Какво да уча - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121558)
 Любов и изневяра (29809)
 Секс и интимност (14409)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4714)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18618)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво да уча
преди: 10 години, 10 месеца, прочетена 4319 пъти
Момиче на 16 г. съм. Ще бъда 10 клас. Уча в гимназия по туризъм. Проблемът е, че не знам какво искам да следвам. Искам да уча висше образование, имам възможност, но просто не знам какво искам и какво мога да работа след като завърша. Някакви идеи?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 10 месеца
hash: fe98dc8962
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Ние не можем да решим вместо теб. Въпросът е какво те влече и какво ти се отдава.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 0481aeedd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Ами напоследък има доста въпроси "какво да уча" тук. След като вие самите не знаете какво ви влече и с какво искате да се занимавате как хора, които не ви познават да кажат? Та ти дори не си писала кои предмети ти вървят, какво ти харесва и т. н. Дори и да ви кажат каква е гаранцията, че ще ви хареса и че няма да се откажете на първата година? Дори и да завършите, ако не ви влече, трудно ще се реализирате. Подобен отговор може да си дадеш САМО ти и никой друг.

Единственото, което мога да те посъветвам, е да си направиш тест в каква сфера би се реализирала най-успешно. В нета има много такива. НО от мен да знаеш едно от условията за успешна реализация е да знаеш какво искаш и да следваш целите си. Това че ти не знаеш какво искаш не е много добре за теб. Сега поне си малка имаш време да се поправиш.

Ако един кораб, тръгвайки от пристанище знае къде иска да стигне, най-вероятно ще стигне. Но ако не знае къде иска да стигне, ще стигне до там, където иска - до никъде.

Аз съм убеден, че родителите ти като малка никога не са ти давали да вземаш решения самостоятелно и никога право на избор. Винаги те са диктували твоите решения. Сега, когато вече си по-голяма и все повече се налага сама да вземаш своите си решения, ти се чувстваш в небрано лозе, вече дори не знаеш какво искаш, защото си свикнала все друг да мисли вместо теб.

Осъзнай го това и се стреми да го промениш, да станеш по-решителна, да имаш цели, да ги следваш. Дори и да бъркаш по някога, не се притеснявай - от грешките си можеш само да се учиш. Давай напред!

vova4ka

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 6ea4d55f6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Много е жалко как деца, които имат желание да учат и са способни да учат, не са ориентирани изобщо в какво са добри. Грешката е единствено в образователната ни система... На запад децата си имат съветници, които ги насочват, но в България трябва човек сам да определи в какво е добър. Със сигурност знаеш по кои предмети ти е приятно да четеш, и по кои не. В 10ти клас със сигурност вече си учил/а всички предмети, по които има изпити за университет. Бъди искрен/а със себе си и си кажи добър съм в географията, но съм зле с математика и химия (примерно), няма да се мъча, ще си продължа с география. Веднъж да разбереш в какво си добър/добра, после самата специалност лесно се избира. Разгледай из интернет описанията на специалностите, които университетите предлагат, и което ти хареса- него учи. Не е задължително да е нещо известно- право, медицина, архитектура за да взимаш добри пари, ако имаш късмет можеш да печелиш дори повече от частен лекар... Не гледай толкова и парите, а това работата ти след това да ти харесва. Няма по-гадно нещо от това всяка сутрин да се събуждаш и да ходиш на място, което не понасяш и се чувстваш стресиран на него и не на място.
Ако все пак искаш да си продължиш с туризъм ти препоръчвам да започваш от сега да учиш езици, поне два западни... Но имай предвид, че специалността е прехвалена, работа няма в България, защото завършват повече хора, отколкото са необходими.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: b78e4b1e60
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Пробвай в ТУ-София, ще откриват нова специалност - "Космос и авиомеханика" :)

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 80d7aab409
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ей, ама странни хора са сегашните младежи! Що теми минаха само: ориентирайте ме, тая или оная специалност, къде да кандидатствам, какво да уча и все в тоя дух. Ами че, съветвайте се с родителите си, с приятели и познати, които вече са студенти, братовчеди, роднини, които ви познават, знаят характера ви, интересите ви и могат да ви дадат смислен съвет. Какво сте взели тука да питате чужди и непознати хора, дето никога не са ви виждали очите? Те откъде да знаят какъв човек сте, коя професия би била добра за вас, а коя няма да ви се отрази добре? Това може да каже само човек, който ви познава и ви обича и е искрен и добронамерен към вас. Наивна работа, ей... тц, тц, тц... Ха сега де! Какво да уча? На първо място - кои хора са важни в живота ти и милеят за теб и биха се чувствали отговорни да ти дадат разумен съвет. После - останалото.

 
  ...


...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 903d62233c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   В България каквото и където и да учиш накрая няма да работиш по специалността си в 95% от случаите. И ще се наложи да работиш за малко пари някъде просто да оцеляваш. Замини за чужбина първата година е мн трудно, но после се свиква и там като завършиш знаеш, че ще си намериш работа по специалността. А и най-малкото дори да работиш нещо скапано ще взимаш повече пари от тук и то в пъти за по-малко работно време!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 3ae8304082
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От много учене файда няма. Висшето в България като цяло не е много качествено, контрола на кадрите, които излизат от ВУЗ-овете е относително нисък. За да станеш добър професионалист трябва сам да имаш висока мотивация и да вложиш много работа и време в това. Зависи каква професия ще избереш. Има много специалности, които едва ли има смисъл да ги учиш.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 930b29b744
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Ти сама трябва да си решиш какво да следваш, за да не съжаляваш по-късно и да обвиняваш някой.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: fc803d787f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Предлагам ти да учиш Инспектор по обществено здравеопазване в Медицински университет-Варна. Специалността е хубава и има професионална реализация в различните здравни инспекции за опазване на общественото здраве.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker