Да прекъсна ли? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Да прекъсна ли?
преди: 10 години, 5 месеца, прочетена 3745 пъти
Здравейте,
имам нужда от съвети и помощ относно един мой проблем. Напоследък размишлявам много над нещо, което още не съм решила дали да направя. На 19 години съм и съм първи курс в специалност, в която не влязох с особено желание и която не отговори на очакванията ми. Много размишлявам над това дали да не прекъсна и да започна да се подготвям за специалността, за която мечтая от 10-ти клас, но в която нямах възможност да вляза. В това бях решена, докато не се замислих колко много време ще пропусна. Аз съм на 19 години, но ако вляза в мечтаната си специалност (дай Боже) ще съм на 21. Проблемът ми е дали ще изгубя много време или да не се притеснявам за това. Всички ми казват "сама си прецени и реши", което ме подлудява. Имам нужда от съвет. Как бихте постъпили на мое място?
Благодаря ви предварително за отговорите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 5 месеца
hash: 73f8344f7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Прекъсни. Животът е твърде кратък, за да учиш и работиш нещо, което не ти харесва.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: c1313f682d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не. Естествено, че първата година няма да е това, което си очаквала. А това, което си искала в 10клас - да не те отчайвам, но тогава си била с друг акъл, други интереси. Струва ми се, че ако започнеш на ново подготовка за да влезнеш в мечтаната специалност - после няма да ти е интересна, и ще продължиш да се луташ и да губиш интерес към това което учиш, защото ще си открила друга, по-хубава специалност. Според мен няма смисъл да се отказваш от това, с което си се захванала... ако толкова бързо губиш интерес - никога с нищо няма да ти върви, авторке.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 94ce72ce7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Защо да прекъсваш? Просто се премести в другата специалност, виж какви предмети са минали, научи си уроците( ако трябва потърси от някой помощ) и готово! Местиш се минаваш приравнителни и си готова! Само дет ще трябва да си платиш и такса, ноо това вече е твое решение.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 76867150f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз лично виждам много повече плюсове да прекъснеш, отколкото минуси. Какво има да губиш? Губиш ако не опиташ. Смяташ ли цял живот да си казваш: "Ех, трябваше да пробвам". Пък си мисля и друго. Необходимо ли е да прекъсваш? Т. е. доста малко инфо си дала и не ми е ясно дали става дума за специалности в един и същ университет. Защото ако така, то ти може би имаш опцията за прехвърляне. Преди много години, когато аз бях студентка, много от моите колеги се изхитриха по такъв начин: влизаха в лесните специалности, защото не успяваха да се справят на приемните изпити, но след година, две получаваха правото срещу съответен успех разбира се, да се прехвърлят в желаната от тях специалност, където им се признаваха изпитите по предметите от първи и втори курс. Но пък ако нямаш тази опция, то по-добре прекъсни. Идеята не трябва да бъде да се учи каквото и да просто само за да се учи. Едно време имаше казарми и момчетата бяха на зор да станат студенти, за да отложат казармата. Та записваха каквото и да ги приемат. Те се казваха "донаборници" и влизаха трудно, защото наплива беше голям и съответно бала доста висок. Ама ако първо изкрат казарма, а после кандидатстват беше по-лесно, критериите драстично занижени. Те вече се водеха в категория "мъже" или "отслужили". Съпругът ми по онова време с диплома 3. 67 беше приет навсякъде, а аз с диплома малко над 5 се озорих бая.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 49c8cdc6c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Според мен прекъсни. Няма смисъл да учиш нещо, което не ти харесва. Няма да си добра в него. Още си много млада, имаш много време. 1-2 "загубени" години не е голям проблем. По-добре сега, отколкото след 3 курс например или когато вече си завършила да разбереш, че това не е за теб и не искаш да го работиш.

Жена ми например беше в твоето положение, но тя не прекъсна и завърши през 2009. От тогава не е работила и ден по специалността, няма и намерение. И сега много съжалява за изгубените 4 г. Можеше да е загубила само 1 и да презапише това, което и харесва. А сега вече не и се занимава тепърва да учи пак и си работи обикновена работа, макар че има висше, което определено не и понася.

Тъщата пък записала колеж чак на 30, но сега не и пречи да е една от най-добрите и заплатени мед. сестри в града.

Ти си решаваш, но според мен не си струва да учиш нещо, което не ти харесва и едва ли ще го работиш като не ти харесва, а и да го работиш, няма да се чувстваш щастлива. Не си струва за 1 г. от живота ти, която е нищо в сравнение с примерно 70-80 г. от целия ти живот.

 
  ...


...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 3dfbc0143c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Недей, от личен опит ти го казвам. Веднъж прекъснеш ли настъпва голямо объркване. Или прекъсни, само и единствено, ако си на сто процента убедена, че ще влезеш и действително искаш да учиш дадената специалност.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: cebad8b0d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Тази тема за прекъсване се въртеше и в моята глава точно, когато бях на 19. Аз за разлика от авторката влезнах това, което исках- архитектура. Но на 19 вече знаех, че искам да се занимавам с бизнес. Постоянно ми идват идеи, проучвам ги, някои стават, някои-не. Въпреки това продължих да уча още 5 години, сега съм 5 курс, но имам да покривам много изпити и проектии, защото залитнах към хазарта и трчбваше да върна пари, които изработих тук в чужбина Играх защото исках бързи пари, не че съм мързелив, тука ми се носи славата на работяга. За мене физическия труд не е проблем, нито психическия. Професията ми е зарибяваща, но е крайно неблагодарна. Много труд на вятъра, постоянни корекции на упражненията, всичката работа ти остава за вкъщи. Имам чувството, че така ще и на практика. Нямаш свободно време, нямаш пари да излизаш, пари за спорт, защото ако се хванеш на работа -закъсваш. В крайна сметка съм прекъснал по един член, който ми дава възможност в срок от 3 години да покрия всичко и да взема дипломно задание. Чудя се дали да дам около 2 години от живота си, сега съм на 25, за да завърша нещо, което не ме кара да се събуждам с трепет. Сега съм добре. Оправих парите и от следващия месец почвам да трупам спестявания.. Малко пари да имам ако продЪлжа с университета, ако не ще ги използвам да ми осигурят свободно време за финансово ограмотяване, спорт и емоционални изживявания, защото разбарах, че спомените за по важни от всякакви тапии и пари.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: cebad8b0d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   А забравих за моето мнение. Моя опит е пресен. Аз се колебая, защото от всички възможни професии пак бих избрал тази, при мене въпроса е че не искам да съм представител на професия, а на бизнеса. При тебе е друг.
Твърдо да- прекъсни и не се влияй от мнение на родители и приятели, които те разубеждават. Ако можех да върна времето щях да прекъсна, а не да протаквам и така решението да ми става по трудно. Така или иначе ако си волеви и вярващ човек, ще го направиш за да преследваш онази си цел, която ще те направи по щастлива. В едно интервю на един успял български музикант, китарист май беше каза: „В крайна сметка го завърших, но ме яд че 5 от най-активните ми годими минаха там". Беше завършил за стр. инженер, затова съм го запомнил.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: be67d98942
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Здравей , авторке ! Най-вероятно си забравила , че си писала тук , но в случай че попаднеш на моят коментар бих желала да знам ти какво предприе за твоето бъдеще ? Интересно ми е , защото в момента съм в същото положение в което си била ти тогава и също като теб искам да чуя адекватен съвет , а не познатото "ти си знаеш". Успя ли да запишеш това , което винаги си искала ?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker