Психотерапия, психология, психоанализа? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Психотерапия, психология, психоанализа?
преди: 12 години, 1 месец, прочетена 8407 пъти
Здравейте! Догодина завършвам (момиче съм) и от доста време мисля с какво да се занимавам по-нататък. Понеже от дете обожавам да чета психологическа литература и това да помагам на хората в решението на всекидневните им проблеми винаги ме е зареждало, се насочих към психологията. Обаче не съм наясно с някои неща, затова много бих се радвала ако някой от вас е по-запознат, да ми отговори на следните въпроси:
1. Каква е разликата между психология, психотерапия и психоанализа?
2. От Пловдив съм. Насочила съм се към ПУ "Паисий Хилендарски", специалност Психология, но доколкото разбрах, психолозите се занимават с душевно болни хора, а аз не бих искала да се занимавам с най-трудните случаи, по-скоро да работя с деца или просто хора с проблеми (т. е. не в специализираните заведения). Значи магистратурата ми трябва да е психоанализа по тази логика. Къде мога да продължа образованието си според вас? (т. е. дали го има като специалност в ПУ)
3. Мислите ли, че "има хляб" в тази професия и ще мога успешно да се реализирам като психоаналитик?
4. Има ли връзка психологията с биологията и оценките ми по биология ще играят ли някаква роля при кандидатстването във ВУЗ-а? (защото, доколкото разбрах, след като завърша, щяла съм да бъда Д-р, следователно, мисля си, биологичните процеси в мозъка също ще се изучават). Вие как мислите?
5. Вярно ли е, че по време на стажуването ми ще се сблъсквам с най-лошите случаи и ще стажувам в клиника за душевно болни? Една учителка доста ме наплаши и каза, че можело съвсем да полудея покрай всичко това :|
6. Как трябва да започна да се подготвям за изпитите и какво съдържат всъщност те (за кандидатстването)?

Засега не се сещам друго, ще бъда изключително благодарна ако модераторите публикуват питанията ми, защото досега всеки ми казва нещо различно и съвсем се обърках. Ако някой от вас има желание, ще се радвам да сподели какво знае по въпроса. Благодаря и за търпението да изчетете всичко докрай! Весел и позитивен ден от мен! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 1 месец
hash: a589ab8b46
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Здравей, звучиш ми като доста будно момиче. Хубаво е, че имаш такива интереси. И аз съм от Пловдив BTW.
1 На първият въпрос не мога да ти отговоря. Разлика, че има -има, но аз не съм компетентна.
2 Има го като специалност в ПУ. Психолозите НЕ се занимават с точно с душевно болни хора. Психиятрите лекуват с лекарства, а психолозите чрез други методи. Например самовнушение.
3 Хляб има, ако си добра. Специално в България сме назад в това отношение. Живяла съм в Америка и там даже е модерно да си имаш психолог, независимо от това как си и т. н. Според мен всеки човек има нужда да ходи понякога на психолог.
4 Ами вие в училище не сте ли учили психология и логика? За оценките по биология незнам. Най добра пиши един мейл на ПУ за изискванията.
5 Зависи. Тук е мястото да кажа, един мой роднина беше записал психология и даже не успя да завърши, защото полудя на втората година. Не е шега работа. А той записа късно да следва.
Аз чета такава литература и се интересувам и честно ти казвам понякога незнам на кой свят се намирам. Обърквам се много. Сама си поставям спирачки понякога да не се занимавам, за мое добро е. Много е интересно, но да не ти е на главата, че и като професия.
Загубих този мой роднина, в смисъл той е жив, но все едно не е. Погуби и детето си покрай това. Не искам да те плаша. Повечето хора ще ти кажат, че не е страшно, но аз съм видяла с очите си.

Просто се пази, незнам какво да ти кажа. Аз лично считам, че това е работа... като да гримираш трупове например-опасно е за психиката.
Но си зависи и от човек как възприема нещата. Аз като цяло взимам всичко много насериозно и съм много чувствителна. Успех:)

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 41cee11c7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Много са ти объркани понятията, явно заради "компетентната" информация, която имаш и получаваш от тази твоя учителка. Психология е наука за душата (психея - душа, логус - наука). Ако учиш психология и да искаш няма да се занимаваш с болни хора, защото това е към психиятрията (коягто е медицинска наука и в никакъв случай не можеш да учиш в ПУ). Психоанализата е метод на психотерапия. Психотерапията трябва да ти е ясно какво е.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 34264ed019
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Авторката: Здравейте отново! Благодаря, че се включихте и ми дадохте някои напътствия. Аз също четох доста по въпроса и сега имам малко по-конкретни въпроси: ако искам да стана училищен психолог, детско-юношеска психология ли трябва да уча и къде има такава специалност? А какво точно ще изучавам като дисциплини?
Благодаря предварително за отговорите! :)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: a857bc67b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   По закон имаш право да посещаваш лекции и без да си ученичка на висшето учебно заведедение. Може да посетиш няколко лекции по психология и да видиш дали ти харесват хорта там, преподавателите, матеряла. Може да видиш програмата. А иначе училищна преподавателка може да станеш като завършиш бакалавър психология. Може да си вземеш справочник там пише къде има писхология и какви оценки ти трябват, както и изпитите, които трябва да държиш, много е полезно.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 8b32587f3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   В СУ в специалност психология, степен бакалавър студентите приети 2011 г. изучават следните дисциплини: Увод в психологията, Експериментална психология, Психолингвистика, Физиологична психология, История на психологията, Когнитивна психология, Статистически методи в психологията, Основи на социалното познание и поведение, Психология на личността, Психология на развитието в детско-юношеската възраст, Психология на здравето, Педагогическа психология, Социална психология, Психология на развитието на възрастните, Организационна психология, Трудова психология, Психологическо измерване, Психология на аномалното развитие, Психопатология, Диференциална психология, Етнопсихология, Клинична психология, Методология на социално-психологическото изследване, Икономическа психология, Консултативна психология. Това са задължителните дисциплини, изучавани от първо до четвърти курс. Разпределени са някак между семестрите, някои от тях се изучават на части (тоест през два семестъра).
Имаме и избираеми дисциплини: История на философията, Логика, Етика, Антропология, Естетика, Социология, Систематична философия, Философия на правото, психолози и кино, Семиотика за психолози, Невербална комуникация, Академично писане, Междукултурни изследвания в психологията, Диференциална психологическа диагностика, Оптимизиране на човешкото поведение, Спортна психология, Езикова култура, Теория и практика на интервюирането.
Учебна програма за магистри детско-юношеска психология има ето тук (за СУ): http://www. phls. uni-sofia. bg/downloads/2011ma/10p. pdf

Необходими знания и умения за упражняване на професията Училищен психолог:
1. Висше образование по специалността Психология- степен Магистър
2. Придобиване на допълнителна педагогическа квалификация;
3. Училищния психолог трябва да използва съществуващите методи на психодиагностика, на педагогическа диагностика, на социометрията, на индивидуалните и груповите изследвания на личността на учениците и междуличностните отношения в класовете;
4. Използването на интерактивни методи;
5. Изисвка се от училищния психолог добре да познава специално- научната област, в която ще практикува, добро познаване на човешкото поведение, добро познаване на Аз-ът, добро познаване на методите и технологията на психодиатностиката.

 
  ...


...
преди: 12 години, 1 месец
hash: f7bd6fc932
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   За да станеш училищен психолог трябва да учиш психология. Ако искаш да станеш учителка по психология трябва да учиш Педагогика на преподаването по психология. Няма как да учиш само детска или само юношеска. Може да специализираш детска и юношеска психология, но първо трябва да завършиш Психология. По време на обучението си по психология учиш най-различни предмети. След като завършиш психология ставаш психолог, но не доктор. За доктор трябва да запишеш медицина и след това да специализираш психиатрия, което е различно. Психологията не е много лесна специалност, но е много интересна. Предметите, които се проподават варират от много интересни, до напълно не нужни. Да има вариант да ти дойде тежка, но аз за лека специалност като цяло не се сещам.
Психотерапията, психологията и психоанализата:
Психотерапията е процеса на общуване на психолога с клиента/пациента. Консултирането и резултата от това общуване. Психологията е науката която изучава и преподава видовете консултиране. Психоанализата е анализирането на психологичния проблем, който евентуално имаш. За оценките ти за кандидатстване нищо не мога да ти кажа, защото кандидатсвах преди 8 години, а от тога всичко много се е променило. За случаите, Да по време на стажове и практики най-вероятно ще се сблъскаш с много тежки случаи, но това не трябва да те плаши. Хубаво е да видиш всичко, с което може да се сблъскаш при една евентуална практика на професията. Също така, като станеш училищен психолог ти няма да знаеш, кое дете. с какви проблеми идва. Това, че е дете, не означава че проблемите му са лесни за решаване. Децата са много тънка и сложна материя за изучаване. Не си мисли, че е по-лесно. Не е.
Дано да съм ти била полезна.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: d352a1a6e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   За Пловдивския университет най-добре карай изпит по психология, защото оценката се умножава по шест. Вземи си справочник - там ги има темите, които могат да се паднат на изпита.
Да знаеш само, че ще претърпиш разочарования от образователната система, но ако наистина искаш да се занимаваш с това трябва трябва да четеш допълнително. Не чети само това, което ти кажат преподавателите. Чети и други материали, защото университетът ти дава едно има няма 50% от нужното образование. Останалите 50 ти трябва да си ги набавиш от някъде. Наблегни на английския език, защото за съжаление не всичко нужно е преведено на български.

Късмет, колежке!

М 23

 
  ...
преди: 12 години, 21 дни
hash: 7bcc2a94ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   За Пловдивски университет е голям зор психологията.
Всички като луди се втурват на там и конкуренцията ще ти бъде голяма. Съветвам те внимаваш как подреждаш специалностите като дойде време за кандидатстване (първо най-желаните).

Друг съвет - запиши по-нагоре социални дейности и специални дейности едното е в Пазарджик. В док. за кандидатстване пише. Относно работата не си мисли, че лесно ще си намериш такава. До колкото съм запознат навсякъде има специалност "Психология" Уж, че ти дават обширен кръг от знания и можеш след това да работиш всичко с психология. В ПУ има доста ненужни предмети, които ще изучаваш 2 семестъра физическо, 1 семестър висша математика, 1 семестър статистика и.н. Разгледай сайта на университета и факултета там има по-подробна информация има форум регистрирай се там ще ти кажат повече!
http://194.141.96.213/pedagogy/site.jsp?ln=1&id=26
http://uni-plovdiv.bg/

Успех : )

 
  ...
преди: 12 години, 19 дни
hash: 7ea6d1e814
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Ами ако завършвам медицина и искам да се занимавам и с психотерапия? Четох за съботно-неделни курсове, 4 години, по 1800лв на година, само това ли е шанса? Друг вариант е психотерапия под прикритието на хомеопатия, но не върви сам да се дообучавам...

И после? Кой ще ме иска за терапевт? Май за начало ще трябва да помагам на вече съществуващите (след време) пациенти, дори без да им разкривам, че е психотерапия... но... как да стане? Пък отделен кабинет за психотерапия непосилен разход ми се вижда.... а пък медицински психолог май само психолог може да стане пък и не са пускали скоро такава специалност? Идеи? Че съвсем се обърках...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: f4a1cc4282
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравейте! Имам въпрос, освен с бълг. език и а. език с какво друго се кандидатства??

 
  ...

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 3922cd7aac
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравейте на всички. Аз съм професор по психология и клинична психология във СУ. За студентите решили да кандидатстват психология. Това е една много предпочитана и хубава специалност. В нея има хляб. Но ако знаеш как да я използваш. Разбира се, че има биология, но се учи до 2 курс. Няма да се сблъскаш с лоши случаи. А и твоята учителка се пошегувала с теб. Но трябва серизоно да обърнеш внимание на преценката си за изпита. Приемния изпит е по БЕЛ и един чужд език по желание. Но който си изучавал. УСПЕХ ти желая!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker