Немски език - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Немски език
преди: 12 години, 3 месеца, прочетена 20021 пъти
Здравейте,
искам да ви попитам какъв е вашият начин да учите думи на немски. Аз съм 9клас и уча този език за първа година, но ми е адски трудно да запомня рода и мн. число на всяка дума. Така че може да споделите вашите начини и механизми за учене.
Благодаря ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 3 месеца
hash: bdfea7b0fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здрасти! Ще ти помогна защото съм била на твое място. Учих немски 5 години в гимназията. Беше трудно отначалото както е с теб сега. Трябва да си имаш начин за запомняне. Най-лесното е зрителната памет т. е. гледаш и помниш. Но това не е достатъчно затова пиши всяка една дума по 1 или 2 реда. Така се запаметява най-добре. Колкото до рода малко е трудно. Не сравнявай родовете с нашите защото оттам идва объркването. Просто ги учи внимателно и не ги забравяй! И до днес аз не съм забравила всичко научено защото имах много голямо желание и знаех че един ден този език ще ми потрябва. Така и стана. Сега работя с туристи и когато някои от тях са немци доста ми се радват че говоря техния език. Те казват че много рядко се случва чужденец да говори толкова добре. Успех ти пожелавам и не се давай защото ще ти стане по-лесно. :):):)

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 618917d705
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Множественото число е лесно - прибавяш "е" накрая на думата, а когато думата завършва на "е" прибавяш "n". Трябва да запомниш кога думата си остава същата в множествено чисто и трябва да внимаваш с унлауда в някой думи. Разбира се, има и думи, които образуват множественото си число с s - такива думи ги уча наизуст, например: die Tickets (билети). Изключенията за множествено число, както и родът ги уча наизуст. Думи, които завършват на er, at, or, el, ling, tient, ig, ich, sch са от мъжки род. Думи, завършващи на ung, ik, tion, scaft, heit, keit, in, e са от женски род. Думи, които завършват на chen, ieren, en, o, ent, a са от среден род.
~*Отхвърлената*~

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 995a4e9170
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Аз съм 8 клас и също го уча, само че ходя на уроци. Ами... гадничък е, но взимаш един лист и пишеш думите, пишеш и ги запомняш. Също така си чети целите диалози и се опитай да ги учиш, за да може да запошмниш цели фрази и изречения. Аз слушам и музика на немски. Така съм научила доста думи. Като ми стане интересен текста - търся превод и това е нещо. Гледай немски филми, пиши думите и слушай диалози.
Не знам, хората казват, че немският е гаден и твърд език, но на мен ми допада много и ако имаш достатъчно желание ще го научиш :)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 2edfa907a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   "Life is too short to learn German."
Richard Porson

"Животът е твърде кратък, за да научиш немски език."
Ричард Порсън

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: a11e39779c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Ами например чрез асоциации. Примерно на немски българин е Bulgare.. това на коя българска дума я уприличаваш ? - аз лично на магаре ... и има още хиляди думи, които можеш да свържеш от двата езика. Не съм фенка на писането на думи по 20 пъти .. Просто е губене на време, тъй като през тези минути ти само си мислиш как ще седнеш на компютъра или как ще излезнеш като приключиш...

Има и още един трик - пиши си ги на листче по 5 или 10 и като излезнеш някъде изкарвай листчето и учи по една дума, по една и въобще няма да усетиш как накрая ще ги знаеш.. А ако все пак се притесняваш, че това с асоциациите ще те обърка мога само едно да споделя - след известно време запомняш думата така или иначе и няма нужда да се връща към асоциацията. А за родовете .. има си специални правила, които предполагам, че можеш да намериш в интерент... но пък и трябва да знаеш, че в немския има повече изключения отколкото правила ! ;d
Таа мога да ти пожелая само усех и много търпение .. иначе няма как да стане !!!

 
  ...


...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: bdfea7b0fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Пиши думите по няколко пъти (поне 10)и ти гарантирам че ще ги запомниш. Колкото до рода-учи го на изуст няма начин. Ако имаш желание няма да ти убегне нищо. Успех!!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: d2f4e4c9dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ами аз също съм девети клас и уча чужд език сачо че английски. Думите например ги уча като пиша по 4 до 8 реда всяка и в същото време я изговарям, след това пиша други две по няколко реда след това се връщам на първата и нея я изписвам пак няколко реда и така.

Но много важно е и да слушаш игледаш немска музика и филми също така намери немци в скайпаи си пишете и говорете. Като слушаш някоя българска песен на ум се мъчи да я превеждаш на немски даже и когато си у вас някоя дума независимо каква ако я знаеш я казвай на немски така и ваште ще забележат напредъка:)

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: efdf482225
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   При мен най-ефективният начин за учене на думите е пишейки ги. една дума я пиша по пет реда, така например една средно дълга дума на голям лист я пиша около 50ина пъти.
Успех!

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: c9a44c5792
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   И аз уча немски и на мен ми беше много трудно с родовете и си взех текст маркери и подчертавах думите и превода им. син, розово и жълто.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 18803fa03c
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

10.   Благодаря на всички. Наистина немският е доста труден език, обаче не смятам да се отказвам. Номер 2 страхотна си, благодаря ти за тези правила, със сиг. ще ги науча и ще са ми от помощ.

 
  ...

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 66c87f8e8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Не смятам, че немският е труден език, има повече за помнене например от английския заради родовете и множествените числа, но е много, ама МНОГО по-лесен от българския. Само че за българския никой не се замисля :-)

Относно родовете, наистина както каза 2 за 80-90% от думите ще намериш правило. Честно казано не всички от окончанията, изредени от 2, ги намирам за смислени. Например -sch не е никакво окончание, просто съвкупност от букви. Да има най-много 10-20 смислени думи, които по една случайност завършват така, но това не го прави окончание, а на всичко отгоре не всичките са от мъжки род, както казва номер 2 (пример das Gulasch). За -ig се сещам точно две думи, които така завършват - Honig и K?nig, не мисля, че си струва да помниш "правило" за 2 думи.

По-добре помни малко правила, които покриват огромната част от случаи, а пък другите ги учи наизуст, отколкото да се претрупаш с правила и накрая и тях да объркаш. Според мен си струва да се помнят следните правила, като в скоби съм дал множествените числа (празни скоби значи, че няма разлика между ед. и мн. ч.)

* мъжки род: -er(), -or(e или -en), -ient(en), -en(), както и повечето от останалите случаи, когато завършва на съгласна. Тогава множественото обикновено е с окончание -е.

* женски род: -ung, -heit, -keit, -schaft, всичките с мн.ч. с -en. Повечето думи, завършващи на -е, също за от женски род и множественото им е с -n.

* среден род: Общо взето всички останали :-) Със сигурност всички, които завършват на -chen() и -lein(), както и повечето, които завършват на -a(s), -o(s) и -nis(se). Също така много чуждици от английски или френски са от среден род (Ticket, Notebook, Laptop, Baby, някои казват също das Mail или дори das Cola/Fanta, макар че по-разпространено е die Mail и die Cola/Fanta).

Също така си отваряй очите, защото има много случаи, когато една си съща дума има различни родове и значи коренно различни неща. Например Leiter според горните правила трябва да е мъжки род, и наистина в мъжки род означава "ръководител" (от leiten), но има и die Leiter, което значи "стълба"! Има и екстремни случаи като думата Band, която я има и в трите рода! Das Band/die B?nder значи "лента" (за връзване, на касетка и т.н.), der Band/die B?nde е том на книга, а die Band/die Bands е музикална група (бенд).

Май това е от мен :-)

Кубрат

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: b656f87baf
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравейтеее, на мен също ми е много труден немският езикк.. и, ако някой може да ми обясни как се образуват бъдещите времена и миналите бий била много благодарна! и товаа кога се използва 'war'??

 
  ... горе^
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 43332387fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   здравей те как да науча немския език че ми е много трудно, моля ви помогне те ми!

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: fe71dbf21e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

14.   Аз не мога да запомням думи с писане, нито по английски ми се получаваше, нито по немски. Затова пиша си ги в речник, в колонка, чета ги няколко пъти, след това закривам колонката с превода, и казвам немската дума, ако сбъркам, почвам отначало. После закривам думата на немски и пак по същия начин, после започвам колонката отдолу-нагоре :Д Изглежда бавно, но с времето става бързо, удобно и се запомнят думите :)

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 12475e24a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Die Antwort auf deine Frage : Hoffentlich helfe ich dir ;)
1 При всеки човек е различно.На някой им е по-удобно да ги пишат, а на други да ги изговаят и свъзват с примери.В немския език думите са доста по-трудни за запомняне защото за разлика от английския,те имат мн.число и род. В никакав случай не бих ти препоръчала да пишеш думите по-много пъти без концентрация. Ако искаш ученето да е ефективно трябва да мислиш само за него и за нищо друго. (Не е хубаво да се разсейваш!) Свързването с асоциации води до объркване (мое мнение). Затова в една колонка си пиши думата 10 пъти и би трябвало да я научиш. Важно е думите да останат трайни затова е хубаво да се прави така наречения '' Ревизион'' на думите (може от речника). Мисля че това най-ефективният метод, сега остава сама да си установиш !
Поздрави Коко
P.S 1 Немският е труден, но точно това доставя удоволствието, защото той е като едно предизвикателство,което се бориш да преодолееш и когато го направиш ще си много горда със себе си
P.S 2 sein-war-gewesen
war е Претеритум използва се, когато се разказва някаква случка, но когато е битова реч се използва "gewesen"

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 87c831e3ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   аз също имам нужда от помощ, защото съм тук в Германия и незнам езика и от къде да започна да го уча. Моля Ви дайте ми някакви сайтове

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker