Кой учи задочно? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Кой учи задочно?
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 31702 пъти
Искам да уча, но задочно... Имам питане към хората, които учат задочно:
1. Всеки студент ли може да учи задочно, нужни ли са някакви сериозни причини/както в училище например/?
2. Всички лекции ли пропускаш, как се подготвяш за изпитите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: 3b5f1b6d23
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

1.   1. Всеки студент в България, който кандидатства и го приемат в специалност със задочно обучение учи задочно. Не са ти нужни причини, но не всички специалности имат задочната форма!
В някои университети и при отделни специалности може да се случи, че балът за приемане за задочно е по-висок от редовната форма - търсенето определя предлагането. По принцип обаче задочно приемат по-лесно.
2. Задочниците не ходят на лекции и упражнения с редовните студенти, а преди изпити посещават към 2-3 седмици лекции и упражнения за задочници - тогава работодателите са задължени да те пуснат в неплатен отпуск.

ВНИМАНИЕ! - Задочната форма на обучение я няма на Запад. Дипломата ви се признава (формално), но много от университетите не допускат до магистратура, работодателите не искат да ви наемат, защото имате нисък хорариум (брой часове в университета).
Ако това не ви е амбиция, проблем нямате. Освен това след първата си работа в страната можете да покажете и трудов стаж и по правило тогава работодателите спират да гледат толкова дипломата.

Най-голямото предимство на тази форма на обучение е именно трудовият стаж, който придобивате паралелно. Задочниците намират после по-бързо работа по специалността. Важно е значи да работите и да се стремите към края на следването вече да работите по специалността.

Ако не искате да работите паралелно обаче изобщо не учете задочно! Всеки работодател ще се чуди, какво сте правили - хем сте задочно, хем не сте работили. Това ви прави несериозни пред работодателите.

Учете само специалност, в която мислите, че ще се реализирайте. Не учете в университети без акредитация или с лошо име, които произвеждат безработни висшисти.

Ако нямате добър успех и възможности по-добре инвестирайте времето и парите си в изучаването на някаква професия, в която се правят майсторски изпити -фризьор, готвач, дърводелец, майстор някакъв. Тази диплома е приравнена на Бакалавър в много Европейски държави и заплащането е много добро, ако сте много добри.

Най-лошата комбинация е задочно лош университет липса на стаж. Накрая може да станете бакалавър по безработица или бакалавър по барманство!

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 2cd7730101
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

2.   Не лъжи човека. На запад има задочна форма на обучение. Аз примерно уча в UoL/LSE. Доста по-трудно е от редовната форма, особено ако работиш. Материалът и изпитите ни са същите като на редовните студенти, но имаме по-малко време за подготвка, няма кой да разяснява в детайли какво трябва да се учи и какво не, не знаеш на какво да наблегнеш и в каква дълбочина. Ако аз съм работодател, бих предпочел задочника с диплома от този университет, пред редовния студент.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f3df1b3f88
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   И аз уча задочно. Всеки семестър нашите лекции и упражнения съвпадат по брой с тези на редовните, само дето ние ги взимаме всичките за 2-3 седмици, както се изказа Номер 1. Вярно е и че работодателят трябва да те освободи в неплатен отпуска, за да си посещаваш занятията. В крайна сметка си е зор да съчетаваш работата със следването, но в държава като нашата... имаш ли особено голям избор...

Аз лично работя именно за да си изкарвам студентството. Уча това, което искам, приеха ме от второ класиране, тъй като за първо не ми достигнаха няколко стотни, но не мисля, че това определя нещо. Относно хорариума часове - както казах - какъвто е при редовните, такъв е и при задочните, поне във ВТУ (Великотърновския, не транспортното) е така.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 3b5f1b6d23
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   2 - Моята информация е друга. При подписването на Болонската конференция се е оказало, че нашето задочно образование нямало еквивалент. Хорариумът, номер 3, не е възможно да е като при редовните студенти - провери отново.
Изпитите са същите иначе.
На Запад имат т. н. „дистанцирано обучение“ - и то е със съмнителна акредитация. Имат и университети за работещи, там лекциите са вечер, събота и неделя, но не ми е известно да имат точно еквивалента на нашето задочно.

Едно обаче трябва да е ясно на всеки - и у нас, и в чужбина винаги редовните студенти са предпочитани, НО ако сте работили по специалността имате предимство. От вас си зависи.
Български бакалавър задочно обаче не може да продължи с магистър на Запад, поне не в някой от много добрите университети. В университетите от типа „плати и вземи диплома“, както и в университетите с недостик на студенти (лошите университети) винаги можеш да учиш, но дали така ще сполучиш? Това е друг въпрос...

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: d88e711785
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Много по -трудно е от редовната форма, взимаш материала наведнъж, преподавателите нямат достатъчно време за упражнения и обяснения, с две думи претупват нещата. Нямаш никаква права- не получаваш стипендия, нямаш право на намаление за градски и м/уградски транспорт.
Ако имах възможност бих се прехвърлила редовно, но нямам достатъчно пари, за да плащам такси за общежития и храна. Най-вече за храна отиват много пари.
Ако живееш в града, в който ще учиш запиши се редовно, ако не си от този град, направи си сметката колко ще ти струват за двете форми на обучение и сам прецени.

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: fd4342e018
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   А кое е по-добре задочно или дистанционно обучение?
Не съм от града, в който искам да уча, но е на половин час път от тук, а до университета не знам... но смятам да уча задочно или дистанционно... не знам кое е по-добре. Видях някои изпитни варианти при студентите и не мисля, че учат чак толкова сложни неща по специалността, която съм избрала... ако имам учебници и ако ми преподават отделно онлайн или ако си има определени дни, в които трябва да присъствам на лекции, мисля, че ще ми стане ясно...
А може ли примерно, ако първата година ако ходя редовно, втората да се мина задочно или дистанционно?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f43f648bdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз бях редовно и се преместих задочно. Честно казано на мен задочно ми и по - добре. Не ходя често на очните, а си намирам материалите от Интернет, учебници и познати и да ти кажа лесно си взимам изпитите. Редовното обучение ми се видя напрегнато с тези колоквиуми за заверки, а и си работя спокойно.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: ad49d6aee3
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   При задочното обучение всеки ден се ходи на лекции от 8. 00-9. 00 часа до 17. 00-18. 00 часа, в зависимост от факултета. В продължение 2-3 седмици. Присъствието на лекции е желателно и задължително. Които работят и пропускат много лекции, после ще им бъде по-трудно да се подготвят за изпитите и да ги вземат с добри оценки. Студентите задочно обучение нямат право на стипендия и нямат право за карти за автобус. По-евтини карти за автобус се дават само на студенти редовно обучение.
Студентите задочно обучение имат само лекции в съкратен вариант, най-основното!
Другото е за самообразование. Студентите задочно обучение ползват конспекти с въпроси за изпитите с препоръчителна литература за четене.
Чужди езици не могат да се научат в задочна форма или математика.
Редовните студенти имат по-подробни лекции и практически упражнения за всеки учебен предмет.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 5a9ca4b942
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Искам да попитам възможно ли е да уча във ВТУ задочно и да работя в чужбина или изпитите са на често и няма да имам времето да си идвам за да ходя на изпити?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: f0d829cb62
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не съм съгласен, че чужди езици не могат да се научат чужди езици задочно. Аз мога да говоря четири чужди, без да съм ходил на курсове и т. н.. Проблема в България е, че обикновено приемат само с два и то редовно, задочно обикновено няма, а аз съм на 50 г. Не иска никой да ме вземе защото съм ги изучавал сам, и нямам сертификати и дипломи.

 
  ...

...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: e0ac2929c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Има специалности които са само в редовна форма. Все пак няма как да учиш задочно за лекар, нали? А иначе задочно може да учи всеки и е доста удобно ако си притеснен финансово и ти се налага да работиш по време на следването си. С две думи хем имаш време да работиш, хем получаваш висше образование. Обаче това е удачен вариант само ако си сериозен, защото при задочното не ходиш на лекции и упражнения всеки ден, а само в началото на семестъра ти дават разни насоки и после те оставят да се оправяш сам и на изпита каквото си научил сам-това е. Аз съм учила и редовно и задочно и задочното е доста по-различно. Бакалавърската си степен изкарах редовно-с ходене на лекции и упражнения (почти като в училище), но пък за сметка на това работих само почасово. Когато записах магистратура вече имах хубава работа и работех на пълен работен ден и за това магистратурата я изкарах задочно. Ами да, трудничко си е. Цял ден си бил на работа, а вечер сядаш да се блъскаш сам и да ровиш из книгите и като не знаеш нещо няма кого да попиташ. Е, на теория преподавателите имат приемно време, но в 99% по това време ти също си на работа, така че няма как да идеш да ги питаш ако нещо не си доразбрал. И се оправяш сам и само се надяваш на изпита да оценят подобаващо усилията ти, защото никой не го е грижа дали си учил през нощта, в неделя и ли когато и да е. От теб искат знания. За това съветвам те да избереш редовната форма, много по-лесно е когато цял семестър с теб работят и асистентите и ти помагат да разбереш на практика всичко, което професорите са ти обяснили на теория. Обаче тогава забравяш за работа на пълен работен ден, защото редовната форма означава, че присъствието ти на упражненията е задължително и ако отсъстваш повече от разрешеното няма да получиш заверка и да те допуснат до изпит. Ох, тия заверки! Какви ли не номера правехме в 4 курс, по това време вече всички работехме, само и само да омилостивим асистентите да ни ги дадат за да ни допусне професора до изпит... хубави дни бяха!

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: e0ac2929c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Научи сам китайски, ако можеш. А и филологията е много повече от просто говорене на съответния език. Да си филолог значи да познаваш съответния език в детайли, неговата граматика (горе-долу както в училище се учи български език и литература. Ние всички си говорим български, ама учиш граматика. ) Колкото до сертификатите, ако си толкова убеден, че знаеш съответния език намери курс и се договори с преподавателя да се явиш директно на изпита и ако го вземеш да ти дадат диплома.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker