Може ли да се учи задочно или дистанционно по тази специалност? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Може ли да се учи задочно или дистанционно по тази специалност?
преди: 10 години, 10 месеца, прочетена 3560 пъти
Става въпрос за 'икономика на туризма с чуждоезиково обучение'. Искам да почна работа, но как да балансирам между университета и работата? По-лесно ще ми е ако уча задочно или дистанционно по специалността, повече време ще имам и по-малко разходи - за транспорт например... но не знам дали е възможно да уча по специалността задочно... поне в този университет, в който се бях насочила е невъзможно. Предполагам ще имам много за учене, независимо дали ще посещавам лекции или не, но не знам как ще смогвам между ученето и работата... другото което ме притеснява са финансите.. Всяко ходене до университета и обратно, /или до работата -ако работиш/ + хапване по някое време са си около 10лв на ден, най-малко... Това прави около 300лв на месец, като изключим таксите за семестрите и другите такси. Вие как се справяте? Не желая да ходя в общежитие... не стига, че са мизерни, ами винаги ще се намери някой, който да ти пречи на ученето.
Вие как се справяте? Родителите ли ви поемат разходите? ! И ако някой учи въпросната специалност, моля да каже как е, дали е много трудно, има ли мн за учене и т. н.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 10 месеца
hash: f4b8e55bcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами първо не мрънкаме че общежитията са ни мизерни, ако е толкова зле за 20-30 лв си пребоядисваш и се освежава. Колкото до ученето- на крива ракета космоса и е крив, освен собствения мързел нищо и никой друг не ти пречи да учиш. Завършили сме и доста по- сложни специалности, казвам го като човек завършил техническа специалност факултативно икономическа. Работили сме през цялото време, нашите са ни помагали защото са искали, а не че толкова сме се нуждаели(на мен лично са ми плащали таксата(тогава около 100 и нещо лева)и са ми давали за учебници). Последната година даже си купих кола, която сама поддържах. Така, че зависи от теб- ако си мамино детенце, забрави за случая- имала съм нещастието да видя и такива индивиди. Успех :)

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 15efa9702e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   До колкото знам никаде няма задочно или дистанционно езиково обучение! А по въпроса, как се справяме, аз мога да отговоря с една дума- Трудно! Аз съм последен семестър, но друга специалност. Родом съм от София и живея тук, но уча във Варна, задочно. Ако не са родителите ми и най-вече, баба ми и дядо ми, щях да се откажа още първия семестър! То не са такси, то не е път, хотели, ядене, учебници.... В момента, като някой ми заговори за учене съм склонна да го убия :) писна ми да се тормозя с въпроси дали и как ще платя, дали ще си взема изпитите, дали ще си взема след това държавния... Абе хич не искам да се сещам, но като съм се хванала на хорото, ще си го доиграя!
Да са ми живи и здрави бабчето и деденцето!

Късмет на теб и да кажеш, какво си решила!

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: b41fb7c892
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Здравей, да ти кажа за учих дистанционно икономика и работих едновременно. Изпитите и лекциите ми бяха само събота и неделя, но успях да го закъсам здраво, защото работата която си намерих беше 2/2 и въпреки, че бях предупредила, че имам изпити не ме освобождаваха от смените събота и неделя. Ако попаднеш на читав работодател няма да ти е проблем с ученето, но ако попаднеш на някой идиот може и да имаш проблеми. Иначе то се налага да се работи, семестриални такси, сметки, храна. Уви не всички родители могат да поемат изцяло разходите на един студент. Моите успяваха да покриват семестрите ми, само 1 или 2 аз си платих, но за джобни нямаше как.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: b3365a21f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторката:
Е номер 2, ти си последен семестър - браво! А на мен тепърва ми предстоят тези неща... ако реша да уча...
Не знам как за някои годините прекарани в университета са най-прекрасни... гледам на тях като ад...

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: b3365a21f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Авторката:
Забравих да питам - освен семестриалните такси и парите за учебници, плащате ли се още нещо в университета, например всеки изпит плаща ли се? Поне така съм чувала... че всеки изпит ти взимат около 50лв.

 
  ...


...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 644798a6b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ами то не е казано, че и учебници трябва да купуваш! При мен повечето взимах от библиотеката, но аз лично си купувам и други, за моя си собствена самоподготовка. Изпити не плащам. Но пък аз съм във ВСУ-то и незнам, може би защото семестъра ми е 900 лв(скъп), може би за това всичко ни е включено. Имам приятелка, която учи в Пловдив и плаща 500 лв. , но плаща по 50 лв. За изпит, така че то се връзва пак толкова. Ооо забравих да кажа, че аз не плащам изпит и поправка, но ликвидация- да, по 25лв. И да поясня, какво е ликвидация:
-когато не вземеш изпит или поправка, се явяваш с индивидуален протокол(можеш да се явиш по всяко време, стига преподаватела да няма нищо против.

Пояснявам ти така, защото аз бях, като гръмнат заек. Въобще незнаех, за какво става реч :):D

Ако имаш още въпроси, ще помагам с каквото мога.

И да знаеш, хванеш ли хорото, недей да се отказваш!
Аз го хванах, играя го, колкото и да ми се повръща, с извинение!
А по въпроса, че това са най-хубавите години-ДАаа така е, стига да си фрашкан с пари и да не ти пука за нищо! Защото първите 2 години ми бяха прекрасни. Цял месец на море, лекцийки, плаж, дискотечки, но.... После като започнах да се чудя, дали и как ще платя сем., дали ще науча, за да не трябва да плащам излишни 25 лв ликвидация, дали ще имам пари за изпитите за лекцийте.. Все пак хотели, ядене... Дори без изцепки и излизания, все не стигат! НООО СТИГНАХ ДО ТУК, ЩЕ СТИГНА И ДО ДОКТОРСКА СТЕПЕН :D:D:D

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: b3365a21f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторката:
Номер 6 - МНОГО ти благодаря за изчерпателната информация, и аз съм като гръмнат заек в момента :D. Медицина ли учиш? Я кажи как е в университета, като в у-ще ли е? Наистина ли физкултурата пак е задължителна? Леле, мислех, че съм се спасила от този гаден час, а като гледам в университетите, физическото възпитание е включено в часовете :(. Поне в УНСС мисля, че пишеше, че можеш да избираш между някакви спортове и народни танци 0_o но било задължително да практикуваш нещо. Малко трудно ще е при мен, като като цяло мразя спорта и народните танци, гимнастики и простотии.

Имам питанка относно изпитите. Какво става, ако примерно не си вземеш изпита от първия път? Може ли да се явяваш втори, трети... смисъл, ако не го вземеш поне от 3тия път, предполагам изоставаш от колегите ти, но после как наваксваш материала? Пак ли си с твоите колеги? Или те изключват от университета 0_o? Сори, ама хич не съм наясно с тези неща :D. Все пак ако не си вземеш изпита от поне 3тия път, предполагам, че това е края с обучението ти и после пак наново кандидатстване O_o? На мен най-слабият ми предмет е математиката, и информатика.. супер притеснено ще ми е за всеки изпит.

Сега ми обясни по-подробно какво е ликвидация и за какво ти е? И вярно ли е, че всяка година се класирате за дадена специалност, примерно нали първата или първите две години не учите точно по специалността... Ами ако са те скъсали и успехът ти стига за специалност, която не искаш? После какво правиш? Дано си разбрала въпросите ми, на мен ни е доста неясно, така че ще се радвам да обясниш по-подробно за какво става въпрос.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 2fdaa986a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Така... Аз уча ЗНС (защита на националната сигурност), като първите две години всичките 200 човека бяхме заедно. След това трябваше да си избираме направления( корпоративна сигурност, национална или бедствия, аварии и катастрофи). Повечето колеги избраха Национална сигурност, но мен един професор ме "открехна" да запиша друго, защото в дипломата ми така и така, ще си пише НАЦИОНАЛНА СИГУРНОС, а ние с тях си имаме общи предмети, така че аз избрах, бедствията и катастрофите и така в дипломата ми ще пише две специалности! Спорта мисля, че навсякъде е задължителен, но при мен е по различно, зощото уча бойна приложна техника(която все пак си ми е по специалноста), но пък братовчед ми учи в Нов Български, при него спорта са екскурзии :D което не е никак сложно, а е супер забавно! Относно математиката- не мога да я понасям, няма какво да кажа, защото само веднъж имах предмет "количествени методи" и имах 6, а отначалото ми се видя мисия невъзможна, но аз все пак не съм със специалност, която изисква математика!

Относно изпитите:

имаш си един редовен, една поправка и следва ликвидацията!
За всеки изпит си имаш конкретна дата. Дори да не си взела поправката, плащаш ликвидация и гледаш, кога има дата за такава, нооо можеш и сама да говориш с преподаватела, да питаш, кога има изпити с други, или лекции и ако може да те изпита тогава, ако се съгласи( те в повечето случай се съгласяват, защото тези пари отиват в техния джоб) отиваш, Ноо преди това трябва да отидеш във фронт-офиса или по скоро в банката, че при нас всичко е по банков път и да си платиш изпита. Дават ти индивидуален протокол( лист с твоето име, данните ти и предмета и професора при който имаш изпит) и с него отиваш на изпита.

Първата година, нас добре ни сплашиха, че ако имаме повече от три ликвидации(невзети изпити, ) ни прекъсват обучението, ама нещата не седят така :D докато си плащам семестрите и ликвидациите, за тях е много по изгодно да ме държат.
Но все пак ти провери нещата, как ще са в твоя университет :)

А тва със всяка година, различна класация за други специалности е пълна глупост. При мен имаше направления, защото все пак сигурноста е обширно понятие!

Дано да съм ти отговорила и да си разбрала правилно, че пиша от телефон и съм малко халотична!

Ааа и ако имаш над 4 и 50 успех, ходиш на дипломна работа, ако не на държавен изпит, но не за всички специалности и направления е така! При мен, при бедствията е така, но Националната трябва задължително да полага изпит по наказателно право( те от втората година досега са 15 човека, а бяха 120 :D, просто никой не може да вземе този изпит, а камо ли държавен такъв) но навсякаде е относително.

П. с извинявам се за правописните и пунктуационните грешки ::D с тая руска клавиатура, съм като първолак :)

Успех :P

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: b3365a21f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Авторката:
Номер 8 - Благодаря ти много за изчерпателното мнение! Само не разбрах сега, ако примерно не си взема изпита и от 3тия път ще ми прекратят ли обучението? Насочила съм се към УНСС, ако има значение.
И как така сте 200човека, смисъл във вашия "клас" или каквото там се води сте 200човека така ли? Мислих си, че в всеки 'клас' или групичка си има примерно до 20-30 човека.
Също така да питам, изпитите какво представляват, устни ли са или писмени?
И пак да си питам за физкултурата, наистина ли е задължителна или не :D? Много ли е стегнато в университетите? Иначе мн съм зле по доста предмети, доста съм притеснена за това мое обучение, сигурно по всичко ще имам изпити :D. Доста се замислям дали да се пробвам да вляза или не... Успехът ми е слаб, но и без това ще се наложи да ходя на изпити, все ще ме вземат в това УНСС ама нз. Само да попитам, понеже искат копие от дипломата а аз нямам такова 0_o, да не би да трябва да ходя до гимназията и оттам да го взема за да го предам в университета? Сори за глупавите въпроси :D

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 15efa9702e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравей! Не, не ти се прекъсват правата, само продължаваш да плащаш, докато не си вземеш изпита! То е курс не клас и може и да сте повече хора(тъй, като се учи в аули, корпуси и учебни зали! Също така може и да ви разделят на групи, както ти каза от по 10-20 човека и например едните имат лекция сутрин, другите следобед. Мисля, че всички имат "физкултура", при нас и правото ходеха, но то пък какво толкова, играеха волейбол, ходеха във фитнеса и т. н. А една приятелка в СУ ходеше на нормативи(като в училище, скачаш, тичаш и т. н. ). Изпитите са според преподавателя, демек той решава писмен или устен, а може и двете. При мен всички правни науки бяха и двете(първо писмен, после устно препитване), но пък имах и много с курсови работи. Понякога ги пращахме по имейл, понякога ги носехме на хартиен носител или флашка, пак според преподавателя.


Незнам как ти е успеха, но мен лично ме приеха в ЮЗУ - екология, СУ-биология и ВСУ- назионална сигурност, като имаш в предвид, че в УНСС не ме взеха. Дипломата ми е 5 и 25, на матурата по биология имам 5и 50, по БЕЛ- 4 и 50 :D:D:D, което за момиче е нисък успех :)

Диплома, щеш-нещеш, ще трябва да дадеш. В гимназията ти ще ти издадат нова, ако си изгубила старата, но срещу заплащане. Ходи и си я изкарай, защото дори да не учиш, поне за работа, ще ти трябва. Навсякъде я изискват, а в университет, няма как да запишеш без нея.

 
  ...

...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: b3365a21f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Авторката:
Не съм си загубила дипломата, в мен е. Просто в университетите пише, че искат диплома копие от диплома... пък аз нямам такова копие, имам само една диплома...

Другото ми питане е за часовете, има ли свободни часове между лекциите, в които се налага да чакаш даден преподавател или лекции по предмет, които ще се проведат по-късно? Или примерно отиваш към 8 или следобед и си караш всички часове без почивки? И ако си болен или поради някяква причина се налага да отсъстваш, как стоят нещата с извинителните бележки и отсъствията?

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: a9e4631cde
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   :) копие- искат я преснимана :) на мен ми взеха оригинала, но съвет от мен- преснимай си я няколко пъти, да си я имаш, че ако решиш да почваш работа докато учиш, винаги искат копието. А ако искаш да я вземеш за малко от унито, колкото да я преснимаш, мисията е невъзможна(таксички, лутане). (ох много ме разсмя с това копие :D)

А за лекциите незнам, как седят нещата при редовните. Знам, че си ги пускат почивки, понякога учат сутрин, после ходят и след обед...
При мен, понеже съм задочно са ми от 7 и 30, но пък, то си зависи от преподавателя, ако например имам цял ден при един (от 8 до 30, с почивки разбира се) понякога ни държат до обед и ни казва, какво да учим :)
При редовното имаш задължителен брой присъствия, ако ги нямаш, не те допускат до изпит, доколкото при нас нищо не е задължително(УЖ) понеже сме задочно, но пък почти всички преподаватели се заяждат, ако не си бил на лекции. Хубавото е че още по време на лекции пускат тестове, контролни и можеш да се освободиш от изпит :) и при редовните е така и имат текущи оценки.

А по въпроса с извинителни белешки, незнам, не съм чувала такова нещо. :)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 47a5d447e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Здравеите, искам да запиша задочно но само да се явявам на испити понеже нямам време да ходя по лекции, дали е вазможно. Това се отнася за средно образование имам заваршен само 10 клас.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 5ca5d3c385
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Има ли някой в български и руски език задочно? Може ли да не си учил руски изобщо?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker