Кандидатстване - имам нужда от съвет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Кандидатстване - имам нужда от съвет
преди: 11 години, 4 месеца, прочетена 1995 пъти
Здравейте, аз съм 12 клас и тази година се изправям пред избора какво да кандидатствам. Общо взето във всичко ми върви като положа повече или по - малко усилия. Колебаех се между МИО, медицина, психология и право. За сега съм се спряла на медицината, защото ми се струва че ми е най на сърце, а и биологията винаги ми е била интарересна, но не съм убедена дали това е правилното решение. Друг проблем е, че малко късно взех това решение, така че ако искам да кандидатствам медицина трябва да прескача една година, в която да уча и евентуално да работя, защото и родителите ми не са много богати. Въпросът ми е според вас заслужава ли са да пропусна година от живота си без да уча? Дали да не следвам нещо друго? Ако може някой който е прескачал да сподели опит. Също ще ми бъде приятно някой който следва медицина да ми каже дали е доволен? Как му се струва следването? Дали са си заслужавали усилията при влизането? С какви разочарования се е сблъскал? Сред какви колеги е попаднал? Ако кандидатствам ще го направя в Софийския медицински университет. Знам, че има подобни теми, но ако може и моята да бъде публикувана.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 4 месеца
hash: b8569ac792
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Колебаех се между МИО, медицина, психология и право.
-МИО
Хубаво е, ако имаш чичо-дипломат, за да те вземе при него на работа, ако ли не - не си губи времето. Тази специалност идва от Русия, няма я нито в Западна Европа, нито в САЩ и макар, че нашето образование по принцип е признато, гледат дипломата ти - какъв хорариум имаш, а ти никога няма да си събрала толкова часове по маркетинг, международно счетоводство, финанси да кажем, че да можеш да се конкурираш с другите икономисти. Каква ще си същност? Езици днес всеки знае, и това няма да ти е предимство. По мое време много беше модерна тази специалност, но не видях някой да си е намерил работа с нея.

- Медицина
Ако те приемат, СУПЕР

- Право
Не е зле, но трябва да си много добър, конкуренцията е огромна. Като правист не можеш да работиш в чужбина, всяка държава си има законите

- Психология
Твърде много хора я завършиха тази специалност, колко българи познаваш да ходят на психолог? В България психологът ти е най-добрата приятелка. Ако имаш връзки, ще можеш да работиш в някое държавно учреждение, но после?

„Въпросът ми е според вас заслужава ли са да пропусна година от живота си без да уча? Дали да не следвам нещо друго? Ако може някой който е прескачал да сподели опит. “

Да, заслужава си да прекъснеш една година, ако действително чувстваш призвание към определена специалност. При мен се случи така, че точно 1 г. не учих в университет, след завършване на средното си образование. Просто нашите изобщо нямаха пари да ми платят дори пътуването за кандидатстване и затова реших да уча в чужбина. Чувствах призвание към икономическите науки, за които у нас няма качествена школа и без това. Работих една година в чужбина, тогава и визи трябваха. После записах в един колеж, за да ми приравнят средното образование към тяхното и след това чак записах в университета, самоиздържайки се. Бяхме 20 българи в моята специалност, завършихме 2. Аз бях една от тях. Защо успях - просто, защото много исках да се занимавам с икономическите науки, защото това беше моето призвание.
Съветвам те винаги да следваш призванието си. Медицината е най-трудната и отговорна специалност и за нея ти трябва най-вече призвание. Ако аз направя грешка в работата си, ще изгоря пари. Ако ти направиш - умира човек. Ако си осъзнал/а това и въпреки това искаш да се занимаваш с медицина - няма да е загуба годината. Ако обаче си търсиш нещо заради парите, забрави.
Освен това те съветвам да кандидатстваш в повече от 1 университет, например във Варна и Пловдив също има добри школи. Говори с родителите си, защото не вярвам да можеш да учиш и да работиш при толкова тежка специалност, но честно - който много иска нещо, винаги го постига. Ще има доста дечица на богати родители в университета, така беше и при мен, но точно те първи изхвърчаха, защото техните ги бяха натиснали да учат престижна специалност без да имат сами желанието за това. Не се оставяй други хора да ти определят специалност, особено ние тук. Аз споделих моя си опит. Сега всичко зависи от теб и само от теб
Успех

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 70395c4c83
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Вече навсякъде е пълна порнография....

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: c1c79fbebf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Според мен медицина. Щом и ти е на сърце -още по-добре. Дори и да пропуснеш една година не е болка за умиране. Тъкмо ще се подготвиш по-добре и ще си и по-зряла. Но не се отказвай. Следването е трудно и самата работа също, но пък е винаги търсена и образованието ще ти е признато навсякъде по света.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker