Между езиците и Биологическия факултет.. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Между езиците и Биологическия факултет..
преди: 10 години, 7 месеца, прочетена 1424 пъти
Здравейте.. Благодарна съм Ви, че отделяте време и за моя проблем..
На 18 години съм, последна година в гимназията, и знаете пред какво съм изправена - напълно стресирана и постоянно мислеща за матури, изпити, специалности и университети.. Винаги са ми казвали, че тези, които са отличници по всички предмети, после много трудно избират какво да учат, което се оказа съвсем вярно.. Та, от 9. клас ходя на уроци и курсове по Английски език, тази година си взех и FCE сертификата, а и знам още един език.. От тогава (даже от много по-рано) имам страшното желание да уча езици, имам чувството, че ученето на нови думи, изречения и най-вече общуването на този език ме пренася във висините.. Да, обаче Биологията също много ми върви.. Медицина, Стоматология знам, че няма да мога, защото Химията не е за мен и не искам да се тормозя с нещо, което не ми е на сърце (същото се отнася и за специалности с числа и формули), даже да знам, че има огромна реализация и доходи.. А нашите, дори и да не го искат изобщо, малко или много ми влиаят.. Оставиха избора на мен, но усещам, че мечтата на майка ми е да ме види като зъболекар или лекар.. Чувствам се отговорна към тях и искам да се гордеят с мен..
Ето, Ноември е вече, а аз не мога и не мога да реша, лутам се и всеки ден и нощ ми тежи това.. Първо реших, че ще пробвам Английска филология и може би ще запиша и една паралелна специалност, или ще продължа с магистратура, за да се реализирам добре.. Мисълта за учител, преводач и пр. ми допада, но странични мнения от типа "Та вече всеки знае езици; отличничка си, а учител ли ще ставаш, няма да печелиш дори за прехрана с тия езици" ме мъчат и ме доведоха до тук.. Сега се лутам какво да реша, Биологията също я разбирам и именно мисълта за добра реализация ме дърпа малко и към нея.. Каквото и да реша, било то език или друго, искам после да не съжалявам (от това ме е страх най-много). Надявам се, че все някой ще напише тук нещичко и за мене..
Моите благодарности!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 7 месеца
hash: 744eee2460
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако запишеш медицина, биология, фармация и т. н., ще имаш химия, физика и математика. Казвам ти го от опит.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 34d4ae1b06
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Няма как да си добра в биологията без да разбираш химичните, физичните и математическите закони. Как ще разбереш как работят ензимите, как се образуват ДНКто, белтъците, липидите, захарите и защо се образуват точно така. Даже бих казала, че биологът учи една идея повече химия от лекар или стоматолог. И аз от опит казвам.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: b443e90b89
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   От автора: Здравейте.. Аз просто казах, че не бих могла да изтърпя математиката и химията, а не, че не съм добра по тези предмети.. Имам 6-ци и по двата предмета, уча ли ги - мога, но просто не бих искала животът ми да продължи с тях.. Все пак благодаря :)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: bd7dcc2f71
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   В университета не се учи чужд език - там той е разпластен на фонетики, литературознания и безчет подобни, целящи единствено да запълнят учебната програма, но без реална практическа приложимост в съвременния, говорим и писмен език. Те могат да ти свършат работа само, ако целиш да ставаш университетски преподавател или (макар и в далеч по-ниска степен) учител в среден курс. Език се учи най-добре в езикова гимназия и може би - в езикова паралелка. Въпросът е, че среднистите, макар и с езикова гимназия са недостатъчно търсени на пазара на труда. Затова идва въпросът за висшето.
Мен ако питаш, учи езици - в тях е пътят към големите мултинационални и интернационални компании, които, освен повече от приличен доход, дават широко поле за професионално развитие.

Да ти кажа моя случай - завърших езикова гимназия, много квалитетна. Записах бакалавър, няма да уточнявам какво, не много търсено и популярно, но увлекателно и предизвикателно за мен. Дипломирах се като първенец на випуска. През време на цялото ми следване работих почасово като преводач, в резултат на което запазих нивото на владеене на първия ми чужд език и значително подобрих познанията си по английски. Нито за секунда не съм помисляла, че ще остана гладна и безработна, защото вярвах и продължавам да вярвам, че когато човек върши нещо с любов и отдаденост, резултатност има. Настоящата ми работа също е свидетелство за истинността на убежденията ми.

Така че, момиче, учи езици. Ако толкова ти харесва биологията, запиши биология с английски, например. Освен че ще получиш педагогическа правоспособност, можеш да бъдеш ценен кадър в областта на специализираните преводи, кариера можеш да правиш и като лаборант, а с една умно избрана магистърска програма, можеш да работиш, дефакто, всичко, свързано не само пряко, с това, в което казваш, че си добра.

Успех и пиши за избора си. :)

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 34d4ae1b06
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   В самата ти работа като лекар няма да използваш формули или числа по химия и физика. Мисля, че на малко хора им се отдават тези науки, искам да кажа- малко хора успяват да ги разберат независимо колко усилия полагат. Възползвай се от този факт и не си пропилявай възможността да станеш лекар- мечтата на всеки български родител. Можеш да комбинираш и медицината и езиците отлично. С езици можеш да посещаваш лекарски симпозиуми в чужбина и да си една крачка пред лекарите без чужд език (тоест повечето). А ако все пак решиш- имаш и реалната възможност да работиш като лекар навън и да получаваш в пъти повече отколкото в България.
На мнение съм, че човек трябва да учи и работи това, което му доставя най-голямо удоволствие, но и признанието на околните е винаги важно за личностното израстване. Според мен трябва да оставиш езиците като хоби, но това решение можеш да го вземеш само ти :)
От номер 2 с пожелание за успешни избор и следване!
ПС: Мога да дам съвет за специалности с биология и тип професии с тях, но всички те включват обучение и реализация в чужбина, за съжаление. България в наука не инвестира.

 
  ...


...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: a240890657
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   ако искаш да учиш езици можеш да кандидастваш с изпит по английски език и да запишеш примерно -арабистика
ако ще е език нека да е някой, който не се знае масово

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker