Как да се науча да разсъждавам и да се изразявам - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120660)
 Любов и изневяра (29583)
 Секс и интимност (14307)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как да се науча да разсъждавам и да се изразявам
преди: 11 години, 12 дни, прочетена 14706 пъти
Здравейте! Имам проблем с мисленето и словесната комуникация. Искам да си подобря логическото мислене, да мога да анализирам нещата, вместо само да ми преминават някакви хаотични емоционални мисли. Как да го постигна?

Другият ми проблем е изразяването. На живо съм много зле, не знам какво да кажа, как да го кажа и дали изобщо да го казвам. Не съм от приказливите и като че ли нямам и желание да говоря с другите хора. Прави ми впечатление, че често имам по няколко отговора на даден въпрос и се колебая кой да избера и то защото всеки от отговорите е верен дори и да са противоположни - просто живота е субективен. Да ли това е моята същност - да гледам от различни гледни точки, вместо да съм бетониран в една и да я отстоявам? Ето и сега не знам какво повече да напиша...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 12 дни
hash: d51dde76ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   От наличната информация е трудно да се направи извод какъв точно е проблемът. Аз съм преподавател, работя с млади хора (без да считам себе си за стар). Проблемът с който много често се сблъсквам (на практика ежедневно) е именно такъв - невъзможност за изразяване и накъсани мисли. Най-честата причина, без да се отчитат индивидуалните особенности на отделните хора е, че като цяло хората (особено по-младите) не четат книги и имат множество пропуски в познанията си и в общата си култура. Не само те, разбира се, са виновни за това, но това е друга тема.

Подобряването на логичната мисъл също е много общо според мен понятие. Основно това става с изучаване и работа с точни науки (не непременно научна дейност! ). По принцип това качество може да се развие поне донякъде дори и ако не е най-силната страна на съответния човек. Според мен емоцията и логиката са две несъвместими неща. Когато едното от тях силно преобладава, това е за сметка на другото. У всеки човек има и от двете неща и може би и тук както и в много други неща е важен балансът.

Четенето, без значение какво - художествена, техническа, научно-популярна и т. н. литература развива въображението и абстрактното мислене, и не може да бъде заменено в този аспект с нито един от другите видове средства за получаване на информация. Дори по-леките четива развиват в известна степен тези способности. Четенето (особено на художествена литература) обогатява и развива също така и начина на изразяване.

Друг възможен проблем е прекалената стеснителност и силна емоционалност. По тази част трудно мога да дам съвет без да познавам човека. Най-общо е необходимо постепенно да се придобива увереност. Първо вътрешно (по възможност максимално логично и без емоции) да се обоснове разбирането и позицията по даден въпрос, когато това е необходимо. Самото формулиране и изразяване идват след това. Приемането на различни гледни точки е добро качество и не би трябвало да пречи на наличието на собствено мнение и изразяването му, поне според мен. След формулирането на изказването следва да се събере смелост то да бъде направено. Това може да се изгради постепенно, отначало пред близки хора, които ще имат пълно разбиране и търпимост към смущенията и евентуалните грешки. Постепенно може да се набере увереност и за по-сериозни изказвания и пред повече хора ако това се налага.

Ако проблемът е в желанието за комуникация и свързаните с това проблеми в личните взаимоотношения, мога със съжаление да кажа, че не съм достатъчно компетентен по този въпрос и пред мен самия стоят доста неизвестни в този аспект на общуването.

М. 31

 
  ...
преди: 11 години, 12 дни
hash: eebedb5e76
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Чети повече книги, за предпочитане истински, а не на компа, защото вреди за очите. Също така изразявай мнението, което ти наистина мислиш. Говори с някой близък и умен приятел за това. Това е важно защото ако приятеля ти е начетен или поне умее да говори добре може да се учиш от него и той да ти помогне. Просто си говорете на важни теми и не се притеснявай.

 
  ...
преди: 11 години, 11 дни
hash: b835949082
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   От автора:

Дадохте ми насоки за размисъл. Като малък бях стеснителен и срамежлив, но сега единствено ме притеснява, че човекът с когото общувам може да се притесни. Мисля, че главния проблем ми е желанието за комуникация - нямам такова, всички теми за разговор ми се виждат безсмислени и суетни. Избягвам хората, и те ми се виждат безсмислени и суетни (и аз в това число), и на практика няма с кой да практикувам речта си. Сигурен съм, че например съседката изприказва толкова думи за един ден, колкото аз за цял месец. Като малък много четях, но с навлизането на компютрите четенето ми се ограничи почти само до нещата в интернет. Спрях да се напрягам да помня, като знаех, че всичко мога да го намеря пак в нета. Съгласен съм, че четенето на художествена литература обогатява езиковата култура ( а четенето на чатове, форуми и други материали със съмнително качество я разваля), но като пробвам четене на глас ми се струва, че точно то спомага за моя проблем - нали устата я ползвам почти само за ядене и закърнява за другите и предназначения.

2, предпочитам да не изразявам мнението си, защото е прекалено реалистично и гледам да щадя надеждите на другите и да не провокирам агресия и негативни емоции.

Благодаря ви за съветите, ще се опитам да чета книги. Вероятно за по удобно ще взема букрийдър. Споделяйте и други идеи за които се сетите.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 дни
hash: c71b71a63d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Книгите са добър вариант, аз така правя, но напоследък стигнах и до един друг извод праблемът се корени в това че и хората с които общуваме не са интелигентни и мислещи съвременно, а са консервативни личности, просто не намирами общи теми. Друг проблем е изслушването, напоследък съм забелязала никой никого не изслушва, всеки изказва своето мнение без да се интересува от мнението на събеседника/ците си. Намери умни и интелигентни хора с които д а общуваш!!!

Ь9

 
  ...
преди: 11 години, 10 дни
hash: 808db87066
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   От автора:

Къде да ги намеря тези умни и интелигентни хора? :)

 
  ...


...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 73ebf914bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Според мен твоят проблем не е, че не можеш да се изразяваш( мисля, че доста добре си се изразил тук, което го доказва), а че си изгубил желание за общуване. Това спорет мен идва от факта, че гледаш малко цинично на живота, аз самата съм го правила понякога, но после си припомням, че всъщност магията е в простите неща. Хубаво е да гледаш реалистично на живота, но всъщност и реалността е нещо субективно. Моят съвет е- търси магията в живота и в хората и се опитай да гледаш на тях по различен начин. Проблемът ти не е в това, че не можеш да общуваш, а че не искаш. Да намираш доброто в хората е голямо предизвикателство. Има един цитат от Айнщайн, който много харесвам : "Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо". Фактът, че си писал тук означава, че това те тревожи, а според мен е така, защото сам лишаваш себе си от нещо. Следващия път, когато си говориш с някого опитай да споделиш нещо, макар и просто, и виж как ще се почувстваш след това. Желая ти успех!
В. 22г.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 93272b75dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   проблем според мен си създаваме и от непознаване личността и компанията; липса на обща тема за разбиране...

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 4e1d9a25bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Драги №7

Точно ти, би следвало, да избягваш подобни коментари.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 93272b75dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Драги номер 8
Обоснови се! Възможно е да се познаваме...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker