Американски колеж в София - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Американски колеж в София
преди: 11 години, 1 месец, прочетена 25055 пъти
Здравейте. Пише ви момиче, прието наскоро в Американския Колеж в град София (след 7 клас). Когато ме приеха започнах да чета по различни форуми за това как протичат нещата там, какви са ваканциите, домашните, програмата и още много други. Срещнах много противоположни и различни мнения и съвсем се обърках. Та, да премина към въпросите си, на които ще се радвам някой да ми отговори с ПРОВЕРЕНА информация.

1) Какви са ваканциите?
2) Какво представлява програмата ( колко часа на ден, има ли задължителни извънкласни след това.. )
3) Много домашни ли дават?
4) Вярно ли е, че учебниците са по 1000-1500 страници? (звучи плашещо.. )
5) В 9 клас се избира профил физика, химия, хуманитарни науки или информатика, кое намирате за най-полезно и какво точно представляват хуманитарните и информатиката?
6) Какви извънкласни дейности има? (спорт, школи и т. н )
БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО ПРЕДВАРИТЕЛНО! ЩЕ СЕ РАДВАМ АКО МОДЕРАТОРИТЕ ПУБЛИКУВАТ ТОВА :))..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 1 месец
hash: 47a1d7936c
гласове:
1 2 3 4 5
  (34 гласа)

1.   Eбаси глезлата бате. Много ме дразнят такива, като теб. Не си мисли, че като учиш в частно училище, както си в момента, че образованието ти ще бъде по-добро от на другите. Имам познати там и ми казах, че оценките се изкарват много трудно и в 12 клас има шанс да си със супер ниска диплома и няма да те вземат в университет. Ваканциите са като на почти всички други уличища. Другото е че се говори само на английски и много от учениците вече не могат да пишат на правилен български и изглеждат смешно. Не мога да разбера закакво пълните гушите на частните училища, като в нормалните имате по-голям шанс за шестици.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 800f98d400
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

2.   "Другото е че се говори само на английски и много от учениците вече не могат да пишат на правилен български и изглеждат смешно. Не мога да разбера закакво пълните гушите на частните училища, като в нормалните имате по-голям шанс за шестици. "
Първо, номер 1, Американският колеж е почти всяка година на първо място по оценки на матурата по БЕЛ, така че може да са глезени, но неграмотни не са. Второ, не е идеята да изкарваш шестици, а да научиш нещо. Затова се въведоха и матурите- защото 4ката от една езикова гимназия е много по-висока от 6цата на един техникум. На матурите се вижда кой къде е и колко знае. Аз не уча в Американския колеж, но просто ме дразнят такива изказвания на незапознати със случая.
Авторке, имах приятелка, която завърши там, но не мога да ти дам подробности, защото по едно време загубихме контакти. Спомням си, че си имаше същите ваканции като другите училища, но почиваха и на празници като Деня на благодарността и 31ви октомври. Имаха много извънкласни дейности, което е супер, ако искаш да учиш после в САЩ. Мисля че бяха задължени да изберат поне едно. Що се отнася до програмата, те учат на английски да, но пак учат по програма на министерството, тоест- учиш същите неща, които и твоите връстници в нормални училища, съответно няма такива книгища каквито описваш по 1000 страници. Възможно е, понеже аз завърших държавна езикова и учихме история на английски, да имате просто енциклопедии вместо учебници. Ние по история имахме едно, направо енциклопедия си беше, към 1000 страници, но беше много интересна, езикът на писане беше прост, приятен, нищо общо с българските помии, които са 50 листа, ама от тях я разбереш два, три урока, я не. Та в такъв случай- учебникът от 1000 страници ще ти е много по-лесен. Успех!

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 9f9cffeb69
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Ти пък отде реши, че съм в частно училище?
Авторката

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 9f9cffeb69
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А и като не ме познаваш, номер 1, не ми прави оценки! Нито ми знаеш живота, ни нищо! А ми писна и всички от държавните да разправят какво било в частните. Слухове безброй. Не учиш ли там, не може да заявяваш нещо със сигурност! Пък и тия познати кой знае на какви се правят, че да ги харесват, не се доверявай напълно! И за инфо, да, трудно се изкарват оценките, но така и учиш повече. Пък дори да не излезеш с по-добро образование, което си зависи и от човека, поне не пропушваш и не започваш да пиеш, за да си интересен, в 7 клас!!

С най-добри чувства към мнението ти,
Авторката

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 5c5de2b378
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Здрасти! Първо, поздравления, че са те приели, знам, че хич не е лесно. Аз учих в Колежа само в осми клас, после се преместих в друго частно училище, но..! Английския език го научих в Колежа, за една година. Нямат равни на себе си в това отношение - по 4 часа английски на ден - 2 с българка (мнооого добра, която и да ти се падне) и 2 с чужденка. Колежа съм чувала, че много се е променил откакто аз бях там (2008-2009), но за всяко нещо винаги има слухове, така че по-добре някой, който сега учи там, да ти каже.

Само обаче е много важно да знаеш, че диплома от Колежа въобще не ти гарантира прием в елитни университети (под това имам предвид Принстън, Харвард, Кеймбридж, т. н. ). От всяко свястно държавно училище (НПМГ, 1ва Английска, Немска, математическа) можеш да си влезеш в много добър университет. В Колежа сега с тия безумни такси и средата ще е много специфична, така че помисли и за това.

От постовете ти звучи, че не си мързел, а имаш амбиции и цениш образованието, така че предполагам каквото и да избереш, все ще го оползотвориш (винаги зависи от теб! )

Успех!

 
  ...


...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 1e5dd7b10b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Знам, че наистина образованието в Американския колеж е добро. Доста се учи, не дават да се разговаря на бълтарски - доколкото знам има някакви глоби, ако те чуят да говориш на бг извън часовете по бълг. език и литература. Имат много и интересни извънкласни занимания и добре подготвят за кандидатстване в Америка.
Като цяло хуманитарни науки са литература, история, философия и т. н. Кой профил е най-добър за теб можеш само ти да решиш. Каквото и да запишеш можеш да намериш добра реализация стига наистина да си добра и да ти се отдава.
Иначе в коментара на номер 1 има нещо вярно. В едно държавно училище доста по-лесно се изкарват добри оценки, в чужбина се кандидатства и с TOEFL и SAT и реално погледнато понякога деца то държавните ще имат по-добри дипломи. В чужбина не знаят дали училището в София е по-добро от това в някое село и т. н. Както за тях диплома от НБУ не е нещо по-различно от диплома в СУ, въпреки че всеки българин прави разлика.
А за пушенето и пиенето си е до човека. И в държавните и в частните се пуши и пие. Даже понякога в ней-елитните е най-зле, тъй като децата са презадоволени, имат пари за буквално всякви алкохоли и наркотици, искат да привлекат вниманието или се захващат с хазартни игри, или смятат, че родителите им имат достатъчно пари да ги измъкнат от всяка ситуация. В държавните също има деца на заможни родители, има и хулигани, има и неамбициодни хора. Абе общо взето навсякъде има кофти хора, с които е по-добре да не общуваш, но всичко зависи от теб, а не от училището ти.
Ана

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 9f9cffeb69
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

8.   А КАКВИ СА УНИФОРМИТЕ, НЯКОЙ ДА ЗНАЕ? Имам предвид, ясно ми е, че не се ходи с дънки и прочие, нямам проблем с това, но в училището, в което сега уча, си имаме една задължителна вратовръзка с логото на училището, риза и пола. Не се спазва разбира се, но на хартия са такива изискванията.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 33fee4b9b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   За американския знам само, че се продават доста наркотици. Не че в 9ФЕГ не се продава трева (много), но все пак :)
Pr0cK

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 9f9cffeb69
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Питам пак: КАКВИ СА УНИФОРМИТЕ? ИМА ЛИ ГИ НАИСТИНА ИЛИ СА САМО НА ХАРТИЯ! ПЛС ХЕЛП!

Авторка :)))

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 1882c73917
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

11.   Няма униформи!

 
  ...

...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 7e26676167
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ходиш си както искаш, така ли?

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 938277cf84
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Вярно ли е, че ако от матурите реша само първи модул и всичко е вярно, максималната оценка, която мога да получа е 4, 75!?

А13

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 904081f2f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

15.   Авторке, моля те кажи какъв беше изпита за прием!! Знам, че се състои от четири модула писане на есе, но разкажи нещо по-подробно, за да имам представа, тъй като сега ще съм седми клас и ще кандидатствам там... И още нещо, ти ходила ли си на уроци, които подготвят децата специално за там? Има ли реални шансове да влезеш без такива уроци??

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: f5314ee94a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Така значи кой го измисли, че имаме глоби ако не говорим на английски (в 12 ти клас съм и си плямпам на български с приятелчетата в часовете по английски пък не са ме "глобявали"). Второ, 11 клас от Колежа ме изпратиха на програма на разменни начала в Щатите за една години и правописа ми на български още си го бива. Да не е лесно, оценки се изкарват трудно, много се учи, няма да спиш повече от 4 часа след 9 клас, но ние не сме някво там квартално училище. Колкото до наркотиците със сигурност никой не върви по коридорите с пликче кокаин за продам. Това са пълни глупости за наркотиците. Хората, които се друсаха не издържаха и си тръгнаха още в 9ти клас. Ми, какво да ти кажа ако ще броиш само кога ще дойде ваканцията не си прави труда изобщо. (Да знам, че поста е от 5 месеца, но все пак да споделя за бъдещи поколения) всеки случай не си купуваме оценките и да частно училище сме ама определено има за какво да си даваме тези пари. Все пак интелигентното ниво на хората от колежа е в пъти по голямо от това на хора от други училища. Не правете грешката да се поддавате на коментари от хора, които само са "чували" какво е там. Просто е тъпо. Разбира се като си платиш тая такса няма автоматично да те приемат в Харвард, ще трябва да си скъсаш задника от учене. Но в край на сметка това е, ако искаш!

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: d01c8404f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

18.   Интересно ми е дали от много учене се изпуска "щастливото детство", по-вярно задоволството да си младеж и имаш куп приятели, с които "да си изкарваш добре"л Има ли чисто приятелство между съучениците от Американския колеж?

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 305901ebc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

19.   Честно казано, учениците от колежа сме много добре организирани: целодневна програма, домашни, спорт, извънкласни дейности, хобита и пак остава време и за приятели :) Ученето е много, (знам, че по- горните класове ще е в пъти повече) но атмосферата в колежа е много готина ;)
- подге (за тези, които не знаят, подгета са зайците на колежа :D 8 клас :) )

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 719def31ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   1-во има глоби за говорене на бг ако си 8 клас които малко ти намалят оценката
2-ро не се шашкаите за униформи щото нема такова нещо
3-то тва за матурите не истина че можеш да изкараш 4, 75 само с пърби модул (а и няма значение щото в колежа ти гледат само срочните оценки от 7-ми клас)

поредното подге от випуск 2018

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: ed38a534c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Ами аз имам 4ма познати и четиримата се отписаха в 9 клас и отидоха в профилирани софийски държавни училища. Ставали доста нервни, има наистина много домашни и повечето са трудни, цял ден с на училищеее, не може да излизаш от училището, вярно е, че има почивка на деня на благодарността, но в нали все пак сме българи. Забравяли бълг. история... е има и добри страни (училището е голямо и има доста интересни занимания, мажоретки и други), но аз бих учила и ще уча(7 клас съм) в държавно училище. И българските гимназии не са лоши.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 411ee42ee5
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

24.   Здравейте! И аз съм приета тази година ( 2015 ). Подадените документи за намаляване на таксата свършиха работа - намалена е с 70%. Списъкът с книги за лятно четене е много интересен! Надявам се следващите години в ACS да са приятни! Дипломният ми успех от завършен седми клас е 6, 00 и на матурата по БЕЛ е 5, 968, а на тази по математика е 5, 827. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 860e52602b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

25.   Няма какво да ми хвалят държавните гимназии в България тук хората. И на мен родителите не можеха да си позволят да ме пратят в добро частно училище, много са големи таксите. Ама няма какво да завиждам на учениците там или да се сърдя. Аз учих в държавна английска извън София, беше пълна скръб. Абсолютен хаос в часовете, преписване на воля, толериране на идиоти, много лоши учители, БЕЗПОЛЕЗЕН МАТЕРИАЛ, изобщо под всякаква критика! Не знам кой с всичкия си може да каже, че държавните училища в България са на добро ниво? ! И да, това че идиоти изкарват добри оценки в държавните училища, говори лошо за училищата, а не добре за теб, че и ти си взел добра оценка.

Който може и има желание да учи в Американския Колеж, дано му се отдаде такава възможност.

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: b64a7bf247
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

26.   Към номер 24!
Какви са приемните изпити за там искам да кандидатствам там догодина но трябва ли да се ходи на някакви специални уроци или курсове като за подготовка и ми кажи по-подробно какви са приемните изпити!


Благодаря предварително :*!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: a82074c3b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

27.   Към номер 26: Аз лично не съм посещавала специални курсове, но бях приета на 31 място. Ако се целиш за първите места, бих могла да ти препоръчам Магнет ( но имах приятели, които учеха там, а не успяха да влязат ). Приемните изпити са много лесни и ако отидеш на ден на отворените врати на колежа, ще получиш стари изпитни въпроси. Успех! :)

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 346d53940a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Айде малко информация и от мен:
1. НЯМА УНИФОРМИ което е супер ако ест
2. Това че не се говори на бг извън часовете то бг е пълна глупост-- да не мислите че повреме па междучасията се говори на англ?
3. Като бях 7 клас не съм ходила на никакви курсове и влезнах 9та и ето че сега в 10 клас съм си пак мн добре и без излишни глупости
4. В колежа се говори на един особено специфичен език който вай добре се разбира само от други колежани. Ако тук има такива-- знаете за какво говоря
5. Въпреки многото американтизми тук нивото на бг е една ли не най доброто в София- матурите говорят сами за себе си

Е дано това ви бъде от полза и кАсмет на бъдещите колежани

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: bf54e7ac65
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Да добавя.

Всички казват, че домашните са много, и дори има едно подге тук, което само като е било в 8 клас твърди, че всичко е супер и домашните не са много и всичко е направо перфектно. Хахах, да да. Първо, в Американския броят на домашните и материала, който взимаш, зависи изключително много от резултата, който си искарал/а на входния изпит и особено при кои учители те сложат. Нека поясня. В американския класовете са разделени на секций по 20 човека, 8/1, 8/2 и т. н. и съответно учителите ти са различни.

Ако отидеш в инспектората и попиташ за 9 клас в Американския ще разбереш, че зависейки от оценките, които си искарал на входния изпит и в 8-ми клас как си се представил, като те сложат примерно в 9/3, то определените секции имат собствен профил, независимо от какъв език учат. Например, тази година 9/3 бяха с Хуманитерен профил според Инспектората, като това на практика никой не го знае в Американския, защото не им го казват, а им дават избор на профил чак от 9 за 10 клас.

Ако някой трябва да сменя училище след 9 от Американския и е примерно с Хуманитерен профил, то тогава има избор от 3-4 училища или от над 10, зависейки с какъв профил е била неговата секция в 9 клас, което е много смотано, защото ти си нямаш никаква идея, че дори си профилиран на секция, отколкото целия 9 клас да е с Английски езиков профил.

Относно домашните. Домашните в 8-ми клас са на брой, да кажем X. В 9 клас, тези домашни пак са Х на брой, но по трудност и обем са Х. 2 или Х. 3, зависейки с кои учители по математика и по профилиран език се паднеш. А вече в 10, 11 и 12 домашните се увеличават на брой и по трудност.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker