Висше образование в България! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Висше образование в България!
преди: 11 години, 28 дни, прочетена 2114 пъти
Здравейте на всички!! Пише ви едно момче на 15 - почти 16 години.

В момента живея в Германия, но смятам след като навърша 18 години да се върна в София. Преди съм живял там, но иначе съм роден в друго градче :). Имам желание да изкарам висше, но само ако е в България. В Германия съм вече почти 2 години, но просто тук не ми харесва (хората който са били или още са ще ме разберат). Искам да попитам какво е нужно за да влезна в университета. Какви документи и какъв е "Кандидат студентския изпит"? Също така как е в университета (формално обяснено) говоря за "Софийския Университет", но няма да откажа и за информация в това отношение за другите университети в страната.

Как стоят нещата със семестрите, общежитията, студентите и т. н. Общо заето как е "Студентския живот в София" :) включително купоните и колежките < най - вече :D.

Парите за семестрите и други разходи не са проблем (нашите да му мислят тъй като те ще плащат), но повече ме интересува как стоят нещата там, а и въобще в университетите в България.

Моля когато отговаряте на въпросите ми да не свързвате България с политиците, финансовите проблеми, че в Германия ще ми е по добре и т. н :))

Надявам се да получа адекватни отговори :).

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 26 дни
hash: 08a6140cf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здрасти. Аз направих обратното на теб - отидох да уча в Германия и имам доста голяма представа с промлемите в признаването на образованието между двете страни, въпреки ЕС, Болонски конвенции и т. н.
Първо - имай предвид, че в България няма нито един елитен университет. СУ е номер 789 някъде в световната класация на университетите, а за топ университети се считат първите 500. Няма нито един бг. университет в ТОП 500, а моят немски университет беше н. 56 да кажем (променя се всяка година - 5)
Какво искам да кажа - СУ може да е добър университет в България, но интернационално погледнато е в най-добрия случай средна класа университет за съжаление.

Второ - за да учиш висше в България, ти ТРЯБВА да имаш право на висше в Германия т. е. да си завършил Gymnasium mit ABITUR. Ако си завършил Hauptschule/Realschule няма да имаш как да учиш и в България в ДОБЪР университет. Първо направи абитурата в Германия, после с тези документи отиваш да ти се признае средното образование у нас.
Друг проблем - за бг. образователната система ти си образователен чужденец. Ще искат (без майтап) може би и изпит на български език, но като бг. гражданин може да има начин да се освободиш, ако си учил в България малко или много. Друго - като образователен чужденец за теб няма изпити в началото. Прави се 1 година подготве и преравнителни някакви курсове, за да те издоят (вашите да издоят в случая) - после започва голямото касиране на такси за чужденци - от 1000 евро нагоре за семестър. Полага ти се иначе общежитие.
Успех

 
  ...
преди: 11 години, 26 дни
hash: 80b88e63c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От Автора до номер 1#

"без майтап - може би и изпит по български език" :D Нямаше как да не се засмея на това. Добре, а какъв е проблема ако съм завършил Haupt/Real или Beruf Schule? Аз си се водя по националност Българин, а не чужденец. Имам адресна регистрация в България и всичко останало. Не мисля, че това важи за българите които са били извън граница. Разбирам за хора който са дошли от други държави, но.. аз просто се връщам в родината си.

Честно казано просто не ми се стой в Германия.. не ми е мястото там /явно така излиза.. / в България ми е всичко и колкото и да е зле.. ще се върна. Пък и до то тогава /до след 2-3 години/ се надявам нещата да се оправят малко или поне да се стабилизират :))

 
  ...
преди: 11 години, 26 дни
hash: 08a6140cf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Авторе, гледа се ДИПЛОМАТА - ти си образователен чужденец, ако нямаш необходимия хорариум по български език се изисква и изпит по български език.
„Нямаше как да не се засмея на това. Добре, а какъв е проблема ако съм завършил Haupt/Real или Beruf Schule? “
Ами просто дипломата не ти се приравнява с българската МАТУРА - подобно на нашите хлапета, които в 10 клас излизат с диплома за средно и тези, който учат до 12 клас, но не са правили Матури, и ти нямаш право да учиш висше. То ако ставаше така всички невзели матурите у нас да отидат да учат в чужбина...заверява се дипломата като нашето МОН се произнася за твоята диплома и да не мислиш, че падат от небето - питат се немските колеги и онези ще си кажат, че нямаш право на висше в Германия, това ще пише и на легализираната ти диплома у нас.
Поне формално е така. Ако нямаш право на висше в страната, в която си завъришил, нямаш право на висше и у нас (Болонска конвенция). Можеш, разбира се, да се запишеш в българска гимназия или колеж, да наваксаш средното си образование. Примерно завършилите американско Highschool не могат да учат нито в България, нито в Германия - нито в която и да е страна от ЕС. Можеш да намериш някой полулегитимен бг. колеж/университт, който да те запише, но за СУ забрави.
Там наред със задължителната 1 г. подготве за образователни чужденци ще ти искат и втора година (най-малко) за приравнителни изпити. Питай си в деловодството.
В случая адресната регистрация може да ти е и на Луната. Нямаш ли немска Абитура, нямаш и българска Матура и с това и нямаш право да учиш в добър наш университет. Имат си хората начини да си сверят нещата (или с допитване до немците, имат си и таблички и книжки с дипломите в ЕС).
Подлагат се и на изпит на български език всички, които са нямали нужния хорариум български език - например не са посещавали българско училище в чужбина или не са учили до 7 клас у нас.
Разбира те много добре и просто искам да ти помогна и да те насоча. Самата аз се прибрах след завършване на висшето си образование в България. Ако искаш нещо много силно, ще го постигнеш, но разбери, че си има правила и за съжаление родителите ти доста са ти попречили за едно нормално бъдеще. Аз например си имах отлична диплома от България и стабилна подготовка за немския университет, защото моите родитетли са избрали да се борят за нас, не да избират лесното за тях. Късмет! Ти, съгласи се, но и без това с Hauptschule, Realschule od. Berufsschule нямаш шанс да издържиш в нормалната академична среда и за теб е по-добре да минеш подготвителните курсове към университетите или да наваксаш бг. Матура.
Търси дупки някакви в законите, аз най-много ти препоръчвам да запишеш някакъв ала-бала колеж у нас, да станеш с това човек с бг. диплома и да си кандидатстваш по нормалния ред.
Образователния ценз се доказва с дипломи, гражданството и адресната регистрация нямат никакво значение. Всеки ХУ иранец с бг. Матура си учи и кандидатства нормално. Ами нормално си е това... не паспортът учи, а ти!
Добре дошъл в реалността...имаш и друга възможност де - да си направиш Abitur в Германия и бг. изпит, после да си влезнеш като чуждестранен студент в СУ-то и вашите да кешат. Много има такива, особено от Гърция, но забележи - и те са имали право да учат висше в страната си, имали са Матура (Абитур) и са си доказали познанията по бг. език.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 26 дни
hash: 819566e73d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От автора до номер 3#

След този подробен отговор.. не знам какво да правя. Искам да се върна в България и да си живея там, но.. като гледам по новините какво е и т. н.. въпреки, че няма да имам тези проблеми, но все пак. Самите хора са различни /усетих промяната като дойдох за една от ваканциите си/. Хората драстично са се променили за 1 година и половина от когато не бях си идвал в България. И вече не знам какво да правя. Много благодаря за бързите и адекватни отговори който ми дадохте :)

Ще взема да стана политик в Германия :D Надявам се да е по лесно от колкото в България. Да си изкарам няколко милиона и да се прибера в България. Да си купя някоя друга коуперация, няколко магазина и хубава кола и да си живея живота ;D. Идеята е добра.. не мислите ли :D??

 
  ...
преди: 11 години, 25 дни
hash: 08a6140cf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Авторе, съветвам те да си стъпиш на краката и да спреш да витаеш в облаците.
„Ще взема да стана политик в Германия :D Надявам се да е по лесно от колкото в България. Да си изкарам няколко милиона и да се прибера в България“
Вероятността да станеш политик в Германия с 10 клас образование е 1%, а като българин е направо под нулата! Кой ще те избере? Имат 1 министър с виетнамски произход, но той е осиновен и от малък е възпитаван като немец - говори без акцент и мисли като немец, знае как да го изберат хората. Имат 1 турчин при Зелените, но той също е роден в Германия, а и е бита карта, защото си позволил да пътува със самолет на държавни разноски... Гледай новините - няма нито един висш немски политик с миграционен произход, напротив - немците не искат такива хора в държавата си, камо ли да ги управляват. Твоето изречение им дава право да мислят така дори!!!
Меркел изкарва по-малка заплата от средния мениджмънт в страната. Милионер не можеш да станеш никога, под въпрос е дори дали като политик ще успееш 1 къща да си купиш. Бившият президент на Германия го съдят за корупция, защото всел от ПРИЯТЕЛ кредит без лихва и заради 700 евро покана за някакъв коктейл от бизнесмен, за което не е знаел дори, че струвало пари.
Колкото до България - ами това е динамична страна, млада демокрация и РАЗВИВАЩА се страна. Естествено тук нещата се променят ежедневно, България търси своя път и ние в нея. Затова и има много потенциал, много възможности, докато в Германия всички ниши са заети, всичко е сторено вече. В това е трудното там - няма потенциал.
Аз ти дадой инфо, не за да се откажеш, а за да структурираш усилията си. Ако толкова лесно се отказваш от целите и идеите си, не само в Германия няма да намериш своето място, но и в България. Човек трябва да е упорит и да се бори за това, кото иска в живота, не да увисва пред всяка трудност.
Разбира се, че не е толкова просто от една държава да отидеш в друга, но не е невъзможно. Аз самата съм живяла в доста държави до сега, учила съм в две различни и съм минавала през стъпките, необходими за да преминеш от една в друга система, защото същност всяка стъпка е била подготовка за следващата.
Хората, които винаги гледат мекото и лекото, не искат да работят за успеха, но имат страшни претенции за стандарт на живот и пари в крайна сметка пропадат, защото място за такива няма никъде. В най-добрия случай стават криминални личности.
Надявам се, че ти не си такъв човек. Да, избрал си лекото и мекото в един момент и си се надявал без гимназиално мъчилище просто да си отидеш в бг-то и да продължиш леко и меко, но нещата не стават така - каквато и цел има човек, за нея има нужда от усилия. Системата и в Германия, и в България не допуска такива като теб просто така в университетите за ваше добро - трябва стабилна подоготовка просто, ако искаш да се занимаваш с наука и да си част от академичната среда. Всеки студент струва на държавата (независимо коя) хиляди евро, да не мислиш, че ще лишат някой работливко от място в твоя полза - просто така, за да ти е леко и меко на теб и да се изпълнят претенциите ти?
Успех все пак, ти си знаеш, аз просто те съветвам да работиш за постигане на целите си... или пропадни - всекиму своето!

 
  ...


...
преди: 11 години, 25 дни
hash: 80b88e63c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Относно това да стана политик - беше шега, иначе мерси за подробния отговор и всичко :D Не мога да си намеря място тук в Германия.. не е какво в България, но и сега и там не е както едно време. И не знам къде да отида, какво да направя и къде въобще е "моят дом".. роден съм в 1 малко градче > Търговище. Първите класове изкарах в София.. след това отидох в Търговище, след време пак в София и не след дълго пак обратно в Търговище и сега вече почти 2 години съм в Германия. Не знам вече къде се намирам и какво правя. Смених много места.. много училища, много приятели и точно сега в 1 такъв труден момент за мен.. с приятелката ми (с която сме от 6 месеца заедно - тя е от България) и се караме постоянно и ми се сърди за глупости сега дори не ми обръща внимание.. , а в България идвах само заради нея, а сега вече не знам какво да правя. Всичко тотално се срина в 1 миг.. мисля, че се изгубих. По едно време исках да замина за Испания или някоя друга пола държава, след това в България да се върна сега съм навит за Тайланд < заинтересувах се за тази държава и доста ми допада :D. Нямам приятели "истински приятели", а просто познати и хора с който имам нещо общо.. Уж тези години в които съм аз са "най - хубавите години в живота на 1 човек".. аз си ги пропилява.. или по скоро не аз, а за това, че съм в Германия.. не мога да намеря точната причина за нещастието ми :(..

Нямам си никого и не мисля, че някога ще го имам.. преди всичко беше ИДЕАЛНО (когато си бях в България), а сега всичко ми е повече от безразлично.. пука ми прекалено много за хората които обичам, а те за мен и 5ст. не дават ;xx

 
  ... горе^
преди: 11 години, 25 дни
hash: 08a6140cf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Виж, ако си учил в България - ти си имаш хорариум български език и за това изпит не ти трябва - искай си дипломи от училищата.
Не пишеш точно, в какво училище учиш, но моят съвет е - zusammenreisen und durch!
Заслужава си да се бориш за висше - в Германия или в България. И за двете ти трябва Абитура/колеж или матура - там си питай на място в университета, който си избереш.
Тайланд и мен ме инетересува много, там съм на почивка това лято, но виж - аз съм си завършила образованието и мога да си позволя 500 евро за хотел/вечер и 1500 евро за самолетен билет. Тайланд е хубава страна, но ако имаш пари - там е евтино, но си струва пари. В Банкок не можеш да дишаш от изпаренията там и ти трябват 3 дни аклиматизация, а след това си парцал.
Като климат, природа България си е супер, като начин на живот, момичета, ако щеш - също, но нека първо да си завършиш образованието, после тръгвай и зад Тайланд.
В България, няма какво да се лъжем, университетите са по-лесни. Трудно се влиза, но не знам човек да не е излезнал, докато в Германия половината не завършват.
Ти си решаваш.
Аз на твое място на първо време бих завършила до край училището, което посещавам в момента, после - Абитура или колеж/средно в България и после университет. Не изпускай от визира си главната цел заради временни някакви проблеми. Знам, че звучи жестоко и нереално сега, но едно момиче идва, друго си отива, ако сега не хванеш образование целият ти живот ще е скапан - виж родителите си/познати. В Германия един висшист изкарва 3-10 ПЪТИ повече пари от работника, в България са поне 2 пъти, а в моята фирма си взимаме страхотни за страната заплати и се оплакваме, докато обикновеният човек взима средно по едни въшливи 400 евро. Разликата е в ОБРАЗОВАНИЕТО и КВАЛИФИКАЦИЯТА. В Германия има хора, които изкарват на минута повече от един работник за 1 час. Един мениджър веднъж ми каза - учи, защото аз изкарвам докато си вдигна чашата кафе сутрин това, за което работиш 2 часа.
И беше прав човекът. Учих и сега ще си пека задника в Тайланд, ще ме масажират на плажа и ще ме хранят с най-хубава храна, но питаш ли населението там - за 3 долара са готови да продадат майка си! Мизерия голяма!!!! Нашите цигани направо са богат народ, в сравнение с обикновените тайландци. Не всичко, което блести се яде - на пръв поглед блести в Тайланд, но вгледаш ли се виждаш цялата мизерия, нищета и човешко страдание около теб. И въпреки всичко - какво ми дреме? Нали съм бял човек, имам пари и образование - ще ме мачкат и хоро ще играят, и гайда ще надуят за 3 долара, ако ми е кеф на душата!

 
  ...
преди: 11 години, 25 дни
hash: 80b88e63c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Хаха.. така е.. който учи ще сполучи :)) Вече се замислям за някакъв бизнес в Германия, но не знам точно какво. Защото след като завърша училището и т. н.. не искам да работя /не, че ме мързи, но просто като чувам хората как се оплакват.. / То само с работа и бачкане по 24/7 нищо не става.. бизнеса му е майката в крайна сметка :). Сега всичко ми се носи на поднос, но някой ден.. няма да е така ;dd

 
  ...
преди: 11 години, 20 дни
hash: 878a4b0773
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   8, то и бизнеса ти ще падне от подноса. :) Повярвай, ако ще го развиваш, нека да е извън България. :))))))))0

 
  ... горе^
преди: 11 години, 20 дни
hash: 80b88e63c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От Автора до номер 9#

Първото ти изречение ме накара да се усмихна, че и да се засмея :D Благодаря за което.. в последно време доста рядко се усмихвам - камо ли да се смея.

Извън България ще е.. смятам да е Германия или Испания. Германия, защото в момента живея там и съм що горе наясно с нещата, а Испания, защото искам след време да живея там. Испания е много красива страна и всичко в нея доста ми допада. Въпреки, че нещата там не са много розови и т. н, но си мисля, че има шанс за някаква реализация :).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker