Пълна каша относно висшето образование - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Пълна каша относно висшето образование
преди: 11 години, 3 месеца, прочетена 4093 пъти
Здравейте,
за пръв път пиша в този сайт и се надявам да получа малко проблясък относно какво да наоравя. Колебанията, объркванията, раздвоенията както искате ги наречете са ми свързани с бакалавър в Англия или Германия. 1о клас съм и съм се насочил към компютърни науки (Computer Science). Изчетох много и под много наистина има предвид наистина много за живота, таксите, образованиете и всичко свързано с живота там, и на изложения на университети ходих и на какво ли не, че вече главата ми се пръска от толкова много информация. Един дава един съвет, друг дава втори, трети пък съвсем противоречив с останали и все от различни по-различни.
Първо нека запонем с таксите за университетие.
Вече започвам да се отказвам от Англия именно заради тях. Прочетох много и за кредитите, които отпускат там, но все пак... За Германия поне такива преоблеми няма :)
Дойде и идеята за бакалавър в България и Магистратура някъде другаде, но, всички знаем как стои положението с образованието в България( преподаване, оценяване, учене и тн. ), точно за това не искам да уча тук. Четох, че и компютърните специалисти в България са добри, но не съм сигурен, че е така.
Проблемът е, че ако уча в Германия поне първата година трябва да е на английски, защото смятам, че няма да съм толкова добър по немски за да уча на него, а това също доста съкращава броят на университете между, които мога да избирам.
Ясно е, че живота ми там (Англия или Германия) ще бъде леко казано доста труден-ще тряббва да се работи, учи, живее :D и, че ще бъде пълна мизерия :D, но ще правя каквото трябва, щом се налага.
Какво ме спира да отида в Германия? (за Англия вече се изяснихме:| ) Спира ме страха от това, че няма да мога да се справя с всичко това - с този начин на живот.
Моля, някой който е минал през всичко това или сега минава да пише. Просто всяко едно мнение ще ми бъде от полза. Как са минали първите ви години и т. н.
Четох и че много малко българи завършват до край образованието си там, наистина ли е чак толкова трудно или е както някои казват, че не успяват защото повече работят отколкото се отдават на ученето?

Благодаря ви предварително :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 3 месеца
hash: f511c3214f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Здравей!
Аз имах същите колебания, но избрах Германия. Уча вече втора година. Мога да ти кажа, че е по-трудно отколкото изглежда, но е постижимо.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: b7f1eee82e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Супер, а може ли малко повече информация за това как е живота там и горе-долу какви пари отиват на месец, ако не е твърде лично де :)

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 9ae674dad1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Аз съм завършила преди 5 години в Германия и мога да ти помогна.
1. Такси има само в две провинции, но от другия семестър отпадат в Бавария. Остават обаче към 150 евро/семестър такси за административното обслужване. Има социални стипендии, но за чужденци е като кредит, които се връща после на 100%, но лихвата ти е равна на тази на ЕЦБ - тоест към 1%. При инфлация от 2-3% и нагоре си на сметка. Можеш да си помогнеш за началото с такъв кредит, а после да се хванеш на работа. Кредитът се връща чак след като завършиш и е гарантиран от правителството. Ако нямаш възможност да го върнеш, не би следвало да тормозят.

2. Работа
В Германия няма задочна форма на обучение! Някои университети предлагат т. н. дистанцирано обучение, но това не са сериозните институти. Добрите университети не предлагат задочна форма на обучение, но не се следи, дали присъстваш на лекции. На упражнения е добре да присъстваш, защото няма как да си вземеш изпитите иначе. На семинари е задължително пристъствието и там става напечено, ако и работиш паралелно.
Имаш право на 20 ч. работа на седмица (легално). Ако се докаже, че си работил повече, губиш студентските си облаги - здравната си осигуровка за 70 евро на месец и трябва да плащаш социални и данъци. Нормалните здравни (за нестуденти) са към 350-450 евро на месец, частните са 250 евро, но ВНИМАНИЕ - веднъж в частната не можеш да минеш в държавните каси, а като станеш на 40 г. например 70% от дохода ти ще ходи по здравни осигуровки. Социалните и данъците също са жестоки. Пенсионните са 10% за работника и 10% за работодателя - не си пощаден като студент от тях. Ако взимаш 10 евро на час, 1 евро ти отива за пенсионно, ако си със студентски облаги. Ако ли не - може и 5 евро да не вземеш.
Ако работиш повече от 20 ч. на седмица с две думи към 80% от изработеното отива за отдръжки. (част на работник и работодател) Да не говорим, че университетът може да те изхвърли.
Идеята е да не се злоупотребява с привилегиите на студентите и да се заемат работните места на другите хора, а и си студент, за да учиш. Българите обикновенно работят допълнително на черно.

3. Немският език
Компютърните специалности като „информатика“ например се учат в ТУ-тата (технически университети). Те са особено консервативни и там се учи само на немски език. Литературата ти е на английски понякога, но изпити и обучение са си на немски. Има магистърски програми само на английски език.
Не можеш и без това без издържан тест DAF или друг подобен да влезнеш в университета. За да вземеш такъв тест (по образец на TOEFL на английски) все пак трябва да имаш добро ниво на езика. Няма лекции и упражнения за чужденци на английски език - има общ кюп. В една лекция в началния курс може да присъстват над 1000 човека, в упражненията е подобно. Никой не го интересува ти разбираш ли, не разбираш ли - ще ходиш ли, няма ли да ходиш, ще учиш ли, няма ли да учиш, литература каква ще четеш и т. н. Оправяй се! Ако не разбираш нещо - оправяй се и така нататък докато не свикнеш да се оправяш сам :)
Ако не свикнеш - твой проблем и чао-чао. Tsch?ssi, адивидерчи и гуд БаЙ

4. Кандидатстване
Кандидатстването е по диплома тест по немски (DAF да речем). DSH също се приема, но той е специфичен за различните специалности. Един от двата теста трябва да си издържал с добра оценка, защото се състезаваш с други българи за места. Официално няма определени места за отделните нации, но на практика не е така. Университетите не искат да се наводняват само с българи или китайци да кажем и си имат бройчици.

5. Кой град да избера?
Университетите всичките са на ниво (ТУ-тата), но ти трябва голям град, за да можеш да работиш. В малките градове и Берлин работа няма. ВНИМАНИЕ - ако родителите имат пари да те издържат (към 800 евро на месец стигат) по-добре избери малък град, защото там са по-ниски разходите. Най-евтино е в Източна Германия, но там изобщо работа няма, дори в големите градове. Здравните от 70 евро са навсякъде еднакви, но има голяма разлика в наемите дори в общежитиета. В Мюнхен една стая ти е 380 евро, в Дрезден ти е 150 да кажем.

6. Завършване
Номер 2 само загатна - аз ще ти кажа жестоката истина. Почти всеки влиза в Германия - не се притеснявай за това, ще те приемат в желата специалност някъде. Лошото е, че само 1/3 излизат от университета. Идеята е да се даде шанс на много хора, но после цедката идва в 3-4 семестър. Ние бяхме към 20-ма българи ( -) в моята специалност (от общо 1000 човека в първи курс) - завършихме 300 човека, 2 българи. Много се преместиха де в други, по-лесни университети и специалности, но и доста изхвърчаха.

ВНИМАНИЕ - има закон в Германия, който забранява да учиш същата специалност до живот в друг университет, ако си бил изхвърлен заради невзети изпити от първия. Затова много немци продължават обучението си в Австрия и Австрия е пламнала от тях. Много внимавай. Това се отнася и за номер 2 - ако усетите, че не вървят нещата добре, по-добре сами се местете преди да е станало твърде късно.

7. Какво става, ако искам да се върна в България и да продължа там обучението си.
Става много сложно на първо време. Изпитите ви ще са признати само във ВСИ и НБУ, които са маи единствените български университети, сертифицирани по ECTS. (поправете ме, ако греша). По тази система, която трябваше иначе отдавна да е въведена във всички университети в България се събират точки - всеки изпит ти е точки. Идеята е в рамките на ЕС да можеш да се движиш между университетите, взимайки точките си. Практиката е, че не се получава дори в самата Германия между провинциите. Ако сте учили в Бавария например, навсякъде ви признават изпитите, но не и обратното - ако искаш от ТУ Берлин да дойдеш да учиш в Бавария - почваш отначало. Това е така, защото в Бавария е по принцип по-трудно и са по-сложни изпитите, а ТУ Мюнхен е най-добрият университет в Германия - как ще ти признаят те изпити от Хамбург да кажем. :))). Има си вътрешно съперничество в рамките на Германия между университетите и се заяждат с две думи. Абсурдна е ситуацията да ти признават изпитите в Швейцария, но виж - в Бавария не.

Има още много информация.
Търсете в сайтовете на университетите и при Studentenwerk. Последните отговарят в цяла Германия за стипендиите (социални) и най-важното - ОБЩЕЖИТИЯТА. Чака се много за общежитие в момента. В Германия няма стипендии по успех - ако имате 6-ка от България пък съвсем забравете. Нашите оценки са известни, че са надути... Стипендии за отличие получават немците си от разни неправителствени и тем подобни организации - честно да си го кажа - от партиите. Най-много стипендии раздават CDU и другите консервативни партии, но не сте им интересни - търсят си кадри-немци, вие не сте и избиратели, и семействата ви не са.


О, до утре мога говоря, но трябва човек сам да отиде, да се джурка по институции и да се оправя. На готово никой не може да ти помогне.

Моят съвет - Аз, ако сега трябваше да уча (България в ЕС), задължително щях да изкарам Бакалавъра си в ТУ София. За технически специалности в България има добра подготовка, а ТУ София си има дългогодишни кооперации с немски университети и дори програми на немски език.
Българските информатици са известни и желани специалисти. Особено за човек, който не владее много добре немски ще е много трудна Бакалавърската програма в немско езична страна.
Но нищо не губите - отидете и вижте.

Успех на всички!
Не забравяйте - няма какво да губите! Да не успееш да завършиш в Германия не е провал. Връщайте се навреме, не чакайте да ви изгонят, защото става сложно. Мнозинството не завършва, но ако човек е дисциплиниран и чете здраво ще си завърши.
В моя конкретен случай (работа и учене) избрах да се откажа от всякакъв личен живот и удоволствия. Не бях ходила на дискотека, клубове и на студентски партита никога по време на следването си (като изключим по време на отпуска в България). Никога няма да забравя - първото и последно студентско парти ми беше в деня преди да си взема дипломата. Два дни след това бях в самолета за София с еднопосочен билет :) и диплома в куфъра... но това е съвсем друга история. Който търси весел студентски живот - да не ходи да учи в Германия.
И за Англия мога да кажа някои неща, но авторката сама каза - там таксите са убийствени и е права с което. Мога да допълня, че е пълно с нелегитимни университети и университетчета и доста работодатели у нас и в чужбина много внимават с дипломи от Великобритания.

Ако ви се пътува - прочетете за студентската програма „Еразмус“. Моя съученичка учи информатика в ТУ Пловдив и благодарение на такива програми си намери познати и приятели в чужбина и после и работа там. Успех :)))

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: b7f1eee82e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Автора: Мерси за изчерпателната информация, наистина мн ми помогна

П. С. Аз съм номер 2 и съм момче

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 4f995f71b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз няма да съм толкова изчерпателна като номер 3, но само мога да допълня някои неща.
Първо, в Шотландия няма такси за студенти от ЕС и животът не е толкова скъп, като го сравним с други предпочитани от студентите държави като Дания или Холандия. Също така, в Шотландия се намират някои от най-добрите университети в Европа. След като си чел/а толкова много явно го знаеш. Защо изключи Шотландия като възможност? Тя е един много добър избор.
Тъй като съм вече 3та година в Германия, мога да дам повече информация. Тук също се предлагат специалности на английски, но за съжаление, тези университети не са от най-престижните. Най-често това са "Hochschule"та, които също предлагат добро образование и акредитация, но просто не се приемат така добре както, да кажем, университетите. Аз уча в подобно учебно заведение изцяло на английски език и съм доста доволна, но си имам планове за магистърска програма в престижен университет, защото само с диплома от Hochschule е доста трудно да намериш работа. Някои от тях дори предлагат комбинирана програма с предмети на английски и немски. Но не мога да те насоча, защото не съм се интересувала от Компютърни науки.
Тъй като номер 3 е завършил/а преди 5 години, мога да я поправя малко относно цените. Здравната осигуровка е вече 77 евро. Таксата за административни услуги е вече близо 250 евро (поне в повечето области). В някои области не плащаш транспорт, ако си студент, тъй като той влиза в горе- споменатата такса за административни услуги. Разходите за живот не са болка за умиране. Храната, например, е около 100- най-много 150 евро на месец (повече, ако пушиш), тъй като има доста евтини вериги магазини. Аз съм в Западна Германия в сравнително голям град и общежитието ми е 300 евро, като всичките ми познати плащат или толкова, или по-малко. Засега не съм чула някой повече от 300 да плаща. Но наистина, много се чака за стая в общежитие. Аз лично, живях 2 месеца при познати, докато ми дадат стая- октомври месец, а бях подала юни, още преди да подам за самия университет документи. Мои колеги живяха на хотел, мотел, хостел, а една позната албанка просто нямаше къде да живее, не и бяха останали пари вече за временни настанявания и нямаше никого, затова отиде в университеския офис за чужденци и им се помоли да направят каквото могат. Една от служителките там я прибра у тях за 2, 3 седмици докато чака за общежитие. С други думи- намери си сигурен покрив преди да заминаваш където и да било....
Съветът ми е, все още си 10ти клас, имаш цяла една година още, докато стане време да подаваш документи. Запиши се на интензивен курс по немски, ако имаш финансовата възможност, вземи подходящото ниво, и си подай в престижен университет за програма на немски. Не познавам човек, който не е приет в Германия, така че- не се тревожи, всеки, който знае добре немски бива приет- после идва трудното. Още нещо, малко, но много важно, не се насочвай към фирми за подаване на документи. Процедурите са много лесни, имаш да попълниш един формуляр онлайн и да изпратиш легализираната диплома, превода и други неща, които се изискват, по DHL (задължително, само да не е по нормалната поща, защото рискуваш да не стигнат, а не можеш да си позволиш това). Фирмите, които ще направят това вместо теб, ще те оберат подобаващо за работа, която ти сам/а можеш да си свършиш. Те биха могли да те насочат към университет, но имай предвид, че повечето фирми си работят само с определени университети и насочват студентите именно към тях, като не считат за редно да споменат и други такива.

 
  ...


...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 9ae674dad1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Номер 5 - ще си позволя да те поправя за някои неща
1. Много добре знам, колко съм плащала за общежитие. Жокер - учих в най-скъпия град в Германия в най-добрият университет и живях в най-новото общежитие в града, защото за по-евтините се чакаше 1-2 г., а те бяха поне по 270 евро мизерия. При мен беше 350 евро, но си имах собствена баня поне, кухнята беше обща. Сега моето общежитие струва 380 евро, между другото. В Дрезден за тези пари взимаш 3 стаи. -)
2. Бъркаш такси в университета (при мен бяха 500 евро) и такси за административно обслужване Studentenwerk, които в цяла Германия са към 100 - 150 евро. 250 евро може да са таксите за университата ти, но си признавам, че не знам, дали Fachhochschule-тата се обслужват от Studentenwerk и плащат такси там или си имат своя администрация. Аз съм учила в университет.
3. Питай отново, дали можеш да учиш Master в нормален университет, защото например в моя университет не приемат хора с Fachhochschule. В немското езиково пространство иначе ще си намериш лесно работа, но в много страни това образование не е признато. Аз обаче познавам също човек с такова образование, които някъде във Великобритания завърши Магистър, така че те съветвам към там да се насочиш, защото без немски и без това в Германия не виждам, как ще се реализираш, а веднъж в англоезична страна ще можеш да се установиш там.
4. За здравната осигуровка - може и да падне, в момента се говори за това. В разчичните каси се плаща различно, но горе-долу в една и съща граница. Виж си какво плащаш -сигурна съм, че поне 10 евро не са ти здравна, а Pflegeversicherung
5. За кандидатстването си права, но само за Fachhochscule-тата. В елитните университети имат определени бройки за българи и се иска и мотивационно писмо, а в моят те викаха и на събеседване. Другото си го казал/а

Успех иначе на всички и дано завършите. Приемането е лесно, установяването... става, но завършването е трудното. В течение на нещата съм иначе, в последните 5 г. не се е променило нищо, освен че са съкратили програмата и е станало леко по-лесно, но пак увисват едни 70% в моя университет. Имало е изпити, при които 97% не си бяха взели изпита! От целия випуск имахме само 1-2 отличника. Завършихме 20%

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 54251fa2b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Пак съм аз, номер 5. Значи разбрахме, че цената на общежитието зависи от града, защото както казах, моят град е средно голям. Общежитието ми е построено през 2004, имам собствена баня и кухня. Кухня е силно казано- микровълнова и печка в едно, хладилник, мивка и котлон в самата стая. И плащам само 300.
Иначе, да, за здравната осигуровка си прав/а. 11 евро са Pflegeversicherung. Но така или иначе ги плащам. Относно таксата- да, моят колеж си е към Studentenwerk, и 250 евро си се водят- 77 към Studentenwerk, 10 за Studentenschaftsbeitrag и близо 150 са за "безплатен" транспорт из цялата провинция. В моя град има също така и университет, чийто сместриални такси съвпадат с моите.
Относно магистратурата съм се насочила към университети в Шотландия, тъй като моето Hochschule има партньорство с тях за един семестър или цяла година обмен и те признават като цяло бъдещата ми, дай Боже, диплома.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 9ae674dad1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Номер 7 - ето от къде идват 150-те евро разлика!
Аз съм нямала безплатен транспорт и съм 100% сигурна, че ще можеш да се освободиш от тези пари, ако се откажеш от въпросната „привилегия“. За карта за транспорт съм плащала 55 евро за града.
Правилно си се насочила към Великобритания за магистратура.
Успех

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: b7f1eee82e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Здравейте, авотра съм, наистина страшно много ми помогнахте :)
Да то е ясно, че щом искам да уча в Германия ще се запиша на немски (от 3 години уча в училище) и за нива и за сертификати, но все пак не съм сигурен, дали ще го знам толкова добре, въпреки сертификатите, за да мога и да уча на него.
А учебници, помагала нещо към таксата за уиниверситета ли спадат или отделно се закупуват или пък са онлайн, защото някъде четох, че някой от учебниците били онлайн?
Сметки като ток, вода, интернет и тн. към таксата за общежитието ли спадат или все пак зависи къде живееш - на квартира или някъде другаде. Всъщност то е ясно, че зависи де, но все пак, как е по-масово?


Започва отново да ми идва идеята за Англия, тъй като общо взето общежитията са на едни и същи цени, но вече сравнение с Германия, за Англия имам доста по-малко информация за живота, цени, такси и тн.

Благодаря ви, помогнахте ми изключително много :)

П. п Ако може някой и информация за Англия да даде, ще бъде супер :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 9ae674dad1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   от номер 6 до Автора

„А учебници, помагала нещо към таксата за уиниверситета ли спадат или отделно се закупуват или пък са онлайн, защото някъде четох, че някой от учебниците били онлайн? “ Да слагаш учебници и книги онлайн в Германия е забранено! Авторските права много се зачитат. Онлайн се пускат лекциите, но са достъпни само с парола. Има иначе книги в Библиотеката, но без купуване и копиране няма да стане, защото колкото и да удължаваш, винаги точно преди изпитите се налага да се върне, а глобата е солена. Аз съм копирала, макар че и това е забранено официално. Купувала съм също учебници, някои професори ни заплашваха, че ако не се изкупи бройката, която сме горе-долу сме му били нарушавали авторските права... Повечето ми учебници бяха обаче на английски и в днешно време може да са в интернет. В по-напредналата фаза ни трябваше да четем научна литература - експерименти, изследвания, за които си имахме база данни онлайн с безплатен достъп. Цялата информация на английски, разбира се. Иначе имаше и книги по 80-100 евро парчето и във формат, в който не можеш да копираш. Приготви едни 50 евро на месец за учебни помагала, разпечатване. Купи си лазерен принтер и си намери място, където да ти пълнят касетката.
Поне в университета ( но не и в Fachhochschule) се очаква ти сам да се готвиш, да си намираш литература, да си разпечатваш, да се оправяш. Има изпити, които изискват да си прочел към 50 книги (разбира се само по темата), докато във Fachhochschule-то ти дават всичко, дори там май и книгите им дават, а за всеки изпит си им казват от къде да учат и е по горе-долу 1 учебник. Много близко до гимназията с две думи и имат практика. Затова и тези училища нямат хорариум по много от предметите и затова не са признати навсякъде - рядко нормален университет пуска хора със такова училище за Магистърска програма, но пък и не познавам човек, който е почнал във Fachhochschule и да не го е завършил, докато при нас много хора увиснаха. Ти си решаваш.

Наемът в общежитието включва всичко интернет. Като си гледаш разпечатката реално при 350 евро - наем ми са били 150-180 и останалото са допълнителните разходи - не се пести иначе, няма отделна сметка, а се разпределя тази на цялото общежитие между всички.
На свободен наем е жестоко, защото за 150 евро няма нищо. Бях година на свободен наем 450 евро за 1 стаичка изравнителна сметка за още и още ток, вода и т. н. в края на годината, което за моя град си беше евтиния. На българите иначе не им дават жилища под наем, затова гледай да кандидатстваш навреме за общежитие, защото може и ти да спиш като Плевнелиев в колата - сериозно, има такива случаи!
В Англия животът определено е по-скъп, има и дебели такси. В Германия отпадат от догодина таксите и остават едни 100 евро на семестър за администрация да не говорим, че във Великобритания няма и няма да има работа. В Германия днес борсата удари рекорд, а и са си написали домашните - по мое време беше криза, но направиха реформи и днес има много-много работа и много по-интересна и добре платена при това! Във Великобритания добрите университети струват поне 33 000 паунда годишно, а и има много ментета. В Германия няма менте-университети, дори Fachhochschule-тата са си Ок, просто са с по-практическа насоченост. Аз иначе не съм ходила на курсове по език преди това. Бях ученолюбима и сама се подготвих, дори не съм учила в езикова гимназия. Накрая направо ниво C1 взех, а ти трябва B1 мисля като минимум.
Успех иначе и умната!

 
  ...

...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 54251fa2b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Номер 5 и 7 отново. При мен книгите могат да се вземат от библиотеката на университета за неограничено време (за 3 месеца, но после може да ги презапишеш за още 3, после още 3 и т. н). Поне в моето Hochschule имаш поне 3 книги за повечето изпити и никой не ти казва какво има на изпита и какво може да пропуснеш от книгите. Един мой учебник е минимум 80 евро. Не знам какво правят хората, които трябва да ги купуват. Не знам как е масово, но тук, в моята специалност приемат всяка година по 140 души, миналата година завършиха 79, тази година се очакват 63ма. Също така, кредитите (ако номер 6 има това предвид под хорариум) си ги има по всички предмети.
Относно сметките за ток, вода, Интернет, парно и т. н, ако си на общежитие е практика да са включени в таксата. Иначе ако търсиш квартира е различно. Има Kaltmiete и Warmmiete. Първото е наемът без сметки, второ със сметки. В сайтовете за квартири ги има и двете цени. А, още нещо полезно е- да имаш предвид, че от България не можеш да си намериш квартира, защото трябва да си на място, да отидеш да огледаш стаята, да се запознаеш с хазяйна и т. н.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: b7f1eee82e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Благодаря много отново :)
За немския език. Аз сега съм B1 не уча в езикова, а в паралелка с икономика (нещо напълно различно от компютърните науки), но все пак доста хора не учат висше това, което са учили за средно. ( с това се утешавам :D ) А и се питам дали от начало ще се започне всичко или ще си има някакво ниво, което все пак ще бъде добре да си знам ( за компютърните науки говоря)

Все повече се убеждавам, че Германия е по-добрия избор :)

Благодаря много за изчерпателната информация, която ми дадохте и продължавате да ми давате :) Научих наистина много :)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 34f33710fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Здравейте, ще се включа и аз с въпрос, ако позволите. Изчетах темата с интерес и отговорите са наистина много полезни!

От есента започвам магистратура (на английски) в Германия, в Бавария по-точно. Знам, че за здравните осигуровки - трябва да се регистрираш в здравна каса там, на място, сам си грижиш за финансирането си, т. е. сам си плащаш здравните, не университетът. От друга страна, чета в сайта на НЗОК, че до 26 години здравните вноски на учащи българи - дори в други страни от ЕС - се покриват от бюджета... Остава ли тогава сам да си плащаш осигуровките в немска каса или това - до 26 години - ще става от НЗОК?

И също, ще се радвам, ако някой, който вече е минал през това може да сподели - за да започна да внасям здравните си в Германия, трябва ли да уведомя тукашните служби, че вече ще внасям там, а не в България? За да не ми се прекъснат здравноосигурителните права. Т. е. освен Европейската карта, която се издава тук на място, трябва ли да се попълни още нещо или уведоми тукашната каса...

Прощавайте, ако въпросът ви се струва елементарен, но въпреки питане на няколко места и четене в страниците в интернет, все още ми е малко объркано, а знам, че това е поне една от страните, в които искаш да си изряден, когато отиваш в Германия.

Благодаря много! Поздрави!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker