На къде? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

На къде?
преди: 11 години, 5 месеца, прочетена 1817 пъти
Здравейте! Догодина завършвам средно образование. В главата ми се въртят много въпроси. Има ли смисъл да уча? Какво ще правя след това? ... и още много други. Истината е, че няма смисъл да стоя в България. Ще уча 5 години.. ще похарча куп пари... После дипломата ще ми събира прах някъде.... Ще работя в някое шивачно (ако и там намеря работа) за 200-300 лв и ако ти ги дават (с които ще трябва да гледаш и семейство)... Има ли смисъл да учиш след като дипломата няма да ти послужи... Ако се махнеш от Бг никъде няма да ти я признаят. Не си виждам бъдещето... Искам да завърша и да отида в чужбина поне ще изкарвам някакви пари. Защо да стоя тук? За да работя за някой по тъп от мен? Виждам си бъдещето като едно черно петно. Въобще не знам какво да правя.... Ще ми е интересно да прочета и вашите мнения... Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 4 месеца
hash: fb6385b275
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   „Има ли смисъл да учиш след като дипломата няма да ти послужи... “
Авторе, човек не учи за дипломи, а за знание. От 100 км. се различава висшиста от средниста.
Дали си заслужава? Безработицата в страната е към 12%, но сред висшистите е само 4%. Средната работна заплата е към 750 лв., кой работи за 300 лв. в в „шивачно“ - само хората без образование. Преди 3 г. моят випуск завърши висше образование. Не познавам и един безработен сред познатите си, а те всички почти са завършили или икономика, или информатика, право, инжинерни науки. Много от тях дори си направиха свои фирми и не вярвам служителите им да са по-умни от тях. Най-ниско платеният висшист, който познавам взима 700 лв. при Данон, най-скъпо платеният, който познавам е машинен инжинер и взима 10000 лв. на месец, работи в канадската фирма АББ и пътува между София и Букурещ. Има и много при HP с около 2 бона бруто, но най-добре печелят тези, който работят за себе си. Не познавам среднист иначе, който да е успял в бизнеса си. Просто не могат да се мерят с някой, койт 5 г. се е занимавал само с наука. Доста висшисти не работят по специалността си, но това не значи, че не са спечелили, образовайки се. Най-вече човек учи да се УЧИ в университета. Познавам хора, инжинери, който произвеждат рядки химически предпродукти за леката промишленост, а никога не са учили химия. Образованието винаги си струва за тези, който учат, за да се научат. Който учи за диплома, той може после действително да си избърше д-то с нея.
Българското образование е признато в ЕС, САЩ, Канада и всички развити страни в света иначе. Който е умен, завършва Бакалавър у нас, тогава отива в чужбина.

Но светът определено има нужда и от хора като автора. Някой все пак трябва да работи по поточните линии във фабриките, да мие коли, да обслужва в заведенията.
„Защо да стоя тук? За да работя за някой по тъп от мен? “
Едно обаче е сигурно - никога служителят не е по-умен от шефа си, тогава сам би бил шеф. Това е така не само у нас, но и в целия свят. В която и страна да отидеш, никога не можеш да избягаш от самия себе си. Глупавият си остава глупав, образованият си остава образован. Нямам предвид тук само висшистите, има и доста начетени хора без диплома, но не вярвам авторът да изгаря от жажда за знание. Човек може и да се самообразова, но това няма как да стана, когато по цял ден бере домати в Испания.

Дипломата можеш да я изгориш, загубиш и унищожиш, но знанието никой не може да ти го вземе. То е по-ценно от всякакви пари, които можеш да изкараш с къртовски труд в някоя фабрика в чужбина, защото пари се харчат, а знанието е до живот.
Има два вида бедност - материална и духовна. Духовната е с пъти по-страшна. Винаги един човек може да изкара до толкова, че да има покрив над главата си, да има какво да яде, какво да облече. Всичко отгоре е излишно - не можеш и да ядеш повече, и да носиш повече. Едно тяло имаш, но останеш ли духовно беден, това е най-страшната присъда и състояние.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker