Трябва ли да съм гении или да се оставя на изкуството? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Трябва ли да съм гении или да се оставя на изкуството?
преди: 10 години, 1 месец, прочетена 1757 пъти
Здравейте, аз съм момиче и съм на 15 и от много време мечтая да стана писател. Искам ако тук има хора които се занимават с това или разбират от тези неща да пишат. Започнах да твора още щом научих азбуката и да пиша, но искам да знам да ли когато един писател пише роман например, той трябва ли да се събразява с нещо(освен времената)като например композиционните части-експозиция , завръзка и така нататък или просто трябва да седне и да твори с въображение, защото аз така правя.
Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 1 месец
hash: b6bfed1824
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не разбирам от изкуство кой знае колко, но според мен човек гледайки/четейки творба, трябва да усети свободата на духа на твореца и неговата уникалност. Тези неща не се подчиняват на правила и не се съобразяват с нищо. Просто творецът трябва да развинти въображението си и да изрази себе си така, както го чувства. В този смисъл нарушавайки правилата, може да си по-добра в изкуството, отколкото спазвайки ги. Това не е математика и тук 2 и 2 не е 4, а колкото го чувства твореца, въпросът е да го изрази максимално добре и атрактивно.

Друг е въпросът, ако искаш с това да се прехранваш, защото да изразиш себе си, е едно, а да се харесаш и на другите, е друго. Тогава може би има известни правила, но те са по-скоро насоки, а не нещо, на което трябва да се оповаваш. В основата трябва да е душевността на автора.

Разбира се, трябва и да е нещо различно, нещо оригинално. Много хора могат да рисуват, но малко ще грабнат хората, защото повечето творби ще си останат просто една от (като) всичките. Виждал съм например как се рисува с пясък в различни цветове, който се сипва в чаша. После като погледнеш от страни чашата, виждаш рисунката. Има много неща, които са ме впечатлявали. НО са го правили, защото са разлини, оригинални и защото авторът е вложил частица от душата си в творбата. Това се усеща от зрителя.

Сега сещам и за фотограф, който снимка храни, разрязани през средата. Просто един друг свят, не може да си го представиш, трябва да се види.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 05c0532845
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Хей,аз също обичам да пиша и да си разказвам приказки,разкази и стихове понякога.Използвам изцяло въображението си и не спазвам никакви правила,мисля че човек трябва да прави,да твори, това което му идва от вътре,както си дойде то!Аз например обичам да пиша фантастични и приключенски текстове и използвам само фантазията си и не мисля че трябва да спазвам нкакви правила!Не съм сигурна дали искам да стана писателка....просто си пиша ей така щото ми идва от вътре,не ме интересува кой одобрява творенията ми или не,просто си пиша.,а и става инъересно според мен!...това е мое мнение,просто исках да го изкажа,съжелявам не мога инъче да помогна,но до колкото виждам тези които сериозно са се заели с тази работа спазват дадените правила,винаги има експозиция,завързка,развръска и т.н...епилог...все пак ти желая успех!Момиче на 12 години,ще ставам скоро на 13 :) ;) ....ЖЕЛАЯ ТИ МНОГО КЪСМЕТ

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 68ebc2ffb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Само с въображение не става. Ще се отколниш нанякъде и няма да има края с началото изобщо спред мен. Поне при мен е така (аз не пиша). С това писане не знам дали ще изкарваш пари, особено в България. Започни с някакви разкази според мен, после мини на романи евентуално. До колкото съм запознат от романи най-добре се печели (не съм много запознат, но това го четох и в една книга на Стивън Кинг). Тук има раздел за разни разкази, може да постваш евентуално тук някои от произведенията си. Не вярвам на 15 години да напишеш нещо особено, но сигурно ще получиш някой, друг съвет и с времето може и да станеш писател, знае ли човек. От приятели и познати съвети много не искай. Те вероятно ще ти кажеш, че пишеш уникално.
Ако не станеш писател винаги можеш да се занимаваш с писане на статии или текстове на песни (в момента текстовете на бг песните са трагични) или нещо подобно.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 94347153e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Съвсем сериозен въпрос: ти шегуваш ли се с нас? Започнала си с гафовете още в заглавието на темата. За 9 реда текст и заглавието към него си допуснала голям брой грешки (от липсващи запетаи през грешно изписване на думи до странно формиране на изречения, но поне аз нямам нужното търпение да ги броя). Първо се научи да пишеш на български език и едва тогава искай да ставаш писателка! Или продължи сега, но научи чужд език и се насочи към чуждестранна литература, пък чужденците да се чудят как да те четат. Към момента не си подходяща и то не поради незнание на нещата, за които питаш в темата. Просто за мен (а предполагам и за всеки грамотен българин) е обида някой с претенции да бъде писател или журналист да пише като теб. Ако беше художничка, нямаше да го правя на такъв проблем. Но за един писател думите и езикът са основно изразно средство - нещо, което няма как да подминем с лекота. Ако искаш да ме опровергаеш, научи родния си езис (надявам се да е такъв) и тогава се интересувай от въпросите, които си задала. Нямаме нужда от обикновени писарушки и графомани - имаме такива в изобилие! Спирам дотук, защото ми идват и по-груби думи по твой адрес, а не искам да сляза на речниковото ниво на обикновен български завиждач.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: ab32f1a68d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Какъв писател ще ставаш? Ти не можеш да пишеш правилно...

 
  ...


...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 0abe4308b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Моите съвети за начинаещи автори са следните:
1. Пиши количествено, за да се научиш да пишеш качествено. Колкото повече пишеш, толкова по-сложни и интересни ще стават както историите, така и героите, замесени в тях. Сред англоговорящите писатели съществува една приказка, че първите милион написани думи на всеки автор са боклук - тоест, трябва много писане на разкази и романи, за да започнеш да се оформяш като писател, със собствени идеи и собствен стил на писане.
2. Започнеш ли да пишеш разказ/роман по някаква твоя идея, никога не я изоставяй! Не подскачай на идея на идея, дори ако старата започне да ти се струва тъпа, а новата - свежа и яка. Винаги довършвай започнатото. Начинаещите автори масово допускат тази грешка - изоставят идеите си и никога не ги довършват, което прекалено лесно може да се превърне в навик и така никога не написват нищо.
3. Бъди търпелива и скромна в очакванията си. Дори на най-известните автори са им били нужни дълги години писане и самоусъвършенстване, преди да станат известни.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker