Има ли бъдеще Правото в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121147)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18510)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Има ли бъдеще Правото в България?
преди: 10 години, 5 месеца, прочетена 6884 пъти
Здравейте, уча Право в СУ, блъсках се и влязох с голям ентусиазъм. Мислех че ще уча нещо елитно, нещо недостъпно за масата. Колкото повече напредва времето толкова повече се разочаровам от всичко покрай себе си в професионален и образователен аспект. Обръщам се към хората в тази сфера. Има ли бъдеще за младите юристи в България? От всякъде чувам че трябвали само връзки и нищо друго. Допускам че има около 1/2 истина в това, та дори и малко повече, но на какво реално може да се надява един млад юрист в днешно време в България?
Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 5 месеца
hash: 482243c3d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Чaстнa прaктикa и връзки зa препрaщaне нa клиентелa!
Товa е истинaтa, aз нaпример, не бих потърсилa услугите нa млaд юрист, зaрaди опитa/ неопитa. и много мислят кaто мен.
Създaвaй връзки от сегa, с бъдещи нотaриуси примерно.
Зaвиси кaкъв ще излезеш нaкрaя, примерно криминaлно, знaчи ти трябвaт полицaи криминaлисти и др. в сферaтa. използвaй моментa, докaто още учиш, дa си подготвиш контaктите.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 482243c3d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   A, сетих се още нещо, можеш дa си предложиш услугите нa Бг в чужбинa, всякaкви документaции, повярвaй ми, ( живея нaвън) Бг бюрокрaтщинaтa е много муднa и изнервящa вече зa нaс, нaвън свиквaме с по- бърз и подреден нaчин нa живот, aз лично бих си плaтилa нa aдвокaт, дa ми спести, чaкaне, излишни нерви, попълвaне нa документи...

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 9dd4593469
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ще си позволя да изкажа мнение, въпреки че не съм специалист. Истинските професионалисти в каквато и да е била сфера ще намерят реализация.
Истина е, че юристи и икономисти се нароиха много последните 20 години и това прави предизвикателството за реализация по- трудно постижимо.
Това, че съдебната система като цяло е в безобразно състояние би трябвало да дава по- големи възможности за реализация - има повече работа за вършене.
А относно връзките - ти в момента градиш връзки с твоите колеги, които са бъдещи юристи.
Ако това е ТВОЕТО поприще - бори се. Ако не - намери себе си.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 441170750a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Не! Бъдеще няма в правото!!! Младите юристи са обречени на безработица! И най-лошото е, че дори да искат да излязат от България, не могат да работят по специалността си! Ако можеш сменяй , иначе работа няма!!!

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: c7265eec2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Да си мислил/а, когато си избирал/а какво да запишеш. :) Сега ти остава само да учиш, а после каквото сабя покаже.
Когато аз кандидатствах повечето хора в обкръжението ми ме насочваха към Право. Но аз премислих добре нещата и реших, че няма да уча Право. След половин година, да сме живи и здрави, завършвам друга специалност и не съжелявам изобщо за избора си преди 4 години. Ако сега ме върнат да съм кандидат-студент, отново бих направил същия ибор.

 
  ...


...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 0753d6f5b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Пари и връзки - това е рецептата за успех.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: ea286f6b9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Чел съм много коментари и интервюта на хора успяли по някакъв начин да развият бизнес, научни работници и т. н. както в България, така и в чужбина. Всички почти са на мнение, че образованието в България е голямо разочарование. Почти всичките ми приятели са по Западна Европа и от разговорите с тях и с колеги от България забелязах много интересно нещо. Всички от чужбина през първата година са стигали до нервен срив, искали са да си идват. От втората година нещата се променят и вече НЕ искат изобщо да чуват за България. Обратното се наблюдава тук - влизаш с ентусиазъм и след втората година е общо взето отврат и по - зле ти се струва. Макар че има нещо вярно в това, че човек каквото мисли, такова му се случва, неможе да се пренебрегне гореописаното. Казвам ти всичко това не за да те убедя, че тук е лошо. Просто това съм забелязал, може и от мен да е. При другите може да е различно. Аз лично имам намерението да не оставам в България след като завърша образованието си. Сега малко реални прогнози направени от специалисти, не от битови случки като моите:
През 2050 се очаква населението на България да спадне и да е между 4 и 5, 5 милиона ако не се лъжа. На един работещ ще тежат 2 или 3ма пенсионера. В по - добрия вариант това са 33% работоспособно население. Очаква се ромите да нараснат главоломно и да са над 20% от населението. Тази година сме ударили рекордно ниска раждаемост. От родилите се, повече от половината имат различен от Българския майчин език. Дотук със статистиките.
Отделно имаме един куп професори, и всякакви влиятелни хора, които не искат да подменят българския език, а това колкото и неприятно и болезнено да звучи, това ще става все по - необходимо. Много българи отидоха в чужбина, родиха там деца, които не знаят български. Езикът ни ще се превърне в бреме, което ще си носим до гроба. Отделно от тези 33% които ще се водят за работоспособни, колко от тях ще бъдат неотчетени алкохолици, наркомани, и с разни предимно психични заболявания хора, НЕ се знае.
В крайна сметка дали си заслужава или не си е Божа работа. Туко виж се случило чудо и горното не се случи, ами че даже нещата се развият много добре. В противен случай ще ти се налага да спазваш и прилагаш български закони в чуждата родина, на чужд език. Ужасно много може да се пише по тази тема, но това няма да оправи положението за съжаление. Единственото, което може да се направи е да се помогне на отделни хора да емигрират, не да живеят в заблуда.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 157b204fdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   От Автора:
Не, няма да сменям - обичам това което уча, просто не живея с розовите очила и не мисля че взема ли дипломата ще взимам по 3000 лева заплата.
Мислил съм когато съм записвал, не мисля че съм взел грешно решение като съм избрал да уча един от върховете на БГ образованието - Право не къде да е, а в СУ.
Истинските професионалисти ще намерят реализация ми звучи доста нереално, некомпетентно и наивно - честно казано.
Съгласен съм с това че ''връзките'' си ги градя сега, докато уча.
Имам още неща за казване, но нека видим и следващите коментари, да не спираме темата - явно е ''гореща'' :)

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 328a6e905a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Според мен трябва упорство и трудолюбие. Намери си някакъв стаж - при адвокат, нотариус, съдебната палата - няма значение къде. Важно е от някъде да почнеш. Не очаквай много пари, но се учи и завързвай контакти. Никога не знаеш кой с какво би могъл да ти помогне.
В много случай може някой адвокат с връзки да не ти плати много за стажа, ама или след известен период от време да ти предложи работа, или да ти напише препоръка.
Отделно наблегни на езиците. С право можеш да кандидатстваш за много платени, макар и слабо стажове в Брюксел.
Ана

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 562a1cf786
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   сетих се за 1 студент, за когото ми бяха разказвали: в свободното от лекции и упражнения време ходел всеки ден в съда и влизал да слуша най-различни дела. за някои неща си записвал, за други просто слушал. какво е научил не знам, но до завършването го познавали всички съдии, прокурори и адвокати. като завършил, веднага почнал работа при известен адвокат, който го познавал, скоро след това започнал собствена практика.
така че чиракувай и търпение! :-)

 
  ...

...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 157b204fdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От Автора:
За стажовете - ОК. Наясно съм, имам план, но все пак благодаря! :)
Относно Брюксел - ще го обмисля, не се бях сещал - Благодаря! :)
А мита за студента дето само ходил по съдилищата сме го чували всички, в Юридическия на СУ тази история е малко като чудовището от Лох нес.
Нека не изместваме темата в моето развитие, а да се придържаме към ''Има ли бъдеще Правото в България'' с пояснение за младия юрист.
Търся нещо подобно на статистика от хората чрез техните мнения, колко прекъсват до 5ти курс, колко след завършване не пипват повече право, колко се ''уреждат'' с контакти, колко бягат в провинцията и т. н и т. н :)

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 41cde3b65d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Здравей! Завърших тази година право, завърших с отличие. От първи курс до края чиракувах къде ли не - за опит. Допълнителни курсове имам изкарани, препоръки.... Истината е, че тези, които имат родители юристи, връзки те изпреварват. Аз все още не мога да практикувам - предстои ми стажа и изпита за правоспособност. Възнамерявам да продължа обучението си - специализация в чужбина. Разбира се ще се явя на конкурс... но не знам как ще ми понесе да го издържа със силна оценка и да ме избута някакъв идиот... Не... няма бъдеще... особено за кадърните юристи...

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: dbded70289
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Ами да ти кажа много станаха вече юристите.Има много гладни и без работа,защото да имаш работа трябва да имаш и опит,но вече като са много юристите има по-малка вероятност да имаш много работа и пари.Всеки почти иска да стане юрист, защото взимали хубави пари е да ама вече са много и не взимат всички някои взимат.Според мен медицината е най-добре но се влеза 1000 пъти по-трудно.Може би тя е най-трудния приемен изпит,защото е по химия и биология.И е обемен материяла.Също така има недостиг на кадри, в цял свят и взимат пари.Аз мисля да кандидатствам това, но има време.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: cf42d67ef4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Има бъдеще за тези, които са можещи. С връзки, без връзки т'ва е... който го може и без връзки може да се оправи. Правото не е за всеки. Трябва да си супер вглъбен в ученето и най-вече да ти е интересно.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 4c182101b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Малко са хората, като номер 15. Кратък, ясен и добър отговор. Това е което ми трябваше да прочета.,

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: f4f134f021
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Като прясно завършила и отчаяна - на този етап ще ти кажа "Не". Дипломирах се тази година като юрист в СУ. Лятото изкарах стажа за правоспособност, а преди два месеца взех успешно и изпита за младши адвокат. Смятах, че това ще ми помогне да започна истинска работа в кантора с нормално заплащане. Тоест нещо различно от т.нар. платен (обикновено около 200 лв. без осигуровки и договор) стаж/адвокатски сътрудник/чисто и просто офис помощник. Смятам, че след 5 години обучение и известен период стажуване и трудов опит е време да започна наистина да върша конкретни ПРАВНИ действия, от които да се изхранвам. От два месеца търся работа и удрям на камък. Обявите в сайтовете за работа са фиктивни или изискват стаж поне 5 г. Все още не съм се вписала в адвокатската колегия, защото нямам възможност да наема кантора и да запомна от нулата. Нямам и роднини или близки, в чието дружество да започна. И се получава един затворен кръг. Досегашните ми работодатели не са се интересували от възможността да се развивам при тях, тъй като - цитирам един от тях "На мен ми трябва хлапе като теб да ми драсне 2-3 жалби и да ги завлече до съда. В правото всеки ти е конкуренция и помежду си сме вълци, свиквай и се оправяй.". И е прав. Но да се "оправиш", означава да имаш стартов капитал. Започвам да се замислям за конкурсните изпити за магистрати - съдии и прокурори. Доста са трудни, но и адвокатският беше много тегав, а успях да го преборя. Което значи, че не е невъзможно. Все пак ако си се насочил(а) като мен към свободната адвокатска професия, знай че никой не ни чака да завършим. Не само че нас, новаците, не ни търсят от големите кантори. Нещо повече - желаят да ни няма въобще на пазара на труда. И за финал - не се отчайвай. Ако имаш интерес, бори се. Още не съм се отказала и се надявам да открия своята нормална и полезна работа. И все пак - най-доходният и смислен труд досега, който съм полагала, беше съвсем в друга сфера - преводи... Право = успех е една масова заблуда на обикновения човечец, в това число беше и на моите родители. Успех!

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: b984021843
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Няма работа, аз съм юрист-безработен бях 3 г, сега имам частен бизнес, Аз завърших СУ с диплом 5, 33, бях един от най-добрите във випуска, но нямах връзки, записах се на борсата, на частните агенциите, няма полза, на конкурс за държавни служители е уговорено/политически назначения/, станах член на една партия и тя не помогна, бях без работа не ме наемаха нямах опит и станах... барман, срам ме беше, колеги ме виждаха и ме се подиграваха, сега имам хранителен магазин, Един мой колега ниско интелигентен, но с яки връзки е зам. кмет на малък град.
имам много колеги който са емигранти, или безработни не си губи времето и парите с юриспруденцията, там трябват връзки или родителите да са нотариуси или адвокати иначе си безработен и депресиран.
учи медицина, ит, счетоводство там е по-добре. моя съвет на един препатили

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a1c5986955
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Аз съм доцент по накзателно право. Работил съм, като прокурор и съдия. Не е всичко със връзки. Ти си завършил например право. Подаваш молба до съд или прокуратура. Те обявяват конкурс и ти се явяваш. И комисия ги проверява. Ако покажеш добър резултата, си готова. Или пък можеш да направиш докторантура. Така, че ти си решаваш.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 3f88f631cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Станах адвокат по чиста случайност. Правото ми беше второ образование, ако не бях си загубил работата по първото /което обичам и ценя и до ден днешен/ едва ли щях да се ориентирам към смяна на професията. Не съм имал каквито и да е връзки, нито пък съм потомствен юрист. Успях в малък град да си устроя практиката, имам собствена кантора. Не съм милионер, но изкарвам колкото за себе си. Усещам обаче, че повече от това не мога да постигна. Една част от клиентите са неплатежоспособни. Професията девалвира защото сме под път и над път. нивото е ниско, изключително ниско. Може би сега бих учил друго, ако времето би се върнало назад.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: b4a5692a2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Имаш да. Например ако си син/дъщеря на някой като Ясен Тодоров, могат да те набутат в прокуратурата.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker