Медицина: Германия или България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Медицина: Германия или България
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 25146 пъти
Ще бъда 11 клас и вече се замислям къде искам да уча. 100 % ще бъде медицина, тъй като много ме влече. Но къде?? Много хора ми казват както позитивни, така и негативни мнения относно Медицинския университет в София. Затова се замислих за Германия. Наясно съм с документи и изисквания, проблемът ми за там е по-скоро финансов и това, че българите не са много добре приемани там. С немския нямам проблеми, дипломата ми също ще бъде над 5. 50. Най-големият ми проблем са парите. Просто сме 3 деца и на родителите ми ще им бъде много трудно, а все пак не искам да изнемогват заради мен. Ако някой има повече информация за медицината в Германия ще му бъда много благодарна.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: 26a86fe5a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

1.   Аз мисля, че мога да ти помогна.
Завършила съм икономика в Германия и се самоиздържах. Беше много трудно, но се справих. Имах приятелка с медицина - практически е невъзможно да работиш и да учиш тази специалност. Да не говорим, че половината живот минава в следване. За разлика от нас, при медицината ги следяха и за присъствие. Нямаш право да пропускаш лекции например. Още от самото начало ги вкарват в моргата да оперират трупове, за да се откажат навреме хората със слаби нерви, преди държавата да е инвестирала прекалено много в тях, програмата им е много натоварена.

Моята приятелка също се опитваше да се самоиздържа, но така следването ? се одължи до безкрайност. В средата някъде почна да работи за жълти стотинки в една болница и съвсем се скапа. Завърши де, но вече е на 30, а още няма доктурантура, което си е задължителн при медиците. Поне до 35 ще следва. Ако остане да работи в болницата ще взима не повече от 50% от моята заплата на тази възраст. Много зле са платени лекарите в Германия, само най-добрите хирурзи са богати. Най-добрите лекари затова емигрират в САЩ, но с немска диплома по медицина си желан навсякъде. С българската си добре дошъл в ЕС, но със стаж в някоя известна болница мисля, че няма да е проблем.
Приемат лесно иначе в Германия, таксите обаче са максимални. В Берлин и бившите провинции на ГДР нямат такси, но консумативите пак трябва да си взимаш, а и там няма работа. Не те виждам, как ще се самоиздържаш.

С дипломата 5. 50 не вярвам да получиш място в добър университет. Идват пълни отличници от немските гимназии в София и страната с пълен Отличен на DSH/DSF. Но и за тях стипендии няма, освен ако не са от старите комунистически родове с връзки в организации като „Св. Св. Кирил и Методий“.
Иначе като социално слаб можеш да взимаш „ВаF?g" в размер на 650-675 евро на месец, но за разлика от немските си колеги, ти ще трябва да ги връщаш 100% с лихва равна на определената от ЕЦБ. Смятай, каква сума ще се събере за тези 10 годинки следване. Освен това парите няма да ти стигат, ще се налага пак да работиш.

Все пак, можеш да опиташ - прати си документите.
Но дори да те приемат, имай предвид, че 80% от първокурсниците в елитните университети в специалностите право, медицина и икономика не завършват.
В България пък е изключено да учиш медицина и да се самоиздържаш. В Германия може и да е възможно, но е страхотно трудно.

Медицината си остава за децата на богатите семейства. Това е възможно най-трудната, най-дългата и скъпа специалност, която човек може да следва изобщо- в България или чужбина.
Няма невъзможни неща, но човек трябва да вярва в себе си, да е много упорит и да знае, какво иска. Интелигентността и късметът са второстепенни, ако не ти остиска пипето.
Успех

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: c34956784a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Съпругът ми учи медицина тук, в Германия. 80% от колегите му работят и се самоиздържат!
Имай също предвид, че семестриалните такси отпаднаха.
Че българите не се приемат добре е мит! Приемат според това, в каква светлина ще се представиш!
Брат ми пък учи в София и като сравнявам, там определено е много по-трудно и във финансов аспект и времеви.
УСПЕХ!!!

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: ab9802a7b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Моя братовчедка се записа в Германия и замина да учи, но после се върна и продължи в България с такса за чуждестранен студент. Мисля, че беше в трети курс, не съм съвсем сигурна. И тя се опита да работи и да се самоиздържа там, защото майка и е сама понеже баща и почина. Но не издържа -казва, че е практически невъзможно защото имат много за учене и няма време как да ходи и на работа също. Мисля, че вече завърши в БГ.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 612902987c
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

4.   Не виждам какъв ти е проблемът да завършиш български университет и след това ако имаш желание да практикуваш в чужбина при вас е по-лесно. Сестра ми завърши медицина тук и сега практикува в чужбина. Аз уча право тук, но възнамерявам да добия двойна квалификация в Англия, което към 6те ми години ще трябва да прибавя още 2-3 години учене ;)

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: ba49f8514c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Не е точно така, както го е описала номер 1. Аз уча медицина в Германия.

1) Програмите в университетите са различни. В Мюнхен се почва с труповете още в 1ви семестър, докато при нас в Баден Вюртемберг - в 3ти. Лекциите не са задължителни, само практитките и семинарите, които са на по-малки групи.

2) Таксите предполоагам също са различни. До миналата година беше 605 евро на семестър (500 такса 105 някви други разноски), сега е само 105.

3) Доста колеги учат и работят, но защото те са вече много големи хора - от по 25 на горе, даже имаме и няколко над 30. Някои имат семейства и деца. Това са хора, които са изкарали слаби оценки на матурите след 12ти клас, поради което са се записали на опашката на чакащите, тоест чакаш 10-12 семестъра и по някое време влизаш. Немците много не ги интересува, че на дърти години почват и че нямало за кога. Докато чакат, са учили друга специалност. Казват ми, че им е мечта и си я преследват. Връстниците ми пък дават нощни смени в отделенията по болниците - от 20:30 до 6 сутринта, докато пациентите спят, демек без лаптоп си загинал от скука. 22 евра на час плащат, само че има лимит - 400 евро на месец, за която и да е работа.

3) В Германия се влиза лесно само с измислените шестици от училище и от елементарните матури, но се излиза трудно. В България е обратното. Знам за хора, които са пред държавен изпит и още влачат анатомия от някой начален семестър. За кво говорим! Тука има 3 опита на всеки изпит, без медицинска психология и физика, и ако се издъниш, изхвърчаш. Първите две години се учат основните науки, върху които лежи медицината, след което има първи държавен изпит на целия материал. Той е сериозното сито, което отсява сеното от плявата така да се каже. Два дни по 4 часа тест, по 160 въпроса на ден (значи общо 320) и после 3 часа устен. Вземеш ли го - голяма рядкост са тези, които после се провалят на втория държавен. Като под провалят, имам предвид да не го вземат от 3ти опит, което значи черен печат и невъзможност да завършиш медицина никъде в Германия, демек 6 години на вятъра. А и скъсаните въбще са малко. Недостатък на двата държавни е, че след неуспех трябва да чакаш цял семестър до следващия опит, защото се провеждат 2 пъти в годината. Повтаряш частта, която не си издържал или поне за първия е така, за втория не знам, той трае и почти седмица.

4) Материалната база естествено е несравнимо по-добра от България, най-малкото защото всеки випуск почва на цели трупове, а не на 30 годишни останки. По десетина човека на труп си го разпарчетосвате от А до Я. Консумативи, оборудване и т. н също има в изобилие и нищо не е кът. Повечето преподаватели са пичове, обясняват колкото пъти е нужно и на устен изпит са ведри, усмихнати и се стремят да те предразположат, за да се представиш възможно най-добре, дори да им е дошло до гуша, след като са изпитвали цял ден, а не гледат да те прецакат, както в България, където светът им е крив, може би главно заради недостойното заплащане.

5) Аз като започнах се, запознах с няколко българи, които бяха 6ти курс, завършиха, дооправиха си докторските работи, с които от 4-ти, 5-ти курс бяха започнали да се занимават лека-полека и сега специализират в други градове. На по 24 години започнаха, всичко е точно, 3 бона на месец са им предостатъчни, защото и без това дните ти са от вкъщи на работа и обратно и няма как да харчиш особено. Вярно е, обаче, че като специализант не ти се доверяват много и ти дават да правиш само най-простите манипулации и да оправяш канцеларската работа вместо лекарите, но не защото си българин примерно.

Но диплома просто "над 5. 50" не е достатъчна за готин университет. Над 5. 90 на немски се превежда като пълна шестица. Гледай да изкараш колкото се може повече. Успех и се настрой за яко учене! :D

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 6bc98108f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Номер 5, не мога да бъда сигурна колко точно ще ми бъде дипломата, тъй като все пак ми остават 11 и 12 клас, но за сега имам само една 5, която ми влиза в дипломата, така че с това "над 5, 50" имам предвид, че дипломата ми ще бъде висока. Мога ли да те попитам още няколко въпроса: Влизането става с Sprachdiplom или TestDаf и дипломата, нали? и Колко е месечната ти издръжка? Благодаря предварително!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: e4fa7c9e84
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Една петица е идеално. Иначе да, една от двете немски дипломи плюс тази за средно образование. Може би имаше още някакви други документи, но вече не си спомням, а и като стигнеш дотам, ще разбереш. Но пък едно момиче, с които започнахме заедно (там се запознах с нея), нямаше диплома, че знае немски, и я курдисаха на езиков курс паралелно със следването, разбира се с изпит накрая. Аз нямам точно месечна издръжка, ами ми дават пари накуп за целия семестър. Оправям се с 500-600 евра на месец без наема и без да се лишавам. Хранителните продукти и останалите консумативи като козметика са по-евтини, че и за дискотеки се намира.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: a2f4c1cc8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   В България няма нищо хубаво, отивай в Германия, там ще си щракаш с пръсти след 5-6 години!

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 3e089b4c50
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   До номер 4, можеш ли да ми разясниш дали, ако учиш тук право можеш да практикуваш в САЩ след някаква прекфалификация разбира се. Ще съм ти много благодарен.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: eebf5be5f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Германия! :)

 
  ...

...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 5288c06d12
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Здравейте:)Не съм точно по темата,но бих се радвала,ако откликнете на въпросите ми.Завършила съм в България Медицина и искам да специализирам в Германия.Нивото на езика ми е B1,разбирам,че е нужно поне B2,говори се даже и за C1.
1.Има ли разлика в коя област на Германия ще се специализира,разбирам че се държи изпит по медицински немски,някой има ли информация за него?
2.Какво представлява интервюто за работа?Скъпи колеги,помагайте,ще бъда много благодарна за всяко мнение и съвет!

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 827b92972d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Малко се отклонявам от темата, но очевидно Германците имат по-добра система за обучаване на Медици. Това защо не е прието и при нас?

За да поясня запитването ще дам пример:

- В Сливен за малко да бьде убито 7 годишно дете момченце, което ми е комшийче заради погрешно лекуване от страна на `докторите`. Родителите му нито казаха на полиция нито на който и да било - приеха го за нещо нормално. Родителите му разбира се както почти всички останали отидоха в Стара Загора.

Почти всички Бьлгари от Сливен ходят в Стара Загора или София да тьрсят специалисти, независимо за каква болест и колко тежка става дума. Тук само циганите рискуват и ходят при тези очевидно необразовани доктори.

В тази тема има много от бьдещите специалисти в Бьлгария, затова се обрьщам кьм вас, че другите-сегашните от нищо и никой не се интересуват. Без значение дали са от бюрокрацията или медицински специалисти.

В крайна сметка Бьлгария не е 2-3 града нали? Нашите деца какво... не са от значение ли?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 17 дни
hash: 92dad061f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

14.   Можете ли да мми кажете езиковият изпит, с който приемат медицина в Германия и по - специално DSH на какво ниво трябва да бъде, каква оценка ми е достатъчна? Ако имате представа в Мюнхен с каква приемат ще е страхотно! :)

 
  ...
преди: 11 години, 15 дни
hash: 622a149e18
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   DSH 2, е минималното изискване за всички университети.

 
  ...
преди: 11 години, 15 дни
hash: b7305a66eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Номер 8 не си мисли, че в другите държави е рай там също по някога се намира трудно работа. Колкото до въпроса на авторката според мен трябва първо да завършиш в България, а след това да ходиш в някоя друга държава за висше образование или само да работиш, но все пак избора си е твой. Само да знаеш, ако родителите ти наистина нямат възможност не ги насилвай да те пускат да учиш там. Те не трябва разбира се, да спират развитието ти в ученето, но все пак и ти можеш да се съобразяваш с тях. Да си родител все пак е много трудна задача.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 15 дни
hash: 1e3c344126
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   В Германия се обучават по-добри специалисти заради здравата система. Разбира се, много лекари завършили в България работят в Германия след това. Дипломата важи, но някак като започнеш всичко от самото начало в Германия ще бъдеш по-добре приета, по-приобщена и ще получаваш заплата, равна на тази на немските си колеги.
Аз ще изтъкна един друг аспект- материална база. Аз уча биология в просто Hochschule и лабораториите, в които работя са 10 пъти по-богати от тези, в които работи моя приятелка, учеща медицина в България. Имаме много по-модерна апаратура и съответно имаме възможност да изпробваме всичко, за което учим. Можеш да си представиш на какво ниво ще бъде лаборатория/морга в немски университет, който преподава медицина.

 
  ...
преди: 11 години, 15 дни
hash: 1e3c344126
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Ако не си добре с парите по-добре се ориентирай към източна Германия. На мен в западна ми трябват минимално около 600 евро на месец, в източна съм чувала че хората се справят и с 500 (не в Берлин, разбира се). Проблемът е, че там работа трудно се намира.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: c440587ae7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Здравейте, искам да попитам за медицината ( като следване ) къде ще е по добре - в Германия или Франция. Понеже уча френски език, а пък за Германия знам че можеш да станеш също много добър, даже отличен лекар.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: aab166bf70
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Здравейте, Замислям се относно следване на фармация но на английски език понеже съм в английска гимназия. Някой може ли да ми помогне като ми даде примерни университети в Германия или Австрия където мога да следвам фармация на английски Благодаря предварително. И ако може да дадете някакви отзиви или коментари относно тази специалност в Германия

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 26a86fe5a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Ако не знаеш немски просто Германия е грешната страна, съжалявам. Особено за традиционни специалности като медицината обучението е САМО на немски език.
Икономиката частично мина на английски, има магистратури на английски, но без немски в Германия ти не само с университет и литература няма как да се справиш, но и с живота в ежедневието да не говорим, че задължително си искат тест DAF дори да е на английски обучението, но за медицина и фармация няма да намериш и без това обучение - имат си класическа литература, тя си е на немски, а и честно казано - професорите не знаят английски на ниво да преподават.
Освен това ти с тази гимназия имаш ли нужната подготовка по биология и химия?
В Германия вярно, че приемат по документи, но завършват много малко от започващите, а обучението е цедка голяма. Последната приумица е са карат още в първи курс да разчленявате трупове, за да отсеят веднага хората със слаби нерви - 50% горят тогава още. Целта им е да оставят 30% да завършат. Системата е да дадат шанс на много хора и да вземат сибсидията от държавата за брой студенти, но действително работят само с най-добрите студенти, а останалите отписват в края на трети или шести семестър - така много българи исгоряха, учили-недоучили, но без дипломи и дори политици лъжат, а после се оказва, че нямат диплома от университета в Германия - клароооо, в Германия не се заверява семестър по семестър, а се взима първо парата, после те изритват. Може да няма входящ изпит, ама цедката е жестока и завършват малцина - нивото така се държи високо

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 6789cc5735
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Здравейте, искам да попитам дали знаете дали мога да се прехвърля в България(в Медицинския в София напр.) и да си продължа учението, при условие, че 1 год. съм учила в Германия медицина? Благодаря предварително!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 26a86fe5a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   22, можеш да се прехвърлиш във всеки университет, сертифициран по ECTS и да си вземеш точките с теб, но СУ не е както и всички държавни у нас, но питай в СУ все пак - някои изпити ще ти ги признаят, някои не. Общите теории би следвало да признаят. Лошото е, че ще те водят чуждестранен студент и такста ще е чудесничка. *над 2 бона.
Алтернативата е да кандидатстваш в България по общия ред и да си учиш, но нямаш гаранция, че ще влезнеш, защото в България цедката е в началото, а в Германия (както сам вече виждаш) цедката е по време на следването

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: dc017461bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Към коментар 5 - Понеже виждам, че следвате в Германия в момента и разбира се най-много ще знаете за ученето и издръжката там. Аз съм студентка 2ри курс в София, завършвам след няколко месеца 4 семестър. Имам сертификата тестДАФ. И напоследък само за прехвърляне в Германия мисля, тук нищо не ме мотивира да седна и да уча. Най-глупавият човек ще изкара 3, без да е прочел нищо. Уча частно и плащам 4000 Евра, и мисля, че наистина не си заслужава, тъй като няма да завърша със знания, достатъчни да се нарека добър лекар. Мислите ли, че мога да се издържам с 400Евро на месец (ще живея с една позната там, така че жилището ми излиза около 150Евро с всичко). Много ме е страх да не успея с ученето, свикнали сме студентите в София като в училище да си я караме... Общо казано, съветвате ли ме да се преместя в Германия и да завърша там. Гледах и пише в сайта на университета на Майнц, че след като съм издържала предклиничната цаст в държава от ЕС, тя се признава напълно и си продължавам с клиничната спокойно в Германия. Дали ще може някак си да се свържа с Вас, ще съм Ви наистина много благодарна.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 5fcee467ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Уча в МУ София и съм доволен. За Германия не знам :/

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 3484deb57d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   24, какъв е смисълът да учиш медицина, щом няма да станеш добър лекар???? та нали от теб ще зависи човешки живот!!! По-добре върви в Германия и се научи да учиш, защото с твоята наглас а жална им майка на пациентите ти!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker