Риск печели, риск губи? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Риск печели, риск губи?
преди: 11 години, 11 месеца, прочетена 2847 пъти
Вече повече 6 месеца мисля над тази дилема и в крайна сметка реших, че имам нужда от мнението на хора, които не познавам и може би да са на моята възраст... Всъщност става дума за смяна на училище. В момента съм 9ти клас, ще бъда 10ти...

Преди 2 години се реших да кандидатствам в НПМГ. И успях, приеха ме, макар на косъм. Първата година мина доста лениво - подготвителна с 18 часа език на седмица. С нетърпение чаках 9ти клас - отново си имаме всички предмети! И той дойде. Но нещата се оказаха доста по-различни от това, което очаквах. Не ме разбирайте погрешно - според мен образованието е МНОГО ВАЖНО, меко казано. Някой човек може да е интелигентен, но ако не развива тази интелигентност с различни видове науки... няма полза от нея. (:

Та, уча, и искам да уча, искам да ставам все по-добра. Както казах, бях неприятно изненадана. Имах много и големи очаквания от НПМГ, а почти никое от тях не се оказа истина... Първо, в повечето часове дисциплината е лоша, отвратителна, да - както навсякъде. Но по-големият проблем е, че учителите искат повече отколкото дават. Разбирам ги - искат да сме перфектно подготвени и в университета да имаме минимални затруднения, но... те реално очакват от нас да учим цял ден, цяла нощ?! Окей! Както казах - говора съм да го направя, защото е за мое добро. Правя го... и отново не получавам това към което се стремя. Първият срок учих по 5 часа на ден и нищо.

Имам чувството, че дори ако наизустя целия учебник на изуст няма да имам 6 и толкова! Готова съм да полагам усилия, но нека бъдат оценени след това! В НПМГ полагам усилия, а никой сякаш не ги вижда.. ;/ И абсурдите са хиляди, сякаш си играят с нас - всеки ден се прибирам ядосана от училище, такъв нервак станах, че не е истина! Ох, не мога да го опиша, просто е много зле... В София навсякъде е зле, но поне в "кварталните училища" пишат оценки, а тук за същото ниво на преподаване критериите са вдигнати адски високо?!... Мне, не мога да го опиша. :)

Дано все пак някой разбере горе долу какво искам да кажа. И един ден ми дойде идея, а именно да си сменя училището. Живея в кв. Младост, София... започнахме с майка ми да разучаваме училищата наоколо. И така, спряхме се главно на 39, 128 и 144. По различни причини 39 и 144 отпаднаха... и остана 128. Отидохме, видяхме, говорихме с директорката, всичко изглеждаше напълно нормално. И "Защо не?" си казах аз. Обещах си сама, че там ще продължа да уча, дори да пишат 6ци за присъствие само! И ще уча! (: Ноооооооо, тук вече идват колебанията.

Мечтая си да отида в 128, да намеря приятели, да се чувствам спокойна в класа си, ще се запозная с много хора от квартала, да имаме нормални часове, и "играта да е честна" -- който не учи да има 2, а който учи да има 6! :) Дали това е възможно? И всъщност ако някой познава човек от 128мо или учи там, моля, кажете... доволни ли сте, като цяло? Защото всички около мен постоянно повтарят, че ще съжалявам.. Един вид, че тези, които остават да учат в СОУ-тата след 7ми клас, за нищо не ставали и били утрепки?! Не мисля, че е така?.. И все пак, как мислите, наистина ли толкова фатално ще сгреша? НПМГ ще ми даде някои неща - например на дипломата ми ще е изписано името на "едно от най-елитните училища в България", навсякъде и дори в автобусите хората ни разпознават и си говорят с нас - един вид чувстваме се "елит" ако може така да се нарече. Също така НПМГ ме научи какво е яко да учиш! И ме кара да се боря, а и така в университета може би наистина ще ми е по-лесно, като съм свикнала, и като цяло в НПМГ не съм имала кой знае какви проблеми с хората... Да, ще ми даде много това училище, има някой прекрасни учители. Но! Някак чувствам, че няма да издържа още 3 години там и нервната ми система ще експлодира, всеки божи ден някой ме ядосва с глупостите си, било то ученик или учител, а преди не бях така... ;/

А ако надеждите ми за новото училище се окажат някаква мечта? А пък ако стане така както аз го искам - ще съм супер щастлива, и макар в "квартално училище" аз ще си полагам усилията за себе си! Знам какво искам - а именно Ново начало. Но ме е страх? Ами ако се окаже по-лошо? Ако съжалявам? Но от друга страна може и да спечеля, може най-сетне да открия "своето място"? И дали ако остана в НПМГ, всеки ден ще се питам " Ами ако?".. Е, завършвам годината с малко под 5.50 и все пак, сещам се за една поговорка, която гласи " По-добре пръв на село, отколкото последен в града". Не знам вече! От една страна си казвам, че няма нищо фатално на този свят и каквото и решение да взема -- винаги ще има нещо положително.. но все пак имам нужда от малко сигурност! Съжалявам за обърканите ми разсъждения, но ми е огромна каша в главата.. Моля Ви, дайте ми мнението си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 11 месеца
hash: 0bb101d840
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами да ти кажа отивай вижда се че няма да съжалаваш само напред!

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: d24925e6aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мнооого добре те разбирам повярвай ми. Историята е доста стара, но ако все пак го прочетеш моля те кажи ми какво решение си взела и дали съжаляваш. Много ще ми помогнеш. Благодаря предварително и успех.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: e4894f282f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   А това 128 училище с изучаване на какъвчужд език е? Мисля си не можеш ли да се прехвърлиш в друга гимназия в паралелка с изучаване на математика, където средата е добра, а учителите не ви тъпчат и унижават постоянно? За СОУ с чужд език ще трябва ли да държиш някакъв приранителен изпит за езика? Ти всъщност акъв чужд език си учила в НПМГ? Моето мнеие е, че винаги можеш да се преестиш, заова не е нужно да избързваш, преди това добре проучи нещата, направи информиран избор. Има много СОУ-тас изучаване на чужди езици, коитоса добри - вора немска втора испанса и тн. Не е нужно да се набутваш в карталното училище, което мое би не е така добро. А относно стремежите да учиш, повярвай ми, не инаги всичко зависи от теб. Когато средата е лоша, когато ти пишат 6 и на миниалното усилие, когато другите около теб не учат, и ти ще се подведеш. Казвам го от опит, и аз съм учила в елитно училище, но по някои предмети изобщо не си мърдах пръса, защото можех да мина и с малкото. Така че помисли добре и разгледай повече училища, не се хвърляй на първото, надали пътят от Младост до центъраили друг квартал ти е главният проблем.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: feadf9fa84
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторке, чакай малко, заради оценки ли ще се местиш в другото училище, това не се ли нарича бележкарство?
Ако целта ти е да влезеш във висше и ти трябва шест всъшност всеки знае, че оценка 4, 5 от НПМГ е повече от шестица в квартално училище.
Разбира се че при наизустяване на учебник няма да получиш 6, важно е не да знаеш материала на изуст а да можеш да работиш с него/върху него.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 39cc52c392
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Глупости!
От четири години съм в НПМГ и нито съм се претоварила от учене, нито успехът ми някога е бил под 5. 50.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker