Да уча ли, или да работя? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121051)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Да уча ли, или да работя?
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 8882 пъти
Тази година завърших средното си образование, но не мога да реша какво да правя оттук нататък. Да уча ли, да работя ли? Всички казват, че е по-добре да учиш, но има ли някаква файда от това или е загуба на пари и време?

Повечето ми съученици вече ги приеха в университети с хубави специалности като психология, право, финанси, бизнес и администрация, но.....не вярвам като завършат да работят по специалността си. Не познавам и един, който е завършил право и сега да е богат адвокат или пък да е в парламента... или бизнесмен, психолог. Тук няма реализация, а хората нямат пари. Особено що се отнася до психология... вярно е, че напоследък набира интерес у младите, но за повечето хора в България тази професия е нещо срамно и никой няма нужда от нея. Как се прехранват? Ами маникюристките, козметичките... никой няма пари за глупости, а едни вежди са 2лв. Как оцеляват тези хора?

Искам да уча за да работя един ден по специалността си, но не знам какво и не съм сигурна дали изобщо ще работя, това, което съм учила...
Така че, тези, които сте минали по моя път - моля за съвет! Предложете някои специалности/професии, които имат добра реализация тук и добро заплащане за да живее един човек нормално в нашата страна.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: f403fafebb
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Има и 3ти вариант, да учиш и работиш! Както повечето от нас.... НОООО знай че хич не е лесно да ги съчетаваш! Ще имаш дни, а може би седмици, в които ще мечтаеш само и единствено за малко почивка и сън, но няма да можеш да ги получиш особено по време на сесията :(

NoBody

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: a4d2bfd289
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да, на същото мнение съм. И аз уча и работя.. но се справям. Трудно е, но това е най-добрият вариант. Пък и замисли се... след време имаш по-горям шанс да намериш някаква работа, по-добра с висше, отколкото
без него.. представи си, че се отвори възможност, явяваш се на интервю, но ти казват, че трябва висше, за да те назначат. Да се отказваш от образованието, защото може би... след време.. е глупаво. Пък и има доста хора, които работят по специалността си. Всичките нотариуси и адвокати и юрист-консулти например

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: ad41dc3148
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   :д Ами прав си, самата аз уча право, последна година и се чудя къде ще си окича отличната диплома. Но да ти кажа е много по-добре да имаш образование, отколкото да нямаш. А и не е загуба на време и пари, зависи как си го направиш. Аз лично вземам 2 стипендии целогодишно и ми е много добре. По-добре е да имаш образование, независимо дали после ще работиш по специалността си или не. Всичко е стечение на обстоятелства.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: dc60c7a486
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Има и 4-ти вариант: Отиди в чужбина! Разбира се за там ти трябват доста пари, но съм сигурна, че вашите ще те подкрепят и ще направят всичко възможно по силите си за да бъдеш добре! Аз например като завършвах средното баща ми изтегли кредит от банка за да мога да си купя рокля, обувки и да си направя бала. Семейството ми беше много бедно-но баща ми винаги е правил всичко по силите си за да бъда аз добре и да не съм лишавана от нищо. На времето и аз бях пред тази дилема, но започнах директно работа за да помагам на нашите.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: d39166deaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Според мен разсъждаваш грешно! В днешно време хората искат висше образование, дори ако работиш като един прост управител в магазин... Така или иначе образованието никога не е излишно!
Може да учиш и едновременно с това да работиш. Така или иначе замисли се, каква работа можеш да си намериш сега? Да работиш в магазин или заведение? И това докога?

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: b9800923d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Учи - с учене бъдещето ти не е сигурно, но без учене е. Освен ако нямаш някоя гениална бизнес идея, разбира се... В такива случаи ученето е загуба на време и енергия, но щом си търсиш професия, значи нямаш бизнес ориентираност. Затова учи.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: ea6847d6e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Прави сте, но всичките ми съученици записаха мн добри специалности, колкото да се перчат сигурно. Но се замислих, какъв е смисъла, след като едва ли ще работиш по специалността си?! Имам една позната, която е завършила ИТ и изобщо не може да си намери работа. До колкото знам сега работи на някакво място, което изобщо не е смързано с професията й. Само в България ли е така бе хора? Това е супер глупаво...вече стана "модно" да си висшист...а майната му на тва дали ще работиш по тва, което си учил или не...Всичко е загуба на пари, а парите, които ти искаш в нашите БГ университети не са за подценяване, това са много пари. А струват ли си? Не знам как е в университети, стегнато ли е, не е ли...но има ли смисъл? Имам една позната, която чисти кенефи в чужбина и й плащат мноооооого по-добре за разлика от някои професии тука. Жената е от мн години в чужбина, сигурно повече от 10, но успя да си купи апартамент, да го обзаведе....А тук в България какъвто и да станеш, едва ли ще можеш да живееш с заплатата, която ти дават, той като само тока няма да можеш да си платиш, какво остава за другото.

Това е моето мнение...не знам кой път да поема. Дипломата ми е 4, ако има значение...дори не знам дали ще ме приемат в някой университет, независимо дали е тук или навън.
Авторката

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 8c4af42658
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Аз ще ти дам един съвет. Според мен по-добре учи сега, защото после наистина ще съжаляваш. Недей да мислиш, че е безсмислено. С воля ще успееш да се справиш и да взимаш повече от два лева. Моите родители не са учили и сега съжаляват и ще съжаляват винаги, заради имполсивното си решение Късмет

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 5f965d4325
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Номер 4, с какво заминаването в чужбина е "4-ти вариант"? И там опциите са същите - учиш, работиш или и двете. Обикновено и двете, защото малко са родителите в БГ, които могат да издържат децата си в чужбина.

На авторката мога да кажа: Гледаш малко ограничено на нещата, като кон с капаци си. Никъде не е казано, че като завършиш право трябва да станеш адвокат или като завършиш психология психолог. Образованието ти дава някакви знания и умения, за какво ще ги използваш си е твоя работа и зависи от това колко си пробивна, упорита, мотивирана. Психологията е много полезна навсякъде, във всички бизнес преговори 80% е психология. Имам 5-6 познати, които завършиха психология, социология, статистика и други уж "умрели" специалности и сега работят в различни маркетингови агенции, фирми които набират персонал (при интервюта за работа трябват психолози) и т.н. Една "проста" секретарка да си, ако си учила психология ще можеш да се спазариш за повече пари, защото и там трябва бързо да преценяваш хората и да реагираш адекватно. Сега ще кажеш, че не си учила висше, за да ставаш секретарка - е да, ама ако като секретарка вземаш повече пари от лекаря в болницата, ще те питам пак кое е по-добрия вариант, да си работиш по пряката специалност, или да видиш къде може да си приложиш уменията най-целесъобразно.

Същото важи и за другите специалности, да не давам още примери. От теб си зависи какво ще направиш от живота си и от уменията си. Не ти е виновна нито държавата, нито никой, защото никой не е длъжен да те оправя в живота.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: d39166deaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ако си имала наистина желание да продължиш образованието си, никога нямаше да допуснеш да излезеш от средното училище с диплома 4....

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 99a273e64c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Авторе, трудовият ни пазар бъка от ИТ специалисти, адвокати, съдии и администрация, а на нас такива кадри ни трябват в ограничено количество. Всеки учи за да не работи, всеки мисли, че като завърши право, администрация или ИТ, че един ден ще седне в офиса и ще си люшка краката цял ден. Погледни в Германия какво учат завършилите средно; Машиностроене, Сградостроене, Архитектура и изкуство, Земеделие, инфраструктурна пдръжка, и всякакви други професии, които са свързани с активен, градивен и плодороден труд. И не случайно Германия е най силната икономика в Европа, защото там всеки работи, и най важното: УЧИ ЗА ДА РАБОТИ.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f4bc8ac2a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   По-добре учи и работи. Запиши и нещо по-лесно колкото да имаш диплома. Каквото и да си говорим българина е устроен, така че нямаш ли диплома по нещо (дори и да не е свързано с кандидатстваната позиция) те смята за нищо. Имам приятел, който го питах имаш ли висше, за да стане охранител. Просто без диплома трудно ще си намериш работа в България, дори и в чужбина, където пък се търсят квалифицирани кадри по по-тежките специалности. Иначе не смятам, че си права за козметичките и маникюристките - даже повечето от тях взимат повече пари от висшистите, които работят по специалността си. Има хора, които печелят пари и са свикнали всеки месец да ходят поне веднъж на маникюрист и да ти кажа ли имат си работя и си печелят. Естествено зависи и от града.
Ана

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 5f965d4325
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Номер 11, също много елементарно гледаш на нещата. Във всяка държава пазарът на труда е различен, според зависи от структурата на икономиката. Германия открай време е номер 1 в машиностроенето - автомобили, кораби, танкове, оръжия, квото се сетиш, много ясно, че ще си обучават кадри в тази област. В България машиностроене практически няма, за какъв чеп ти е да учиш това? Също така мога да ти кажа, че точно в Германия най-много се натискат да учат икономика и бизнес, следвани може би от ИТ и право. Машиностроенето е голям, но сравнително стабилен пазар, там няма бум както в ИТ да речем. И пак в Германия, както във всички индустриални страни, най-голям дял от икономиката заемат услугите, а не производствения сектор, а селското стопанство пък е от порядъка на едноцифрен процент от икономиката. Не го омаловажавам, но в страна, която зависи от високотехнологична индустрия, е нормално аграрната промишленост да е на заден план.

За другото съм съгласен с тебе, че поговорката "учи, да не работиш" е просто смешна и бих казал, че оттам произлиза голяма част от мрънкащия манталитет на българина, щото си мисли, че като е хванал "вишуту" и вече парите трябва да се сипят отгоре му, а той само да прибира. И това като не се случи (което е нормално), вече целия свят е виновен.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: b512d8647c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Откога пък адвокатите са на едно ниво с администрацията? Аз адвокат, който да си клати краката и да е доволен от това, не познавам, щото професията е свободна, т. е. за да имаш пари трябва да ги изкараш САМ. Не е като в администрацията, където и без да работиш, ти тече заплата...

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 0b494f0da3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Според мен пък шансът в живота е сбор от различни неща- лични качества и усилия, късмет, обстоятелства. Има редица примери за хора, имащи само средно образование, които са успешни и развили се в областта, в която работят. Наличието или липсата на диплома не означава нищо. По-важното е какво умееш да вършиш и как го вършиш.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 5f965d4325
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   15, прав си, точно така е. Само че тия хора, които имат качествата да успеят и със средно образование или дори без образование, те не се питат какво да следвам и има ли смисъл, ами ДЕЙСТВАТ и си подреждат живота. От тука може да си направиш извод, че авторката не е сред тези хора, а е по-скоро една от многото, която иска да си изучи някаква професия и да си я работи до края на живота си.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: fa4da7bc48
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   С адвокати е фрашкано отвсякъде вече. Всеки втори учи право. Но както по-горе казаха, адвокат ли си, работиш на частно и взимаш колкото сам си изкараш, а ако нямаш опит, слава и връзки, (като при новобранец)ще си седиш в кабинетчето и ще си клатиш краката с месеци, чакайки да получиш обаждане, докато един ден не фалираш и не се ориентираш към нещо друго. Това показва практиката с "Правото" нямаш ли "твой човек" в тази област или просперираш мега трудно или се ориентираш към друг занаят.

 
  ...
преди: 10 години, 1 ден
hash: d2d524edd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   В момента съм в Германия. Тук вземам по 120 лева на ден..но какво от това ?! Бачкат те яко, парите които вземаш нямат стойност за теб, сладостта я няма и си втора ръка. Може с образование да не вземаш 3000 лв заплата, но да работиш и да ти е мъка да ставаш заран или да работиш станал с кеф, са две различни неща. След месец ме очаква записване в университет и предполагам ще съжалявам , но знам че такс трябва и е нужно да инвестирам в бъдеще а не да остарея и да не се развия така както искам. Успех!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: afa10e95dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

19.   Напълно подкрепям номер 15, наистина уменията, това да си сериозен и отговорен, да си вършиш работата както трябва е много по важно от дипломата ти. Късмета също определя много неща, ако попаднеш на точното място в точното време може да имаш страхотна работа, а ако нямаш късмет и най-хубавата диплома да имаш пак може да вадиш мизерни пари. Образованието обогатява общата култура, среща те с културни хора и ти отваря повече врати, но не е най-важното за успех в живота.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: db4831d59c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Абсолютно съгласна съм с номер 19. Образованието е важно, но не е задължително, че като го завършиш ще успееш. Всичко зависи от това дали ТИ ще можеш да се справиш в работата после и какво можеш да постигнеш, също да имаш късмет и т. н. Има хора, които и без образование, са по-добре от такива със, но това е защото те са се доказали, че могат (в Бг, за чужбина едва ли)
Просто определи приоритетите си сама за себе си. Замисли се сега какво би могла да работиш като нямаш висше и дали това те удовлетворява. Ако смяташ, че не ти достигат знанията, значи е по-добре да запишеш нещо, (ако си се ориентирала към такова), но ако смяташ че си пробивна и можеш и без него, тогава действай! На всеки човек му е трудно в живота, не мисли, че само ти си така! Много хора понякога се колебаят в пътя си, аз в момента също съм така, но надявам се скоро да се избистрят нещата, никога не знаеш какво ще ти се случи в бъдеще, но не трябва да губиш НАДЕЖДА и да си без АМБИЦИИ. Вярвай повече в себе си и се РАЗВИВАЙ!! ИНВЕСТИРАЙ в себе си, за да УСПЕЕШ!!!
УСПЕХ!!!

 
  ...

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 644985e50d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Не виждам защо всички са зад тази теза- учи да си вземеш диплонама... и както да правиш в тая диплома да си бършиш г*за.... Само в чужбина си заслужава ученето... тук не знам както да правих приятел... и аз съм в същата дилема.. записах се педагогика защото нямах уредена работа да започна... бях много против но наще искаха.. и те ми казват- ти да си имаш някакъв докумен пък ти може и да не работиш това... ДОБРЕ ДЕ КАКЪВ Е СМИСЪЛА ТОГАВА.. Та и както си и мислих там са най-пропадналите ученици които никъде другаде не са ги приели, включително и мен... но аз се чувствам не на място там, знам че съм нещо повече от тях и знам, че не съм човек когото можеш да накараш да учи нещо което не харесва.
Та в момента приятеля ми замина за чужбина да работи и надявам се нещата да са окей и да отида и аз да бачкам там.. дори и да си една обикновенна чистачка или камериерка плащат толкова колкото да можеш да живееш нормално.. и там поне има реализация и без образование, но разбира се трябва ти и късмет и труд да успееш в това което искаш... Нещата в БГ са такива че дори и с висше, ти не можеш да живееш нормално... УСПЕХ момиче и попътен вятър!!!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 35b8348133
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   21, ако обърнеш нещата в пари е така наистина - една чистачка може да взема много пари или един строителен работник. Но ако въпросът не опира само до пари. Мен не ме бърка да вземам 1000 лв, но да съм спретнат, да работя поне нещо, което не мразя и да не се чувствам като роб и робот, който всяка сутрин трябва да става по задължение рано сутрин, за да отиде на работа. Да, ти ще вземаш 3 пъти повече от мен вероятно, но единствено ще ти бъде оправдано, ако се чувстваш добре като чистачка или камериерка в противен случай ще се чувстваш потисната и не на място и на твоите деца ще пееш същата песен, каквото вашите ти чуруликат в момента. И едно уточнение, за хората, които си мисля, че могат да си бършат г*за с диплома - не става, пробвали ли сте да си бършете дупето с гланцирана хартия? !

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker