О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121375)
 Любов и изневяра (29752)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин?
преди: 12 години, 5 месеца, прочетена 4745 пъти
Здравейте!

От години посещавам сайта и вече наистина ме хваща страх!

От какво? Ами от липсата на елементарна грамотност, най-вече у подрастващото поколение! Пълният и краткият член вече сигурно представляват научно-фантастична терминология. Имена се пишат с малка буква. "А" -то и "Ъ"- то се бъркат, "АЗ" се пише със "С". За препинателните знаци и тяхната (не)употреба няма да споменавам.

Но ми увисва ченето, когато на края на някоя изключително неграмотно написана история, прочета великото: " Извинявам се за грешките, но много бързах" и подобни!

И тези младежи един ден ще станат родители, ще учат на свой ред децата си на (не)правопис.
Питам се, какво ли ще остане от родния ни език? Колко още може да бъде опростена граматиката му? А и не само тя. Във всяко изречение се използва поне по една чуждица, за която в 99% от случаите си има хубава българска думичка.

По-голямата част от посещаващите ( по-скоро пишещите в) този сайт се представят като висшисти, а не могат да напишат изречение без грешка, но за сметка на това, винаги акцентират върху предназначението на сайта, а именно, че не е правилното писане.

Не знам, но мен лично би ме било срам да пиша с елементарни грешки!

Дано се намери някой, който да се позамисли и да постави своето начало в тази много наложителна промяна в отношението на хората към българския език и неговата граматика!

М. М.

П. П. : "Истории, които са написани неграмотно и/или.. ". Ами, уважаеми модератори, над 80% от историите не отговарят на това условие. Защо ли? :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 5 месеца
hash: f4da7eacd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Напълно те подкрепям. За всичко, особено за частта с т. нар. "бързина", която всъщност представлява завоалирана неграмотност.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 82ad444149
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И ас сам, сагласна напълно права си

Исвинете за грещките ама бързъм

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 9c61f7d18d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Първо, пълният и кратък член действително ще изчезнат. Българският език не веднъж се е реформирал, иначе и днес щяхме да пишем на глаголица, да не говорим за ъ-то в края на разни думи и т. н.
Хората, българите са творци на езика си, езикът е тук, за да общуваме на него, не за да ни ограничава. Много от хората пишат с два пръста на клавиатурите си, много действително бързат. Комуникацията в интернет не е книга или списание, вестник, където имаш и редактор, и текстообработваща програма, и си професионалист, а това е заместване на устното общуване, а няма страна в света, където устно хората да нямат акцент някакъв, да не вмятат думи от улицата или диалекта си.
На всички езици тенденцията е в посока опростяване. И това е добре така. Иначе и днес щяхме да ползваме църковно-славянски... езикът трябва да служи на хората, не обратно.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: f53e56b9c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Пълният и краткият член няма как да изчезнат, защото се получават двусмислици в някои изречения.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: f0992bc584
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Не зная за какво толкова важно спорите, но също така и не смятам, че трябва да се пише неграмотно, но и това се налага. А и от чисто психологична гледна точка, тинейджърите които публикуват истории са развълнувани и едва дали ще мислят къде е точка и къде а или ъ. За да се пише грамотно трябва тренинг а не, че са прости или неграмотни, просто не им трябва когато изливат душата си да мислят за запетаи.

 
  ...


...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 6b6915c907
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   4, ще изчезнат, и още как... това е освен това останала форма от падежите, дискриминираща е относно жените... Ще отпадне и „госпожица“, както и доста глупости, както преди са отпаднали падежите, разните му там букви, които не се четат и т. н.
И в немският език много скачаха, но го опростиха, защото младото поколение направо неграмотно го изкараха заради подобни правила.
В днешно време човек учи и говори поне два езика. Животът е бърз, комуникацията също. Хората имат потребност към бърза и ясна комуникация, а и се влияят от чуждите езици, които знаят.

И до чуждиците - съгласна съм, че имат някои алтернатива, но и много нямат. Преди е имало чуждици от руския, сега са от английски, имало е разни думи в стил Оруел като коминтерн, компредседател, профсъюз, но днес и най-простата чистачка иска да е фасилити мениджърка...
Езикът.... той ни служи на нас, не обратното!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: c2f8ed343c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Тццц, изпревари ме с темата.
И аз се плаша.

Айде стига дее - аз тамън малко ги понаучих тези пълен и кратък член, те ще ги махат. Хаха.
Имах една учителка по немски, която на някакъв превод на български беше сгрешила с членовете. А аз тогава имах безупречен правопис и я поправих. И тя ми казва: "Ами мила, права си, не се оправдавам, ама по мое време нямаше такива простотии! "

Между другото не сме виновни ние. Виновни са тея дето ни управляват.
Последно учих българска граматика в основното училище.
След 5, 6 клас се слага край на българския език, имам чувството, че го има само като предмет в програмата.
Никога не го карахме в гимназията. За сметка на това слушахме личните размисли на учителите по литература за някакви си Ради, Баби Йоци и прочие, които никой не четеше и не взимаше участие в анализите.
И като дръпнем чертата - загуба на време.
Едно грамотно СВ не могат младите да напишат.
За какво ни ги набутаха тея психологии и философии в 8, 9 клас? Ми той и продавачката долу от магазина с основното си образование може да прави анализ на човешките взаимоотношения.
Всъщност много обичам философията, но езикът и страната си повече от разни Ницшета и Пицшета.
Искам да пиша грамотно, ама как? Вече елементарни думи бъркам и се чудя как се пише.
Проверявам винаги в гугъл - винаги има противоречия.

Още нещо: много груба грешка е в начални класове, дори в гимназията да не се поправят грешки в контролните. Да, много повече време изисква, ама нали за това са сложени там тея учители - да ни просветляват. Пример: контролна по история - проверява се само грешки в дати, имена, факти. Ако пиша с гъза си, но вярни неща, оценката ми няма да се понижи. В университетите е същото положение.

Не оправдавам неграмотността, ако човек иска да пише разбираемо и грамотно, ще се научи, но въпроса е, че българския език вече не се учи. Кел файда, че учат от първи клас 6 езика и всяко 5 годишно дете знае перфектен английски, като не може да си напише името на родния език правилно.


П.П: Сори, ако съм допуснала грешки, не бързам, не съм пила, нито развълнувана, Сергей Игнатов, Вежди Рашидов и компания са виновни.

Лоша

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 925e43c8ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   На мен много не ми допада повече измененията с нови "жаргони" като например "пиче" и др.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 3d0860ae2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   № 3, може и да изчезнат, но в момента си съществуват и следователно трябва да се употребяват правилно. Когато се появи поредният правописен речник и го няма там правилото - може. Тотална неграмотност се шири сред учениците, защото не четат книги, а висят пред компютрите си и пишат с някакви невероятни съкращения от кирилски или латински букви, защото най-вероятно времето им е безценно или пък мисълта им тече прекалено бързо? ! Нещата са отчайващи! Иначе претенциите им са до небесата! Такива елементарни грешки като тези от коментарите не се допускат от бързане, защото процесът е механичен-или си го научил как се пише, или не го знаеш. Останалото са оправдания!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: a2a31b8bb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Еее Лоша, излагъш съ: "някакви си Ради, Баби Йоци и прочие" - Бабата се казва Илийца, а Йоцо е дядото! И са от различни разкази! Айде няма да казвам на кой автор :-)

И между другото не знам защо се оплакваш, ти си от потребителите, които пишат доста грамотно. Това с пълния и кратия член и аз го разбрах чак като почнах да уча немски, защото там има падежи и си принуден да се замисляш кое същвствително в кой падеж е. Пълният и краткият член са остатъци от падежи в българския. Точно както и примерно в израза "Слава Богу" Бог е в дателен падеж и значи "Слава на Бога" (аналогично "кому? " = "на кого? " и т. н. )

Айде, че се отплеснах.

Кубрат

 
  ...

...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: c2f8ed343c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Хахах да бее Кубрате, Дядо Йоцо гледаше, а Илийца дърпаше там на брега някакви въжета. Вярно.

Аз съм живяла много години в среда, където бях единствената българка. Така, че предвид този факт, мисля добре се справям.

От време на време се позамислям за двойното Н.
И другото, което така и не научих кога се пише ЗАТОВА и кога ЗА ТОВА. Чела съм в нета "правилото", ама пак не схванах честно. И ги тряскам по интуиция.
Ако има някой, дето да ми го обясни по като за тъп, ще е много добре.

А нещото, което ми бърка не знам къде като прочета е : на предвид, в предвид...

Лоша

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: de0f9bfd89
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   "Затова"представлява наречие, когато "затова"означава "поради тази причина, ето защо", се изписва слято:Примерно"Бях тъжен и затова се напих"или "животът е кучка. Затова се научи да я чукаш. а "за това "се пише, когато изречението е подчинено определително. Ето ти и пример "Човек няма достатъчно време само за това, за което няма желание. " Виждаш местоимението "това"всъщност представлява формална дума, към която се отнася цялото следващо изречение. Ето ти пак един пример:"Защо никой не ми каза за това, че той ме лъже? " и т. н. а пък за другото май само "предвид"е правилно

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 82ad444149
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   "Предвид" се пише без "на" и "в".
За Н ще ти го обясня по най-елементарният начин.
Примерна дума "съкровен"
Ако казваш "съкровенен" значи е с 2 Н
Но ако е "съкровен" е с 1 Н
Значи става с 1Н "съкровения"
Друга дума "рожден"
Ако казваш "рожденен ден":) ще е с 2 Н
Но тъй като е "рожден" е с 1
Значи става "рождения"
Обаче да вземем "ухание" думата
"Уханен" ли казваш, или "ухан", затова се пише с 2Н.
Леле така гадно ти обясних, че нямам думи.
"Затова" и "за това"

"Аз не съм добре днес, затова няма да изляза довечера. "
"Сигурен ли си за това? "
Незнам как се обяснява:)

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 0cd05f50ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Ееее Лоша, и ти ли бе Бруте, и ти ли не го знаеш тва за "предвид". В тебе ми беше надеждата... Поне 2-3 пъти съм го писал в коментари тука... Не се има нито НА предвид, нито ВЪВ предвид, още по-малко ВНАПРЕДВИД... Има се просто ПРЕДВИД.

Номер 12 много добре е обяснил "затова" vs. "за това". Браво! Само ще допълня, че "затова" е съюз - свързва две изречения, точно както "понеже", "защото" и т. н. Докато "за това" е просто местоимение (това) + предлог отпред, на същия принцип както "пред това", "зад това", "след това" и т. н.

На номер 14 също браво! Двойното Н се получава от изпуснатото "е" в окончанието "нен". Ако в мъжки род прилагателното не завършва на "нен", няма как в женски, среден или мн. ч. да е с "нн". Няма откъде да дойде второто Н.

Докато има хора като 12 и 14, още има надежда :-)

Кубрат

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: cc7cbd9dbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Хайде да обясните по-просто и за запетайките. Трябва ли след т. н. да има две точки, едната за съкращение на нататък, другата за край на изречение, защото обикновено т. н. се използва в края на изречение?

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: f7ad700cbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Българският език се осъвременява и това е негово достойнство, което много ме радва. От времето, когато аз учих, до момента, когато учат моите деца, са настъпили известни промени, а други предстои да настъпят. Когато бях ученичка и студентка, считах себе си за много грамотна. Сега от време на време се позамислям над някои думи и правила, както и за употребата на някои препинателни знаци. За времето откакто завърших гимназия към настоящия момент отпадна "ува" в някои думи, нещо не мога да се сетя за пример, имаме право да пишем "шейсет" вместо "шестдесет", защото така го и изговаряме, но ако правилно съм запозната - и двете форми са включени в правописния речник, научих от децата, че "вкъщи" се пише вече слято... Знам, че се коментира сред филолозите отпадането на пълния член и вероятно ще отпадне, когато назрее моментът за това (не "затова"). Осъвременяването на граматиката на един език е част от неговия начин "да живее" и да се подчинява на новостите в разговорната му употреба.
Когато пиша на компютър, например, имам дефекти в клавиатурата, примен това е големият клавиш за разстояние между думите трябва да се удря много силно - иначе не всеки път сработва, също пропуска и буквата "о", която аз удрям, но нея я няма в текста. Това не ме прави неграмотна. Проверявам си поста, но пак понякога пропускам някои допуснати грешки. Смятам, че грамотният човек си личи...

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: df2abcff99
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Да, хубаво е че има хора като 12 и 14, с една малка забележка към 14 - думата е "ухаен", а не "уханен" и не може да служи като пример за двойното "н". :)

Поздрави!

М. М.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: c2d99e572b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   17, опростява се, което не е много хубаво.
18, благодаря за коментара. :)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: cc7cbd9dbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   №18 Уханен произхожда от съществителното ухание. Както от благоухание става благоуханен, от дихание става бездиханен не бездихаен
Предполагам ще признаеш, че Далчев и Багряна разбират повече от теб!

Стихотворение на Далчев:

О, как съм уморен! О, как жадувам
да се окъпя в сянката "уханна"
на дървесата, да следя безгрижно
на пладне как във синята далечност
се раждат облаците и да виждам,
че е небето по-високо сякаш,
когато аз лежа върху земята
и с влюбен взор през клоните го гледам.

два стиха от Багряна:

В топлата "уханна" вечер някой
бодро и унесено върви
в пътя, що протича като мляко
сред неокосените треви.

Какво, че твоето сърце е пълно
с любов като "уханна" мед,
че то е слънчеви лъчи погълнало
и мириса на цветове безчет?

Макар някой да предлагат различно значение на думите ухаен и уханен т.е. смислово ухаен е този, който ухае със собствен аромат, а уханен е този, който има ухание на чужд за него аромат.
Как според теб се пише ж.р. на ухаен?

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: df2abcff99
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Ухайна :)

 
  ...

...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: df2abcff99
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   А, и нямам абсолютно никакви претенции за поетеса - не съм такава. А ти ще се съгласиш, че в Литературата и в частнос в поезията са позволени много изключения. Освен ако не ми кажеш за "уханна"-ТА МЕД, какво точно означава, бидейки написана от Е. Багряна ( Поклон! ) в женски род. : )

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 82ad444149
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Пише се "частност"
от 14:)

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 82ad444149
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   до 16
След т. н. не слагат други точки.

Запетаи се слагат преди но, ако, или, затова, когато, където, който, защото, че, а... Има доста неща да се кажат за запетайките, ама ме домързява...
от 14

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 495a15359d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Благодаря много на номер 12 и 14. :))

Абе, Кубрате, ти ли не четеш правилно или аз не се изразявам както трябва. Имах предвид, че се дразня като прочета "на предвид или В предвид" => знам, че не се пише така.

П. П: Много полезна тема, браво на автора.

Лоша

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 0a54272c17
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Я, кажете- сърма или сарма. И още нещо- попринцип знам, че думата отдава е така. Но напоследък във всички книги, вестници, списания срещам удава??? Даже и даскалът по БЕЛ го потвърди, но пак се двоумя...

 
  ...

...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 90caf7413a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   в България е ПЪЛНОООООО с неграмотнициии! Хора, на които мозъка е по- малък и от на замразена пуйка! Умните я напускат и вече няма кой да помогне да се пооправи тая скапана държавицаааааа...

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 5d692bd498
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Ъъъм Лоша, права си, блял съм някъде (или много съм бързал и съм чел по диагонала - въпросния пост го писах от работа :-)).

Точно това имах ПРЕДВИД и аз, че другите правописни грешки как да е, някак си не ми пречат толкова, ама като видя "имам си на предвид" и направо ми иде да изхвърля монитора... Подивявам от тва...

Кубрат

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 981f61ca6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Номер 26, има дума СЪРМА и дума САРМА, така че в зависимост какво имаш предвид, и двете са правилно написани. Същото се отнася и за ОТДАВАМ и УДАВАМ.

Пример:

Отдава ми се да рисувам.
Удаде ми се случай да поговоря с него.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 094d77f655
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Наистина подрастващите са много неграмотни, но и възрастните не са по-добре :)). Тук чета теми и се чудя как може мъже и жени на по 30-40 години да пишат „незнам“, пред „който/които“ да не слагат запетаи, а даже някои не различават буквичката „й“ от „и“, така че не обвинявайте изцяло подрастващите, че са неграмотни, защото не само те имат вина.

Jeans and T-shirt Girl

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: c81dfa38cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Искам да попитам: Кога се използва "кой" и кога "кого". В понеделник имам контролно по български език, там ще ги има тези работи, а г-жата нито веднъж не ни ги е обяснявала.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 38fb0b911c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Номер 29, похвално е, че правиш разлика между "удавам" и "отдавам" - наистина малко хора ги различават, повечето смятат едното за грешен правопис на другото.

ОБАЧЕ не ти е ясна разликата в значенията! Което не е проблем, но недей да объркваш другите! Верните примери са:

* Удава ми се да рисувам
* Удаде ми се случай да поговоря с него
* Отдавам стая под наем
* Радиаторът отдава топлина

При сЪрма и сАрма, понеже не си казал/а кое кое е, само да поясня, че това, което се яде по Коледа, е сАрма :-)

Кубрат

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: f7ad700cbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Защо "Отдавам стая под наем"? Не е ли просто "Давам стая под наем"
Аз се отдавам на мъжа си... , не "отдавам" стаи... Може и да не съм правя... Но например, мога да се отдам на литературата (да посветя живота си )...
Чудех се снощи - в превод на филм по телевизията"Има някого тук"
Някого или някой?
Според мен местоимението играе ролята на подлог и трябва да е "Някой"
Също така си мисля, че е правилно "Няма никого тук" - отрицателната форма би трябвало да смени падежа.
Изкажете се...

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: c81dfa38cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   Аз съм 29 направих контролното и имам 6 каквото и очаквах. Класът ни е от 28 човека и когато г-жата кажа че има 17 двойки се стресирах. Няма тройки и четворки няколко петици и 4 шестици. Като чух 6-ците се успокоих.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 3fa62953e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   33, "Давам под наем" разбира се също е вярно. Да се отдаваш на мъжа си също :-) Просто "отдавам под наем" ми хрумна като контрапример на "удавам" - може би е по-малко разпространената форма, но според мен е вярна (може и да бъркам).

"Има някого" наистина звучи тъпо, и аз се замислих за момент, но е вярно! "Някого" не е подлог, а е допълнение, и това си личи ако вземеш формите "теб те има", "мен ме няма" и т. н. Първо, че "мен", "теб" и т. н. са във винителен падеж, значи са допълнения, и второ ако бяха подлози, трябваше сказуемото (има) да е съгласувано с тях, т. е. да бъде във първо, респ. второ лице ("мен ме нямам", "теб те имаш"). След като очевидно "има" не се променя според това кого го има, значи няма как да е подлог. Подлогът в случая е "анонимен" и затова е изпуснат, но е в трето лице, ед. ч.

Но да си призная и на мен "има някой" ми звучи повече от "има някого" или още повече пък "няма никого"! Смятай докъде сме я докарали правилните изрази да си се струват грешни...

Кубрат

П. П. Номер 34, браво за 6-цата на контролното. Но въпреки това не ти се ОТдава да рисуваш, а ти се Удава!

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: a6c3fde877
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   За това което казва автора има две обяснение. Първо, когато хората пишат бързо съкращават много неща, за да пишат по-бързо. Аз го правя също, но това не означава, че съм неграмотен. Второто е, че наистина образованието в България е на много ниско ниво, защото много хора нямат стимул да учат и преподавателите не са достатъчно добри и взискателни. Аз учих в България до 8 клас и после учих в Америка. Разликата е много голяма в образованието, както в училищата, така и в университетите. В България половината студенти минават с преписване и подкупване и за това накрая не знаят нищо.

 
  ...

...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 21b1f6282b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Благодаря за поправката, Кубрат. Съжалявам ако съм подвела НЯКОГО с предишния пост.
На мен също ИМА НЯКОЙ ми звучи далеч по-добре. Да си призная честно, точно така се изразявам винаги, макар че е грешно. Но не смятам, че това е от непростимите грешки. Дори напротив, понеже това коварно НЯКОЙ/НИКОЙ на мене ми звучи точно като подлог, а не като допълнение.

Номер 29

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 048f0016ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   Оу, курс по граматика :) И като сме се събрали само Разбирачи, кой на кого обяснява? Казвате, българите

неграмотни били, цъ-цъ-цъ...

Хайде да видим как е из другите страни. Поживях в Германия, например, в едно малко градче. Там

единственият човек, който говореше немски, беше Даскалът по немска литература в гимназията им. И той

единствен знаеше, че "Ди Допелте Лотхен" е немска книга, а не американски филм. 50% от хората там не

четяха правилно табелата, на която е написано ИМЕТО на тяхното градче. 80 % от хората се затрудняваха да

прочетат първите страници на вестника, написани на хох дойч и да проумяват новините по ЗеДеЕф, говорени

също на хох дойч. Е, такова нещо в Бг никъде няма - хората да не разбираш новините по медиите, написани,

или произнесени :) А това е Германия, страна с богата култура, която аз уважавам.

Да не изпадам в подробности, мога да ви цитирам примери и от други страни, сочещи тотална и повсеместна

неграмотност на местното население. Съвсем просто е: Граматиката НЕ Е за всеки. Не е нещо сложно, но

повечето хора не си правят труда да я научат. И по-важното - човек се научава на каквото и да е, ако го

практикува. Тоест, научава се да пише, ако често пише и към написаното от него има поставени някакви

изисквания. Къде виждате в Интернет такива хора!? Тук повече се чете и по-малко се пише. А когато се пише,

единственото условие е - да те разберат. Нали все пак хората се разбират, колкото и неграмотно да пишат.

Май повтарям неща, които вече са написани тук.

Да ето и още нещо - Съвременните компютри и Интернет са "написани" от ужасно неграмотни хора. И когато се

пишат четива за компютри (програми), там граматическите грешки имат много по-сериозни и неприятни

последици. Защото ги четат компютри, а не хора. Ние сме тук в един Свят, създаден от Неграмотници и

използван от Неграмотници. И какво от това? Поне го има. И е интересно, щом сме тук. Не си разваляйте

настроението заради подробности :)

Y D

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: bc417e16e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   АВТОРЕ, ИМАШ ПУНКТУАЦИОННА ГРЕШКА В ЗАГЛАВИЕТО, КОЯТО ОБЕЗСМИСЛЯ ЦЯЛАТА ТИ ТЕМА... ЖАЛКА РАБОТА :)


Naniwa

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 762b65fc8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   Naniwa,

заглавието беше променено от модераторите. Та, обърни се към тях!

От авторката

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker