Заслужава ли си да уча след 12 клас? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Заслужава ли си да уча след 12 клас?
преди: 10 години, 4 месеца, прочетена 3279 пъти
Здравейте момче съм на 16. Та аз съм много мързелив и мраза да уча всяка година ей така минавам, правя се на 3-5. Обаче много ме влече да съм архитект да проектирам сгради молове небосъргачи, вкъщи когато ми е скучно винаги си чертая планове на блокове. Та въпроса ми е дали да се трудя още 5 години след 12 клас и дали ще успея да стана архитект, или да свърша 12 клас и дотам и да си намеря няква скапана работа. Просто от много дълго време се колебая какво да направя, не мога да реша. Сега в училище по всичко връзвам тройки едвам само по метематика съм отличник.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 4 месеца
hash: 166c89a2cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако искаш хубава работа ще учиш и след 12 клас. Ако не искаш, си мързелувай. :)

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 8096738dc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Архитект винаги е за предпочитане пред някаква скапана работа, но дори и да завършиш точно молове и небостъргачи едва ли ще проектираш ако работиш в България.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: de187cf9a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ами ти решаваш дали искаш 40 години да работиш скапана работа за малко пари или да си седнеш на з... ка да се потрудиш малко и после 40 години да правиш това, което ти е интересно. Ние няма как да вземем решението вместо теб.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 3d04124746
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Никой не може да предвиди дали ще ти помогне това, че си учил, защото и в двете посоки има много примери. НО щом имаш тройки и си мързелив, пък и не звучиш мотивиран, по-добре се откажи и не си губи времето. Щом от сега се колебаеш, то какво остава, като започне якото учене и изпити. И без това с такъв успех абсурд да те приемат в добър университет.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 1e69b29e21
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   На 16 си, значи ти остават двете най-важни години в гимназията. Каквито и ниски оценки да имаш 9ти и 10ти клас това не бива да те спира сега. Още не е късно.

Математиката е най-трудният предмет за много хора, понеже колкото и да се опитваш да научиш нещата сам, ако не ги разбираш няма начин. По който и да е друг предмет нещата стават с четене. Просто няма как да се издъниш ако решиш да опиташ.

И не на последно място, най-добре платените професии (архитектурата е една от тях) са за хората, които не бягат от математиката. Звучи тежко, но е факт - математиката винаги е нужна, дори и в социалните науки.

Може би имаш дарба, пич. Не се отказвай - и на София ще и дойде времето за небостъргачи след десетина години.

 
  ...


...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 9bdb319c55
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Учи учи... или след години ще се спукаш от яд, че не си продължил образованието си, както подобава! Учи, защото ключа към успеха е това.. няма ли да ти е хубаво след време да работиш на хубаво място, на което ще ти плащат добре и ще живееш царски..? Може последното да звучи малко преувеличено.. , като се замислиш, колко безработни има в момента, но пък от друга страна, ако се откажеш от обучението след 12 клас, какво? На автомивка ли искаш или в някакъв склад да вдигаш товара? Ако искаш, това окей нали, но мисля, все пак, че всеки нормално разсъждаващ човек, би искал хубава и престижна работа, която допринася повечко ''монетки''.. , но за това, трябва да се потрудиш бая.. , а мързела ще ти изиграе лош шега...

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 69d9ef2371
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Заслужава си. Радвай се, че имаш интерес към нещо. Учи. Все ще го завършиш. Намери къде е на ниво обучението по архитектура и хващай молива. Успех! Някой ден ще имаш прекрасен живот!

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 5c6e844fa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   За специалността, която ти харесва, трябва освен математика и рисуване, а по-късно ще те товарят с чертежи, ако влезеш да учиш. На 16 си и имаш време да поправиш оценките, а също и да ти хрумне дуга професия. Щом се определяш като мързелив, не знам как се виждаш като преуспял архитект. В България аман от мързеливи студенти и ученици-бъди по-добър и го правиш за себе си, имаш време, но мързела няма място тук. Ако те задоволява дипломата за средно пак имаш избор. Познавам повече такива хора, с работа която ги удовлетворява, но трябва да избереш по-доброто за теб. Взимай се в ръце, мотивирай се, ако имаш пари си наеми учител по изобразителни изкуства, защото дори и да взлезеш да учиш, вътре ще осъзнаеш, че не е за теб, след като не можеш да боравиш с молива.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 990ee992a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Нека ти дам малко инфо по въпроса за професията, която си избрал. Първо, за да станеш архитект трябва да влезнеш в УАСГ. Там дори и с 6 по математика и изобразително в дипломата, ако изкараш по-малко от 6 на приемните изпити е много малко вероятно да се намърдаш (освен, ако нямаш някоя много дебела връзка). Второ, специалността е много, ама много тежка. Знам го от първа ръка, защото моя близка го завърши преди време. Беше ПЪЛНА отличничка в училище. Изкара 5, 97 на математика и 6 на рисуване. Едвам влезе. Беше предпоследна в класирането. След това 6 години се скъса от четене и чертаене, буквално се скъса. Не излизаше от тях, освен до университета. Завърши криво-ляво, но все пак завърши. Направо изкукурига за това време. Но сега си работи по специалността в една много сериозна фирма, вече е на 36 години, изкарва куп пари, но пък за сметка на това си остана стара мома. Изпусна влакчето. Е, вярно е, когато е в отпуск - малдивите, сейшелите и т. н. острови без проблеми. Кара си чисто нова ц-класа мерцедес, живее в престижен район, собствено жилище, перфектно. Но си кукува самичка. Повечето й приятели са около нея заради парите, нищо друго. Та, в общи линии, едното за сметка на другото. Това е положението.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 9082aebb6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Пише ти жена на 25. Когато бях на 15-16 толкова мразех да уча... ужас беше. Имах 3ки, 4ки, тук там 5ци... 2ки нямах, винаги някак се измъквах. Мислех по същия начин като теб. Даже вече се бях настроила да не уча след 12 клас. Но исках нещо много силно - да стана ветеринар. Беше ми мечта от малка, трудих се по Биология, ама какви оценки изкарвах? - 3ки... в 7ми клас изобщо не си седнах на д-то. Ама минах изпитите с 5, 30 и нещо по математика и пълно 6 по БЕЛ. Не знам как стана... а и по двата предмета бях с 2, 3 и 4... Влязох в гимназията, не ми пукаше какви оценки изкарвах. Не ми пукаше за ученето, бях твърде мързелива. Обаче си зададох в 10 клас въпроса "Искам ли да постигна нещо в живота? ". В 11 клас вече бях доста напреднала с уроците, а в 12 клас станах отличничката в класа. Просто учех по 4-5 часа на ден. Пак ме мързеше, но знаех, че ученето ми и усилията ми ще ми се върнат с нещо още по-хубаво. Исках да вляза в университет, след което да имам хубава работа, която в момента имам. Изкарвам много хубави пари. Ама много хубави. Слушай ме, струва си да учиш! Ако искаш бъдещето ти да не е биричка и телевизор, учи, защото после ще е късно, ще си задаваш въпросът "Можех, ама защо не исках? "... Всичко е възможно, стига да го искаш! Не слушай хората, които ти казват да не учиш... напротив!
Успех ти желая и се извинявам, че написах едва ли не роман, но исках да споделя опитът ми и да те накарам да видиш, че с учене става всичко. :)

 
  ...

...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 9963e60918
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Номер 10, защо тогава като има "парички" във вашата професия не насочите и други млади хора или поне като специалност, която да учат. Да не е някаква военна тайна или секретна служба ...

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: c83cc66c10
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Професията е архитект не е за всеки, но щом казваш, че те влече значи е добре. Аз уча това, но я прекъснах след 5 години заради финансови нужди и сега съм на гурбет. Ще се върна да я завърша, но не знам дали ще я практикувам, защото ми е интересна сферата на бизнеса и искам да се реализирам там. В БГ положението за професията е зле. Не си мисли, че ще правиш утопични реализации. Това ще е само в студентски проекти. Там има тази възможност, ако имаш способността да ги аргументираш. Ученето е тежко. Спиш по 2-3 часа по време на заверки, но това е около месец. През останолото време е нормал. 90% от труда ти отива на вятъра, защото всяка седмица ти корегират чертежите, но ако ти е интересно, ще го възприемаш все едно редиш кубче на Рубик. Влизането вече не е така трудо. Борите се едно кам 6, едно към седем, ама без курсове по рисуване и математика- изключено. Най- добре в университета на УАСГ. Много мога да разказвам, ама ще го направя, ако искаш да знаеш повече...

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 40eb88a120
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Чуй ме, по–добре учи. Преди и аз бях мързелив, просто не ми се учеше. За разлика от това бях умен. Прочитах веднъж урока и го запомнях, после бягах да играя. Бях умен, изкарвах високи оценки, математиката много ми вървеше. Сестра ми я даваха за пример – докато аз играх, тя учеше, учеше. Налагаше се. А аз не учех, просто помних добре. Бях започнал една година по–рано училище. На 13 години сам бях заминал за Перник(като на шега), за да уча за миньор. Взех пари(10 лв. :Д), казах на нашите "Айде, тръгвам, ако не се върна – в Перник съм, ще уча за миньор, тръгвам, че изпускам сроковете! ". И там ученето вървя добре. В последните години даже имах време да се науча да пуша. Както и да е, завърших с 5, 30 (сестра ми с 5, 60–5, 70, ама много се изпоти). И се записах в свободния университет. Изкарах една година.. отсипах се. После нашите пак ме записваха, ама аз "Не, не искам. Не ми се учи. ". Така и не изкарах никакво висше. Тройкаджиите от класа станаха баровци, а аз.. Сега съм нищо. Дистрибутор. С математически способности. Поправям компютри на съседи и колеги за допълнителен лев.. А инженерите(можех да бъде минен, компютърен, електро–) изкарват пари. А аз? Не мога да го променя. Вече съм минал 40 и така си живея.. Поне сестра ми(тя завърши висше) ми помага с финансите. По–добре се напъни, 3, 4, колкото и да е, завърши нещо.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 573651784a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Защо да си създават сами конкуренция?

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 0c3a50e675
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Абе такива кат 10 с лопата да ги ринеш. Все най-знаят, най-могат, най-най-най, а всъщност като цяло се едно голямо ЗЕРО. Кофти е, когато някой си избива комплексите на гърба на други хора. Имало парички, ама много хубави, ама много. Кой знае пик*а на 26 години с 2-3 години опит, работеща на някое свряно бюрце в някоя малка фирмичка и взимаща ама мнго хубавите 600 лв. Хаха. Като напрви опит от поне 10-12 години, започнат колегите, след това началниците, след това външни да я уважават и ценят, тогава може да говори за многото хубави парички, ама много. Сега да си се свива там в кьошенцето и да си гледа животеца.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker