Mного ли е късно за мен? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Mного ли е късно за мен?
преди: 11 години, 7 месеца, прочетена 3647 пъти
Здравейте. :)

От известно време ме мъчи една мисъл, чудя се дали не съм вече твърде стара да постигна това, което искам. Признавам си грешката, че късно осъзнах с какво точно ми се занимава... На 24 години съм, чак сега записах първи курс в специалност, която е 5 години. Харесва ми, но фактът, че ще завърша на 29, когато колегите ми ще са на 24, много ме притеснява.

Искам да изкарам поне една година в чужд университет, а после и да работя в чужбина по въпросната специалност, но все си мисля за тая пуста възраст. Имам ли равен шанс с по-младите колеги? Работодателите не биха ли предпочели по-млад човек?

Не знам, сигурно е смешно, не съм на 40 години, за да се тръшкам толкова, и все пак се притеснявам. Как мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 7 месеца
hash: 544ed4b632
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Смятам, че си още млад/а и имаш време да учиш. В чужбина като цяло почват да учат доста по-късно от нас с идеята, че те отиват да учат висше, защото искат да се развиват в тази насока, а не просто, за да имат диплома и защото всимки от класа им отиват да учат и да не останат по назад. Просто правят доста по-разумни избори според мен, тъй като тук масово 18-годишните отиват да учат модерни специалности без ясна представа какво точно ще работят след това и какво точно отиват да учат. Това според мен е и проблем на образователната ни система. Напрамир аз винаги съм смятала, че правото е яка професия - все пак има толкова динамични филми за адвокати, които водят интересни дела. Един път отидох в съдебна зала и просто видях, че това не е за мен и го намирам скучно.
Искам да ти кажа, че особено на запад се цени да правиш нещо, когато си го обмислил добре и знаеш защо го правиш. А ти ще можеш много по-добре да се обосневеш защо искаш това да учиш от по-младите ти колеги. Учила съм в Дания и всичките ми състуденти от Дания бяха на минимум 25 години, доста имаше на по 35 и малзина над 40. На никого не му беше неудобно, че тепърва почва да следва, а и времето наистина е пред тези на 25 особено. в Германия също масово почват да следват поне на 21-22 години. Имам чувството, че само в България, Румъния и бившите съветски държави е такава мода веднага да се запише следването.
Сега не искам да обидя тези, които са почнали да учат на 18 - мога да кажа, че и аз съм една от тях или както се казва от масата. Слава богу ми харесва това, което уча и с радост ще го работя един ден, но определено не знаех, че това ще уча и правя, когато записвах специалността - просто имах друга представа какво представлява тази професия. Също така не искам да кажа, че всички са така неориентирани като записват нещо - има наистина млади, които от деца знаят какво искат да учат. Просто казвам, че има и предимства и недостатъци както да почнеш да следваш на 18, така и на 24.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 9dd38881c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Това изобщо не трябва да те притеснява. Когато влязох в университета на 18 очаквах, че всички състуденти ще са колкото мен на години. Е оказа се че повечето бяха няколко години по-големи, които сега започваха да учат. Университета не е като в училище- в училище всички от класа сте на една възраст, но в университета няма такова нещо. Имах много колежки над 35. А когато завършвах на 23 повечето ми колеги бяха на 27-8. Така че излишно се притесняваш. Важното е че си започнала да учиш.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: f998c53a5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Аз съм на 34 и ще съм студентка :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 7f4726f91a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   ? аз съм на 35 и сега завършвам :)

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 3bfebc7b1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Здравей Авторке!

Аз се намирам в точно същата ситуация и се надявам да съм ти от полза.
Точно същата мисъл ме терзае донякъде от 1 година насам.
Записах се да уча висше на 18, защото нашите така искаха и разбира се, на тази възраст нямах идея какво искам да уча. Свърших с това, че се натиках в модерна и безпреспективна специалност, в която нивото на обучение е под гимназиалното. Едва след като излязох в чужбина и поработих известно време, разбрах какво искам да следвам и работя истински в бъдеще. Сега съм на 22, а ако успея да вляза догодина в желаната специалност (която се учи 6 - години)ще бъда на 23. Мисля си, колко неща ще трябва да жертвам през тези години и най-вече няма ли да се срамувам да съм на 28-29 и да излизам от университета, докато приятелите ми сигурно вече ще имат семейства, работи, деца. Тази мисъл направо ме убива. Но пък от друга страна се старая да погледна на нещата от по - високо. Защото истината е, че сме много млади още. И е по - добре да си гониш мечтата сега, отколкото после да съжаляваш цял живот, че не си го направила. Освен това, на тази възраст си много по - зряла и ще се справиш много по-добре с усвояването на материала и реализацията си после. Знам, че в България е прието, че трябва да се запише висше веднага след училище и вероятно ще ти е некомфортно да седиш сред толкова много пишлемета. Но с това се свиква и после дори няма да ти прави впечатление. Дори смятам, че така е много по - добре, отколкото да завършиш нещо, което не ти е по сърце или пък да не учиш въобще и да не се развиваш както като личност, така и в професионално отношение. Горе главата и само напред.

 
  ...


...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: c3741e9d3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Значи ще ти споделя моя опит. На 27 съм, последен курс магистър психология във Великобритания. Започнах да уча с една година по-късно от моите съученици в България, и дори бях се притеснил, да не би да ми се подиграват и т. н. Както и да е, започнах на 20 с някакъв мениджмънт, специалист ала бала. После учих го 2 години, пълни глупости, ама ми дадоха диплома за специалист. След като го завърших, реших, че психологията е моето нещо и така. Смятам догодина да се запиша за докторска степен PsyD. Засега в курса ми има хора на по 30 така че няма значение възрастта, ако си умен, нищо друго не е от значение.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker