Избор за висше образование - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124189)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14661)
 Тинейджърски (22061)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19284)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Избор за висше образование
преди: 27 дни, 32 мин., прочетена 306 пъти
Здравейте! Не знам дали има и други като мен или съм единствена в момента съм момиче в 12клас и все още се колебая какво да запиша! Не е като да нямам никакви идеи и опции, просто времето ми все повече напредва а аз съм раздвоена към няколко сфери и то различни. Вие няма как да ми помогнете но бих искала да прочета вашите мнения относно въпроса ми! Как се ориентирахте вие то е ясно че каквото ви влече но как разбрахте кое точно ви имате ли преки наблюдения относно повечето специалности които в България се записват масово? Какво мислите за тях? На днешна дата в коя сфера бихте могли да намерите най голяма реализация и в същото време да е добре заплатена? Всякаква информация би ми била полезна! За в момента съм се спряла за медицинска сестра, в лесотехническия или в академията на мвр някоя специалност?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 26 дни, 10 часа
hash: cf2fa2fa69
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Светът не е същият като едно време и старите стратегии за университет и сигурна работа вече не са най-добрата идея. Още си малка и сама не си наясно какъв живот искаш да живееш, което е разбираемо. В момента най-доходоносните професии са в ИТ, продажби и маркетинг и моят съвет е да ги имаш предвид. Ако бях на твое място, щях да запиша някоя лесна/интересна специалност в УНСС и щях да използвам 1-вата си година в университета да говоря с всякакви хора (идеално по-зрели), за да разбера ситуацията около себе си и да адаптирам плановете си спрямо нея.

 
  ...
преди: 26 дни, 10 часа
hash: bfb60ab81c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Трябва да е нещо, което те влече и имаш предразположение към него!

Човек може във всяка област, която го вълнува да стане добър специалист - но трябват и много труд и усилия, и себераздаване!

А работата има две страни:

1. Дали ти е приятна и допада като работа, дали ти е интересна? Дали е творческа? Носи ли ти и положителни емоции и удовлетворение?

2. Заплащането

И двете са важни! Но лично за мен - по важна е т. 1

Освен това ти си жена, а главното предназначение на жената в живота е да си създаде добро семейство и да възпита в благочестие децата си!

Така, че не залитай толкова по материалното, защото духовните неща в живота са много по-важни!
А друго много важно нещо е - да се омъжиш за добър, сериозен, отговорен и свестен човек!

 
  ...
преди: 26 дни, 8 часа
hash: 6357146453
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Хубаво е, че си се ориентирала към сфери, които са в полза на обществото и като цяло е добра идея да завършиш нещо, което ти дава професия. Имай предвид, обаче, че каквото и да завършиш няма гаранция, че после ще искаш да го работиш. За медицински сестри винаги ще има работа, да. Но причината да има недостиг не е, че няма желаещи да учат. По-скоро като видят какво е да работят в здравната система, да не могат да се наспят или дори да обядват, да са непрекъснато на крак, все сред болни и напрегнати хора, без да получават уважение и да търпят грубо отношение ежедневно, колкото и да са всеотдайни и желаещи да помагат, много се отказват от професията. Или отиват в чужбина, където условията са по-добри откъм база, заплащане и отношение. Въпреки това, не е чак толкова лош избор, има доста различни длъжности за медицински сестри, не само в болници, но също училища и детски градини, лаборатории, фармацевтични компании, възможности за допълнителни специализации. Дори да не се реализираш точно, както си очаквала, ще имаш интересни възможности. За другите сфери, към които си се ориентирала, нямам представа как е.

Като цяло няма как да знаеш какво ще искаш след 4 години и какъв ще бъде светът тогава. Но не е чак толкова страшно. Не е драма, ако си смениш специалността или после работиш нещо различно. Важното е да продължаваш да се опитваш, да търсиш възможности, да се развиваш и да си градиш пътя. Успех.

 
  ... горе^
преди: 25 дни, 9 часа
hash: d9cca02a58
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Виж сега, аз още в 8-ми клас знаех какво искам да уча, да работя и бях сигурна, че само да го завърша това нещо и ще съм много успешна и щастлива. Дори нямах търпение да дойде това време. Да, ама не. Когато започнах да следвам специалността, лека по лека ентусиазмът изчезна. Първо с това, че нивото на висшето образование е много ниско и масово специалностите не подготвят квалифицирани кадри и второ, защото се оказа, че с така мечтаната специалност в момента не мога да си намеря работа. Само че когато съм била на твоите години не съм го мислела толкова дали ще си намеря работа после. Аз просто бях сигурна, че това ще се случи и едва ли не, че работодателите мен чакат. Беше много наивно от моя страна да послушам сърцето си, а не умът си. Така че е нормално в 12 клас и ти да не знаеш какво искаш. Дори да имаш интереси в дадена сфера, то гледай дали после ще можеш да си намериш работа и как се заплаща професията. Успех.
Жена, 24

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker