Как решихте какво да учите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как решихте какво да учите?
преди: 10 години, 3 месеца, прочетена 4699 пъти
Вероятно много от тийнейджърите като мен (11-12 клас) се чудят какво да учат и да правят след училище. Интересно ми е, тези от вас, които вече са в университет или са завършили, как решихте какво да учите и да работите? Следвахте детските си мечти, или ви хрумна в последния момент? Удовлетворени ли сте от избора си и смятате ли, че е трябвало да го обмислите повече?
Благодаря на всички, които ще отговорят.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 3 месеца
hash: ddea357f74
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Помисли за нещо, което като го завършиш ще работиш хубава работа, която би могла да ти носи много пари, но внимавай да не е нещо, за което нямаш грам желание, защото ако го учиш само заради парите няма да върви и ще е на сила.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 869b89918a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Детската ми мечта беше да стана адвокат.. Та сега съм адвокат :D Ами като цяло следвах детските си мечти, решението не беше трудно.. Още от 9 клас се подготвях, зубрих като ненормална.. Получих сертификат от Московският университет и сега уча в Русия.. Това къде ще учиш зависи от теб, ти трябва да прецениш дали искаш да се развиваш в България или да се развиваш в чужбина.. Аз предпочетох в чужбина. Освен това трябва да видиш в какво те бива. Не може ако не си добър по математика да искаш да станеш банкер или счетоводител. Или ако си стеснителен и не може да лъжеш да станеш адвокат. Виж в какво си добър/добра и от там се насочвай. А може и да питаш учителите, родителите ти те вероятно ще имат съвети за теб :) Успех...

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 6a417ffcb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Учи това, което ти е интересно и би го учил/работил с желание. И следвай мечтите си.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 21a3820eeb
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз след няколко месеца ще кандидатствам в Пловдив със специалност от семейството на ИТ. Как я избрах?
Ами трудно. Първия въпрос, на който трябва да си отговориш при вземане на решение какво да учиш, е "къде си се представящ да работиш - офис, училище, постоянно да пътуваш, болница, фирма... ". След това "кой имаш за цел да облагодетелстваш - себе си или и някого другиго". И не на последно място "готов/а ли си да учиш няколко години само и единствено за тази професия - ами, ако бързо ти омръзне".
Аз първо мислих за психолог, после учител, после хотелиерство, медицина, кино и режисура и накрая Софтуерни технологии и дизайн в ПУ. Как го реших? Ами от много време ми носи удоволствие да се занимавам с Фотошоп, обичам да стоя пред компютъра, не обичам да се съобразявам с някакво работно време, затова предпочетох да е някаква специалност, с която ще мога да си работя вкъщи в удобно за мен време.

Надявам се всичко да мине успешно. Не знам сега кой клас си, но е хубаво да си имаш едно наум. И е много важно и да решиш и матурите ти по какво ще са. До последно не можех да реша.

Хубаво е човек да си има някакъв план за бъдещето си. Никой не може да ти попречи да си го реализираш. Трябва ти воля, труд, по-малко мързел, подкрепа от семейството. :)

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 9d74727244
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Замисли се какво би ти харесвало да правиш, след като завършиш средното си образование и така ще ти е по-лесно да се ориентираш и няма да ставаш за работа всеки ден с мисълта '' уф, пак ли на работа... '', а ще ходиш с удоволствие и това ще ти носи приходи за теб и ще си в хармония с това което правиш.

 
  ...


...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 78923f487e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не ми се учеше записах се защото нашите много искаха да съм висшист но тъй като нямах желание специалността не ми допадна и след първия семестър се отказах сега бачкам как се набутах в един цех просто не е истина мисли добре ако наистина ти се учи ок но в никакъв случай не слушай какво ще кажат другите

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 824aff8df2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   От малък си мечтаех да съм адвокат. В 12 клас нещо е прихвана и записах за инженер! Не съжалявам, вече завършвам и успях да си намеря работа по специалността!

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: de786b5c01
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Запиши се лесна специалност за да ни блъскаш главата после.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 9e57fbd626
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

10.   Колегите от университета много се смяха на моята история, та накратко... Завърших право тази година. Избрах го на сляпо - направо на майтап... В началото на 12 клас трябваше да си изберем задължително избираем предмет. Още не бях решила какво искам да кандидатствам и ми беше все тая. Накъсах си листчета и написах всички ЗИП-ове без математиката (сещаш се защо - хич не ми се отдаваше и не ме кефеше). Нахвърлях ги в шапката на един приятел. И така изтеглих история. Учителката по ЗИП ни натегна здраво, защото всички които ходеха освен мене и още един мързеливец, искаха да влязат нещо, което се кандидатства с история. След два месеца разгледах какви специалности има с нея и си викам - защо пък да не пробвам - право, археология, психология, интересни ми се сториха. Литературата ме кефеше страшно много и така. С яко четене в края на втория срок успях... Родата като ме знаеха каква съм несериозна, бяха като гръмнати :D Сега пет години по-късно си мисля, че дори и правото да беше детската ми мечта, нямаше да има голяма разлика. Като почнеш да го учиш разбираш, че съвсем не е каквото си очаквал/а. Иначе, аз съм от тия хора, дето просто са избрали нещо полезно и практично, а не детската си мечта. Тъй като се занимавам с рисуване, а нашите тогава не го приемаха насериозно, трябваше просто да запиша "висше за нормален занаят". Равносметката - правото ми харесва, а с рисуване поработвам докато учех. Мисля вече да се занимавам с това, което изучавах, запалих се много ей така от едно листче. Успех на теб! Не му мисли много!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: d1bb494a07
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Аз те съветвам, ако завършваш тази година да изчакаш една година и да видиш какво ти се прави. Аз лично така направих и записах, защото не исках да окъснявам. Иначе искам педагогика, като записах икономическа специалност. Скука! -> което отговаря на въпроса ти дали ме удовлетворява.
Следвай си детската мечта, ако искаш, но помни, че рядко са добре платени. За да задаваш такъв въпрос е време за почивка, покрай еуфорията от завършването, края на мъчението (учене). :)
Есмералда 24

 
  ...

...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 0fdd057032
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 2 може ли да ми обясниш, как е живота там и таксите високи ли са?

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 0e9a8d9662
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   аз в 12 клас си мислих че няма да изкарам високи оценки на изпитите и се бях спряла на педагогика, пък и като малка исках да стана учителка или нещо свързано с търговия все на това си играех.. Обаче стана така, че на матурата имах 6 както и на кандидат-студенстки изпит по история и там имах 6 и записах маркетинг. Много се колебаех, но маркетинга беше с най висок бал и записах него, в педагогиката приемаха с 3, и реших да се целя по високо. Успех!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 13e9b2f98d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Ами при мен се получи така. Нашите никога не са ме амбицирали да уча висше, общо взето си бях на самотек, казваха ми само ти си знаеш какво да правиш. Да, ама не! За добро или лошо записах хуманитарна специалност, още в училище 11-ти клас бях го решила МО - нещо с политика и дипломация. Исках да пътувам по света и да стана я дипломат, пресаташе и т. н. уж много престижни професии, ехх детски мечти... Доста наивно гледах на нещата и въпреки, че знаех че за тези работи се избират хора с връзки и дълбоко минало, все пак не се отказах, разчитах на мотивацията и малко късмет.
В крайна сметка какво стана - влезнах Политология, пак политика, вярно доста богата обща култура имам от тази специалност, но излезнах неконкурентноспособна на пазара. Сега работя като Офис мениджър в средноголяма фирма.
Дали съжалявам за специалността? Не мога да преценя.. и да и не. Много израстнах и духовно и културно, научих много неща за света около мен и случващото се докато учех, но това по никакъв начин не ми послужи в практиката. От 2-ри курс нататък започнах да съжалявам защо нямаше поне малко икономика в програмата. По-принцип винаги съм била креативен и духовен човек - а не на точните науки и сложните материи за разлика от доста хора. Заради това смятам магистратурата да ми е нещо креативно - Реклама, Маркетинг, Дизайн, нещо такова.
Моят съвет е да съчетаеш полезното с приятното. Да е нещо хем практикоприложно с което можеш да си изкарваш хляба после, а не като мен, хем да ти е що-годе приятно да го учиш, поне да не усещаш досада най-малкото. Все пак това ще го учиш 4 и кусур години...

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 4c8536a330
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Аз от 3-ти клас знаех, че ще уча химия. Правех го още от оттогава (от 3-ти клас), и то с истински интерес.
Не мога да разбера хората, които нямат никакви интереси, а чакат да станат 11-12 клас и да се чудят какво да учат. Един вид - ученето като самоцел, "Учи, мама, за да не работиш!".
А тези пък, които дават съвети от сорта: "Виж по вестниците какво се търси като обяви за работа и учи това!" (от други теми) въобще не ми се коментира колко безнадеждно зле са...

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 6c27211adc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Исках да работя милионер. Ама не стана. Това с работа и учене не се постига, поне в България. :) Сега съм поп и не се оплаквам. Малко пеенето ми куцаше, но на 2-3 напитки се справях и с него.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 95dec5c265
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Аз исках да стана лекар - просто ме влечеше, усещах го като призвание. Не ми беше детска мечта, защото го усетих някъде 9-10 клас. В крайна сметка не ме приеха, не бях достатъчно старателна. Завърших молекулярна биология, беше ми много интересна, но не си намерих работа. Сега уча икономика и работя в офис, от което по-ужасно за мен няма. Не изпитвам никакво удовлетворение и съжалявам, че не пробвах с медицината, докато ме приемат. Донякъде се съгласявам с 15, но и с 11. Би трябвало да имаш някакво влечение. Не знам как може да се чудиш какво ти харесва. Образованието не е задължително!!! В нормалните развити държави много хора не учат, когато не им допада никаква специалност, а не защото за глупави или неграмотни. Други пък си поживяват известно време и преценяват какви да станат. Разбирам те - в България е пълно с народ, неумеещ да чете и да пише, но с по 2 университетски дипломи. Ставаш абсолютно неконкурентен, ако не учиш. Коментар н. 16 също говори много за това как стои въпросът с професиите в България. Мисля, че е добре да се вслушаш в номер 11 и да изчакаш. Светът не свършва, ако изгубиш 1-2 години. Ако не ти хрумне никакво желание, по-добре запиши нещо по-общо и лесно - остави на онези, които наистина го желаят, да стават тесни специалисти.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 78543f145a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Първо помисли какво обичаш да правиш. Ей, така най-общо "обичам да работя с деца" или "обичам да работя на открито" и тогава виж, кои са професиите в които ще правиш най-много това, което обичаш. Ако да кажем, обичаш децата можеш да видиш неща като възпитател, учител, детски психолог и т. н.
Аз направих моя избор много малка, но при мен нещата бяха други. Аз просто последвах баща си в неговата професия. И още от 10 годишна знаех точно какво искам да уча в университета. Друг е въпросът, че сега изобщо не си работя по специалността, ама това по икономически причини. А и открих, че има и други неща, които ми харесват и сега си обичам работата, нищо че не съм учила за това. Но да се върнем пак на избора, просто помисли в свободното си време какво обичаш да правиш и ако успееш да превърнеш хобито си в професия ще е супер. На второ място са парите. Не те съветвам да избираш нещо само защото е престижно и се печели добре от него, защото ако работата ти е противна и не ти допада си става живо мъчение, пък било то и добре заплатено. Е, да взимаш примерно 2000, ама всеки ден ходиш с отвращение и само гледаш кога ще стане време да си ходиш. Тровиш си нервите, заяждаш се с колегите... струва ли си? Май не. Така, че помисли добре, но най-хубавото е, че дори и да направиш грешка, нещата не са непоправими. Университетът не училище, винаги можеш да прекъснеш и да започнеш да учиш нещо ново или пък да работиш нещо не точно по специалността си, но пък да ти харесва и да се чувстваш добре като го вършиш. За това просто седни и си представи с какво искаш да се занимаваш и как искаш да минава денят ти. Дали искаш да работиш в офис? Или предпочиташ да работиш нещо друго? Дали ти доставя удоволствие да работиш с клиенти или тия безкрайни срещи те изнервят и предпочиташ по-спокойна атмосфера? В екип ли обичаш да работиш или сам? Търсиш ли предизвикателства или предпочиташ рутината? и т. н. и т. н.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 154123e551
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Номер 2 моля за малко помощ.. Още от малка мечтая да стана адвокат а от последните 2-3 години мечтая да уча в Русия... Забравих да кажа, че съм на 16 години живея от 4 години в Кипър.. Много ще се зарадвам ако споделиш малко за живота на един студент по право в Москва.. :)))))

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 81169c953f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

20.   Каквото ти се отдава или ти е хоби-така никога няма да ти се налага да работиш... в досадния смисъл.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: cc39812224
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   Да, удовлетворена съм, аз лично следвах детските си мечти. За да не повтарям предни изказвания, ще добавя само че човек сам се учи докато е жив, а ролята на университета като институция, в зависимост от това до каква степен е престижен, е дотолкова, че носи (или съответно не носи) добра реализация, дипломата е предпоставка за по-бързо намиране на работа (или обратното). Тоест важното е студентът да е наясно от самото начало, че неговата реализация зависи най-вече от това той сам да си търси знанията, да е активен и да забелязва възможностите. Това което университетите дават са напътствия, но това не е достатъчно за един индивид да е компетентен по специалността си. Аз вярвам, че човек може да се образова абсолютно сам без да е в дадена институция, но липсата на документ не би му отворила възможности, освен ако не е гений.
И като заключение, идеята ми беше да разгранича каква е ролята на студента и каква е ролята на самия университет. Считам това уточнение за нужно, тъй като много често студенти се оплакват от избрания университет, защото не добиват качествени знания. Това какви знания ще добие един човек си зависи изцяло от неговия избор. Ако той е избрал специалност, която не провокира търсенето на знанията, които той иска да има, значи е избрал грешно.
Затова съветвам автора да избере област, която му се отдава и в която вече има интерес, а не нещо, което е чул, че е перспективно, но и на понятие си няма за какво става въпрос. Знам, че има случаи, в които хора всъщност избират обратното, на това което аз съветвам, и всъщност се справят, и това е така, защото имат самодисциплината и хъса да се реализират. Но е още по-лесно когато освен хъса, човек се интересува от даденото нещо от самото начало.

 
  ...

...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: e2f41eb902
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Мен от съвсем малък си ме кефят компютрите следователно ще търся нещо от този род.. проблемът е, че в моите околности има само едно училище със системно програмиране и то е с най-висок бал... та не знам.. ако уча друго няма да ми допада, но в крайна сметка нямам избор..

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 869b89918a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   От номер 2 до номер 12 : Ами виж, Москва е един от най-скъпите градове.. Трябва да имаш в предвид, че първата година не може да си намериш кой знае каква работа, защото нямаш гражданство, все още учиш, руският ти не е най-перфектният и просто е сложно. Ако пък не знаеш руски, отиваш на подготвителна година, която е супер скъпа и накрая караш изпит, ако не го вземеш пак отначало годината :D Но като цяло зависи от финансовите ти възможности.. Аз например нямам никакви проблеми, даже от както съм там имам много излишни пари.. Но като цяло ако имаш желание за Русия, но нямаш много възможности Москва не е градът за теб :) А живота е прекрасен, самият град е толкова красив, просто хората се отнасят много добре с теб. Естествено има и добри и лоши хора.. Ако си момиче ще те посъветвам да си намериш мъж там, живота ти ще е прекрасен, и никога нищо няма да ти липсва от финансова гледна точка. Руснаците са супер добри хора, не гледайте че тук по морето пият много, там е по друго. В началото ще е много трудно, но аз отидох да кандидатствам с един приятел, та когато имаш приятел там, които те разбира и знае български и т. н. е по различно. А друг вариант е да си супер супер умен, ще ти дадат стипендия. Но за да ти дадат стипендия в Русия трябва да си някой Менделеев или Архимед :D :) Надявам се да съм ти помогнала..

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: ecdebdbb66
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Аз исках да стана адвокат.. но много хора ми казват.. че е трудно да се реализираш.. мина известно време и разбрах че искам да помагам на хората.. обичам и малките деца, но ако стана учителка мисля че заплащането е ниско.. в такъв случай какво да правя? Малко помощ

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: b236c8be96
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

25.   До номер 24. Учи психология. Пак ще работиш с хора. Много хора учат това, но не мисли, че няма да намериш работа. Не са чак толкова много като адвокатите и икономистите.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker