Балканистика в ПУ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120658)
 Любов и изневяра (29582)
 Секс и интимност (14306)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3137)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Балканистика в ПУ
преди: 11 години, 1 месец, прочетена 3941 пъти
Абе хора, кажете ми има ли смисъл да уча Балканистика в ПУ, след като всички казват, че филолозите не се реализират. Много искам да науча гръцкия език и да работя нещо с него (преводач например), освен даскалица. Никога не мога да се представя като учителка, а и не искам. Има ли сред вас някой, които е завършил балканистика в ПУ, има ли някаква реализация изобщо? Благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 1 месец
hash: ea94fb7fcb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   НЕ, няма смисъл да учиш това в ПУ - братовчедка ми го завърши и сега учи друго подобно глупаво висше да си има две за колекцията... и си търси богат мъж иначе -)

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 09020e8a10
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Защо пък да няма смисъл да го учи, според мен всяка специалност е хубава и има бъдеще стига ти да имаш желание. Тази специалност ми се струва хубава тъй като изучаваш езици а всеки език е богатство и винаги ще ти е от полза.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 28f3bd2284
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   " всички казват, че филолозите не се реализират. Много искам да науча гръцкия език и да работя нещо с него (преводач например), освен даскалица. Никога не мога да се представя като учителка, а и не искам. "
:))))))
Не е задължително да се съобразяваш с това, което всички казват :)))
Научи езика, имай степен поне "бакалавър", после - свят широк... Има достатъчно гръцки (а и други)фирми с представителства у нас, както и наши такива с офиси в чужбина... нищо не ти пречи да започнеш работа като технически сътрудник, ако владееш езика... следващото висше ще ти се наложи, ако искаш да растеш в кариерата...
Не е задължително да "си търси богат мъж иначе -)"...
:) разрешавам да си избереш който си искаш, когато му дойде времето :)))))))))))))))))))

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: ea94fb7fcb
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 3- специалността е направо с Магистър.
Едната ми братовчедка учи Гръцка филология и е безработна. Другата завърши Балканистика, записа друго висше и хубаво, че има богат мъж да я храни. Не е зле да учи човек, това което го интересува и му се отдава, но нека да имаш преди някой да те храни.
Който иска да прави бизнес с чужбина няма нужда вече от гръцки. Работният език е АНГЛИЙСКИ. Гръцки ти трябва, ако работиш с клиенти от страната, а тя е толкова зле, че нито туристи идват от там, нито някога ще си заслужава у нас да аутсорснат някакви услуги (callcenter и т. н. ). Не знам дали сте ходили скоро в Гърция, но там вече заплата за младите хора е към 400 евро и просто няма смисъл да се учи езика и за емиграция.
Аз навремето много исках да уча педагогика и да стана учителка, ама това е положението - бедно ми е семейството и няма кой да ме храни. Затова завърших специалност, която да може да ме храни. Иначе с голям кеф бих учила такива някакви специалности. Братовчедките ми много надъхани преди 5-6 години, ама първата искаше да се отказва на края, защото отишла в Гърция и ги видяла, останала страшно разочарована и буквално на края искаше да захвърля всичко. Молихме я и завърши, но пак е безработна, а говори перфектно езика и е много работлива и намахана.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: e14af7f3be
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   А някой може ли с прост език да ми обясни какво точно работи един балканист???

 
  ...


...
преди: 11 години, 1 месец
hash: e14af7f3be
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   От авторката: Много студенти се отказват да учат специалността и това ме кара да продължавам. Колкото по-малко балканисти, толкова по-голяма вероятност за намиране на работа :) А между другото специалността е магистърска, но след това ако искам да завърша още един магистър какво е добре да запиша? Аз мисля журналистика в СУ.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: ea94fb7fcb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 5 - ами има богата обща култура и знае гръцки. Защо му трябва на такъв човек да работи, особено ако е жена?
Авторката е на правилния път - като нареди и една журналистика за капак - само дано има богат мъж да я издържа, че ще умре от глад. Лошо няма - поне ще си представителна на приеми и изобщо, но първо намери мъжлето, после учи такива глупости.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 200116bb49
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Е добре всички като сте много умни и като знаете кое трябва и кое не трябва да се учи, кажее те де какво да учим?

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: e14af7f3be
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Как какво? ! Нали всички ще ставаме юристи xaxaxaxa

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: b97a7d42fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   :))))
Аз пък съм с юридическо образование. Реализацията във всяка една специалност, ако нямаш връзки, е много трудна. Дали ще е балканистика или нещо друго - ако го учиш просто за идеята да имаш диплома, няма да се реализираш. Имам колеги от университета, които чакат или от родителите си, или от богат съпруг/а, завършването на "Право" не ти гарантира нищо, освен 5 г., които си прекарал в повече учене отколкото някои, завършили други специалности. Има хора дори без висше образование, които са много добре реализирани, с високи доходи, собствен бизнес. Всичко зависи до голяма степен и от личните качества, съчетани с малко късмет, разбира се.
По-редките езици са добра основа за реализация, но трябва и нещо друго като допълнение - например минимум средно икономическо образование.
Аз знам няколко езика, но нямам филологическа диплома по нито един. Помагат ми в работата, разбира се, но не разчитам основно на тях - просто кантората ни спестява пари от преводач, а и комуникацията с клиентите е безпроблемна, няма я играта на развален телефон (преводачите в повечето случаи не усещат нюансите на някои юридически и икономически термини, ако въобще знаят конкретната дума - нивото, с което излизат в повечето случаи е плачевно). Ако обаче нямах достатъчни юридически познания, а само говорех езика, това нямаше да е достатъчно.
Бих искала да дам на авторката съвет да се ориентира към нещо, което й доставя удоволствие и в което е добра, защото тези, които не са добри в работата си, биват отсявани рано или късно. А езици може да учи много и само от курсове, не е задължително да завършва Балканистика. Още повече, че ако учи в държавен университет, след това следващата магистратура ще трябва да си я плаща, тъй като държавата вече ще е субсидирала една магистърска степен за нея.
Гръцкият език не е труден иначе, аз съм учила и имам основни познания - азбуката е лесна, дифтонгите - също, малко объркват няколкото о-та и и-та в азбуката, но правописът на думите се запомня. Словоредът е като в българския. Има си някои тънкости, но не е език, който трябва да го учиш 5 г. нон-стоп, за да го научиш. Ако се бях напънала повече, в момента щях да го знам на доста високо ниво, но реших да наблегна на друг език, който и в момента използвам в работата. Все пак, почивките в Гърция минават добре, защото поне за храни, напитки и други битовизми не ми е трудно да говоря и обяснявам.
Някой горе беше написал, че работният език е английски. Принципно е прав, така е по цял свят, НО само който е общувал с гърци на английски език знае колко е трудно това. Масово не знаят никакъв друг език, освен техния си, комуникацията на английски с тях е ужасно трудна, защото нито ти ги разбираш, нито те теб, вкл. и в писмен вид.
Има хляб в гръцкия език, доста гръцки дружества бяха регистрирани в последните 2 г. Гърците традиционно правят бизнес у нас от над 20 г. и ако си малко по-контактен и се завъртиш покрай събитията на тяхната търговска камара у нас например, можеш да създадеш полезни познанства. Много търговски дружества с гръцко участие предпочитат да назначат някой, който знае езика, вместо всички да се мъчат с комуникация на развален английски или български. Факт е обаче, че за такава реализация са необходими и други качества, познанието по езика е просто едно от условията.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker