Психология - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124186)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14660)
 Тинейджърски (22060)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19283)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Психология
преди: 9 дни, 8 часа, прочетена 238 пъти
Здравейте,
интересувам се да уча психология, 12 клас съм, кои са най-добрите университети, в които мога да започна? Насочила съм се към Софийския, но ако не ми се получи там къде мога да се пробвам? Също така, кога се провеждат интервютата и дали могат да се проведат по-рано?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 дни, 5 часа
hash: ac0f0c626b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Във всеки университет има. Но се замисли какво ще работиш с тази смешна специалност.

 
  ...
преди: 9 дни, 1 час
hash: d3dbef64d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Не си губи времето с психология. Това е една от специалностите, в кото има най-голяма безработица.

По добре си избери някоя сериозна специалност, с която няма да си безработна - Медицина, Архитектура, Фармация, Софтуерно инженерство, Чуждоезикова филология. Тези по имат смисъл

Въобще всякакви безполезни специалности, като психологии, мениджмънти, социологии трябва да ги забранят от университетите.

 
  ...
преди: 8 дни, 17 часа
hash: d7673058c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не съм съгласна с 1 и 2. Щом ти е интересно, пробвай. Ако искаш да станеш психотерапевт или социален работник, е точната специалност. Още повече, че университета не е само, за да ти даде професия. Може да е също преживяване, възможност да се запознаеш с хора, да срещнеш любовта. В крайна сметка, каквото и да завършиш, най-често нямаш гаранция за работа. Можеш, обаче, да се уредиш, ако си общителна и търсиш възможности. Така че зависи какви са ти целите и какво очакваш от образованието си.
Някои хора са по-доволни от НБУ, отколкото от СУ, защото базата е по-нова и преподават хора от индустрията. Но за психология не знам как е. Намери групи в социалните мрежи и се включи. Пиши на хора, които вече учат в университетите, които те интересуват, и ги разпитай.

 
  ... горе^
преди: 8 дни, 9 часа
hash: 904c2926d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Доста нелепи коментари. Психологията била "смешна" специалност? ! Живеем във времена, в които за зарежда най-голямата mental health криза в рамките на цялата човешка история... И няма да става по-добре. Психолозите работят не само в посока подкрепа на психичното здраве. Когнитивните психолози са тези, на база чиито изследванкя се изграждат модели на когнитивни процеси - всички говорят за AGI - свръх изкуствен интелект. Ами това е в областта на когнитивната наука, която е голяма част от академичната психология в добрите университети. Няма човешка дейност, където психолозите да не работят но разбира се, трябва да имаш обща култура, за да знаеш. Всеки, АБСОЛЮТНО всеки един от нас има досег до работата на психолозите (която за съжаление, както много други професии в България има своите сериозни слабости) - всички шофьори над категория Б минават психо тестове, а тези с категория Б - при нарушения, свързани с алкохол и наркотици. Таксиметровите шофьори също задължително. Всички полицаи преминават психодиагностика. Всичи служитещи, имащи достъп до класифицирана информация - ДАНС, прокурори и др. Служителите в стратегически за националната сигурност обекти, например АЕЦ. В учулищата има ОГРОМЕН глад за психолози. Общините буквално всеки ден отварят нови и нови социални услуги, в които често има психолози, а има и специални само за психично болни и деца и семейства, където психологът е ключов. Отделите "Закрила на детето" имат психолози. Повечето добри и съвременни болници имат психолози и се работи в посока са станат задължително навсякъде. В армията има психолози и дори ходят на мисии. Всяка втора съдебна експертиза е психологическа и/ или психиатрична (или комбинация от двете) - дори при развод и установяване на режим, пак психолози се включват за оценка на родителския капацитет. Дори вече има по-"екзотични" дела, например за смяна на пола, където психолози и психиатри задължително се произнасят по компетентност. UX/ UI - също е опция за реализация, защото психолозите познават поведението и разбират от поведенчески експерименти. Човешки ресурси - също. В детските градини - имс бум на психичните и поведенческите разстройства сред децата и има психолози, които правят изследвания. Психотерапия и клинична психология и т. н. и т. н., мога да изброявам до утре. Не всичко са "психоложки" от Инстаграм и ТикТок. Още ли смятате, че няма работа за психолозите и че са смешни?

 
  ...
преди: 8 дни, 2 часа
hash: e8215b3c44
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   "всички шофьори над категория Б минават психо тестове" Аз минах без :)

 
  ...


...
преди: 7 дни, 20 часа
hash: 45c5265f7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Завърших "Право" и навремето ми обясняваха същото, а в момента с работа за няколко години мога да си позволя да си купя собствено жилище. Всяка специалност, в която се обучават много хора, създава огромна конкуренция. Голяма част от завършилите такава специалност не се реализират. Друга част се реализират благодарение на връзки. Трета част, като мен, се реализират, защото са инвестирали време и сили в придобиване на нови знания и умения (чужди езици, специализации), и са се възползвали от всеки малък шанс, който са получили. Да, този път е трънлив, но може да бъде извървян. И все пак, имай предвид, че в твоя случай е добре да комбинираш специалността с втора, напр. педагогика. Така ще си много по-силен кандидат за работа в сравнение с хората, които са завършили само една специалност.

 
  ... горе^
преди: 7 дни, 19 часа
hash: 11b10d4118
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   До номер 6 - "която за съжаление, както много други професии в България има своите сериозни слабости" :)

 
  ...
преди: 7 дни, 9 часа
hash: d3dbef64d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До коментар 4
Подлъгвал авторката. Всеки втори университет предлага специалност психология. На година се дипломират стотици психолози. Няма толкова работни места. В училищата и градините директорите слагат човек, който е предварително избран. А, конкурсите са фиктивни. Често и тези психолози са на половин щат, а не на цял.
Авторката не пише, къде живее. Но, извън София няма работа за психолози.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker