Разликата между бакалавър и магистър ?? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Разликата между бакалавър и магистър ??
преди: 10 години, 10 месеца, прочетена 68913 пъти
Здравейте, имам въпрос, свързан с разликата между бакалавър и магистър! Каква е разликата между бакалавър и магистър, при условие че не само се учат в различно по трайност периоди? Знам, че бакалавър по специалността във висшето училище се учи до 4 години, а магистър се учи от една до две години. Но каква друга е разликата между двете степени освен с трайността на обучението? Ако уча две специалности - едната за бакалавър и другата специалност за магистър, то в коя ще имам по-голям шанс за реализация? Коя от двете степени има по-голяма тежест? Препоръчвате ли да уча първите 4 години като студент една специалност като бакалавър (например туризъм) и друга специалност като магистър (например икономика). Или трябва да уча една специалност като бакалавър (туризъм) и същата специалност като магистър (международен туризъм)?

По-препоръчително ли е да уча две различни специалности като бакалавър и магистър, отколкото да имам две висши като бакалавър??

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 10 месеца
hash: f56d855904
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Няма особена разлика :) 1 година допълнително такси. Учат се уж по-приложими неща, ама до там... :)

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 3e1e7e1fe5
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

2.   По принцип магистъра надгражда бакалавъра, но има много случаи, когато се избират различни специалности, тъй като кандидат-студента не е ориентиран първоначално в избора си или нямам необходимия успех, за да влезе в най-желанaта от него специалност. Бакалавъра ти дава основа, според мен, в каква професия искаш да се развиваш и е по-задълбочено като съдържание, докато магистъра или надгражда бакалавъра за 1 година, или ти дава в по друга сфера от тази на бакалавъра основни знания за 1, 5 -2 години, например завършваш архитектура бакалавър, но осъзнаваш, че не ти се занимава в бъдеще с това или не можеш да си намереш работа, а на трудовия пазар се търсят много ИТ специалисти и искаш да се занимаваш с това и запишваш магистър информационни технологии 2 години, но няма да получиш пълния пакет знания на тази специалност по бакалавър, тъй като времето на МАГИСТЪРА е по-малко, а ще учиш всички дисциплини в по-съкратен вариант, но ако искаш да се занимаваш с това допълнително ще четеш литература.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: d6f9dffef2
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   бакалавърската степен е първа и един вид основна специалност, която се учи 4 г. Магистърската е надграждаща или допълваща основната, затова е по-кратка. има разлика в срока на обучение (1,5 или 2,5 г.) в магистърските заради различните бакалавърски, които може да е завършил кандидатът. ако е същата специалност, естествено е по-кратка и обратно. за някои магистърски е задължително бакалавърската да е в определено направление.
според мен няма особен смисъл да караш една и съща специалност в бакалавърска и магистърска степен, по-добре да са различни, за да се допълват. друг вариант е да учиш двете степени в различни университети, тъй като материалът ще е достатъчно различен или представен от различни хора.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 03b131e7fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

5.   Идеята е да се допълват. Например: Бакалавър- икономика, магистър- икономика на туризма. Така бакалавърът ти дава обширни знания, а пък магистърът те насочва към по-тясна специалност. Съответно- магистърът е по-важен, защото с бакалавърска степен знаеш от всичко по малко, а с магистърска ставаш специалист в дадена област. А с докторска степен ставаш оооще по-насочен в дадена сфера (например: Икономика на туризма на остров Крит- да кажем).

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: cd4f422933
гласове:
1 2 3 4 5
  (31 гласа)

6.   Слушай.. Направо ми е много странно как може да не знаеш разликата, но явно поради една или друга причина не я знаеш. Бакалавър е по старо му "полувисше", а магастър - висше. За да запишеш магистър трябва да си завършил бакалъв. Примерно можеш да завършиш бакалъв Обща медицина и после на специализираш, тоест да завършиш магистър, гинеколог, примерно. Разбра ли? Трябва да завършиш бакалавър по някаква наука и след това да специализираш нещо с нея. Надявам се да съм била полезна.

 
  ...


...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 243a115d58
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6, не си много точна/точен. Бакалавърът си е висшист и по старо му, и сега. Майка ми е завършила за бакалавър преди 30на години и в дипломата и си пише "висше". Баща ми е учил в институт и има полу-висше, което не се нарича бакалавър и е нямал право да продължи към магистър. Що се отнася до медицината- там не се спираш на бакалавър по принцип, а си ставаш директно магистър. С други думи, програмата ти е 6-7 години. Ако решиш да спреш след 4-тата без да си специализирал не ставаш лекар-бакалавър, а просто отпадаш без диплома. Същото важи и за правото, мисля и че за архитектурата. Магистър-фармацевт е вече друга работа. Аптекарят може да има и само бакалавър, но няма да има право да си отвори собствена аптека (мисля).

 
  ... горе^
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 594dd55bf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

8.   Разликата е още 1-2 загубени години от живота ти и определено количество похабени нерви. Казвам го като човек, който е минал по този път. Новите знания са пренебрежимо малко спрямо наученото дотогава и реално единствената полза заа теб е да имаш още една диплома, която показва колко си компетентен. Е, ВУЗ-овете пък източват повече пари от твоя джоб отколкото ако се беше задоволил да си само бакалавър. :(

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: b2d4ade810
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

9.   Специалност магистър е по-високо ниво на квалификация и се учи след завършен бакалавър.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 9387dd9c65
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Какво значи медицинска сестра - бакалавър? Значи ли, че всички, завършили техникум след гимназия имат бакалавърска степен?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 115ebf9d3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Номер 10, Бакалавър се придобива само в университет или колеж. Сестрите учат в мед. колеж 3-4 годинки за Бакалавър

 
  ...

...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 99583ecd6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

12.   Не можеш да запишеш магистратура, ако нямаш завършена степен бакалавър. Ще ти дам един пример, макар и малко неточен. Няма как да завършиш по-горен клас, ако не си завършил предишния. Та ако бакалавър е 7-ми, а магистър 8-ми (образно казано), няма как да завършиш 8-ми без 7-ми. За това и магистратурата има по-голяма тежест при търсенето на работа. Ако се явят двама кандидати за дадена позиция и единият е магистър, а другият бакалавър, при нормални обстоятелства (ако няма намесени връзки) би следвало да предпочетат магистъра. Да можеш да завършиш магистратура различна от бакалавърската ти степен, обаче или трябва да е близка специалност или магистратурата ще ти е доста по-дълга от нормалното. Вече трябва да си питаш в съответния университет, ако си с такава и такава диплома за бакалавър какви са условията да запишеш желаната от теб магистратура и те ще ти обяснят подробно какъв е приемът.
В общи линии това е. Моята магистратура е същата като бакалавъра, та учих само 3 семестъра допълнително и приемът ми беше елементарен, защото преподавателите си ме познава от преди, но ако бях външен човек идващ от друг факултет или университет, предполагам, приемът ми нямаше да е интервю, а сериозен изпит. За това си питай най-добре и се приготви, че магистратурата ти може и да е 3 години, ако е нещо много различно от бакалавърската ти специалност.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 6602a3c154
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

13.   аз смятам, че бакалавър е полувисшето образование, а магистър-висшето

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 115ebf9d3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   Номер 13 - абсолютно нямаш представа от висше образование, нали???
Бакалавър си е Бакалавър, Магистър е магистър - точка. На Запад Магистър правят само хората, които искат да имат университетска кариера, само при лекарите си трябва, защото те задължително правят и Докторат

Бакалавър - Магистър (Мастър) - Доктор - Професор

Има и практически ориентиран магистър, който се нарича MBA и е само за хора с мин. 2 г. стаж и е изцяло с практическа насоченост.

Това са степените като ВСИЧКО е висше образование!

Такова животно като „полувисше“ няма!
Полувисше е имало някога през комунизма и е било нещо като колеж - с 2-3 г. обучение

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 540652d09d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Не знам дали е уместно да питам, но дали може след завършена магистратура да се преквалифицира с друга бакалавърска специалност?

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 19bd2419a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   от закона за висшето образование
...
6. Дипломи за висше образование, издадени от висшите училища до влизането на този закон в сила, дават правата на завършили образователна степен "магистър".

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 10 дни
hash: 89755c7dd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Полувисшето реално се приравни на специалист, а по-късно (отчасти) на професионален бакалавър. Като че ли соц. времето беше по-точно в това отношение и всички висшисти на практика си бяха бакалаври, защото учеха 5 години. Тези на заварено положение (учили, докато приемаха новия закон), като мен, за 5 години станаха магистри без да са държали допълнителен държавен изпит (или бакалавърска теза/дипломна работа) за бакалавър.

Интересен факт е, че можеш да станеш доктор, без да си магистър, т. е. каква е ползата от това да учиш 2 години и да станеш магистър, а после доктор, след като може директно да се пробваш за доктор?

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 7e896aee77
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   Всички сте много заблудени. Бакалавър е висше образувание - получават се общи познания в дадена област. Магистър е продължение на висшето образувание с тясна специализация. Учат се само неща които са свързани тясно със избраната специалност която трябва да е от областа на бакалавърското образувание. У нас с цел печалба се заобикаля това правило и можеш да учиш магистратура извън областа на бакалавърската степен като държиш допълнителни изпити което е пълна глупост. В соц. времето се учеше 5 години като директно се излизаше магистър защото първите три години бяха общи - сега бакалавърска степен а следващите две години се учеше само неща тясно свързани със специалността което си е магистратура.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: fe9fd89545
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Коментар номер 5 и 18 най-точно отговарят

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 115ebf9d3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

20.   Действително номер 18 и 5 са най-добре изказалите се, но не съм съгласна, че точно пък у нас Магистърът кой знае какви тесни познания ти давал при Бакалавър Туризъм да кажем си си тесен специалист.
Завършила съм икономика в Германия последните два курса се специализирахме. Магистърът беше пак по Икономика и практически се повтаряше вече наученото до тогава. Магистър учиха само хората, които искаха да правят университетска кариера (доктор поне), а беше и криза и записаха много хора, защото не си намериха работа. Аз имам „само“ Бакалавър и не съжалявам, но ми става смешно като у нас някои хора твърдят, че имали „две“ и повече висши, когато просто са завършили различни степени на едно висше образование - то образованието няма множествено число, а степени. Повече от едно висше обазование имат хората с повече от едно следване, не с Бакалавър Магистър дори да са различни специалностите, защото това пък много говори за университета, който го е допуснал това, за системата на образование в страната, в която сте учили.
Магистър може да запиша някога от скука или в друг университет, но едва ли. Академичната кариера не ме интересува, а Бакалавърът си е висшето, което ми отваря всички врати.
Само у нас в администрацията имат изисквания за магистри, повечето си купуват пряко или индиректно дипломи-хвърчила и толкоз, но на пазара на труда трябва преди всичко 3-5 г. стаж по специалността за каквато и да е работа и често Магистърът ти отрязва точно тези годинки - събуждаш се на възраст, но без опит и се чудиш как така аджеба искат „лудите“ работодатели хем да си млад, хем да знаеш 2 езика, хем висшО, хем 2-5 години стаж по специлността, а ти си на 27 и още се мъчиш с поредното образование и нищо не можеш практически. Просто конкуренцията е голяма и действително има хора, които отговаряме на изискванията на обявите, а Магистър като толкова ти трябва за някаква длъжност в държавната администрация - винаги има как да запишеш нещо хвърчащо. В свободната икономика се иска просто висше образование и способности или дори висше вече не се търси...само способности!

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 6d11354f18
гласове:
1 2 3 4 5
  (26 гласа)

21.   №18, обяснението ти общо взето е вярно, но не е
"образувание", а ОБРАЗОВАНИЕ.

 
  ...

...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 820559b24d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Част от разликата между стойността за съвкупността и нейната оценка, получена от случайна извадка, която се дължи на факта, че се основава само на част от съвкупността.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: a91ca9c2c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Номер 14, изпуснахте най-високата длъжност(академик)!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker