ЮЗУ или .... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

ЮЗУ или ....
преди: 10 години, 10 месеца, прочетена 9854 пъти
Здравейте, имам въпроси свързани с университета в Благоевград, който се нарича ЮЗУ. Чувал съм, че това е университет с лоша слава. Защо този университет е с лоша слава? Да не би това да е заради корупцията сред преподавателите, лошото качество на обучението или нещо друго??


Смятам, че мнението на студентите, които учат там и са завършили има по-важно значение за мен и тяхното мнение има най-голямо значение и тежест??

Ако имахте възможност да завършите колеж или учите в ЮЗУ, кое бихте избрали?? Смятате ли, че образованието в колежа е по-добро от това в Югозападния университет и че реализацията след завършването на колежите има по-голям шанс??

Благодаря ви за мненията!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 10 месеца
hash: c105436796
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Като бивш възпитаник на университета мога да ти кажа, че ако ми се наложи да избирам между колеж и ЮЗУ бих избрал ЮЗУ. Лошата слава в обществото се създава от кадри на софийските университети, които напоследък усетиха сериозен отлив от студенти именно заради ЮЗУ. Самият аз имах колеги, които се прехвърлиха от СУ в ЮЗУ за да учат право именно защото в СУ преподавателите са на твърда заплата. Идват в началото на годината раздават книгитие на студентите казват датата на изпита и изчезват да преподават в провинцията, защото там са на хонорар. Това ми е казано от колеги, които са учили там.
ЮЗУ е един от малкото родни университети, които печелят европроекти и непрекъснато обновяват материалната си база. Наскоро изградиха модерна спортна зала. Сега ремотнират спортните си площадки. Двете общежития също са изцяло ремонтирани. Имат чисто нов голям студентски стол, в който се хранят стотици студенти на ден. Преди две години изградиха нова сграда, в която се помещава ректората и новата библиотека, заедно с новия стол. И понеже съм възпитаник на Правно - историческия факултет мога да кажа смело, че там се преподава на много добро ниво.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 481dd1adf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не ходи в ЮЗУ аз учих там и се отказах след две години защото всичко в което се съмняваш за този "университет" е вярно... То не ти преподаватели не ти обучение такси и т. н. А доколкото знам и не признавали дипломата им никъде. През времето в което учех там не научих нищо ново, беше материал преподаван още в детската градина буквално.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 3e2151cf5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Еми, със сигурност е по-добре от колеж.
Иначе зависи за каква специалност те интересува. (факултета по изкуствата е уникален и каквито и недостатъци да си има, все пак си заслужава).
Колкото до другите специалности. Еми, една част от студентите са тъпи парчета и откровени селяни (ама то и в унсс са зле, просто там вместо селяни са търбо-гъзарчета). Бюрокрация е голяма и бумащина, въобще администрацията е мизерна. Има си корупция, но поне изпитите са много евтини ;)
Но, ако си сериозен човек, можеш да научиш много. От теб си зависи дали ще ходиш на лекции и тн. Пък и конкуренцията е малка, когато искаш да участваш в обмени, семинари и т. н.

Но определено е по-добре от колеж.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: a082da2c85
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Майка ми е учила в ЮЗУ. Това е отличен уневерситет, града и хубав и местоположениутолна уневерситета е хубаво. Въпреки това американският уневерситет в нашия град сощо е добър, но е доста скъп. И въпреки тоза ти казвам - ако мога да избирам между ЮЗУто или колеж - ЮЗУ

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: c1c33bb1ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Като настояща студентка в ЮЗУ, бих изказала мнение, че както всеки университет и нашият си има недостатъци.. Също така мога да кажа, че преподавателите в ЮЗУ са едни и същи с тези в СУ, УНСС.. ЮЗУ доста често става обект на подигравки, но като се замисли всеки един разумен човек, ще стигне до извода, че приподавателите знаят едно и също, следователно преподават едно и също, както в ЮЗУ, СУ, УНСС, ВТУ и т. н. Информацията предадена на студентите е една и съща, въпрос на интерес е ти сам/а да искаш да научиш повече и да надграждаш това, което ти се преподава на лекциите, все пак ако искаш да си достатъчно образован и да знаеш за какво си хвърляш парите трябва четене, консултации и т. н. И да не забравяме Висшето образование е по пожелание и е по - скоро самоподготовка, от всеки университет се получават минимални лекции, информация и т. н., от теб зависи колко ще научиш, как ще го научиш и как ще се риализираш.. И искам да кажа още нещо на колегите, които плюят по адрес на ЮЗУ: Ако имаш акъл в главата и искаш да стане човек от теб няма значение къде учиш, ако ще и в провинцията да си, запомнете преподавателите преподават толкова, колокто да се придобие някакво представа за материала, но най - важното се постига с четене, много четене.

 
  ...


...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: fb23b7a34e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Мисля, че ЮЗУ е по-добре от частен колеж. Все пак от него излизаш със степен Бакалавър, а в колежите образованието е само 3 години.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 905351d0ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ходи там е купон

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 13d8ad63af
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Към номер 5. Какви са тия глупости бе? Леле, не ги казвай пред хората, че ще ти се смеят! Аз уча Право в СУ, когато кандидатствах и при нас имаше такива приказки че преподавателите от СУ преподавали и в провинциалните ВУЗ-ове, да ама нъц. Понеже от бившия ми клас едно момиче учи Право точно в ЮЗУ, та си говорихме - от моите професори ни един не е стъпвал там, тук там някое асистентче ако иде да прочете нещо, ама до там! Наистина има някои професори като Пиперков например (лека му пръст) които ходиха единствено във ВТУ да прочетат нещо, ама до там. За справка, още в първи семестър ми преподаваха Димитър Токушев (конституционен съд), Даниел Вълчев (бивш министър на образованието) и т. н, и т. н. Това оправдание с преподавателите е много добро обаче - за невежите. После защо сме се бунтували от СУ против другите Юридически факултети, сульо и пульо ще се бие в гърдите че било като в СУ, айде моля ви се.
По темата - моя съвет е да отидеш в столицата, дали СУ, някоя по-мижава специалност, или УНСС, или каквото и да е там - по-добре мижава специалност без ясна професия но в столицата, отколкото същата специалност но в провинцията. В големия град създаваш контактите си! Не че в провинцията не създаваш, ама не е същото като възможности после, нали?
Ако се целиш по-нагоре в нещо трудно за учене, и с реална професия след това (право, медицина, архитектура), то тези въпроси звучат несериозно, така че изключвам това да е дилемата.
Съвет: Не си пропилявай годините там ако нямаш солидни връзки! В Благоевград може да си позволи да завърши Пеевски - с неговите контакти и връзки може и в трета глуха да завърши, но не това е случая май? (друг е въпроса че е изкарал 5 години за 2, и никой не го познава от уж випуска му, но това е друга тема)
Успех, и без лоши чувства към авторката :)

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 05af08691b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Между другото съм автор, не авторка!!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 13d8ad63af
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Това ли разбра от поста ми?
Прощавай.
И леко с удивителните, че ще те пратят не в ЮЗУ, ами във военното в Търново, като чета - имаш данните :)

 
  ...

...
преди: 8 години, 18 часа
hash: 354a634856
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

11.   ЮЗУ преподавателите са както във всички други български университети - има доста калпави, които ще умрат от глад, ако не са на държавната хранилка там (за съжаление тия са най-мазните и докопват с угодничество административни ръководни постове в Академичния съвет, в Ректорското и декански ръководства), но има, макар и малко, някои на международно ниво, само че изтикани в шеста глуха от войнстващата посредственост. Достатъчно е да им погледнеш СV-тата и сами ще разберете кой колко струва!

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 3bd311afc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ами не, не му се носи лоша слава. Само в София. В някои части от страната е обратното, дори се предпочита.
И аз съм завършила там, точно Право. Родителите ми нямаха финансова възможност да ме подпомагат в София, затова отидох в по-малък град, където разходите ми бяха по-ниски. Пак се наложи да работя, но успявах да се справя. Имам съученичка, която завърши в СУ. Не намирам разлика в подготовката ни, дори по някои дисциплини положението там е плачевно (административно, финансово и данъчно право). За специалност Право няма особено значение къде си завършил, защото практиката е много различна от теорията. Нито един учебник, дори запаметен в съзнанието на 100%, не може да те подготви за практиката. Между другото, повечето от колегите ми от ЮЗУ работят по специалността си. Мисля, че това трябва да бъде критерият, по който да се оценява дали е добър един университет. :) Дори преди няколко години имаше проучване, в което се оказа, че юристи от ЮЗУ взимат най-високите заплати в сектора. :)
В правния отдел на един наш телеком са изцяло кадри на ЮЗУ и не са сменяни, независимо от промяната на собствеността. И не само там...
Квалификацията не свършва само със завършването на Право, трябват и езици, шофьорска книжка, познания по счетоводство, широка обща култура. Поне ако искате да сте успешни.

Колкото до другите специалности - актьорското майсторство е много добре развита специалност, има учебен театър, като студентка съм ходила на постановки и смея да твърдя, че добре обучават бъдещите актьори.
Различните дизайни и др. под. също не са лош избор, а и излиза по-евтино от това да учиш в София.
Кинезитерапия също е много желана специалност, кадрите се реализират много добре.
Педагогическите специалности са с традиции.

Българинът обаче така и не разбра, че не трябва да се учи за диплома, а за знания. Във всеки университет има и добри, и лоши студенти. На един избираем курс в нашия университет, воден от американски професори, ги попитах на какъв принцип наемат те в тяхната кантора. Отговориха ми, че наемат само хора в първите 10% по успех от университетите. Между възпитаници на Харвард, завършили последни по успех, и други, завършили в топ 10% от друг университет, биха избрали тези от по-малко престижния.
В България изобщо не може да се говори за академична среда, цялата ни система е толкова остаряла и изпълнена с прекалено много теория, която е на практика ненужна. Римското право е много интересна дисциплина, както и История на българската държава и право, но, колеги, замислете се какво точно дават от практическа гледна точка те? Някой ще Ви попита ли какви права е имал кредиторът спрямо длъжника си в Древен Рим? Или ще се интересува ли от езическите ритуали, свързани с давене, които са се прилагали по нашите земи? Не, нали?

Казусите, решавани в университета, нямат много общо с реалните, особено ако по твоя случай няма никаква съдебна практика и ти я създаваш. :)

Учете там, където Ви устройва повече. Благоевград е приятно градче, има много студенти, разстоянията са малки и лесно преодолими, животът е сравнително евтин. Други предимства са добрите връзки с университети по Еразъм.
Обучението в София също има своите предимства, въпрос на избор дали и къде искате да продължите образованието си. В България то е на приблизително еднакво равнище, така че е смешно да се твърди, че СУ е върхът, а другите университети са лоши. Нито един наш университет не е дори в топ 100 на някоя престижна класация. Ако имах възможност да избирам сега, щях да уча в чужбина, но по онова време, в което ме приеха, даже не бяхме в ЕС и беше немислимо без солидна финансова подкрепа от страна на родителите, каквато аз нямах. Днешната младеж е облагодетелствана. :)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 8e92ec2deb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Здравейте? ! Аз съм 12 клас и мисля да продължа да уча Педагогика в ЮЗУ. Може ли някой да ми каже мнение, заслужава ли си?

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 5134111cc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   моят съвет е да не кандидатствате в юзу благоевград, защото и да имате знания няма да бъдат оценени правилно, там играят кубчинките т. е. Едната кубчинка си го взел, другата кубчшнка не си го взел изпита!
вие преценете!

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 9f75232adb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   До номер 15... Това не е истина. Винаги съм била оценявана обективно според знанията си. Имала съм няколко случая, в които съм смятала например, че съм за "много добър", вместо за "добър", съм се явявала на изпит за повишаване на оценката (също така ако студента прецени, че не оценен според знанията си, може да сезира комисия, която да го изпита и да се напише обективната оценка според това, което е показал като знания). Не ми говорете, че сте писали за "отличен", ама сте в купчината за "слаб" и са Ви писали двойка. Това твърдение е нелепо. Така може да се изкаже човек, който даже незнае какво знае и на изпит преписва оттук и оттам, дори незнае написаното дали е по темата и има очакване да вземе изпита със "среден", защото видиш ли е преписал една купчина глупости, които самия той незнае дали са верни, но от проверяващия се установява, че това нито са знания на студента, нито са същеснвено важни или по темата. Не забравяйте, че винаги се разбира кога човек е преписал и преписвайки ако очаква положителен резултат, а го "резнат", нека да знае, че не се е паднал в "КУПЧИНАТА" на двойкаджиите, а просто са разбрали, че е преписано или пък хич не е писано каквото трябва. Затова устните изпити са за предпочитане и ти ако наистина знаеш не би те притеснило да станеш и да говориш.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 9f75232adb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Отново към номер 15: А и с този "съвършен правопис", Вие даже не сте и за университет! Как преценихте какво е оценяването? В две изречения всяка дума е грешно написана. Как очаквате да сте в "купчината" на отличниците? Сигурно и като преписвате, грешно преписвате? ! Аман от много устати парчета със самооценка до небето, а сте гола вода и все някой Ви е виновен!

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 496afdf5a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   15-ти наистина е потресаващ, но пък 16/17 е смешно да съди за правопис – да пооправи своя, че тогава да прави забележки.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 2209e17c51
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   ЮЗУ е най-лошия университет! Това го пиша, ако някой ненадейно реши да запише. Корупция на макс, нямат никакъв капацитет преподавателите! Дори и по време на "онлайн обучението", което се проведе не преподаваха, въобще- всичко бе платено и потулено! Надявам се някой ден МОН да премахне некачествените преподаватели в този университет, защото е пълно с психически нестабилни и прости същества, преподаватели по "Право" и по други специалности, които са завършили проста "Педагогига" пак в ЮЗУ. Млади хора не си губете- времето, парите и нервите за този университет! Единствено заплахи за мълчание ще получите от великите "Академици и Про форма- учени". Да не говорим, че и други специалности знам какво се случва, независимо от великите специалности, като псевдо- Психология и псевдо-Педагогика с прости преподаватели, които ще ви съдят затова че "пишете правилно и използвате прекалено сложна терминология"! Няма смисъл да коментирам и останалата част от ЮЗУ! Не се записвайте хора, особена ако учите и имате високо ниво, този университет унижава умните! Ходете в СУ наистина ще се радвате за положените усилия, защото ще бъдат възнаградени качествено, а не със селски хватки- шоколади и салати, както и плът в ЮЗУ.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 9343b01e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   ЮЗУ се съсипва от десетилетия от мЪтематическата мафия, окупирала ректорството. Особено последният тъп ректор Юруков, абсолютен некадърник и крадец, пенсионер, самопроизвел се в професор по нещо, което изобщо не разбира. Малкото кадърни преподаватели се изолират от ръководните места и се прогонват, а се издигат слагачите и познавачите.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: e137fdddb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Психологията е на много високо ниво, разбира се ако активно ходиш лекциите от други преподаватели, от други университети ;)! Към 19, много сте прав, но понякога студентите го иьбурат, заради "ниската такса", няма такова нещо обаче. Таксите са им по-високи от всички други университети.... Моя съвет, също би бил "по-добре не записвайте", защото надали ще се откажете, тъй като ще трябва пак да давате пари за преместване в друг университет. Важното е че където и да запишете от вас зависи всичко, преподавателите там наистина са много зле ;Д (още нямат идея какво е SPSS) дори не може да ви обяснят качеството на специалност "Психологията", но най-важното е че винаги може сами да сте си учители! Но подкрепям идеята, който се чуди къде да запише, да не рискува в ЮЗУ! Този университет ще се оправи само ако наемат кадърните преподаватели от СУ, НБУ и д-р..

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 0eb94f444a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Здравейте!

Тази година ще кандидатствам със специалност "Специална педагогика", но още се чудя дали да е в Пловдив или в Благоевград. До колкото съм запозната, Благоевград е "по-добрата школа" в тази специалност. Някои дори наричат Югозападния Университет "най-добрия" в специалностите с педагогика. Много бих се радвала, да получа коментар от студент по "Специална педагогика" или друг вид педагогика в този университет! И най-вече- никъде не намирам примерни конкурсни изпити по български език, има само един в сайта и не пише, от коя година е. Притеснявам се дали оценката ми по български от дипломата ми ще стигне за прием (Много добър 4,73) и дали ще се наложи да се явя на конкурсен изпит. МНОГО бих се радвала за отговор! Благодаря предварително!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 54dc25d83f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Моят отговор, като бивш студент е че по-добре да запишеш в "Пловдив", ЮЗУ- никъде не ти признават дипломата, в този момент в България и без това е тежко положението, но ще имаш много проблеми преди да завършиш и след. Аз когато кандидатствах успеха ми беше над мн добър, но ще те приемат в пловдивския.
Първо че таксите там са приемливи, второ че ще бъдеш със сигурност по-добре.
Моят съвет към теб е не чакай, запиши на първо желание в Пловдив или София, но не прави грешката да записваш в Благоевград!
Успехът ти е приемлив и ще се класираш, където решиш.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 54dc25d83f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Коментар номер 22, като студент от "Педагогически факултет", заминавай да учиш в Пловдив, ЮЗУ не става!
Освен да похарчиш на семейството ти три бона за нещо много зле, като университет или преподаване, друго няма да се случи.
Записвай се в Пловдив или София!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker