Струваше ли си да учите бакалавърската си степен в друга държава? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121550)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Струваше ли си да учите бакалавърската си степен в друга държава?
преди: 2 месеца, 15 дни, прочетена 477 пъти
Аз също тръгнах по този път, както много други... пропилях много пари, за да уча в чужбина, работех на непълен работен ден и учех, учих с ужасни хора и почти нямах приятели от моя курс, нямах и гадже. Разболях се от целия стрес и напрежение от живота, обучението и работата в чужбина и трябваше да се върна в България и в крайна сметка не работя в другата страна, а в България след като завърших... Бих искал да чуя и чужди мнения и опит. Струваше ли си за вас.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 15 дни
hash: ff2d358560
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Учих в Шотландия биологична специалност. Самото преживяване беше страхотно, сбъднах всичките си мечти още първата година - да пътувам със самолет, да се запозная с хора от цял свят, да видя как се прави наука, да участвам в научни конференции. И още много неща, които дори не съм си представяла. Обожавах специалността си, лекциите и упражненията. Учих с много желание, участвах активно в университетския живот - общества, спорт, събития. Остават ми страхотни спомени, познанства, знания и опит. Но също така преживях няколко депресивни епизода, нямах близки приятели и реших, че повече няма да живея сама в чужбина.

Покрай Ковид се върнах в България. Работила съм на няколко различни позиции, които са ми позволявали до някаква степен да използвам знанията си. Намирам работа само в стартъпи и малки компании. Резултатът досега е, че се задържам за кратко или компанията фалира. Откакто се преместих от София във Варна, нещата са още по-безнадеждни в това отношение. С академията нямам желание да се занимавам повече, защото виждам, че хора с много повече квалификации от мен, докторантури и постдокторантури от цял свят, са на практика в същата позиция и същите възможности за реализация като мен в България. Ако реша да се развивам в сферата на биотехнологиите, виждам като вариант само да замина за чужбина. Но аз искам да си остана в България. Семейство ми е тук, приятелят ми също и аз искам да създам семейство с него. На практика съм се отказала от кариера. Не знам какво ще правя. Но не съжалявам нито грам.

 
  ...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 504e430720
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Познавам хора, които заминаха да учат в чужбина и останаха там. Познавам и такива, които отидоха, но видяха, че не е тяхното, и се върнаха. Според мен е индивидуално, зависи от преживяванията и от държавата, в която си бил. Например в по-студените страни може да е депресиращо.

При теб как е било? От какво се разболя? Смяташ ли да се върнеш там някой ден или пък да заминеш за друго място?

 
  ...
преди: 2 месеца, 13 дни
hash: d3e690609f
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   До номер 1: Да, и аз отидох в Шотландия, на 19. Първоначално ми беше приятно да уча там, но стресът беше голям за мен. След като се разболях, трябваше да се върна и да се отпусна малко и се върнах 2 години преди covid, така че изглежда не беше грешен избор. Всъщност съм от Варна и работя в родния си град, тъй като не трябва да плащам наем тук (нямам особено желание да съм в София и да плащам наем) и за сега върви добре, животът ми е по-спокоeн тук. Също така често изпадах в депресия в Шотландия и дори бях на антидепресанти малко преди да се върна. Така че може би депресията също доведе до моето решение. Бях около много други българи там, които много се оплакваха от живота там... Не знам дали се шегуват или говорят сериозно за оплакванията си...
Към номер 2: Предпочитам да не казвам каква болест, но е сериозна и отнема години за възстановяване от нея, лекарствата ми също имаха силни странични ефекти. Исках да се върна в България и да се възстановя тук. Да, бих могъл да опитам отново, ако имах друга възможност, но бих предпочел да не съм сам и да отида с някой, на когото имам доверие, защото не ми беше много приятно да ходя почти сам да уча в друга държава без истински приятели. Засега не мисля, че мога да се върна в Шотландия заради Брекзит и новите правила.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 10 дни
hash: 5ff3eeb383
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Може да си избрал грешна страна, която не е за теб. Пробвай за магистър този път другаде - Испания, Италия, Франция, Германия и т. н. Не е нужно да се връщаш пак в държавата, в която не си бил много добре. В България също не е лесно, даже е по труден живота

 
  ...
преди: 2 месеца, 9 дни
hash: d3e690609f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   До номер 4: Да и аз си мислех за същото, че може би е грешната държава, но аз съм с английски. Мислех да опитам да направя магистърска степен в Австрия, Дания, Франция или Швеция например, но не говоря езиците. И аз не виждам смисъл да се връщам, тъй като животът ми там беше толкова лош, а хората също бяха ужасни. Не, в България се чувствам щастлив и спокоен. Радвам се, че успях да се върна.
Автора

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker