Моята история - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Моята история
преди: 10 години, 11 месеца, прочетена 2277 пъти
Това е историята на човек, който си провали живота от един единствен избор - записах финанси (редовно) във ВТУ и вместо да ходя редовно на лекциите, можеше да кръшкам като всички останали и да правя връзки, сиреч да ставам връзкар!
От лекции в мизерната квартира с хлебарките, от квартирата пак на лекции и все така... докато...
докато не завърших и започнах да си търся работа на 24 години без трудов стаж, а само с едната диплома на икономист, дето всички дюнерджии притежават.
РЕЗУЛТАТА - след усилено търсене на стажантски програми, се оказа, че там приемат също свои хора и на никой не му се занимава в тая криза да се занимава с новаци!
На 25 години съм, с диабет (скоро ми откриха), без работа и бъдеще и без 1 приятел (дето толкова им подсказвах на изпитите) в телефонния указател...!
СБОГОМ! И не допускайте моята грешка...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 11 месеца
hash: 8d765ac0c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   Ами който как си го направи. Ти е трябвало да поработваш, вместо да броиш мухите, блеейки в разни лекции. Аз съм завършила икономика, но на мен нямаше кой да ми плаща мухлясалата квартира (НЕБЛАГОДАРНИКО), а бачках най-неквалифицирана работа и после хората ме назначиха, защото ме знаеха вече, че работя, може да се разчита на мен. Диплома сама по себе си къща не храни, но без диплома... няма квалифицирана работа. Може да съм мила кенефи и оправяла стаи в 4 г., но после станах управител на хотела, в който работих като студентка, докато състудентите ми, които ми се подиграваха за това, че работя такава работа и чакаха всеки месец техните да им преведат парички сега са безработни. Сами сте си виновни! Който избира лекото и мекото накрая гризва дръвцето

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 3d246ee3bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Защо не пробваш докорантура. Доколкото знам ще получаваш някаква заплата, или работа като асистент по твоятата специалност.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 0f2a367945
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Писнало ми е от мрънкащи "неоправдани" хора. Горкото дете толкова редовно ходило на лекциите а сега не може да си намери работа. Какви знания имаш. Освен лекциите чел ли си книги, анализи, проучвания, финансови статии във списания. Регистрирал ли си се в групи за финанси да споделяш и опит с други хора? Предполагам отговорът е не. Чувал ли си за coursera, khanacademy и други подобни места? Горканчо завършил вече с една кирлива диплома от ВТУ и седи и чака да му падне работа от тавана.


Отделно ми се струва, че за теб социалните контакти и комуникативност са връзки. Може в някои случаи да са, но това са необходимо качество без което човек не може. Вместо да съжаляваш, че не си "връзкар" се вземи в ръце и учи. Повярвай ми хората с необходимите качества, знания и умения никой не ги подминава. Парашутисти винаги е имало и ще има, но когато имаш нужда от някой да свърши работа търсиш друго.


Изключи университета и си помисли за следните неща: Каква работа си търсиш? Къде? Има ли на това място въобще работа за тази сфера? Ако не защо стоиш там? И не напоследно място си задай въпроса не каква диплома имаш а какво знаеш.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 44fe67f7d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Искам да попитам коментар 1. Как си си взела изпитите, след като не си ходила на лекции? Може би с Микрослушалка?

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 44fe67f7d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Аз доколкото знам колегите, които не идваха на лекции си взимаха изпитите с микрослушалки. Мислите ли, че е редно да се взимат изпитите така!?

 
  ...


...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 8d765ac0c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До н. 6 - с УЧЕНЕ, с учене се взимат изпити. По мое време 1-во нямаше микрослушалки, второ съм завършила в страна, в която 10 докторанта те следят да не препишеш - на ред в огромна зала по човек да пише изпит, следващият студент е на 10 метра от теб - докторантите минават непрекъснато като ястреби да те гледат, преди това са те преджобили яко - всички лични вещи са извън помещението - влизаш ти (мозакът ти), личната ти карта и химикалката.
Който преписва лъже себе си. Никога не съм преписвала в живота си, но съм давала да преписват в Гимназията...от съжаление, защото лъжат себе си.
Така е и при Автора - той е мислил, че като изкара дипломката тя ще му намери работа, ще свърши тази работа и ще го храни - е, не стават така тези работи. Диплома никъде не намира работа, не работи и не храни. Който учи за голата диплома, накрая ще гледа като теле в зеле, защото в момента, в който завършиш знанието не е актуално. Ако чакаш някой професор да ти обяснява, за да си вземеш изпитите, как после ще учиш в живота. Ами на работното място, кой ще ти обяснява и ще те води за ръчичка.
И въпреки драконовските мерки са намирали българи начин и в моя университет да препишат. Сега са безработни, разбира се, защото българите едно не можем да се научим - да спрем да лъжем себе си, мислейки че лъжем другите, държавата, шефовете, родителите си и така нататък.
Разликата е обаче, че в моя университет преписвачите минаваха най-много 1-2 изпита и винаги ги хващаха и изритваха от системата, докато в България тези завършват, за да мрънкат после в интернет как нямало работа и как били завършили висшО.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 531e0e7b99
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Моля те кажи ми какви връзки са направили другите защото и на мен ми престой завършване на тази специалност

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 3b5a7005e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Много гадно... Ами това е България за съжаление :( тук "голямата работа" е с връзки, защото няма работа за всички. Заплащането е малко... Колкото повече хора заминават за чужбина - толкова по-добре.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 8d765ac0c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Номер 10 - връзки се правят на работното място - работиш, доказваш се, хората те препоръчват или повишават. Връзки може да имат мама и тати, но малцина са с такъв късмет. Ако завършваш скоро, значи си изпускал/а идеалният момент да си правиш връзки - студентството. Тогава е позволено да бачкаш каквото намериш, защото си среднист, имаш университет, изпити и е легитимно да си и сервитьор, и камериерка, и каквото и да е било. Когато си завършил - КРАЙ. Тогава с голата си диплома ТРЯБВА да търсиш нещо по специалността, ако не искаш да си скапеш биографията - как звучи - Магистър по финанси, 2 г. стаж като сервитьорка СЛЕД завършването.
Който е имал късмета да има бедни родители и да му се е наложило да бачка здраво, за да се издържа и плаща мухлясалата квартира САМ си има връзките. Който е имал късмета да има богати родители с връзки - си има връзките. Най-прецакани са децата на средната класа, чиито родители са отделяли от хляба, за да може детето им да мрънка после, че живеело в мизерия като студент и не могло да си намери работа, че нямало връзки. И така се прибира още един „икономист“ на село да го издържат техните. Нищо ново под слънцето.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 8d765ac0c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   13 - голямата работа е работенето и докато не го разберете, ще стоите без работа. Моят съсед е кръгло сираче и се издържа като продаваше домати на Женския пазар - няма зиме, няма лете. 2 лв. на час изкарваше човека, скъсваше се от студове. На лекции не ходеше, най-лошото - и на упражнения на ходеше. НЕ ПРЕПИСВАШЕ. Накрая много тежко му стана зимата да кисне на пазарчето, а и трябваше да издържа брат си - ученик. Така си намери добре платена, но трудна работа в една маркетингова фирма - вършише това, което никой там не искал да го върши.
Завърши си човека със Среден 3, но дреме ли му?
Има си днес сам фирма, в която работят и брат му, и сума ти студенти и още 20 човека отгоре, а е на няма 30 г., изкарва си парите - издържа баща си, баба си и кой ли не и не съм го чула да се оплаче, че нямал бил работа или връзки. Който иска - има работа. Който е свикнал на мекото и лекото, да блее по лекции и да брои мухите, вместо да учи сам, вместо да МИСЛИ сам, а чака друг да мисли за него - няма как да сполучи в живота.
И между другото - да не мислите, че такъв човек ще се оплаче от мухлясалата си студентска квартирка - дори той такава нямаше, а спеше в кухнята на едни хора за минимален наем, защото сам си плащаше и наема, и храната, и пътните, и университета.
На подбни тиради той се смее, и аз се смея, защото не сме оставали 1 ден без работа от навършване на 19 г. с него, чужди са ни тези мърмореници.
И да не мислите, че моя съсед някога е показвал на някого дипломата си? Човекът си е сам работодател... не знае дори къде му е дипломата, но всичките клиенти на фирмата му са от САЩ - напусна старата си компания, в която го експлоатираха като студент, но си взе и ВРЪЗКИТЕ, КОНТАКТИТЕ И КЛИЕНТИТЕ.
Връзки се правят с работа или са по рождение. Не се правят блеейки в някоя лекция на някой професор, който преди 20 г. е преподавал Марксизъм-Ленинизъм на бащите ви.

 
  ...

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 81feeee501
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Защо ли имам чувството, че отрицателните коментари са писани от един и същи човек...

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: e24c664504
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Защо сте се нахвърлили срещу автора - и вие не сте по-добре

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 81feeee501
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Боже, колко злоба има на тоя свят, Боже...

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: ffd2e408a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Номер 15, е как съседът ти е кръгло сираче, а издържа баща си и баба си? ! Престани да обвиняваш младите хора за голямата безработица сред тях!

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 81feeee501
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   От Автора До номер 9: Не съм преписвал, ами такива като тебе, които лаят по форумите и си взимат изпитите по нечестен начин, тъй като няма как ако не си ходила на лекции да си вземеш изпитите - най-малкото доцентите не ти дават подпис!
Стига си викала по форумите, ами си гледай здравето!

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 81feeee501
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Не всеки е богоизбран като младата госпожица, да учи в чужбина. Горе главата на всички, които не са се реализирали - ще успеете!

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 81feeee501
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Ами госпожицата от първия коментар си е гледала интересите - за какво да ходи на лекции - нали по тънкия начин (с връзки) може да мине.

Любопитна съм какво ли е запомнила от лекциите и какви са и познанията въобще.

Много станаха тарикатите в днешно време...

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 8d765ac0c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Номер 22 - вече съм госпожа, човек на възраст станах.
От лекциите нищо не съм запомнила, дори от тези, на които съм била. Питайте вашите родители, какво си спомнят от лекциите, но виж - от книгите, учебниците, които съм изчела си спомням доста неща, защото го и работя това, което съм го учила. Завършила съм преди близо 7 г., а в това време много неща са се променили -непрекъснато чета, защото съм си свикнала сама да си набавям информация. След като се дипломирах изхвърлих всичките си лекции, записки и оставих само научната литература и това, което съм писала като научни трудове (дипломна работа, изследвания, литературата по тях). Това остава от следването.

Един професор още в началото ни каза нещо, което е много правилно
„Ние тук ви учим да учите самостоятелно“
В началото ходих на всички лекции, но после видях, че особено при някои професори няма смисъл - взимаш си литературата и работиш. Важно е ЗНАНИЕТО, това се изпитва на изпита.

Разбира се, че си направих връзки и съм горда с това, защото докато други мои състуденти вадиха Визите и си теглеха парички от мама и тати, моята Виза сама си я пълних, плащах си и наем, храна, университетски такси, осигуровки. В края на следването си имах три работни места и 2 г. пълен стаж по специалността си. Разбира се, че веднага ме взеха на работа. От 18 годишна не съм била безработна и дори не знам как изглежда бюро по труда вътре.
Авторе - пробвай с учене. Това не е нечестно взимане на изпитите - след 2 часа лекция какво си запомнил? Аз след 2 часа концентрирано зубрене бях научила вече предадения материал. За 2 часа дори можеш да преговориш всички лекции, ако си учил преди това. Какво се прави по време на лекция иначе - ами блее се и се броят мухите. Имах състуденти, които си разглеждаха снимки в интернет, докато професорът обяснява. Какъв е смисълът тогава да киснеш там?
Искала съм да ходя на лекции, интересно е и съгласи се - по-лесно е то това да чистиш стаите на чужди хора в някой хотел, но съм нямала тази възможност. Ходих на упражнения и на всички семинари като при нас вторите бяха научна работа и истински изследвания.
Денят ми започваше в 6-7 ч. и свършваше понякога в 3 ч. вечерта. Връщах се от работа и университет в 20 ч., спах няколко часа и съм учила по нощите.
Ако мислиш, че нечестно съм си взела изпитите - Ок, но в ученето няма често или нечестно - или знаеш, или не знаеш. Кой как ще си учи си е негова работа.
Пак казвам - при нас нямаше преписване. Завърших един от най-добрите университети в Европа, хората не можеха да си позволят като в УНСС да продават изпити и да оставят хората да преписват. За преписване в моя университет се гонише, но и не знам кой ще успее да препише при тези драконовски мерки - 10 докторанта на зала, всички лични вещи извън залата, дори яке не даваха да се взима - влизаш с химикал, лична карта и себе си - слагат те сам на 1 ред, а после през редовете докторантите само слухтят. Препиши де...Аз се заклевам в родителите си, че през живота си не съм преписвала. Дори в началното училище не съм. Давала съм до 12 клас да преписват от мен, но самата не мога да преписвам, защото съм против самоизмамата най-малкото.

За мен лекциите са си били в 2/3 от случаите загуба на време. Имахме иначе по 6 ч. лекции на ден, ако ходех щях да си умра от глад, защото нямах богати родители да ме издържат и сама си плащах мухлясалата студентска квартирка. Дори нямаше на кого да се оплача от нея - нали сама си я плащах.
Връзките бяха допълнителен продукт от работенето. Не съм ги търсила целенасочено, но понеже питате как се правят връзки, аз ви казах - ами с работа или по рождение. Аз нямах късмет да съм дъщеря на хора с връзки, затова си ги направих с работа. Повечето хора от средата ми са точно такива. Всичките работехме, за да си плащаме сметките и сме добре.
Изобщо не съжалявам, че не блях по лекции, защото за всяко нещо си има литература - пробвай и ти - взимаш 10 книги и четеш за изпит. Така се взима „нечестно“ изпит - опитай и ти. В спестеното време от лекции можеш да работиш например и да си правиш връзки, а и някой лв. се изкарва за да се облекчат родителите.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 7a6e7e2c1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

25.   До номер 23 - ти да не си се абонирала за тази тема? Нямаш ли си друга работа?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker