в градовете завиждаха на тези в селата, защото имаха храна. Това време не е далеч да се случи отново. Знам че питаш за ИИ, просто ти давам алтернативата.
Цялата тази вълна от ИТ за 30ина години беше за да създаде ИИ. Работета вече им е свършена. Направиха SIA от 6то поколение, което е не просто самодостатъчно, но ВЕЧЕ е в всяка сфера от живота ни. Ще има работа за анализатори и база данни специалисти за по дълго време, да кажем още 10инагодини, и то докато отпадне GDPR, по легален начин, с тоталитарна диктатура.. Копачите на код първи ще са на борсата.

*Един дето програмираше преди 33 години.

 
  ...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 721c7190f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Програмирането е единственият сектор, където директно можеш да започнеш с добри пари. Навсякъде другаде се иска поне малко време да навлезеш в работата, да натрупаш опит.

ОБАЧЕ... като човек, който работи в сектора, ще ти река, че едно 80% са напълно излишни. Не просто защото са некадърни, а защото от продуктите им няма абсолютно никакъв смисъл.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: ed09543894
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

10.   Това са опорките на изрожденците. Те мразят програмистите. Нали тоя изкуствен интелект някой трябва да го управлява. Скоро се сблъсках с "удоволствието" да комуникирам с робот. Имах проблем с картата и трябваше да звъня в банката без да знам че няма да комуникирам с човек. Казвах че един от банкоматите е задържал картата ми. Отговорът беше "не разбирам проблема ви. Накрая бях принудена да ходя до банка. В един ресторант са купили робот - сервитьор. Същата работа - не става. Масово клиентите си търсеха другите сервитьорки, защото робота пак не разбираше. Та тоя прехвален изкуствен интелект на този етап няма как да замени човека. И не мисля че скоро ще стане

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: b2e6579b8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Пич, ако слушаш телевизя, те и рака ще излекуват утре. "изкуствен интелект" го измисли Холивуд. Става въпрос за машинно "обучение", което е вид програмиране чрез база от данни. Няма как да замени програмираното, щото то е просто един от многото видове програмиране. Но така се тиражира за овцете по ред причини...

Хубаво, измислили някакъв бот, който ходи в stack overflow, събира разни парчета код от тук и там, лепи ги в някакви прости ситуации... Но това е за балъците които мислят, че програмирането е "чукане по клавишите". Няма как AI да напише дори проста функционална програма, няма и да може поне докато си жив... Но се правят супер много пари на стоковият пазар заради "AI революцията". Не е нищо ново, през 2000 имаше т. н. "dot com bubble", същата работа. Реално, ще се търсят повече програмисти в тая сфера да автоматизират решаването на различни проблеми. Примерно трафик на коли.

Съкращенията са за нещо съвсем различно - Федералният резерв се опитва да намали печатането на пари, и фирмите режат разходи. Особено големите тек гиганти се угоиха много покрай Ковид, и сега си намаляват разходите. Викат му - corporate greed.

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 1adf63fc73
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Не идва края, но за напред по-малко като количество ще са нужни. Ако ти е на сърце и ти се развива почни да учиш и ако си добър не би трябвало да има проблеми, но винаги си имай и план Б.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 3ec26426c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Глупости на търкалета. ИИ изобщо няма да замени програмистите. Виж това, че още по-големи тъпаци ще започнат да се изявяват като програмисти (с асистиране/подсказване от ИИ) е сигурно. То и сега 80% от софтуера се пише с интензивно търсене в интернет на готови примери или направо писане по форуми за помощ. И ако работодателят си няма понятие може да си мисли, че има способни хора.

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 4ada1258d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   До година няма да е, но до 4-5 е напълно реално ИИ да замени поне половината сегашни "програмисти". За другата половина от местата ще е огромна конкуренция, което неминуемо ще доведе ако не до спад на заплатите, то поне до изоставането им спрямо останалата част от икономиката.
На курсове като тия в Софтуни знаеш ли колко човека се записват? Хиляди годишно! Под процент от изкаралите ги въобще ще подушат работа, свързана с програмиране. Говорим за някакъв стаж... което още не е работа в истинския смисъл, защото от стажантите ще отпаднат още хора.

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: a23f6e4934
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

15.   С или без AI, програмирането е кофти професия. Трябва постоянно да си в крак с технологиите. Тъкмо научиш нещо и се появи нов език, нова платформа и трябва да започнеш отначало. Програмирал съм на поне 10 различни езика под различни операционни системи и какви ли не бази данни. Занимавал съм се доста години, но ми омръзна. Ако можех да избирам, бих предпочел да съм лекар, счетоводител, готвач или електротехник. Това са професии при които с годините
само можеш да надграждаш, а не знанията ти в един момент да станат абсолютно ненужни и неприложими.

 
  ... горе^

...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 8e73c2bc9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   15, пълни глупости говориш. Лекарите също учат цял живот, даже са длъжни периодично да се явяват на изпити (да не говорим, че учат по 10 г., преди въобще да почнат да работят), счетоводителите пък постоянно следят закони, промени и т. н. Същото е навсякъде, не си мисли, че само ти си прецакан. Ти поне взимаш хубави пари, а 90% и пари не взимат, ами си остават само с тормоза.

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 8e73c2bc9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Ами много просто - ако смяташ, че ИИ ще се развие и измести програмистите, развивай се в сферата на ИИ тогава. Все пак този ИИ нали пак някой трябва да го поддържа и развива.

 
  ...
преди: 3 месеца, 7 дни
hash: c6b7698bce
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Колко много сарказъм. Поне хората чувство за хумор имат. Поздравления.
Учи малкия, няма да има дейност в бъдеще, която да не иска употребата на дигитално устройство. т. е работа ще има колкото щеш за програмисти от всякакво ниво. Гладен и жаден няма да останеш, ако познаваш технологиите.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 7 дни
hash: 7430eed173
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Няма смисъл да се учи програмиране вече, камо ли пък в Софтуни. джуниъри не се търсят вече. Работни места ще си намират само топ кадри.

 
  ...
преди: 3 месеца, 7 дни
hash: 757d23cae1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   20, викаш, новите програмисти направо синиори ще стават. И като се пенсионират опитните програмисти, а в същото няма нови, защото никой не ги е взимал на работа, кой ще бачка? Направо ще затваряме индустрията ли? Или то ИИ диреткно само ще прави всичко от А до Я? Направо ще му казваш направи един счетоводен софтуер и то ще ти прави на момента без никаква човешка намеса? Че и ще го поддържа? Че и себе си ще самоподдържа.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 7 дни
hash: 1c57fa1ceb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   най-вероятно някога в бъдещето ще се случи това, но преди това доста други професии ще бъдат заменени от ИИ. Как ти се струва, че ИИ ще замести първо точно хората, които го разработват?

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 4 дни
hash: 016a524fab
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Дай Боже час по-скоро. Куцо, кьораво и сакато станало IT, няма кой една гайка да ти завие.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker