Английски или немски?! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121005)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9584)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7293)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18476)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Английски или немски?!
преди: 10 години, 2 месеца, прочетена 1585 пъти
Здравейте!
На 13 съм, 7 клас, тази година(след около 2-3 месеца) ще държа матури. Решила съм в кое училище искам да продължа обучението си и това е езикова гимназия, която е и единствената в града. Проблемът ми се отнася до това коя паралелка да избера: английски и немски или немски и английски. Има и 2 или 3 други паралелки, но категорично не желая да кандидатствам и после да продължа обучението си там.
Сравних учебните планове за двете паралелки и единствената разлика е в това кой език се изучава по - усилено, така поне е на теория. На практика в паралелката с НЕ и АЕ в края на 9-ти клас се прави подбор за включване в групата за немска езикова диплома B2 или C1, а подготовката по този проект продължава до 12-ти клас, когато немска комисия оценява езиковите знания. Дипломите DSD B2 или C1 дават възможност за следване в немски университети без полагане на допълнителни изпити. В 10-ти клас се участва в конкурс за немски стипендии за ваканция в Германия, може да се кандидатства и за DAAD стипендия, която финансира следването в Германия, а отделно и се изучават три общообразователни предмета на немски.
В паралелката АЕ с НЕ в края на 8-ми клас учениците започват часове по техника на превода на оригинален текст, по желание могат да защитят сертификатите FCE, CAE и CPE, задължително участват в конкурса на Българска асоциация по четене за стипендия за обучение в САЩ и Великобритания. Изучават на английски език в 9-ти и 10-ти клас три общообразователни предмета, а в 11-ти и 12-ти – един.
Това е в общи линии най-важното за двете паралелки.
Колебанието ми е голямо. Първоначалното ми ( и все още по-силно) желание беше да кандидатствам в паралелката АЕ и НЕ, която е и единствената, докато НЕ и АЕ са цели 3 паралелки. По-нататък се появиха познати, които са завършили там с отличие, защитили са сертификатите, но не са много доволни от продължението на образователната си кариера(т. е. са меко казано ''неуредени''). Споделиха, че в Германия образованието е безплатно и ако успея да защитя дадения сертификат(в паралелката НЕ и АЕ), по-нататък ще съм добре уредена и ще мога да продължа образованието си в Германия. Не случайно паралелките НЕ и АЕ били 3- много кандидати заради безплатното образование в Германия.
АЕ изучавам от 1-ви клас, бих казала, че зная добре езика и ми се отдава(на същото мнение са и всичките ми преподаватели по езика), докато от НЕ и хабер си нямам. Не съм го изучавала, докато други познати(мой набор), които ще кандидатстват в паралелка НЕ и АЕ, изучават езика от 1-2 години. Не съм сигурна дали езикът ще ми хареса и ще умея да го владея(и да ми се отдава). Навсякъде се спекулира, че ако ти се отдава АЕ, значи не ти се отдава НЕ и други подобни, което още повече ме кара да се чувствам несигурна в избора си. Питам се какво ще стане, ако започна да уча в паралелка НЕ и АЕ, а езикът не ми хареса и не умея да го владея. Логично би било да не успея да защитя сертификата, а после все едно да уча напразно.
В момента по-голямата ми грижа е как ще направя матурите, но да речем, че имам нужния бал и мога да вляза в паралелките. Ще е радвам да ми помогнете. Въпросът ми е: според вас(напълно непознати хора) коя паралелка е по-добре да избера: АЕ и НЕ или НЕ и АЕ? Ще ви помоля и да посочите аргументи, за да подкрепите тезата си. Относно професия: бих се радвала да стана зъболекар или да работя нещо, свързано с езици.

Благодаря на всички предварително!!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 2 месеца
hash: a4125da393
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   без да съм прочела темата, а само заглавие ти препоръчвам НЕМСКИ!!!

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 42083e82f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   По - добрия вариант е немският, но преди това провери в коя паралелка нивото на учениците е по - високо. Според мен, тази паралелка е по - добра, защото в днешно време всеки знае английски, а в България има доста немски фирми и хора, които търсят работници, които да могат да говорят немски. Чух, че в София стартовата заплата е била около 1500 лева. А и в последно време немците станаха "господари" на Европа. Също така Германия е богата държава. Все ще можеш да намериш хубава работа, която да ти носи добри пари.
Повечето хора избират английския понеже е доста по - лесен от немския. Да, немския е труден език, но ако хванеш началото няма да имаш проблеми след това. Граматиката не е толкова сложна. Съветвам те, в начало да обърнеш повече внимание на родовете на съществителните имена. След една - две години сама ще усещаш коя дума в кой род е. Няма от какво да се притесняваш всеки език си има своите трудности. Но все пак, изборът е твой! Успех!

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: ffb231c1f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Английски!

Вярно е, че всеки знае английски, но не и в България. Дори да е така, винаги можеш да се усъвършенстваш и да се уредиш в друга държава. Повечето българи знаят развален английски, а има и такива смешници, които говорят "българо-английски" (оу ем джи колко куул). А колкото до германците - те също знаят английски, дори по-добре от теб.

Следвам английска филология в СУ.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 0e76624c36
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това, че образованието в Германия е безплатно е само МИТ!!! Семестрите се плащат и във всеки бундесщат са различни и не бих казала, че са ниски...

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 3f6c62d0b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   От септември образованието в Германия действително във всички провинции става отново безплатно, но всеки семестър си остават разходите за обработка на документи от 100-150 Евро. Аз съм учила преди години и плащах заедно с тази такса към 600-650 евро на семестър, но това от септември тази година отпада!

 
  ...


...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: dfab6baa30
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   С английския можеш да се оправиш в целия свят, а с немски - само в няколко европейски държави... сама си прецени. :)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 1447cbe4f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Немският е в пъти по-труден от английския. Дъщеря ми от тази година е в такава паралелка НЕ с втори английски. Учат се по 4 часа немски на ден, правят се тестове всяка седмица. Тя се справя сама, без уроци, без да е учила немски досега, между 5 и 6 е. Справя се с езици по принцип. Това, че обучението в Германия е безплатно е вярно, доколкото се плащат минимални такси, но месечната издръжка си я поемаш ти и стипендия няма да те оправи. Освен това трябва да имаш изключително висока диплома от гимназията, което си е направо 6. 00, за да влезеш в университет, който е приличен. След това започва зорът. Прецени доколкото можеш какво искаш да правиш след завършването. Вярно е, че повечето са в такива паралелки заради езиковата диплома, която имаш възможност да защитиш и евентуалното учене в Германия. Натоварването е огромно, ако си вършиш нещата. C1 никога няма да ти е излишно, защото това е моментът да го вземеш без да отделяш време и пари допълнително. Но пак ти казвам - немският не е английски!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker