Искам да уча психология - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Искам да уча психология
преди: 12 години, 2 месеца, прочетена 41812 пъти
Здравейте!
Искам да попитам хората, които следват тази специалност:
1. Колко години се учи?
2. Какви професии могат да се работят с този предмет? Освен психолози, педагози, учители...?
3. Вярно ли е, че няма хляб в психологията?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 2 месеца
hash: 6da99720f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

1.   Специалността е магистърска, което ще рече, че само с образователно ниво бакалавър малко ще постигнеш- но това, разбира се, е напълно нормално- по- тясната специализация дава много по- големи възможности. В последните четири години това е най- желаната специалност- мода или не, няма да коментирам- съответно балът е доста висок- тази година беше около 28 от максимален 30, напиши в търсачката СУ и ще ти излезе сайта на университета- всъщност така и не си писала, от кой град си и дали възнамеряваш да следваш в този университет, а това повярвай ми е от значение все пак. Та допускам, че искаш в Софийския -ще видиш в сайта с какви изпити можеш да влезеш, има информация за бакалавърските и магистърските степени- поразрови се. Бакалавърското ниво всеизвестно е, че продължава четири години- съответно четири курса. По отношение на магистратурите- има детско- юношеска - зависи все пак какви са ти интересите, към какво си се насочила, май към нищо конкретко като гледам какво си написала- ако искаш да работиш с деца, това е магистратурата за теб. Социалната и юридическа е изключително интересна като обучителна програма лично за мен- наказателно право, тенденции в престъпността, криминалистика и т. н. - тоест криминален психолог. Клиничната и консултативната за разлика от останалите трае 5 семестъра - тоест близо две години, останалите са по 3 семестъра- и нормално статусът на клиничен психолог в болница е сходен до този на лекаря, даже много, разбираемо е- това също е нелоша перспектива, ще трябва здраво да поучиш за това- по правило за нея има най- голям наплив СУ и НБУ и е тясно обвързана с медицината. Последната година обаче се отличава с това, че е имало най- голям наплив към трудовата и организационна психология- тоест работа във фирма като психолог- има немалко работни места и заплащането е добро. Последната е организационно поведение. Та лично аз ще избирам между залегнала ми на сърцето социална и юридическа, клиничната и консултативна и перспективната трудова и организационна. Само не бъди погрешни впечатления - програмата далеч не е лека- мога да ти кажа, че в първи семестър, бакалавър ще учеш физиологична психология- тоест анатомия и функциониални особености, която хич не е лека, вторият ще има когнитивна психология, която си е истинско предизвикателство. Изпитите са немалко, някои наистина са доста тежки. Надявам се да съм ти помогнала- информацията е от първа ръка.
Adora

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: d33fbf4acb
гласове:
1 2 3 4 5
  (26 гласа)

2.   Аз искам да кажа преди всичко, че на този етап в България в психологията много хляб няма. Българите все още не могат да възприемат този вид помощ и все още робуват на глупавото убеждение, че непременно трябва да си луд, за да посещаваш психолог.

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 127627fd6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

3.   Психологията наистина е една много желана и предпочитана специалност към момента. Повечето млади хора, обаче, започват да я учат без да имат представа каква реализация им предлага тя. Някои от повечето (за които споменах) си мислят, че като завършат бакалавър са едва ли не вече готови психотерапевти, което съвсем не е така. Програмата, заложена в специалността Психология е чисто теоретична и не случайно завършвайки ти излизаш като психолог (психо - душа, логус - наука, т. е. ти си теоретик по отношение на душата, което не е малко всъщност). От тук нататъка ако искаш да бъдеш терапевт трябва да си избереш някоя школа (психодрамата към момента е най-разпостранена в България) и да си набавиш практическите знания от нея чрез курсове, а също и нужните часове, които се изискват (или ще се изискват скоро време) за практикуващия професия психотерапевт. Тъй като часовете, които взимаш от бакалавърската и магистърската степен не достигат. Какво искам да ти кажа с това? Много хора си мислят, че учейки психология 4 години са завършени терапевти и че могат да ровят в главите на другите хора ей така. Но за теб това не е най-важното сега, ти трябва да си начертаеш една картина на това какво очакваш да се случи с теб завършвайки тази специалност, да си приготвиш пари ако искаш да си терапевт (те не са никак малко, но са оправдани, поне според мен) и да учиш за да знаеш, а не просто да си вземеп изпитите. Номер едно добре те е ориентирал в ситуацията, която ще се разкрие пред теб, а избора е само твой. Успех!

П. С.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 113d568f36
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

4.   За жалост няма хляб в тази специалност... Едно време и аз исках да го уча, но близки, които са минали през това ме спряха... записах Испанска Филология и сега работя като частна учителка и правя преводи. Ти прецени, ако много ти харесва запиши, но трудно се влиза, искат над 5. 50 диплома, трудно е

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 45b83c5105
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

5.   Аз следвам психология, в момента съм 3-ти курс и за сега съм много доволна. Разбира се сме задължени да се ориентираме в една посока, която да ни е магистратура, понеже психологията е мнооого обширна. Самата аз се учудих колко многобройни видове психология има- само първата година бяха около 10, втората също там някъде... С две думи- следвай си мечтите и сърцето, ако психологията е в тях ДЕЙСТВАЙ :)

 
  ...


...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 53019ead2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Интересувам се къде мога да придобия квалификация Криминален психолог.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 80aa6ae5dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

7.   Първо учиш четири годинки психология- бакалавър (втората или третата година се учи криминална и юридическа п-я) и след това записваш магистратура - криминална п-я. Няма как само специалност криминална п-я да се запише... и аз съм се ориентирала на там, вече съм трети курс и все още го обмислям, понеже доста здрава психика и нерви трябват. Надявам се да съм била полезна :)

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 4de02e67cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   до н 6
В британските унита съм виждала специалности като Психология и криминология

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 53d35060a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

9.   Колко общо години се учи Психологията(смятайки,бакалаварската, магистратурата и докторантурата), не съм сигурна дали ще мога да понеса, от коментарите по-горе забрах, че изобщо не е лесна! Дали да се насоча към Кореистиката?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 4ce5a0e144
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

10.   Общо с бакалавър, магистър и доктор, се учи около 7-8 години (може и повече). Имай впредвид и че ти трябват определени часове стаж, за да можеш след това да практикуваш. Въобще не е лесно, но ако имаш времето и парите, защо не. Относно Кореистика-недей. Къде ще я работиш тая Кореистика? Ако те бива с литература или история, запиши за учителка. Педагогиката има връзка с психологията по някакъв начин, а и парите са прилични. Там се учи 4 години така че, няма да ти е проблем. Успех! :)

 
  ...

...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 2f64f64d7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

11.   Здравейте.
Завършил съм психология през далечната 2002 година и вече 12 години работя в различни области на психологията - като психолог на различни места, мениджър човешки ресурси в частни фирими.
Познавам много психолози реализирали се в различни области.
Мнението ми е следното - ако е възможно не се занимавайте с тази професия. Разбирам, че е модерна, но е много изискваща на моменти и много взима от човека. Тоест натоварва го - слабо тиражирани факти: - самоубийствата сред психотерапевтите в световен план са много голям процент, криминалните психолози от ФБР - изключително висока смъртност - също пряко и косвено свързана със стреса от работата.
Освен това - голяма конкуренция, сравнително тесен пазар за тази услуга - трудно се стига до прилично заплащане от 3-4 хиляди лева на месец. Може би едва 1 процент от завършилите психология стигат до тази цифра.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 6d3bc5409c
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

12.   Здравейте искам ад уча за хематолог бихте ли ми казали колко години се учи и нещо по специално за тази професия защото не знам нищо и не съм много сигурна че иска ма уча за хематолог.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: fbe260b33f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Номер 11 това какво беше? Опит да повлияеш на мнението на младите, които искат да се реализират в тази насока? Или описваш себе си? Не искам да звуча враждебно, но така изглежда. Според мен повечето, младежи, които се ориентират натам са наясно със огромния стрес и другите задължения. Съвета ми към всеки, който иска да си изкарва хляба с психология е, да следва сърцето си, ако то го влече към нейно величество - Науката. Психолог е призвание, не професия. :)

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 04d9016ed1
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

14.   13, с тези си мисли до Цариград ще стигнеш... Да, много се пробват, но 99% от тях установяват, че прсто криво са си напеавили сметката.
Призвание или не - работата е много отговорна и обсебваща, затова и повечето от малцината, които осъществяват добра реализация не издържат и се бастисват.
Практикувам умерено и не за пари. Имам си и друга професия, и това ми помага да балансирам по тънкото въженце.

друг колега

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: fbe260b33f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Ами, всъщност се надявам да стигна и отвъд Цариград.. И все още не съм колега, аз съм един от тези въпросни младежи, които искат да се занимават с п-я. Да, знам, че е трудно, изисква огромно внимание и доста време се учи, и че повечето се отказват впоследствие, но ако имаш достатъчно силна мотивация, защо да не успееш? Въпросът ми към Вас е: Каква Ви е другата професия и имате ли магистратура и по двете специалности?

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f2462cef55
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Здравейте :) Аз също искам да уча психология, насочила съм се към социалната психология много ми харесва като идея да уча това, но като чета коментарите в мен възникват съмнения.. Как мога да знам дали тази професия е за мен без да съм опитала? ... това е невъзможно... обаче не искам да се получи, така че да се откажа.. Как мога да се ориентирам дали това е моята професия?

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f6705eea8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Здравейте може ли да попитам с какви предмети мога да кандидатствам с психология..! Благодаря предварително.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: fe0ab6451e
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

18.   Лично аз кандидатствах преди 4 години с матурите по български език и философски цикъл (логика, философия, психология). Успех

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: a923b11d93
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

19.   доста високи са таксите, а има ли реализация после или....

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 007cec4298
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

20.   Здравейте, аз пък се чудя къде да запиша психология, във Великотърновски университет или в Югозападен (Благоевград). Тъй като учебните дисциплини се различават. Във ВТУ професионалната квалификация е психолог, учител по предмети от философ. А в Благоевград е само психолог. Но клони по-скоро към психодиспансери, МВР, училища и детски градини за деца с умствена изостаналост и стажа е на такива места. Аз искам да практикувам като психолог, -аналитик, -терапевт, консултантска практика, а не да работя с проблемни хора над нормата. Та за това се чудя дали е от голямо значение къде ще се завърши или по-скоро специализациите след това и магистърска степен са по-важни?
Много ще съм благодарна ако някой може да ми даде адекватен отговор! :)

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 01b7805d46
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

21.   Всеки дебил, който ти казва, че е наука за душата и такива идиотщини, го игнорираш.

Учиш психология ако искаш да се занимаваш с научна дейност. Под научна дейност не става дума за интервюта и претенции за психотерапия - говоря за неврология, статистика, лингвистика, когнитивно моделиране, психометрия и т. н.

Всички друго си е провал - ако искаш да се правиш на Фройд, не ти трябва психология. Можеш естествено да се реализираш в бизнес сектора например като чов. ресурси или треньор за "софт скилс" (моля ти се, недей), но да следваш 5-6 години за да правиш тренингчета по фирмички... фейл ще си е. Ако просто обаче (като мнозинството "психолози") не знаеш какво да запишеш или ти е "интересно" (и толко), недей.

Няма смисъл да записваш такава дисциплина ако нямаш намерение после да я реализираш. Все едно да запишеш теоретична физика и после да доиш крави - не че няма да си намериш работа, но си е загуба на време и талант.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 8942978a90
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

22.   Искам да попитам къде се учи за психология, защото търсих в интернет и нищо не намерих

 
  ...
преди: 6 години, 9 дни
hash: b9ed9b6d9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

23.   Здравейте, бих искал да добавя коментар

, изчетох всички коментари изписани тука и бих искал да вметна, че всеки човек който даде тяхна своя гледна точка, са прави за мен. 11, 13, 14, 21, 1 и 3. Както всяка друга работа, всичко си има трудността., това което зависи е, къде НИЕ наистина виждаме потенциала да развием себе си като индивидуалност и да правим нас и другите около нас щастливи.
Но недейте прибързва веднага да се втурвате като кокошки без глави, когато сте решили да учите просто ей така психология! Не е шега работа това е да вземеш голям товар от други хора върху себе си и като говоря под голям товар, то по-скоро е огромен, иска се желание и блясък в очите, това е за всеки индивидуален човек.
Моля ви, ако имате някакъв лек ентусиазъм, не ви препоръчвам да учите това, ще спестите много мъки и тъга на вас самите и другите около вас. Но ако сте пламнали с огромен огън в сърцето и виждате възможностите за вас и околността ви, то тогава не е тема за приказ.
Аз съм на, 22, минах през ада и рая, за да взема много важни заключения за това какво аз мисля за психологията и бих казал ДА, това е без повод нещото което ще затисна здраво за ръка и ако трябва пак ще мина през кръв и сълзи за да успея и да помогна и на други в беда!

От вас зависи КОЛКО СИЛНО ГО ИСКАТЕ. веднъж човек като опознае себе си, отговора сам излиза, но си дайде време НАСАМЕ да решите какво е това което желаете, абсолютно никой не може да ви изгаси огъня, след като сте намерили това което искате.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker