Обяснете ми, какво да уча след 12 клас - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Обяснете ми, какво да уча след 12 клас
преди: 11 години, 4 месеца, прочетена 8038 пъти
Така... тази година съм 11 клас и вече се предполага, че трябва да съм се ориентирала какво ще следвам след средното, но не е така. Мислих най-различни варианти (медицина, право... ), но все се отказвах, поради една или друга причина.
Сега съм се насочила към МИО, Мениджмънт, Финанси, Маркетинг, но колкото и да търсих и да рових в интернет, така и не можах да разбера същината, по-точно каква е разликата, препокриват се почти нацяло, но... Всеки ми казва май с това се кандидатства, май еди-какво си значи и тотално се обърках, в главата ми е каша. Сигурна съм, че има и други, които не разбират разликата. Затова моля някой да ми обясни каква е разликата, с какво се кандидатства, какво се учи след като те приемат и има ли реализация след завършване.
Трябва да вмъкна, че съм много добра с езиците-владея немски и английски на много добро ниво, но мисля да завърша бакалавър тук, а магистър-в Германия (но все още го обмислям).

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 4 месеца
hash: f89e1f4bd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Втора такава тема пускаш авторке. Бях ти разяснила поне за икономическите специалности най-важното.
Всичко си зависи от заложбите ти. Аз съм завършила в Германия цялото си образование и напълно подкрепям идеята ти да завършиш там само магистър, но едно е много важно, ако искаш изобщо да учиш висше, особено в Гармания - да умееш САМА да учиш, да си набавяш информация, да решашираш.
Вместо да търсиш на готово, хвани и посети ВСИЧКИ страници на ВСИЧКИ университети, които те интересуват. Там са описани специалностите, почвай да изкарваш в таблица характеристиките на всяка от тях.
Общо казано имената на специалностите (освен МИО) са имена на съответните науки - прочети за науките

“Що е НАУКАТА маркетинг“ например
„Що е НАУКАТА финанси, право, мениджмънт“...

щом си знаела и езици - още по-лесно става упражнението. Имаш милиони източници.

Общо казано МИО е специалност, която я има само в Източна Европа и не ти я препоръчвам, ако нямаш вуйчо владика да те уреди на работа във Външно министерство.

Останалите специалности са ОК, но ти нямаш никаква ориентация - от медицина през право та до финанси. Едното иска заложби по химия и биология, другото по история, литература, разказвателни предмети, третото по математика.
Къде са твоите заложби?
Да знаеш езици не е достатачно. Днес на работно ниво всеки поназнайва английски и това стига. За да си намериш хубава работа трябва ПРОФЕСИЯ, трябват СПОСОБНОСТИ.
Относно кандидат-студентските изпити има достатачно проспекти, книжки, информация. Говори и със съучениците си, за Бога - те също в момента търсят информация.

За икономическите специалности ( маркетинг, финанси, мениджмънт) мога да кажа, че в началото навякъде (и в Германия) се учи едно и също - микро и макро икономика, историята на съответните науки, обща теория. Разликите са в последните 2-3 семестъра на обучението, както и в практиката след това.
Решаширай и какви професии имат хората, които се занимават със съответните науки. В 11 клас си и имаш големи претенции, почвай да решашираш и да трупаш знание. Най-късно в 12 клас идва краят на готовото знание. В университета няма лабаво - сама ще трябва да се оправяш, никой няма да ти даде на готово да учиш това или онова, а сама се подготвяш (поне в Германия). Имали сме например списък от 50 книги литература за 1 изпит, но ти казват предварително - книгите са насочващи, изпитът няма да е от тях, сами си търсете информация и сами се оправяйте.

Хайде - казвам ти - имената на специалностите са просто имена на науките, които се изучават. Сега е твои ред да си набавиш информация, да я систематизираш и да направиш своя избор. Интернет не е достатачен. И 100 теми да пускаш, ако не знаеш, какво искаш, няма спасение

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 316f12d7f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Много благодаря за бързия отговор; относно предишната тема-не съм обърнала внимание, защото заглавието е сменено, не е моето, но както и да е.
Значи да разбирам, че МИО не е най-добрият вариант, щом мога да избера Финанси. Математиката много ми върви, също разказвателните (затова отначало мислех за медицина, химията понякога си е чиста математика).
Свикнала съм да се оправям сама, няма да е проблем за мен. Често слушам съучениците си как казват, че имали връзки, щели да ги уредят на хубави работни места... на мен ми остава да замина в чужбина, където се надявам да ме оценят, заради знанията ми.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 5d7b421100
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Подкрепям номер 1. Иначе не слушай много съучениците си. Ако си способна и ръгаща ще си намериш работа. А и те говорят за връзки сега, които често се базират на познати, които заемат дадена позициа сега. Ама дали тези познати ще са все още на тази позиция след 5 години не е ясно. Така че и те малко слагат тигана докато рибата е още в морето.
Единственият ми съвет е да не гледаш предметите, които ти се отдават в училие. Това единствено ще ти помогне при кандидат-студентските и до там. Например медицината е доста далеч от биология и химия - това е основта да. Ама сега, ако питаш един лекар да ти реши задачите за кандидатстудентските ти гарантирам просто, че няма да може. Трябва да помислиш за болните около теб, мъртвите тела дето ще ги режеш и т. н. Това не е само теория, а и практика. Помисли си дали можеш да режеш и да бърникаш в мозъка на човека докато е още жив и т. н.
Знам, че не искаш да кандидатстваш медицина, но горното беше просто пример. Не мисли за предметите, с които се влиза, а проучи каква е характеристиката на професията ти, какво можеш да работиш след като го завършиш, каква професионална реализация би могла да имаш. Това е най-важното - професията да ти харесва. Иначе аз съм по техническите специалности и не съм на ти с икономическите, но най-общо доколкото знам нещата седят така:
Мениджмънт = управление, ръководене
Финанси = свързано е с парите, инвестициите или как и къде да инвестираме парите си, оценки на риска и възвръщаемост на инвестицията - общо взето за мен е нещо като финансистите на Уол стрийт
Маркетинг = реклама или демек как да продадем продукта си, какво се търси на пазара, каква конкуренция има, към какви групи от хора е насочен продукта ни, как да привлечем тази глупа от хора за наши купувачи и т. н.
Не съм 100% сигурна - както споменах не се занимавам с подобна дейност, но това разбирам аз под различните специалности. Надали и това ти говори нещо много, много. Затова най-добре говори с хора, които го работят в какво се състои всекидневната им работа.
Успех!
Ана

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: f89e1f4bd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От 1

Ана, малко опростяваш дефинициите, става дума за науки все пак. При финансите пишеш за инвстициите, но забравяш да споменеш финансирането (то и така се казва науката). Особено при маркетинга бъркаш, но както и да е... Това се учи в университета. Добре е, ако човек има афинитет към математиката при всички икономически науки.

Колкото до авторката, с риск да те разочаровам ще ти кажа, че и на Запад връзките са по-важни от дипломите. Навсякъде просто е така. Връзките говорят за социални контакти, които само хора със социална компетентност могат да имат. Връзките сами по себе си също са нищо, но и на Запад хубава работа се намира с връзки - от личен опит казвам. Дори в България в момента е по-лесно да си намериш много високо квалифицирана работа без връзки, ако имаш опит във висока позиция.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 5d7b421100
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Номер 4 / 1, Няма да споря с човек, който се занимава с това. Не случайно написах, че нямам влечение и не съм запозната с този род науки и затова и дефинициите ми са опростени. Бих била доста по компетентна, ако авторката се колебаеше между други специалности. Основното ми беше да не се лъже, че медицината е теоритична химия, че правото е история, че икономиката е теоритична география или че МИО е английски език. Разликата между предметите в училище и предметите в университета е доста голяма и не смятам, че това, че някой има 6 по география и 5 по математика в училище определя за каква професия става.
Иначе за другото съм съгласна - и в чужбина трябват връзки, особено за някой специалности.
Ана

 
  ...


...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 316f12d7f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   А има ли хора, завършили някоя от горе посочените специалности, да ми кажат в какво точно се изразява работата им.
Аз искам да завърша такава специалност, че да мога да работя с чуждестранни фирми и да сключвам някакви договори (това е силно казано, но нещо подобно). Наясно съм, че собствениците ще се занимават с подписването им, но все пак ако бидят, че се справям добре, биха могли да ме оставят да движа нещата.
Разбира се думите ми (сключване на договори) са доста преувеличени, но все пак човек трябва да има вяра и да е оптимист, нали?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker