Самообразоването - що е то и има ли почва у нас - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Самообразоването - що е то и има ли почва у нас
преди: 11 години, 3 месеца, прочетена 1760 пъти
Пише ви мъж на почти 38г., който поради различни причини така и не успя да получи качествено образование на млади години. Тепърва да кандидатствам в университети, заедно с 18-19 годишните няма да го коментираме. Остава ми единствено да наваксвам сам пропуснатите години чрез четене и практика. Според вас възможно ли е това? Лошото е, че в книжарниците много трудно се намира специализирана литература, това е голям проблем в България. А няма как да цъфна в библиотеките на ТУ, Лесотехническия или други такива и да ми дадат книги, да не говорим, че живея на 500км. от София. Целта ми не е да се вредя някъде на работа, като 90 процента от висшистите, а да започна някаква частна инициатива. От опит обаче знам, че започнеш ли да се занимаваш с нещо, което не разбираш, просто защото няма откъде да го разбираш, нито си го учил, нито си го работил, резултатите са фатални-фалит! Пък от друга страна, не мога тепърва да почвам да уча за инженер или агроном, да не говорим пък какви са практическите познания на днешните завършващи, това не са мои думи, писано е и говорено от много организации в България за несъответствието на знанията с реалността. Аз лично съм виждал инженер, който не може да работи нито с винтоверт, нито с ъглошлайф, даже и пирон не може да забие!
Бих се радвал да прочета мнения и съвети!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 3 месеца
hash: ff125543bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Самообразованието зависи от човека - затова е САМОобразование, не зависи от държавата („у нас“). У нас-у вас-на Луната - за САМОобразование е отговорен САМОобразоващият се.

Най-важното, което един висшист учи иначе е да... учи самостоятелно. Работа на инжинера е не да може да работи с ъглошлайф, а да го конструира, работа на архитекта е не да строи къщата, а да е проектира... - аз не познавам архитект, който може и две тукли една върху друга да закрепи, но виж -цялата къща може да ти проектира и да ти каже КАК да я построиш. Ако го вземеш този архитект 1 седмица на строеж, той ще се научи да реди тухли, но строителят никога няма да се научи да констроира къща. Защо архитектът да си губи 1 сецмица за работа, която всеки ХУ може да се научи за 1 седмица да върши, той за това време може да констроира къща. Така е и с инжинера, и с икономиста, и с прависта, и с лекаря - защо лекаря да поставя абокати, когато мед. сестра може да го направи, но работата на лекаря мед. сестра не може да прави...

Висшистите са се научили като имат някакъв проблем да четат и да намират САМОСТОЯТЕЛНО решението. Архитектът има работа с различни терени, различни законови изисквания за всеки строеж, различни искания на инвеститора и т. н. - да не говорим, че докато завърши всеки един висшист, това което е учил по време на следването си е вече остаряла информация, но висшиста знае къде и как да намери нужната литература, ако я няма - той е в състояние сам да проведе експеримент, научно изследване, защото знае да работи научно. Така висшистът цял живот се учи и дипломата по принцип прашасва някъде - тя е нужна само за първата му работа, но в последствие никой не те пита за дипломи. Примери много - помислете за един лекар, завършил преди 30 години - той и днес е лекар, но всичко учено навремето е остаряла информацияи дори ГРЕШНА информация, но той чете, ходи на семинари, сам пише научни трудове и се самообразова.
Според мен на 38 г. е твърде късно да се учиш да учиш и всяко висше е безсмислено. Ако можеш да работиш с ъглошлайф, да забиваш пирони - продължавай с това, защото ще те храни. Не можеш да се конкурираш с наборите си, който са завършили, работили по специалността си и 20 г. са се самообразовали.

Колкото до частния бизнес - той не е въпрос толкова на теоретични знания, а на инициатива, предприемчивост, достъп до капитал, ИДЕЯ. Ако ти липсва чисто теоретично знание, можеш да си вземеш съдружник - двама винаги са по-силни и знаят и могат двойно повече.
Има два начина един бизнес да просъществува - или си по-добър от всички останали като качество или като цена, или си ИНОВАТИВЕН и си измислил нещо, което го няма още на пазара.
2/3 ОТ ЧАСТНИТЕ БИЗНЕСИ ФАЛИРАТ. Ако имаш идея за бизнес - ами пиши бизнес-план, не почвай да учиш висше, защото за 5 години идеята ти ще е вече реализирана от някой друг. Успех

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: ce573e0313
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Благодарение на това, че в България авторските права не се зачитат, много от книгите и учебниците ги има онлайн. Ако проблемът ти са само книгите де. И не виждам защо да не учиш наред с 18-19 годишните. В моя университет има много хора на възраст 30-40.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: cc4ce28f18
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   По принцип никога не е късно човек да се образова, стига да има желание. Моят девер например записа задочно да учи за строителен инженер на 41г.
А пък свекърва ми на 52г същата специалност. Но тя е практик с дълъг опит като ръководител на обекти в строителството и дефакто на нея дипломата и трябва колкото да покаже ценз, иначе нещата си ги знае от практиката, защото е изпълнявала и инженерна работа, освен техническа.
Не мисля, че трябва да се чувстваш неудобно от това, че не си на 18г за учене, говоря по принцип. Младите пък са неориентирани и не знаят какво искат още, а по-зрялите са по-мотивирани и опитни.
Ако на теб целта ти е само знания, чети онлайн информация. Ако си добре с английския предполагам, че ще намериш доста неща. А ако е и за диплома, виж за някой задочен или дистационен курс, така, че да си съвместяваш времето за работата и семейството. :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 9c4b313e66
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Лично мое мнение е че САМОобразованието не зависи дали си в България, Германия или Австралия. Важен е образоващият се. Според мен е напълно възможно! Има достатъчно литература помагала, абонаменти за сайточве които помагат за усвояване на материал. Лично аз имам позната която научи англ. език на добро говоримо и писмено ниво само за 6 месеца от един сайт. Прави си сам/а изводите. Успех ти желая и запомни че щом има желание има винаги и начин в житейския живот!!! - Еуфория

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker