Право - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121113)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Право
преди: 10 години, 11 месеца, прочетена 1546 пъти
Здравейте, мили хора! Догодина съм 12ти клас и все още не съм решила какво точно да кандидатствам. Колебая се между Журналистика в СУ или Право. Като цяло журналистиката ми допада, но пък това което научих в последствие е че може да си избера някаква друга специалност, а да оставя журналистиката за магистратура.
Правото също ми харесва, но пък не познавам историята(въпреки, че съм завършвала само с 6тици).
Мислите ли че е възможно да се подготвя за около 1 год.?
Та, какво бихте ме посъветвали в този случай?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 11 месеца
hash: c3af85c486
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Право е най-добре! Нищо, че не си учила. :))))))

Котенцето

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: f5574e685d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз кандидатствах тази година с право в СУ и след 8 дена ми излиза първото класиране (стискайте палци, но мисля, че съм вътре :D). Ще ти разкажа как премина моята подготовка. Всички започваха частни уроци още в 11. клас, но си казах ще ги започна направо в 12. Така и направих. По български език ще се наложи да минеш всички автори от 11 и 12 клас без Елисавета Багряна, а историята е само българска от създаването на България до Втората световна война. Материалът е наистина много и ако започнеш подготовка ще се увериш сама. Лично на мен много ми помогна това, че помня всичко много лесно с 1 или 2 прочита, а имай предвид, че една тема по история възлиза на 4-7 листа във формат А4 плътно изписани със ситен шрифт. Не бях тренирал преди изпита писане на теми по история и това ме притесняваше, но съм паметлив, имам дар слово и се надявах да успея (успях). Литературата не ми се нравеше изобщо. Просто са ми интересни произведенията с политическа и обществена насоченост, а останалите глупости по темите на Пенчо Славейков, Яворов и т. н. не ми харесваха... Литературата на този изпит е 10% умения да се изразяваш, 20% грамотно писане, 10% фантазия и 60% чист късмет. По литература също се пише много. Имай предвид при писане да задържаш формат между 8-15 страници с нормален шрифт. Всичко под това и много над него е безсмислено. Не можеш да пишеш малко по литература, но увлечеш ли се в писане по 20-30 страници започваш да пишеш простотии. Историята също е много на късмет, но там просто трябва да учиш и да се опиташ да тренираш и писане, макар че аз не писах по нито едното, ти го препоръчвам писането защото ще си следиш темпото(като отидеш на изпита ще разбереш всъщност колко е малко то и колко ценно), ще развиваш по-добре впоследствие темите си и т. н. Всички казват, че историята трябва просто да я назубриш, но това е груба грешка. Истината е, че наистина трябва да знаеш за какво става въпрос и да си фактологически точна, но така поднесено като зубрачески текст, ще ти донесе оценка от порядъка на 4 дори всичко да е вярно. Трябва да правиш логически връзки при всяко едно събитие, да посочваш предпоставките за него и последиците от него, извори за самото събитие и т. н. Но това са неща, с които ще свикнеш с времето не се тревожи. По литература колкото и да се мъчиш да наизустиш анализите ще разбереш, че е невъзможно и единственото, което е хубаво да направиш там е да познаваш добре произведенията и да си минала междудругото анализите информативно е напълно достатъчно. Оттам нататък всичко е късмет. 1 година време ще ти стигне не се тревожи.
За журналистиката мога да ти кажа само едно едно. Пишат се есета с обществена и социална насоченост. Всичко друго е глупост. Темата ви ще бъде зададена по конкретен проблем в обществото характерен точно за момента, който държиш изпита. Например тази година около времето на изпитите на дневен ред беше темата за подслушванията на Цветан Цветанов и темата беше "Ало Ало". Много е важно да знаеш как да пишеш есетата без да показваш политическо пристрастие, защото не знаеш какъв човек ти я проверява, а политиката в тези теми както и историята и литературата понякога е неизбежна и трябва да не показваш пристрастие. За журналистиката трябва да си информирана по много теми на дневен ред както и с основни събития и факти от новата история на страната. Да не се излагаш на устния изпит като те питат кои са четирите демократично избрани президенти на страната и да забиеш и сегашния и Първанов (другите са Желю Желев и Петър Стоянов :D). В общи линии това и успех!!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker