Струва ли си да завършиш висше образование или е просто загуба на време и пари? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121051)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Струва ли си да завършиш висше образование или е просто загуба на време и пари?
преди: 11 години, 6 месеца, прочетена 14921 пъти
Здравейте, на всички който ще прочетат историята ми.
Времето постоянно си минава и ето сега вече съм в 12 клас и завършвам, не осъзнаваш на тази възраст как преминаваш от детския живот към този на възрастните хора и започваш да си задаваш въпроса "На къде", ето и с мен се случи така сега се чувствам толково объркана. Аз съм от малък град и тук няма почти никаква работа тоест има минимална, но с 300 лв може ли да се живее нормално? Виждам го и в родителите си постоянно се мъчат прегърбени са от работа и честно да ви кажа много ми е жал когато виждам другите как постоянно си пилеят парите за алкохол, цигари и др неща. Ето за това искам да ви питам струва ли си да завършиш висше образование или е просто загуба на време и пари. Аз лично искам да стана зъболекар, но се клатушкам и между географията, не мога да избера какво матура да направя (биология или география). Не знам дали аз не намирам из интернета качен материал за зъболекарската специалност (за обучението)или пък е толкова малко качен. Бих дала всичко да стана някой ден един добър специалист в професията. Та ако има някой в този саит, който е учил това нека ми пише за изпитите кога са, колко души има в един клас, как е съсредоточено учението, такси за приемане и за семестрите. Аз само знам, че е нужен голям успех и здраво учене. Моят успех е 5, 30 и винаги ми трябва малко за отличен, но все не ми достига някоя еденица. А другия вариант е да уча География и психология, но повече искам да бъда зъболекар. Ако някой реши да ми помогне за това, което Ви, писах нека остави коментар. Благодаря, от сърце за отделеното време.


Ая - 18 г.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 6 месеца
hash: e81bb0dbe1
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

1.   Честно ли питаш? Ако искаш да знаеш истината не си струва особено, защото като (ако) завършиш с добра диплома почти е сигурно, че ще работиш нещо друго, нещо което не изисква квалификацията ти, Например, като продавачка, сервитьорка, барманка и т. н. НО ако запишеш ще се запознаеш с много нови хора, ще научиш много неща, ще преживееш много неща и някои от тях ще те ошлайфат така да се кажа...

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: adc35ee991
гласове:
1 2 3 4 5
  (26 гласа)

2.   СТРУВА СИ! ЩО ЗА ВЪПРОС??
Неграмотна и със средно образование си половин човек.
Насочи се към нещо, което ще ти носи удоволствие и в което си силна. Успех!

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 53fdc375aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   ако те устройва селска работа, не си струва..

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: ca4bf524a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Няма да чета какво си писал/ла... само ще ти кажа, че си струва само заради студентския живот(ако не си от София). В момента в който завършиш образованието си осъзнаваш, че това са били най-добрите години в живота ти. От там нататък ти решаваш дали искаш да се развиваш в твоята сфера или продължаваш да се блъскаш с живота.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: b365c9cc1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

5.   Мила, хората, които искат да учат медицина/стоматология/фармация започват да се подготвят от 10 клас за изпитите... Имаш стотици листи теми за зубрене със запетайките. Така че, ако си вече 12ти клас и си се сетила сега да питаш или си много незаинтересован човек или това време от детството до порастването наистина минава бързо. Аз уча в чужбина, тук и ще остана след като завърша, така че съм сигурна че си заслужава. За България ти трябва много късмет да започнеш работа по специалността си. И все пак- винаги ще имаш опцията да си и нещо друго освен продавачка. А продавачката със средно ще си знае, че от магазина по-нагоре няма и да стигне.

 
  ...


...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 9ad7025e98
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Ами ако искаш си остани без образование, е виждаш Зкатка до къде е прокопсала.
Аз лично имам висше, работя по специалността и взимам много добри пари.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: a57bb0fc9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

7.   Струва си, ако е в чужбина, в БГ образованието е на много ниско ниво. Завърших с 5, 40. Аз уча право в Швеция и дори не плащам такси към университета. Ако имаш възможност взимай един тойфел и дим да те няма... В БГ и да учиш и да не учиш шанса за развитие е много малък. Помисли логично, няма нито един БГ университет който да е в топ400 на световните университети. Лошо...

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 25ec3d0214
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Кажете някой други професии много ще се радвам да ми помогнете да си избера :)

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 25ec3d0214
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   №1 : Да честно питам защото искам да знам, искам да имам бъдеще да ходя на работа с желание, а не това време за бъде изтезание за мен и точно това е не се знае къде ще те отнесе живота.
№2 Не мога да реша какво ще ми носи удоволствие, с което да бъда силна точно това искам "да бъда силна".
№3 Не ме устройва работата тук и то каква ли работа? Да бъдеш шивачка, но не и това има два цеха, в който има постоянна борба за място и там всички са роднини лели, чинки, шуренайки и около 10 /20 продавачки в магазин и другото е надомна работа.
№4 Да струва си да изучиш и да се реализираш, но трабва да търсиш работа в града осъзнавам, че тук мога да бъда зъболекар ако изуча за тази работа има място и в града и в по - малкия. О, забравих, че има и учители и за това може да се учи и затова съм между зъболекарството и географията, но повече искам първото :(
...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 06e2b9ddd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

10.   Много е относително. Като цяло е чиста загуба на пари, защото е почти сигурно, че няма да научиш нещо кой знае какво, няма да ти пишат много реални оценки и през цялото време ще попадаш предимно на преподаватели, които само ще искат да ти покажат колко си тъпа в сравнение с тях.

Но без диплома на къде? Какво правиш ти на 30 с едно средно образование и дете на път? Какво правиш, ако продавачка в магазин, сервитьорка или барманка не ти е план Б, а ти е план А и нямаш други избори? В криза сме, хора със стаж и висока квалификация едвам свързват двата края и са безработни от месеци, а да не говорим за другите.

И така погледнато си струва. Отделно и, че зъболекарите печелят доста добре, в крайна сметка ако си болен ще се самолекуваш у дома, но като ти се счупи зъб или като те боли зъб.... щеш-не щеш отиваш, 20 лева е 1 пломба, като направиш 5 и имаш 100 лева. Обаче докато се стигне момента с работенето се плащат семестрите, ако ще работиш на частно (което излиза по-удачно), трябва да плащаш и апаратура и наем и какво ли още не.
Струва си и заради студентския живот, както вече каза номер 4. Купони, веселие, учене, работа, безсънни нощи, странни приятели, всякакви неуместни работи, липсата на спомени, адреналина... Запознаваш се с много и различни хора, преживяваш ужасно много неща и вече ще бъдеш голям човек, възрастен. Има нещо странно, мило и леко мазохистично в това, караш на хляб и лютеница, почти не спиш, но спомена си е толкова мил и скъп.
Но като образование, не очаквай нещо кой знае какво, тук нямаме много престижни и наистина добри университети.

 
  ...

...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 027bc11832
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Аз като завърших висше образование, какво? Да не би да си намерих работа? Не. И то завърших с почти отлична диплома. Справях се много добре и имах огромно желание, но частниците ти скапват желанието за всичко. Или искат опит, или ти дават някаква минимална заплата и преди да те вземат те пускат през хиляди изпити и тестове и само някъде да кривнеш няма прошка.
Какво да ти кажа, аз за себе си разбрах, че е нямало много смисъл. Единственият плюс е че мога да кандидатствам за работа, на която не могат повечето хора. И пак накрая съм в кюпа...

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 7cf58c2c8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Струва си от гледна точка на това да бъдеш конкурентноспособен. Но навсякъде е голяма борба, не очаквай, че само едното висше ще те оправи, пък било то и стоматология. Но без висше ще ти е още по-трудно. Успех и не се отказвай!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: cd09ef5dfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Висшето образование ти отваря врати. Ако искаш да кандидатстваш за работа счетоводител и имаш висше икономика ще можеш да го направиш - ще можеш да станеш и продавачка. Човек със средно образование обаче може да кандидатства само за длъжност продавачка например. Друг е вече въпросът кой ще взима повече пари - ситуацията е такава, че в момента аз като работя докато следвам по специалноста си наблюдавам, че аз, а и вече завършилите специалисти в момента взимат по-малко пари от приятелките ми продавачки или сервитьорки. Но все пак едно образование ти дава възможност да контактуваш уж с хора с твойте интереси, а и ако решиш да напускаш българия е доста по-добре да имаш бакалавър от тук и примерно магистратура от там. Тоест има си доста плюсове за мен. Дори факта, че се развиваш в дадена насоченост. Реализацията по нататък е късмет, работодатели, условия и лични качества в един кюп - може да си съвестен, но кофти ли те е шефа няма накъде, може да си отличничка, но в практиката не те ли бива и не си ли добър в работат с хора, пак си заникъде... просто реализацията е въпрос на шанс и късмет. Но във всеки случай образованието ти дава по-добра предпоставка и база.

Иначе зъболекарите са сравнително добре платени навсякъде по света, дори и в България. За кандидатстване ти трябват химия и биология, учи се в медицинските университети в София, Пловдив, Варна например. По биология се развиват три теми, по химия една тема плюс 4 задачи - 2 по органична и 2 по неорганична в София. Изпитите са юли месец. Информация има доста :
http://www.medfaculty.org/
http://mu-sofia.bg/

Това е за София. Във всеки случай е важно ти да харесваш специалноста си. Аз лично за себе си мога да кажа, че от мен лекар или зъболекар не може да стане. Идеята да вляза в морга ме побърква и принципно психиката ми не е подходяща за такъв тип професии.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 77d76b2a5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

14.   №71, принципа на прием що не го кажеш за твоето право в Швеция? А и не само там - не е трудно да влезеш, но е много трудно да излезеш. Това важи за доста западни университети и колежчета разни. Не за всички, естествено, защото в някои, за да влезеш се искат доста подготовка и пари, най-вече. И там знаеш ли колко българи има-0, 0... %.
Образованието винаги дава повече възможности, макар че ситуацията у нас с хилядите висши учебни заведения и не достигащите кандидати е доста отчайваща. Зависи какво ще кандидатстваш. За медицината определено си закъсняла. Най-добре се спри на нещо, което наистина ти харесва, а пък ако и реализацията му става ще е чудесно!

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 8ab0bcf463
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   От №7

Пари плащам за общежитие, храна и за учебници. Общежитието ми е 200 евро, храната около 150 и учебниците също 150 за година. Обаче дипломата ще ми е призната навсякъде, а не като БГ университетите които никъде, ама наистина НИКЪДЕ ги няма... А за това че не всеки завършва-именно това е правилният начин да се разбере кой го бива и кой не. Аз съм вече 5та година студент и щом не са ме изхвърлили значи се справям добре. А в БГ приемат всякакви, и излизат всички и накрая няма нито един кадърен специалист в която и да е област...
Иначе в чужбина само с мотивационно писмо и тойфел приемат...

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 0ef4835803
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   Стоматологията е най скъпата специалност. Мисли ако я завършиш какво ще работиш? Зъболекар - гнойща, кърви, миризливи усти, ревящи пациенти...

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 701655f01d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   "Бих дала всичко да стана някой ден един добър специалист в професията. "

Тогава трябва да започнеш отнякъде!

Аз съм студент в чужбина, далеч от България. Уча бакалавър и съм много щастлив, че имам възможността да науча много нови неща. Заобграден съм от хора, на които им се учи. И може би това е причината да се чувствам добре. В България наистина ще трябва да се пребориш с това, че много хора не са отишли в университетите, за да учат, а за да си губят времето. Много хора биха ме контрирали, но аз мисля, че доброто висше образование наистина носи много позитиви - един от тях е, че ти дава самочувствие на способен и можещ човек!

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 7fe791d235
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   Похвално, №7. Аз имах предвид, че не е толкова трудно да влезеш и това, че си влязъл някъде навън с мотивационно писмо и тойфел не значи, че си постигнал кой знае какво. Показателно е дали ще завършиш, защото е известно, че ситото е след влизането. Повечето не се справят именно с това, но ти не си от тях. За влизането и завършването у нас няма какво да говорим, с малки изключения. И влизането в някои специалности си е доста по-трудно, отколкото в повечето западни университети.

№14

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 25ec3d0214
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

19.   А вие за какво учите? Аз все още нищо не мога да реша... Само знам, че искам да работя с хора, обичам географията и биологията, а също така съм и добра готвачка, , ,

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: d0ecacb853
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

20.   Аз уча инженерна специалност обаче това си ми харесва от малък. Най-добре е да разгледаш какво се предлага в университетите. Повечето хора са чували за лекари, адвокати и икономисти, обаче има още страшно много други специалности, които са прекрасни. Проучи ги и помисли кое ти допада - според мен всеки човек трябва да учи това, което му харесва, защото така рано или късно ще успее. Много хора се насилват да учат неща, които не им харесват и от тях не стават добри специалисти, да не говорим и че може би не завършват, както спомена номер 18.

 
  ...

...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 12de4012ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Въпрос на гледна точка - http://keepliving.eu/kolko-struva-da-si-obrazovan/

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 7008425ed2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Ако решиш да ставаш зъболекар си струва! Особено ако ти върви биологията и си сръчна в ръцете! Въобще медицината е професия, която върви навсякъде! И у нас, и в чужбина. А за стоматологията - да не говорим! Ще имаш страшно много работа и пациенти, особено ако си добър специалист понеже почти на 100% от хората зъбите са развалени и имат нужда от лечение. Добре е да получиш образование в някой реномиран университет в чужбина, но дори и тук да завършиш пак е добре. Ако работиш в чужбина и приемеш и чуждо гражданство ще имаш не само добра заплата, но и добра пенсия! Доколкото ми е известно специалностите в МА и СУ се признават и на Запад. Но все пак е добре да провериш от първа ръка кое къде се признава и кое не, и къде какви изпити и каква подготовка се изискват.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 08bbe69cc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Файда от учене няма. Ако желае човек да.
Но по-добре да си я купи, ако има желание да учи по други начини да се ограмоти.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 2547c62638
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Съветът ми е да не слушаш хората, които така възторжено хвалят “студентския живот”. Искам да върна тези хора в реалността, като им припомня за пандемията Covid-19 благодарение, на която ти в университет няма да стъпиш поне още 3 години. Така че университетски живот няма и да имаш. На място това ще имаш 6-7 часово висене пред компютъра на ден, социална изолация и депресия, защото няма да имаш реален социален контакт. Въобще не си въобразявай, че ще ти е приятно в университета. Ще се пръснеш от скука и дори няма да усетиш, че учиш в такъв.
Относно преподавателите в университета. Преподавателите в университета са точно това, което можеш да очакваш за български университет (за Софийския става дума)- некадърни, демотивирани и без техническата компетентност да преподават в онлайн среда. Ще ти се чете от размазани снимки, ще ти се пускат презентации на ниво 10ти клас и ти нищо няма да разбираш, а времето ще си тече и тече. Ще преписваш на финалните изпити със знания почти никакви и така и ще си завършиш накрая, когато ще осъзнаеш, че всъщност и нищо не си научила и ще свършиш като продавачка. Съжалявам.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 282aa2655e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Какво стана АЯ? отиде ли в университет, завърши ли, стана ли специалист? Как се разви живота ти?

 
  ...

...
преди: 2 години, 21 дни
hash: 22065a15fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Да ти кажа честно няма смисъл повечето ми набори като си мислеха наивно че с диплома за висше ще си намерят "по-добре платена работа" просто ги съжалявам как може зрял човек да си мисли че като завърши един вуз след 4 години и веднага е готов.Е останаха си със наивните мечти и амбиции и не работят по специалността си.

 
  ...
преди: 2 години, 21 дни
hash: 0bbbd531ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Само дето има среднисти, които взимат чисто над 1к на места, а други правят по 1.5к с извънредни даже от охрана. В България се печели само от рядък език в колцентър и програмиране
Като завършиш за лекар ;) няма да взимаш по 5хил, вярвай ми.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 20 дни
hash: db302ddd5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Струва си, ако ще учиш нещо сериозно тип медицина, компютърни науки, инженерство и тн. Не си струва, ако ще учиш лаладжийска специалност тип маркетинг, мениджмънт, дизайн и т.н.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 2d7f8e7115
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   НОМЕР 2 Какъв е този комплексарски коментар? Определяш хората по гова какво образование имат? Има много комплекси в тебе. Половин човек си без висше хаха говори го това на децата. Висшето образование е най безмисленото нещо.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: e15b892c55
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   помисли кои са ти силните страни. Какво харесваш да правиш. От какво се интересуваш. Какво те прави щастлива. Според мен стоматологията, която си избрала е добър избор за теб. Учителската работа е призвание за някои хора, но заплата е около 2000лв. Ти можеш ли да си спокойна че ще издържаш себе си и децата ти с 2000лв? Зъболекарите взимат повече пари - от 3к нагоре и са винаги търсени, но обучението е много. Помисли дали ще оставаш в града ти, или ще се местиш в София или чужбина. Помисли и за собствен автомобил - 10-15к, собствено жилище или под наем. Помисли и за курсове - езикови, прочети 1-2 книжки да се ограмотиш финансово. Това е което мога да те посъветвам :)

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 1 месец
hash: e15b892c55
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   ако търсиш нещо друго освен стоматология или преподаване, пробвай с търговия. Като част от фирма, менижър етс..
Прочети за финансите като начало - има няколко книги на българи които ще те научат на нови и полезни неща - стартъпи, обща финансова култура етс. Другия ми съвет е да дойдеш в София и да влезеш стажантка в фирма. Да се научиш на търговия. Редовна хубава работа. После собствен бизнес.. Пробвай и ИТ сектора - добри заплати, сигурна работа. Това е :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker