Как да реша какво да уча? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как да реша какво да уча?
преди: 12 години, 3 месеца, прочетена 17797 пъти
Проблема ми е следния:

Избирам си нещо, с което искам да се занимавам, след това го изучавам малко и търся информация в Интернет какво точно представлява, какво трябва да се учи и т. н. След като прочитам информацията си харесвам нещо друго и си казвам, че това новото ще е 100%, че няма как да е нещо друго. После се чудя как може да съм бил толкова тъп да искам предишното. После се повтаря същото - търся информация - отказвам се - харесвам си нещо друго. В последствие и то не ми харесва и се връщам на първото, за което съм се чудел как може да съм толкова тъп, че да го искам.

Дали се влияя твърде много от информацията в Интернет, че толкова лесно да ми променя решенията? По-принцип не съм наивен човек, но не знам. Как да реша кое да избера да уча?

Знам, сега ще кажете - "Ами учи това, което ти харесва", но нали това ми е въпроса какво точно ми харесва, защото в рамките на няколко дни коренно си променям представата за специалностите и работата. В един момент мисля, че са най-добрите, в следващия, че са възможно най-лошия избор и така от няколко месеца.

Вие как решихте? Искам да направя правилния избор, защото с това ще премине 1/3 от времето в оставащия ми живот (8 часа на ден). Струва ли си да работя нещо, заради добрата печалба, въпреки че работата ми се струва много отегчителна и безинтересна?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 3 месеца
hash: 2d9a35e912
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

1.   http://www.dreamfoundation.eu/career-test/page1

http://scas.acad.bg/virtualcareercenter/web/index.php?option=com_content&view=article&id=101&Itemid=125&lang=bg

Пробвай кариерни тестове

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: bcbd00b262
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

2.   В последно време забелязвам, че почти всеки втори се насочва към икономиката, защото си мисли, че е много доходно. Впоследствие се оказва, че има прекалено много икономисти и, разбира се, няма работа за тях.
Тъй като и аз уча икономика втора година вече, забелязах, че може би половината ми колеги въобще не се интересуват от това, което учат, просто не им харесва. Едни го учат, защото си мислят, че после лесно ще си намерят работа, други го учат само защото са искали да се махнат от вкъщи и им е било все едно какво ще следват, само да са далеч и т. н. С една дума - по редица причини, но не и защото им харесва.
Съветвам те да не го правиш. За мен винаги най-важно е било да се занимавам с това, което ми е на сърце. В случая при мен това беше географията, вследствие и икономиката. Не мога да си представя да се занимавам с нещо друго.
Естествено аз не мога да ти кажа към какво да се насочиш, но това с нискодоходните професии е навсякъде. Може да станеш лекар и пак да си безработен. Може да си и инженер и да си изкарваш добри пари. Всичко е въпрос на късмет.
Тук никой не може да ти каже: "Запиши право! " или "Запиши психология! ", ти трябва сам да си усещаш какво те влече. Не се притеснявай и не си давай много зор.
Разгледай спокойно първо университетите, насочи се към няколко конкретни, след това прегледай внимателно и специалностите, които се изучават в тях и лека-полека ще се ориентираш! :)
Желая ти успех!
Ж. 20

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 2d9a35e912
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Номер 2, сакън, да не чуе онази А., че ще започне да се хвали, че е икономист и има работа много, колкото си искаш.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 416d438eab
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Зависи от заложбите ти. Не пишеш нищо за себе си, дори кои са ти любимите предмети. Иначе - да, добрият лекар, правист, икономист определено ще печелят добре, но не всеки е добър и съответно конкуренцията е голяма и доста остават без работа дори.
Замисли се.
Аз лично виждам бъдеще в инженерните специалностти, химия (фармация), физика, информатика...
Светът няма да остане обаче без лекари, прависти и икономисти и това са топ-специалностите не само у нас, но и в чужбина. Най-голям е балът, най-много се търси, най-трудно се влиза и се завършва. Сигурно има защо. (определено не е, за да си безработен). Погледни, какво са завършили успелите хора в света, ръководителите на големите банки, предприятия, министър-президентите...най-често са прависти, икономисти, медици. Още в елитните университети се надушват и са доста навързани там нещата...
П.П. не знам и зъболекар, който да е умрял от глад.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: c59e5ab0b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

5.   хехе номер 3 ще ме убиеш от смях. :)А-то е умница и понякога е полезна ама като започне да се задиря да е на нейното и мен ме дразни. Съзнава, че не е права, но на нейното да е. Аз ще я запомня с любимата и фраза като обръщение към всяка жена"ти си тежко бреме за този мъж" :)айде начесах си езика сега ще бягам

 
  ...


...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 031d11d32a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Ама ти си мислиш, че каквото завършиш това ще работиш ли??? А уж казваш, че не си наивен човек. Питай патило, а не старило. От моя курс (48 човека) нито един не работи специалността си. Всеки се хвана на работа - продавач, бензинджия и т. н., само за да се издържа. Не си мисли, че като звършиш педагогика (примерно) и веднага ще го работиш и край. Ама нищо де, като завършиш сам ще се убедиш.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 56bebe8d7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Питаш ние как сме решили? Ами аз не съм се замислял и за секунда какво да уча, винаги съм знаел. С това се занимавам от едноцифрена възраст, в гимназията доста активно, съответно нямаше никакво съмнение, че това ще уча, и сега и това работя. Не съжалявам за избора си (логично).

В никакъв случай не ти препоръчвам да се хващаш на нещо, което не те влече, само заради парите. И в нашия бранш е пълно с такива дето казва номер 2, които са почнали само щото са чули оттук-оттам, че лесно се намира работа и плащат добре. Съответно тия хора имат нулева мотивация, в момента в които поискаш от тях нещо, което дори маааалко излиза извън задължителния минимум, и вече отварят големите човки. Разбира се не са от най-добре в сферата си, не завършват с особено добър успех, после не могат да си намерят работа, и целия свят им е крив. Във всяка професия има неща, които не те кефят, има моменти, в които ти иде да зарежеш всичко. Дори да си обичаш професията от все сърце, не винаги е лесно. Ако не я обичаш - не ми се мисли.

Заеби кво пише по нета, тва нито ще ти изкара оценките, нито ще ти намери работа, нито ще те нахрани един ден. Легни, затвори очи, и си помисли какво би могъл да правиш 48 часа без прекъсване, без да спиш, без да ядеш, и най-вече без да ти плащат. Ей така за кеф би го правил, и накрая (след като се наспиш) няма да те е яд, че си го направил, а ще си доволен. Каквото първо ти дойде на ума - това учи.

Кубрат

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 7fc19aac09
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

8.   Към номер 6:

Тогава какъв е изобщо смисъла на образованието, щом ще се работи нещо, което няма нищо общо с него. Според мен просто си си избрал ненужна специалност, тоест такава, която не се търси. Иначе донякъде си прав, защото обществото не се нуждае само от образовани хора, които да вършат умствена работа, трябва да има и кой да налива бензин, кой да продава, кой да цепи дърва и т. н.

Автора

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: a7c01600df
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Аз ще уча или в USA или в Англия - computer scientist :) Не съм го решавал - просто така искам да стане.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: d4dd8f514b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Колкото и елементарно да звучи, хвани един лист хартия и започни да записваш плюсовете и минусите на всяка специалност, която ти хване окото. Това е единственият обективен начин да сравниш защо точно предишната идея ти се е сторила "тъпа" и дали наистина е по-тъпа от новия ти интерес. :)

 
  ...

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 1f1c75f3dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Аз пък не исках да следвам, прецених, че просто няма да се справя. Нито с интегрирането към колегите, нито с материала. Знаех, че е разумно да запиша нещо, но нямах желание. Не ми идваше отвътре да уча само защото трябва и предпочетох да си остана със средното. Докато растем изглежда преценя ме сами на къде клони везната и кое би ни донесло по-голямо удовлетворение. Докато учиш материала трябва да ти е интересен иначе май няма да ти се получат нещата.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: f20106ad06
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 11, много добро решение. Винаги съм се чудил защо всеки напира да следва, само и само да има там няква тапия и да не е "среднист" (много мразя тая дума). Следването е много голяма инвестиция, и като пари, но най-вече като време. За тия 5 години, които трае едно следване, хората градят половин кариера, че и цяла даже. Така че ако мислиш, че не ти е нуждно или няма да се справиш, е много правилно решение да не си губиш времето, а да действаш по същество.

Кубрат

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 2d9a35e912
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

13.   Кубрат, здравей
Бих искала да те попитам нещо. Как се гради кариера без висше образование? Защото и аз не искам да следвам, но не виждам друга опция. Да работиш като сервитьор не бих могла да нарека кариера. А ако става въпрос за частен бизнес, то тогава трябва да имаш понятие от някои работи, които трябва да ги знаеш отнякъде. Надявам се да не ми се подиграваш на въпросите, защото аз така ги виждам нещата и се питам сега накъде.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 614184780b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Номер 13, няма какво да ти се подигравам, въпросите ти са логични (очаквах ги :-)). Наистина в България е доста трудно да направиш каквото и да е без висше образование, което е резултат точно от това, че всеки напира да следва, което от своя страна е следствие от безумния принцип "учи мама, да не работиш". Родителите заслужават голям бой задето възпитават децата си с тая нагласа - видиш ли като се изучиш и вече си се оправил в живота, само лежиш на една кълка, парите валят от небето, пък баламите нека да бачкат. Резултатът е "аз съм с висше образование, ама никой не ме оценява и работя за жълти стотинки". За конкретен пример вж. темата "Аз съм фантазьорка".

Но да се върнем на темата: Понеже всеки драпа за висше, съответно работодателите като видят някой без, си казват "Абе тоя щом и едно висше не е могъл да изкара, значи хептен нищо не става от него". Което още повече засилва мотивацията на хората да се доберат на всяка цена до някаква дипломка, само и само да не седят със средно. И така омагьосаният кръг се затваря и се усилва още повече. Виновна в крайна сметка е образователната система, че смъква неимоверно летвата, за да запълва бройки. Държавните университети получват субсидия "на калпак", като няма студенти, няма пари, а професорите току-така не можеш да ги уволниш. За частните университети няма да говорим, те така или иначе като всяка частна фирма имат за цел повече оборот - друг е въпросът кой и как им дава акредитация.

Та, 13, от прагматична гледна точка си права, че без висше много трудно може да градиш кариера. На номер 11 се изкефих на начина на мислене, че не гледа на следването като на някаква "свещена крава", която ще му/й реши всичките проблеми. Просто казва - следването не е за мен, ще си използвам времето да направя нещо смислено от себе си. Което е похвално!

Що се отнася до собствен бизнес, там се искат съвсем други качества. Иска се нюх, иска се умение да преговаряш (==> психология), умение да преценяваш правилно ситуацията, искат се "топки" да поемаш рискове, умение да мотивираш служителите си (==> пак психология), да виждаш кой за какво го бива и какво не, и още много други неща. И най-вече се иска яко, брутално, къртовско бачкане! Който си мисли, че може да бъде успешен (!! ) шеф и да работи по-малко от служителите си, е мнооого далеч от истината.

Всичките тия неща не се учат в университет, а според мен и не се учат изобщо. Тва е все едно да учиш за художник или за футболист - или го можеш, или не. Разбира се, че има много "заучени положения", които ако ги знаеш ще си спестиш много проблеми и ще дръпнеш по-бързо, и точно това учат в т. нар. "мениджърски" специалности. Но това са точно заучени положения и нищо повече. Нито ще те направят по-добър и успешен, нито пък ще ти решат останалите проблеми.

За кариерата и за успеха няма рецепта, няма "ако направиш тва, ще успееш, ако не направиш онова, ще се провалиш". Трябва да имаш правилната комбинация от качества за това, което правиш, както и до голяма степен да си в правилния момент на правилното място.

Кубрат

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 29f912d8a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   13, не съм Кубрат, но за частен бизнес единственото, което се иска е пари и успешен бизнес план.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 47c040abdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Пробвай се в различни области и сам реши кое ти лежи най-много на сърце. Трябва да пробваш, за да разбереш! :)))

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 0fc35c5ca6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Аз от 4 клас си харесвах природознанието, след това - биологията. Това си ми харесваше и ме влечеше. След това продължих в специализирана гимназия с профил биология, след това в университета завърших биотехнология и си работя това.
Просто избери това, което ти харесва и те влече.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 2aceb364e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   И аз още се чудя какво да следвам и каква да стана после.. ще следя темата :)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 7fc19aac09
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

19.   Правих кариерните тестове на български, но не ми харесват много. Проверих в Google.COM за тестове за кариерно ориентиране (career orientation tests) - много са. Направих един, но понеже много не разбирам английски не мисля, че резултатите са много реални. Знаете ли по-добър такъв тест на български?

 
  ...
преди: 12 години, 1 ден
hash: 6ac7ed0818
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Хаха, до Кубрат - единственото, което мога да правя 48 часа без да ми омръзне и без пари е да играя компютърни игри :) Но за съжаление няма как да работя това.

Най-много бих могъл да се ориентирам към тестване на игри, но там се изискват технически умения, които аз нямам. Никак не ме бива и с програмирането, пробвал съм.

В момента съм счетоводител само защото така се стекоха нещата, пък и съм добър в детайлите. Но това не е нещо, което бих правил в свободното си време. Не че ми е неприятно да го правя, но го приемам като работа, а не призвание или удоволствие.

Истината е, че много малко хора са наясно какво искат да правят на крехката възраст 18-19 години, когато трябва да кандидатстват в университет. Аз, например, завърших математическа гимназия, после Политология в университета, после Журналистика като второ висше. После Международни отношения като магистратура.

А като малък исках да стана археолог. Е, добре че не съм учил това. Щях да се забия в някой музей с 200 лв заплата и после да се чудя с какъв акъл съм си го избрал това.

Затова хората се ориентират към икономически дейности, дори и това да не ги влече, защото после реализацията е голяма.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker