Чуждестранен български студент в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Чуждестранен български студент в България
преди: 11 години, 4 месеца, прочетена 3612 пъти
Здравейте!
От известно време непрекъснато се ровя и търся информация, колко от върналите се в България млади хора учат във висши учебни заведения и как се справят.

Ясно е, че докато си млад и си учил в Америка да речем десет години и факир да си, българският език си остава втори език за теб, макар и да си роден в България.

Моите деца бяха в четвърти е шести клас съответно, когато ги върнах обратно от Америка в България.
За тяхна чест, справиха се отлично, без каквато и да е намеса от моя страна. Особено малката, толкова обичаше учителката си, че до ден днешен ми я дава за пример, за какво ли не.
И двете имаха пълен отличен. Но бяха малки.

В Америка ходеха единствено на съботно българско училище, което си беше доста посредствено.

Наложи се да се върнем в Америка...

Много познати се върнаха целите семейства и имам впечатления, че децата им се записват като чуждестранни студенти в България, на базата на двойното гражданство, родителите плащат и те учат.

Имате ли познати студенти, върнали се в България да учат от други страни?
Как се справят?
През втора ръка знам едно момче, върна се от Чикаго в България, приравни си дипломата/незнам подробности/, но в момента посещава курсове по химия и биология за да кандидатства медицина, като български гражданин.
И не е единствения такъв случай.

За последните 5 години по статистика 90 000 семейства са се върнали в България от чужбина с децата си.
Докато са малки е по-лесно, питам за големите.

Всяко мнение ще ми е интересно.

Понякога се шегувам,
че мен ме питат,
как да емигрират в Америка а аз питам,
как да емигрирам в България!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 4 месеца
hash: f4eb8bca48
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз също Имигрирах в България, след като бях близо 7 г. Емигрант в чужбина, но завърших там висшето си, после се прибрах да работя у нас... Много мои познати се върнаха и днес сме по високите постове, печелим добре и живеем добре.
Какво образование имат децата Ви - ако е само High School, то не е признато не само в България, но и в цял ЕС като достатачно за започване на университет. Прочетете малко повече за Болонските договори, Болонски процес в ЕС.
В такъв случай децата ви трябва да завършат българско средно образование или колеж. Ако се запишат в Американския колеж във Велико Търново, там ще могат да се квалифицират за следване в ЕС. Ако децата Ви имат завършен колеж, те са квалифицирани за университет в ЕС.
...

Много е трудно да Имигрираш в България, защото последните 10 г. много неща са се променили, има правила и вече не става само с връзки/пари.
Студентите с чуждестранни дипломи у нас са дойните кравички на университетите - това не е тайна. Лошото е, че се правят компромиси със знанията, за да се задържат тези студенти. Търсете начин да получите бг. дипломи за средно образование и да си влезнете в университетите нормално, за да нямате проблем и да не плащате дебели такси.
На мен също навремето ми се наложи да приравнявам пък бг. дипломата си към средното образование на Запад доста спечелих от това. В колежа ме подготвиха много добре за следването ми. Вашите деца са чужденци в България, добре е да имат период за подготовка, преди да почнат да учат в университет. Добра подготовка е наваксването на средно образование, от личен опит ви го казвам. Във всяка страна се набляга на различни неща, особено по математика. Аз бях много по-добре подготвена от чужденците в университета, които не бяха завършили колежа и бяха дошли направо с дипломите си за средно.

Българската диплома е призната в целия ЕС, но малко са университетите, със ECTS сертификат. ВСУ е един от тях - там програмата е така направена, че се събират точки и се завършват модули. Вижте на страницата им повече за ECTS. После, ако искаш по да се преместиш в друг университет в ЕС, сертифициран по тази система /99% от университетите на Запад например/, нямаш проблем - взимаш си всички взети изпити и оценки. Търсете такъв университет. След завършване на Бакалавър във ВСЕКИ университет в България, можете пък да продължите образованието си, където искате - дори в САЩ.
Успех и добре дошли в Родината!
Аз преди 3 г. се върнах и изобщо не съжалявам, а на годините на децата ви пък емигрирах като тях и пак не съжалявам.
В България има много възможности, за които местните нехаят и не искат да виждат - още по добре за нас - Имигрантите!

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 164f27c3b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Благодаря Ви за отговора!

И аз за момента това правя.

Търся легален начин за приравняване на американската диплома.
За момента съм стигнала до това, че по местоживеене става приравняването, като за Български език и Литература, Българска История и География трябва да се вземат изпити допълнително, защото така или иначе, моите деца няма откъде да имат оценки по тези предмети в американските дипломи.
Може да им струва една година да се яват на матури в България, ако не успеем да се организираме по-рано.

Такава ми е информацията засега, вярна или не.

Абсолютно съм съгласна, че е необходимо време за да се навлезе в новата стара среда.

Понякога си мисля, дали да не им платя една нулева година като чуждестранни студенти да учат български и в същото време да се подготвят химия и биология и да кандидатстват на общо основание.

Защото да се учи медицина и да не се владее езика, не е добра перспектива.

Що се отнася до химията и биологията тук, те са в класове, които определено не отстъпват на химията и биологията в България.

Отделно децата ми учат латински в училище/преподава им една невероятна македонка, което също си е плюс.

Благодаря Ви отново!
Дано Господ е с духа на България!

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 80e04b07b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Благодаря на авторката за отворената тема.
Аз също се интересувам от това, но моята дъщеря има oще няколко години докато завърши. Тук(ние сме в З. Европа/ЕС) имаше едно момиче, което като завърши отиде да учи в БГ дентална медицина. Но не съм питала тя като чудестранен студент ли се води и плаща такса като за такъв или като БГ гражданин и съответно такса за такава.
Но проблема при нас е, че моята дъщеря не е ходила никога в БГ уч-ще-тук е от 4 годишна. Аз съм се опитвала в къщи като беше по-малка да пишем, четем и говорим, но не е като с преподавател -редовно и взискателно. Тя знае само разговорен български, но не и книжовен, а пък академичен въобще, трудно и е да чете. Сега е на 14 г и си мисля, че все още имаме време за подготовка с езика докато дойде време за кандидатстване. Виждам, че има и обучение на английски в Мед уни в БГ, но той е за чуждестранните граждани.
Идеята да учат една година български преди да започнат ми се струва добра.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: ac4725f147
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторе ( и към другите завърнали се от чужбина), като видях статистиката ми стана интересно защо се върнахте от по-доброто? Според друга статистика, около половината българи искат да заминат за чужбина и ми се вижда странно завръщането на толкова много семейства.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: f4eb8bca48
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   От н. 1 до н. 4

Съветвам Ви да емигрирате първо и сам/а ще си отговорите на въпросите. На маса България е най-лошата и виновната за провала на доста хора, но истината ще я намерите в чужбина. Аз познавам доста хора, които се върнаха - останалите учат още и се готвят за това. Поне 2/3 се върнахме след завършване на висшето си образование

До авторката и 3

Номер 3 - дипломата за завършено средно образование на Вашите деца се признава в България за кандидатстване в университет, но ТРЯБВА да имат завършен 12 клас.
В този случай важат правилата като при всички чуждестранни студенти - не е важно гражданството - в ЕС не се прави дискреминация по гражданство, важно е дали хората имат бг. диплома или не, дали знаят езика или не. Ако си с немско гражданство да кажем, но по една или друга причина имаш бг. гимназия, ти си влизаш по установения ред. Ако си българин, но нямаш бг. диплома, влизаш като „чужденец“.
Не е вярно иначе, че цялата медицина била на английски език. Просто в началото е така, но всички студенти са принудени да учат български, поне в добрите университети.
За американските дипломи е по-сложничко, но и там няма начин да няма установени правила. В целия ЕС обаче High School не се признава за достатачен за влизане в университет. На мястото на авторката бих записала децата си в американския колеж, където ще им признаят образованието и там да придобият колеж, а и да имат време да научат бг. език.
Успех

 
  ...


...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 164f27c3b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   От авторката за питащите, защо се връщаме от "по-доброто към не така според някои добро.

Темата е ОГРОМНА и може би трябва отделна място за това.
Точно днес гледах/ януари 24/ предаването на Вачкова "Апартаментът" и една жена, която се е върнала от Италия, след като, както тя твърди, е постигнала 100% мечтата на всеки средно статистически българин с мечти.
Стоя зад думите и 1000%
Между другото, единствената телевизия у нас в Чикаго е българска, основно БНТ-1.
Повръща ми се от фалшиви американски сериали.


Чест прави на БНТ-1, че имат предавания, в които водещите все пак имат процент свобода да търсят интересното и актуалното. В Америка НЯМА журналисти, всички, на които нашите журналисти се опиват да подражават, те са репортери и нищо повече. Мисленето е забранено със закон.

Отклоних се, не защото точно това е важното, а защото съм още под влияние на някои събития.

Работих в детска градина и когато едно малко момченце на около 4 годинки не искаше да заспи, аз го гушнах като майка и го залюлях, нали знаете как си "друсаме" децата като малки.

С ужас една от учителките дойде и ми каза, че в Америка това е забранено, защото нанася поражения на мозъка.

Аз помислих, че не съм разбрала, все пак не разбирах кой знае колко английски и така остана в съзнанието ми това чисто "недоразумение".
И тия дни гледах на страницата с български субтитри http://www. dokumentalni. com/ два филма, "Ваксиниции на сляпо" и "Ваксинирана нация".
Гледaх ги и на английски.
Десет години след като ми се направи забележка да не друсам малко дете, аз разбрах, защо в Америка има "синдром на раздрусаното бебе".

Естествено не това е причината. Каквото и да кажа, няма как да се разбере.
Има хора и аз съм между тях, душите ни са други. Душите ни са 100% свързани с родната земя и въздух, вибрациите ни са едни и същи.
А тук е холивудския ад.
Но май се отклоних.

И ако питате мен, ДА Я БЪДЕ БЪЛГАРИЯ!
Това искам!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 164f27c3b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   за №3

http://www. abc-bg. be/bird. html

Това е програма за учене за малки. Имаше и за големи, но трябва да ги потърся.

Инче аз съм извадила темите за матура по химия и биология и трябва да се чете.

Да се гледа българска телевизия е вариант.
Моите деца от ю-туб са изгледали всички филми от рода на "Таралежи без бодли" и всичко от онова време.

Доброто е, че моите деца искат да се върнат, не е само мое желание.
И да се говори само на български в къши. Аз моите не ги чувах, ако ми говорят на английски и така те у нас говорят само на български.

Късмет! Не се отказвайте!

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 164f27c3b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   http://www. bg-mamma. com/index. php? topic=388868. 0


за № 3

Тук има сайтове, за деца извън България, как да научат български език.

Дано има нещо полезно за Вас.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 47ea049709
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Н 3 съм.
Преди няколко дни се върнахме от БГ. По въпроса от темата:
Отидохме с мъжа ми до медицинския университет в нашия град и говорехме с инспектор за ситуацията с нашето дете.

Той каза така-дипломата от средното образование трябва да се представи в еди коя си служба за удостоверяване (за момента това не е много важно, защото имаме няколко год. до завършване и не ми беше целта да се задълбочавам в детайлите, по-скоро ме интересуваше как стоят нещата като цяло). След това имало два начина за кандидатствуване.

1)Първия да положи изпит по биология и химия, като за момента материала от изпита от 8-ми клас по биология бил под формата на тест(в следващите няколко год. се очаквало и за останалите класове да станат тестове), а за химията от 8-ми, 9-ти и 10-ти кл. щяло да си е както до сега -да се развиват теми.
2) Вторият начин било да кандидатства като лице с двойно гражданство. Нямало изпит, но таксата щяла да е 50% от таксата за чуждестранни студенти-т. е. 3500 евро на година. Ако имало нужда от езикова подготовка можело да изкара първата година като учи езика. Ако смята казва, че достатъчно добре говори и разбира, ще положи изпит от който ще се види нивото на бълг. език и дали може да си спести тая нулева година.
Мисля си.... толкова гърчета идват, почват от а-б дето се казва българския и после си учат на български, защо и моето дете да не се справи с това, още повече, че все пак има някаква основа. Дори да се наложи да учи една година само български, това ще и е в помощ после.
И така, като съпоставям двата варианта втория ми се вижда по-реалистичен някак си. За първия вариант-не мога да си представя как ще ги научи тия 6 общо учебника по биология и химия и да се конкурира на изпита с деца, които цял живот са учели и живяли в българска езикова среда. После като извадих всички тия учебници в къщи и видях колко е сложно да се мъчи да учи всичко това на български и да се бори с българчета от България, защото има много терминология... чак се уплаших.
Та пак казвам, за мен втория вариант е по-приемлив и реалистичен, защото детето ми никога не е посещавало бг училище-тя се чувства като чужденец там не само за езика, но и културата е малко по-различна и тепърва има да свиква и да си изяснява различията.

Да добавя още нещо -може и да учи като чуждестранен студент и даже по програма на английски, но таксата е двойна от тази на лицата с двойно гражданство

Благодаря на н7 и н8 за полезните линкове.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: cb7b3b9b8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторке, според мен това че хората са различни там, няма значение за постигането на целта. Една американска диплома ще се признае навсякъде и с нея човек може да отиде в която държава си поиска, не е длъжен да остава в Америка като не му харесва. Детето ви можеше да отиде да учи някъде по Европа поне, сещам се за един познат, който срещнах в страната в която съм, и той е живял цял живот в Америка, след което е дошъл да учи тук магистратура. Това е бил компромисен вариант с високите такси, предполагам.
Знам, че някои ще ме нападнат сега, как така отричам едва ли не българското, как внушавам, че българското образование не става. Не! Който иска да учи в Бг, пак може да се реализира ако е упорит. Но в конкретния случай на авторката, мисля, че това е много глупаво, при положение, че тя е преминала през, предполагам, много трудности, докато е била в Америка.
И все пак, вашите деца обмисляли ли са варианта да учат някъде по Европа? Вие предоставяте ли им този избор изобщо? Защото по най-елементарната логика, те дори и да желаят да учат в България, тяхната преценка не е базирана на реалността, тъй като не са отраснали в Бг.
Не би ли било по-добре за тях, да завършат някъде по Европа и после ако си преценят да дойдат да живеят в Бг, но вече с диплома и образование!

 
  ...

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 6642735bfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Това за двойното гражданство и заплащане наполовина е много добра новина.

Ще я проверя и аз.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 6642735bfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   за №10

от авторката


Да се учи в Америка медицина, да кажем в случая на моето голямо дете, ще и бъде отпусната стипендия най-малко 50%, т. е. около 22 000 долара. Но другите 22 000 за университета където иска, ще тегли заем.
За да вземе бакалавърска степен за 4 години ще се наберат 88 000 заем.

За магистърската степен не говоря.
Това означава, че никога не може да се върне в България да работи, защото с българска заплата не може да се плаща американски заем.


И един въпрос с отговор.
Може ли да си представите, че аз мога да наложа на детето си да се върне да учи в България, ако то не иска. Няма вариант. Това е човече на 19 години, зряло и мислещо, което има собствен дух и разум.

Даже в момента, разглеждаме и варианта за Америка, ако не стане в България, но я виждам как разглежда и сайта на МУ София и мисля, че натам я дърпа сърцето.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 6642735bfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   http://8qica.blog.bg/lifestyle/2011/09/18/dnevnikyt-na-edin-amerikanski-uchenik.821692


Тук има доста валидна информация, само трябва да се "смели".

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: b1349645fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   @9
детето ви хубаво ще влезе да следва с двойното гражданство, но нали си давате сметка, че рано или късно ще трябва да научи и всичко онова, което колегите му българи знаят. защото ако сега може да заобиколи своята намалена конкурентноспособност, то на пазара на труда тя ще си проличи. дайте му диплома на детето, но дайте му и възможност самО да си вади хляба един ден.

някой каза, ако учат в америка, не могат да работят в бг, няма да си върнат инвестицията. верно е, но ако дипломата им е от бг, те ще могат ли да работят навън? да не ги оставите без избор в един момент?

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 6642735bfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   За №14


Разбира се, че детето може да учи с двойно гражданство в България и изобщо и не си правя илюзии, че това е само заради едната диплома.


Ако сега се върна назад в американското училище, сигурно много неща бих променила по отношение на обучението на децата си, но в същото време съм силно блгадарна, че и без моята намеса, те са попадналаи на "почти" правилното място.

Дадох сборник на дъщяря си със задачи по химия за кандидатстване в МУ и със страх наблюдавах реакция...



За моя голяма радост, поне 80% от задачите са и ясни.

За биологията не се притеснявам, защото зная, колко много учат.

В Америка децата са разделени на три класа, регулярен, напреднали и най-напреднали. За моя радост, по химия и биология децата са ми в класовете за най-напреднали.

Докато моя позната се оплакваше, че дъщеря и учела по химия, с какви ръкавици се работи и как да се пазят, аз мога да кажа, че в така наречените AP класове, здраво се учи, точно толкова, колкото в България.


Силно, силно се надявам, да се справи с българския, затова сме започнали четене и на химия и биология на български.

Справяме се, само времето не стига.

А за медицински кадри винаги ще има работа, винаги!

И благодаря за мнението, някои неща наистина може и късно да се видят, така че благодаря!

От авторката

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker