Образованието, ако погледнем икономически - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124187)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14660)
 Тинейджърски (22061)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19283)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Образованието, ако погледнем икономически
преди: 1 месец, 9 дни, прочетена 271 пъти
Може би говоря глупости, кажете ми, ако е така, но според мен, ако погледнем от икономическа гледна точка, нещата са прости и ясни. Има два сектора - държавен и частен. В държавния човек няма стимул да си върши добре работата. За него е едно и също дали ще си върши работата качествено или не, тук се разчита единствено на съвестта му. Докато в частния вече става въпрос за бизнес и той има личен интерес да работи. От най-горния етаж на фирмата до най-долния печалбата и конкуренцията карат служителите да работят, и то добре. Затова в държавните училища и университети с малко изключения е нормално да няма силно образование. Пука ли му например на директора на дадено училище и на РУО-то, че някой учител закъснява за часовете и не разбира материала, който преподава. Ако не им пука, както е често, този учител ще изкара години наред така че и до пенсия ще стигне. Пука ли им на ректора и преподавателите в държавен университет, че материалната база и учебните програми са на 40 години. Не, защото не влияе върху доходите им, даже предпочитат така, защото иначе ще трябва да се научат на новите неща.
Решението би могло да бъде частното образование, само че това, което се предлага на пазара зависи от онова, което населението търси. А какво искат хората - повече се търси такъв университет, където да влиза всеки и да излиза с диплома, всеки да минава с високи оценки и да има някакво много леко учене и имитация на учене, колкото да се създаде илюзия, че наистина се учи. А търсенето на качествено висше е доста по-слабо и малко бизнеси (защото те частните учебни заведения са си бизнеси) се насочват към него, а те, като са малко, нямат и тежка конкуренция помежду си, с която да се състезават

Извинявам се, ако пускам тъпа тема.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 9 дни
hash: f44ae1c69a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Какъв е личният интерес да работи някой в частна фирма на минималната заплата?

 
  ...
преди: 1 месец, 8 дни
hash: 2304d9f015
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Много далеч си от истината. Частни ВУЗ-ове в България има и те прибират студенти, които не могат да влезнат никъде. Естествено направленията им са икономика, туризъм и управление, защото нямат нужда от материална база, а това са най-неперспективните направления, защото е пълно с такива висшисти. Нивото е бутафорно, една част от тях още карат всичко онлайн. Преподавателският им състав е предимно от хора без дисертации, с разни "почетни" титли като Екатерина Михайлова в НБУ.. Хората почнаха да проумяват, че това е безмислено-Европейският колеж в Пловдив-фалира, въпрос на време е и другите да го последват. Преподавателите в държавните ВУЗ-ове минават брутални атестации-освен часове се иска и научна дейност-участие в реферирани списания-при пърна отрицателна си без бонуси, при втора си аут. При държавните ВУЗ-ове също е бизнес-повеме студенти-повече пари, по-добра база-повече студенти-повече пари. Разбира се има много какво да се желае от образованието в България-но да се твърди, че частното е панацея е пълна глупост.

 
  ...
преди: 1 месец, 8 дни
hash: d9a819e0d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Май не си влизал скоро в училище. Почти няма такова което да не е оборудвано с интерактивни дъски. Иначе не знам колко са полезни. Ако едно дете не иска да учи никой не може да му го налее. Камоли пък за 45 минути. И обратно, никой не може да спре едно дете да учи ако то иска. И отново всичко опира и до ролята на родителите. Ако те са си изоставили децата на произвола на съдбата защо учители и директори да са виновни че то е неграмотно.
В заключение - да, темата ти е тъпа

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 8 дни
hash: 157e496cb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Темата ти хич не е тъпа. В България за мен качествено образование няма- нито в държавни, нито в частни учебни заведения. Имам познати, които отидоха в частни университети в България. Ще ти кажа само, че пак нищо не научиха, защото само си плащат таксите и им пишат високите оценки и това е. За съжаление това е положението и в образованието, и в политиката, и навсякъде другаде в България.

 
  ...
преди: 1 месец, 8 дни
hash: 463b920ba6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   който си мисли, че в България е зле образованието, да ходи в Холандия една година да учи дивърсити.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker