Да уча ли фармация? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Да уча ли фармация?
преди: 11 години, 8 месеца, прочетена 48952 пъти
Здравейте! Тази година съм 11 клас и обмислям какво да кандидатствам. Насочила съм се към фармацията (МУ-София, СУ-София, МУ-Пловдив или МУ-Варна) и искам да се допитам до вас: елитно ли е да си магистър фармацевт, ще имам ли хубава заплата, ще си намеря ли веднага работа след дипломирането? В моя град има ВУЗ по икономика, но като гледам последно време много икономисти и юристи станаха в България и затова искам професия, която е перспективна така да се каже. Благодаря за вниманието и ще очаквам вашите мнения и коментари!!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 8 месеца
hash: b9db557b4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

1.   Ти гледай първо да те приемат, защото много станаха и фармацефтите и още по-много желаещите и доста попадат в разни микро биологии и тем подобни.
При избора на професия не гледай кое било престижно, а да имаш талант и желание, защото има калпави юристи и икономисти, но има и калпави фармацефти и общото е, че стоят без работа.
Аз съм икономист и не мога да се оплача нито от работа, нито от заплащане, но още от 14-годишна се интересувах от тази наука, учех език и изобщо събирах знания извън учебните.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: c41fe9dad8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз уча фармация в София в момента и да знаеш, че буквално трябва да се гръмнеш от учене - и при кандидатстването, какво пък остава през 5те години следване. Има много много химия и математика и това наистина трябва да ти се отдава. Следването си е доста трудно. Изисква много физическа и психическа енергия. Трябва да бъдеш готов/а на дори 12 часови учебни дни в университета. Но специално това не трябва да е фактор, който да те отдалечава от евентуалното ти желание да учиш фармация, след 3тата година това спира да впечатлява студентите.
Елитно, елитно, колко да е елитно. За съжаление повечето хора мислят, че фармацевтите са само продавачи и изобщо не знаят през какво трябва да се мине, за да станеш фармацевт, колко много познания трябва да усвоиш и какво реално правят фармацевтите. Много не взимат на сериозно фармацевтите уви, дори и в медицинските среди (главно лекари). Никак не е рядко дори и разни хора в аптеките да поучават самия фармацевт и да му казват кое как се правило. Трагедията на фармацията е, че е наистина недооценена, както и труда на фармацевтите.
Заплащането е добро, работа има за всички и веднага след завършване, а и преди, може да се работи.
Фармацевтите обаче никнат като гъби и нищо чудно след 3-4 години да стане като с икономистите.
Перспектива няма особена - работа в аптека. Малцина са тези, които са завършили фармация и се реализират в друга област, различна от аптеката, колкото и да го твърдят и рекламират. Разбира се има и такива. Най-често това са хора, които допълнително продължават обучението си в някоя от многото научни сфери, които се покриват във фармацията, след това стават консултатни, университетски преподаватели и такива работи. Известен брой фармацевти успяват да се реализират и във фирми, но това все повече става рядкост. (на нас ни го обясниха в една лекция с финансовата криза)

Надявам се моето реалистично и обективно мнение, от окото на бурята, да ти е от помощ в избора. (Ако решиш да учиш фармация, не прави ненужната саможертва да започваш частни уроци още от 11 клас, наслади се на безгрижието си към настоящия момент. )

Късмет.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 5f097224be
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

3.   Недей, не ни трябват повече фармацевти, а кадърни и умни доктори. Ако нямаш представа от химия и биология дори не си го и помисляй. Да си фармацевт не означава да имаш 2-3-5 аптеки и да клатиш крака по цял ден. Изискват се знания и професионализъм!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: bd800d5607
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако ти харесва професията - учи, но ако ще го учиш само защото е "елитно" няма смисъл. Никой не знае дали ще можеш да си намериш работа като завършиш и дали няма да те уволнят на 50-55 години заради някой по-млад и после да се чудиш какво да работиш докато се пенсионираш.

За да имаш "2-3-5 аптеки и да клатиш крака по цял ден" трябва да си бизнесмен. Марешки например няма медицинско образование.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: f9f9952cf2
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

5.   Аз ще кандидатствам медицина и фармацията ми се струва изключително тъпа. Самото следване вероятно е доста трудно, но след това какво правиш-продаваш в аптека. Не знам защо толкова много хора искат да учат точно това

 
  ...


...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 35d402519c
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   До 5: Може фармацията да ти се струва изключително тъпа, ама после ти, като лекар, ще взимаш 600-700 лева в държавна болница, след само около десетина години учене. Фармацевтът за 6 години учене, ще си продава лекарствата в частна аптека още щом излезе от университета със стартова заплата минимум 1000 лева. Поне аз с толкова започнах, но сега брутната ми заплата е 2300 лева, нетната- 1 802,97 лв. за месец юли 2015.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 982a2adcd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (45 гласа)

7.   До 6 един лекар не визма толкова,може в спешна помощ,джипитата дори са добре платени,не че заплатата е много добра,но е доволно....не съм номер 5...

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 6a481f0ee1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Здравей, това е професията която и аз искам да следвам, 1 година по-малка съм от теб, но аз се отказах от фармацията заради химията... Това ми беше мечтата и на родителите ми също.... доходоностна и стабилна професия е особено ако си магистър, за помощник-фармацевт няма особено големи шансове, защото не можеш да имаш собствена аптека и да продаваш... можеш да обслужваш клиентите единствено в присъствието на магистър фармацевт... Ако наистина разбираш химията, защото 90 % от обучението е химия, мисля че си направила правилния избор. Като цяло това е една много добра професия.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 6a5bf2b34a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   За мен фармацият няма много голяма перспектива, но е спокойна професия за жена и не можете да ми я сравнявате с медицина и стоматология нито с учене, нито после с работа. Едно нещо е да си се прегърбил и да се взираш в устата на пациента, друго е да маркираш хапчета, а за заплатата на фармацевт от 2000 е нормално за София или друг голям град, но надали ще се тигне още 100 пъти. Там е работата, че като учиш медицина или стоматология е нормално да не очакваш, че ще печелиш многото пари в първите 10 години.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 8d64b1397d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Хаххаха номер 9, сериозно ли е спокойна? ! Не отговаряй - въпросът е риторичен.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 8eafec6aad
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

11.   Фармацията е призвание. Много е интересна. Вярно е, че трябва доста да се учи, но за всички интересни професии е така. За мен е престижно. Аз имах 2 аптеки, отворени с помощта на родителитеми. После се ожених във Франция и тук тя е много престижна професия. Не е зле платена и не е да си продавач.
Помощник-фармацевт също е интересна.
Има работа и в болнична аптека, където няма клиенти и по-професионално и непознато за обществеността.
Може да се работи и в индустрията, една от малкото работещи в България. Има и специфични ведомства или лаборатории, които имат нужда от фармацевти. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 8081e55670
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравейте! Аз уча в Испания от 4 годишна а сега съм 12-ти клас. Стигнах до този сайт докато се ровех в нета да видя къде в България се учи фармацевтика. Та, аз за сега мисля да уча фармацевтика и понеже съм малко объркана дали да уча в Испания или България, бих искала някой фармацевт или човек който вмомента учи фармация да ме информира какво е нивото в наши дни, как се влиза при положение че нямам българско образование...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: e1227c8daa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Стопанско управление или Фармация??

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: d3b30bc67c
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

14.   Здравейте! Аз съм кардио-хирург и също така съм завършил фармакология. Много съжалявам хората, които си мислят, че фармацевтът е само продавач на лекарства... Те могат да помогнат повече от лекарите. Някои лекари могат да те прегледат и да ти кажат " Е купи си Парацетамол и нещо за гърлото, че ти е възпалено", но човека може да си вземе обикновен Ефизол за гърлото.... Фармацевтът ще му даде или Стрепсилс или Анзибел, което е много по-добре от Ефизола.
Фармацевтът е пръв приятел и помощник на лекаря.
А за момичето, което иска да следва фармакология мога да кажа - Скъпа, ако ти се следва следвай - професията е добре платена и ще ти е интересно следването!
Д-р Петров

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: c9ad481525
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Учи каквото желаеш! Фармацията както и всички останали професии дават безкрайни възможности за развитие, само трябва да положиш нужните усилия! Аз съм по наследство фармацевт. Не исках да уча фармация в началото защото родителите ме натискаха, ама сега се радвам, че я завърших и уча още да се клалифицирам...

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: bf124447f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (32 гласа)

16.   Здравейте, аз уча фармация и вече съм 3 курс. Интересно е, но се учи много.. , мой приятел се прехвърли медицина след първи курс и ми каза че като се сети за ученето във фармацевтичния факултет му е струва като кошмар. Така че помислете си.. , много учене и то от всичко. Иначе е страхотно. Живял съм малко в Италия и там професията фармацевт е изключително престижна. Успех на всички които искат ад учат фармация.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 1c898fab8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

17.   Здравейте, в момента съм 12 клас. Интересно ми е и искам да уча фармация, но майка ми ме разубеждава, защото според нея и учители с които се е консултирала съм нямала физическата възможност да се подготвя за една година. Но въпреки това, заради голямото ми желание да влезна в МУ София или СУ, съм си купила учебници по химия и биология и съм се нагърбила сама да се подгатвям и да разбира се имам и резервен вариянт ще се подгатвям и за УНСС, защото ме е страх да рискувам само с фармация да не хартисам една година. Та въпросът ми е към хора, който са влезнали или завършили в МУ има ли смисъл и като цяло има ли шанс според вас да се справя с материала сама за тази една година, ако си уча стабилно.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 54e050bc5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   До 10. Ами да много по- спокойна професия е фармацията. Едно е да биеш упойки в лигавицата на устната кухина и да режещ кисти и да изтичат кви ли не гадости, да изпиляваш зъби, да бъркаш в каналите по 2 часа и т. н а друго си е до прочетеш една рецепта и дори и да не четеш и да дадеш хапчетата на пенсионерите. Просто медицина и най- вече стоматологията, при която се учат освен медицинските предмети то и специалните за дентална ученето е къде къде по- трудно но и по- отговорно като професия.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: e39b7dc523
гласове:
1 2 3 4 5
  (31 гласа)

19.   Здравейте, мога ли да уча фармация задочно, и ако да-къде? Благодаря!

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: b511ac7ff2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Здравей! Мое мнение по добре учи медицина отколкото фармация, така или иначе КСИ е един и същи...

 
  ...

...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 4a40977f7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Здравейте! Аз съм 11 клас и искам да следвам Фармация или Дентална медицина. Попринцип на мен Фармацията ми харесва повече, но някои смятат че не е добра професия, защото след завършването няма да мога да работя по професията поради което много хора които искат да следват същата професия. Имам и близки които учат фармация и твърдят че фармацията се развива много бързо и след време ще е една от най-търсените професии.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker