Трудният избор за професия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Трудният избор за професия
преди: 10 години, 8 месеца, прочетена 1702 пъти
Здравейте! Аз съм момиче на 16 години и съм в 10 клас с интензивно изучаване на чужд език. Проблемът ми е, че времето ме притиска и трябва да избера къде да кандидатствам. Колебая се между лекар и преводач. Много искам да бъда лекар, но отговорността е голяма и ме е страх. Докато професията преводач е хубава, но мечтата ми е да бъда лекар и да помагам на хората. Много ще ви бъда благодарна, ако ме посъветвате нещо.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 8 месеца
hash: 1777f10bbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Следвай мечтата си, за да не съжаляваш един ден. Всеки го е страх в началото, просто някои избират да продължат въпреки страха и успяват, докато други се свиват и си мишкуват цял живот... ти от кои ще си?

Студнет по медицина

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: e5e7368f06
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ако си на "ти" с биологията и химията, ако не те е страх да гледаш кръв и вътрешностите на човешкото тяло, спокойно можеш да запишеш медицина.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: c55dcbe756
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Наистина да си лекар е доста голяма отговорност. Но не си споменала какъв лекар искаш да бъдеш. Има толкова видове: хирург, личен, детски, невролог, гинеколог, акушер, лаборант (рентгенов), и други.

По принцип задължително за лекар се учи биология и химия, това не ти мърда, има случай където и физика искат, ама по рядко. Зависи към какво ще се насочиш. Например, ако си избереш да си невролог се набляга повече на нервната система.

Всъщност, ако ме питаш мен, най-голяма е отговорността при хирурзите, а ако си избереш да си такава, задължително ще те изпитат. Ще присъстваш на една операция, ако издържиш те приемат, ако ли не чао. Същото е и с гинеколозите, ама присъстваш при раждане. Малко е противно за мен. То да си акушер-гинеколог пак е един вид хирург, защото ако се наложи секцио да роди някоя жена, операцията се извършва от тях.
Ако наистина това ти е мечта ок никак не е лошо.

А за преводач се учат много, ама наистина много езици. Поне 4-5 трябва да знаеш. В случай, че си избереш това, бих ти препоръчала да са руски, френски, английски, немски, испански и може би италиански. Разпространени са и ще ти вършат добра работа. Знам го това, защото си имаме лична преводачка и тя ми е казвала. Всъщност е завършила (преводачката ни) в езикова гимназия. Има диплома и знае 5 или 6 езика. Сега даже учи още един, ама е на начална степен все още с шведския и за него няма диплома.

Даже имаме и една наша позната, която знае 7 езика и четири от тях са адски трудни. Значи: английски, френски, италиански, гръцки, датски, японски и иврит. Не знам как ги е учила, ама е нормално, на някой им се отдават езиците.

Като бяхме тази година в Русия се запознахме с руските генерали. Той е един де, ама имам предвид с него сина му, съпругата му. Има още четири дъщери, ама те са големи и са омъжени. Така де един приятел на генералския наследник знаеше около десет езика. Даже продължаваше да учи още един или два. И ми викаше, че са били малко. Да бе, десет езика да знаеш никак не си е малко.

Така де и за двете професии ще трябва да се измъчиш доста. Щом си в езикова значи ще ти е по-лесно да продължиш като преводач нали?

Предимството и при двете професии е, че ако нещо се обърка и не можеш да ги практикуваш ще станеш нещо друго.

Например, ако учиш за преводач (което за мен е по-добрия вариант) и учителка има вероятност да станеш, а с още един-два езика отгоре и екскурзовод може. Същото е и с докторката, ако не си намериш работа като такава, то най-малкото една медицинска сестра стига. Така, че добре си се насочила не се притеснявай има работа само да искаш.

Не е проблема в България, а в българите. Повярвай ми къде ли не сме били и не само за по един-два дена, а за седмици- месец даже и в някой страни не е кой знае какво. От всички ЕВРОПЕЙСКИ страни само са ми допадали Русия, Латвия, Гърция, Норвегия, Германия, Англия и Италия в другите не е кой знае какво, а и Франция също (Испания и тя бива, ама не чак толкова).

А пък за Северна Америка да не говорим Сащ от начало съм я намразила и Канада също. От тия страни само Мексико дето е по-така другите са си чист боклук.

Но в Азия наистина е много хубаво особено в Китай и Япония. Това са две съвсем различни култури и религии просто е супер. За това, ако не си ходила (а предполагам всеки е бил) иди там гарантирам ти, че няма да съжаляваш за нищо. А ако знаеш езика има ще е най-добре, ама с английски в Япония и с испански и Китай също ще се оправиш.


Късмет ти желая Във всичко, което си решила. Гледай първо да си вземеш матурите както трябва, защото по някога нещата се променят. Може до 12-ти клас други идеи да ти минат през главата знае ли се все пак. То и аз щях да ходя след 7-ми клас в престижно софийско училище (от София съм), ама си промених решението и сега ме уредиха в професионална гимназия, защото всичките ми приятели отиват в нея поне да сме в един клас, че иначе малко ще е трудно да се свикне.

Отново късмет ти желая и умната!!! ;д

Падналото ангелче :*

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: af54464f59
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Следвай си мечтата :)
Успех ти желая!

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 18d6b30993
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Щом мечтата ти е да бъдеш лекар, последвай я! От какво те е страх? Ако завършиш медицина, не е задължително да режеш хора и да гледаш кръв, има различни видове лекари :) Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker