Да кандидатствам медицина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Да кандидатствам медицина?
преди: 11 години, 8 месеца, прочетена 3465 пъти
Здравейте! В 10 клас съм, но в езикова гимназия, т. е в 8 клас не сме учили общообразователните предмети и ги учим с една година назад(сега учим по учебници за 9 клас). Мисля след 3 години да кандидатствам медицина, и то доста сериозно го мисля, тъй като почти всички вкъщи са такива. Гледах конспектите, материалът е страшно много, не знам дали ще ми остане време и за училището ( аз опеделено си държа на отличния успех), и за учене за кандидатстване. По принцип от следващата година ще ходя на уроци по химия при учителка, която е в София и е доста навътре в нещата, но въпросът ми е дали някой от вас е бил като мен и как си е разпределял времето? С какви впечатления сте от кандидат-студентските изпити и трябва ли да се учи абсолютно всичката информация, подадена в учебниците?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 8 месеца
hash: 29b8750f59
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Здравей,
доста интересно си обяснил/а ситуацията си, а и въпроса, който поставяш е доста сложен и многостранен, но от мен запомни едно - НИКОГА НЕ БИВА ДА УЧИШ, РАБОТИШ, ПРАВИШ НЕЩО, САМО ЗАЩОТО ДРУГИ ХОРА ОТ СЕМЕЙСТВОТО ИЛИ ОБКРЪЖЕНИЕТО СА ГО ПРАВИЛИ - това е ужасна грешка, която много уж умни хора не осъзнават.
Това, че примерно майка ти, баща ти и/или чичо ти стават за медици, не означава задължително, че и ти ставаш - а сме се нагледали в ежедневието на капацитетски протежета, които хабер си нямат от света, но заемат важни постове и се гаврят с човешки животи и съдби, само защото са нечии отрочета...
Приятелски съвет - помисли си добре ти самият/самата за какво ставаш, какви са ти интересите, силните страни и възможностите и тогава си избери поприще - не изтъквай като аргумент семейството - глупаво и неправилно е.
Късмет - и дано да не се превърнеш след време в някой от ония "изнасилени доктори", които поради некадърност вкарват здрави хора в моргата.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 8522f4da1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Първо-оползотворяването на времето зависи много от това дали си момче/момиче, защото балът е съвсем различен. Момче може да влезе с две 3-ки, докато на момиче поне две 5-ци й трябват. Второ-всичко, което ти дава учителката по биология трябва да се учи. Аз съм момче, учех наизуст уроците и имам 5, 75 на изпита :). Ако не знаеш темите наизуст просто няма как(това за биологията)за съжаление тук се гледа не това колко си интелигентен, а колко може да се товариш и да зазубряш :)

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 161a990ef1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Авторката:
Пропуснах да спомена, че това е единствената професия, която ми харесва, наистина единствената и никога не съм си представяла, че мога да работя друго, не е заради това, че роднините ми са такива или пък че заплатите били големи...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: dbf3e62620
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей! Ще започна с това, че аз не съм учила медицина, но имам близки хора в тази сфера. Моя близка приятелка следва това, още от 11 клас започна с уроците по биология и химия и да, както каза момчето по-горе, каквото ти дават, се учи наизуст, наистина излиза зубраческа дейност в голяма степен, но такова е положението. Доколкото са ми разказвали, после голяма част от нещата се повтарят отново. Относно това, че си в езикова гимназия, не мисля, че е проблем, понеже точно от такава гимназия и с висок успех ученици, всички, които са кандидатствали медицина или фармация, са влезли, и то в София, само един в Пловдив.
Целта не е да те разубеждаваме или насърчава, всеизвестно е, че това е най-хуманната професия, ако се върши качествено, разбира се!

Но за себе си трябва да обмислиш варианта дали го искаш и дали ще се справиш, защото може да си отличничка в теория, но практиката да не ти понася - морги, трупове и т.н. Също така е много важен подходът към пациентите, не трябва да им говориш единствено с термини и вместо да ги питаш дали получават сърцебиене, да ги заливаш с латински термини, защото и за много такива случаи съм чувала.

Ако си решава твърдо, ще се справиш! Колкото до времето- сама ще знаеш как да го разпределиш. От моите наблюдения мога да кажа единствено, че през последната година от гимназията повечето се стараеха предимно за частните уроците, темите, някак и учителите го толерираха, въпреки че беше напрегнато.
Успех напред и да станеш добър и човечен лекар!

П.С. И не забравяй въпреки професията да създадеш семейство, защото понякога покрай специализация или мисли ("Сега не му е времето.."), времето минава и после такива лекарки буквално живеят в болницата и не виждат нищо друго извън нея. Да, определено мъжете са облагодетелствани в това отношение ;)
Memento mori!

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 3b8dc7ead4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Успех

 
  ...


...
преди: 8 години, 1 месец
hash: bdc618bee5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Аз тази година ще кандидатствам и съм се спряла на денталната медицина и също уча в езикова гимназия с профил немски. Там година през декември даже държах изпит - писмен и устен. Това всъщност - училището не пречи да учиш за уроците, аз също имам отличен успех, въпреки че никъде няма да ми трябва. В някои моменти просто ще ти се иска да се откажеш от всичко и да зарежеш всичко, но си струва ако наистина го искаш. Има начин да го постигнеш, но първо помисли наистина нали това искаш. Това решение трябва да идва изцяло от теб, защото в крайна сметка това ще работиш ти цял живот.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker