Кандидатстване и мнението на родителите ми.. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Кандидатстване и мнението на родителите ми..
преди: 10 години, 1 месец, прочетена 3454 пъти
Здравейте,
Тази година съм кандидат-гимназистка. Смятам да пиша испанската в Бургас на първо място, защото смятам, че испанският ще ми потрябва като порасна, а и най-добрата ми приятелка ще влиза там и ще е ужасно, ако се разделим. Имам добри оценки и това вдъхва огромна надежда на родителите ми да вляза в немската гимназия. Всички ми казват, че ще имам добро бъдеще ако вляза там, но си представете - цели 5 години, които ще пропилея над учене, тези години няма да се върнат. Искам да си прекарвам добре и да си уча нормално, както досега, но това няма да стане в немската, поне според моите познати и приятели. Учело се много, много зубъри имало и т. н.
Вкъщи се стигна дори до бой, защото родителите ми или по-скоро баща ми не искат да влизам в испанска и настояват твърдо за немската. Говорила съм с тях изключително много пъти, даже до преди час се разправяхме отново на тази тема обаче отново свърши с полза за тях и няколко шамара за мен... Не знам как ще се справя с това кандидатстване, кажете ми как да ги убедя да вляза там, където АЗ ИСКАМ, а не където ТЕ ИСКАТ, защото тяхното е една неизпълнена мечта и чрез мен искат да си я изпълнят....

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 1 месец
hash: 13d1e3195a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   По принцип съм кaтегорично против родители, дa " изживявaт" своите мечти чрез децaтa си. Товa си е отнемaне нa прaвото нa свободен избор, тоест.....
Но относно испaнскa- немскa,помисли си добре все пaк, зaщото изборът ти сегa , ще определи бъдещето ти после.
Не знaм кaкво толковa сте " лaпнaли" с тaзи испaнскa, предполaгaм зaщото е много по- лесно.
Повярвaй ми , испaнският ще го нaучиш зa еднa годинa при желaние, зa две- перфектен.Немският ти дaвa много повече възможности зa в бъдеще. По- търсен, по- дефицитен е.
Aко пък решиш дa зaминaвaш, в немскоговорящa държaвa е много по- добре икономически.
Дори в Испaния със немски език, можеш много лесно дa си нaмериш рaботa.
Помисли си хубaво, преди дa вземеш окончaтелно решение. И товa с приятелкaтa не е мотив, скоро ще си хвaне гaдже и ще се " отлепите". В бъдеще тя ли ще те изхрaнвa?!Мисли зa бъдещето си!
Родителите ти...товa с шaмaрите е мaлтретирaне, освен че със силa се опитвaт дa те принудят! Имa си институции зa тaкивa " всеотдaйни" бaщи!
Кaквото и дa решиш, желaя ти успех!

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: a25b970610
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Хаха, испанският не е толкова лесен като граматика. А и немският в никакъв случай не е по-трудният от двата. Но за това, че искаш да сте заедно с приятелката ти, те разбирам. Много са ми странни такива родители, които искат да се налагат и ограничават детето си. Честно казано идея нямам как да ги убедиш... щом чак до бой се е стигнало заради някаква си гимназия. Освен това не мисля, че изборът ти на училище сега ще бъде от кой знае какво значение за бъдещото ти развитие. Много по-важно ще е къде ще кандидатстваш след това. Опитай да ги убедиш с тези доводи, може би. Дано успееш и не се отчайвай:) В случая те не са прави да постъпват така с теб.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: bc7e1ef97c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Здравей! :) Аз съм момиче, на 13 години, също от Бургас.
В нашето училище идваха хора (две жени) от "Център за кариерно ориентиране". Там ни изясняваха въпроси относно седми клас, кандидатстване, срокове, желания, гимназии и всичко, което трябва да знаем. Можеш да ги потърсиш в интернет и във Фейсбук, да им се обадиш или направо да отидеш в офиса им (безплатно е).
Според мен езиковите гимназии са най-добрият вариант. Ще науча един чужд език като роден, а втори - перфектно. Ще уча сред приятна обстановка и интелигентни деца. Затова съм си подредила желанията така:
1. ГПНЕ "Гьоте" – немски с английски; немски с руски;
2. ГПАЕ "Гео Милев" – английски с немски; английски с руски;
3. ГРЕ "Г. С. Раковски" – френски с английски; испански с английски; италиански с английски;
4. ГЧЕ "Васил Левски" – руски с немски; руски с английски;
5. ТГ – икономика и мениджмънт; бизнес администрация;
6. Професионална гимназия по туризъм (ТОХ) – хотелиерство; туризъм; ;маркетинг и реклама; бизнес чужд език; бизнес комуникации;
7. ПГХТ "Акад. Н. Д. Зелинский" – екология и опазване на околната среда; технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти;
8. СОУ "Св. св. Кирил и Методий" – хуманитарен профил;
...

Е, това са моите желания. Както разбра, най-много искам да вляза в немска. Това, което казваш за нея, че е скучно, че е пълно със зубъри, въобще не е вярно. Във всяко училище има и умни, и зубъри, и готини... Желая да вляза в немската, за да науча един език, който много ще ми трябва за в бъдеще, да се запозная с много хора и да завържа приятелства. Там всичко е на ниво - материалната база, учителите, учениците. Освен това после ще мога да замина да следвам в Германия – най-развитата страна в Европейския съюз. Испанската гимназия също е добър избор. Но това, че приятелката ти ще отива там, не трябва да е предпоставка за това тя да ти е на първо желания. Вие винаги ще можете да излизате, да се срещате, ще запазите приятелството си. А за това, че родителите ти те малтретират.. просто нямам думи! Толкова деца искат да вляза в точно тази гимназия, но просто се притесняват, че няма да им стигне бала. Затова аз ти желая успех и да вземеш правилното според теб решение! :)
Д.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 29e9780c40
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Имаш сериозен проблем. Кажи на родителите ти да те оставят да бъдеш такава, каквато искаш да бъдеш, защото един ден, когато започнеш да работиш ще разбереш, че ако работиш това, което ти харесва няма да работиш реално. Ще си има трудните моменти, и всичко... но няма да е като по принуда, и насила. Говори отново и им кажи, че ще избягаш в деня на изпита. Кажи им, че ще го сгрешиш, съпротивлявай се... бори се до последно. И НИКОГА, АМА НИКОГА НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА РОДИТЕЛИТЕ ВИ ДА ВИ КАЗВАТ КАКВИ ДА БЪДЕТЕ. Те ще са до вас първите 25, 30 години от живота ви, когато се изучите и започнете работа. А именно тогава започва живота ви. И ако сте сбъднали техните мечти, а не вашите няма да се развивате въобще в сферата, в която ще попаднете, защото няма да имате желанието и удовлетворението. Знам, че нещата, които ви казвам са професорски и философски, но това е... развиват се успяват хората, с желание и мечти, които им харесва да правят, това, което обичат. А не да правят, това което се харесва на родителите им.

Знам, че звучи налудничаво и смешно, и ще обера доста хейт, но ги заплаши по някакъв начин и упорствай, за да разберат, че ще станеш такава, каквато искаш, и не такава, каквато те искат да бъде...

Следвай мечтите си, и това, което обичаш да правиш!!!

Чакаме да споделиш какво е станало :). Ще помагаме за напред.

Големец, 20

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 848ef78dfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Н2 не искaм дa влизaм в спор, но не е вярно товa зa грaмaтикaтa нa испaнския, още по- мaлко пък срaвнен с немския език.
Знaм, говоря ги и двaтa, освен че живея в Испaния 12 години и съм училa в Гермaния;)
Всъщност е толковa елементaрен и простичък езикa, че се учи почти кaто нa " песен"
Зa остaнaлото съм нa същото мнение.
A препоръчвaм нa aвторкaтa, все пaк дa си помисли, зaщото aз съм живялa и в двете стрaни и знaм, че икономически е по- добре в Гермaния. Aз съм избрaлa Испaния, зaщото тук съм щaстливa, пaсвaт ми хорaтa, енергиятa.

 
  ...


...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 1d682795ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аз съм на 21, завършил английската в Бургас. Според мен, родителите ти имат право, че там поне нещо се учи и прави. Ако става въпрос като най-полезна гимназия, то бих ти препоръчал математическата - учат английски език на ниво и математиката много ще ти трябва за някои специалности и професии (стига да избереш такъв тип професии). Там се учи и информатика, много полезен предмет. Немската е по-трудно само в 8 клас, особено ако не си учила немски, но всичко зависи от теб. Ако искаш да изкарваш по-високи оценки като шестици, и в английска да влезеш, където уж беше по-лесно, ще ти е по-трудно. Ако нямаш против да изкарваш четворки или петици, където и да влезеш, не би трябвало да имаш проблем.

Но когато аз кандидатствах, испанска и италианска бяха с много ниско реноме. По-добри бяха най-вече английската, математическата, после немската и търговската - на твое място бих избрал една от тези. Обмисли и някакъв компромисен вариант, може да не е испанска или немска. Английският е най-важният език, ако става въпрос, не немския или испанския.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 938026405c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ох колко приятели знам с родители като твоите... 1во вашите са страшно т**и не само защото не те оставят да правиш каквото искаш, че и на всичкото отгоре те бият.. и за какво? По темата тоя испански не знам какво си въобразяваш, че ще ти помогне. Като завършиш освен, ако не ходиш в Испания (макар, че не виждам абсолютно никаква причина, и те са в криза като нас) или Южна Америка (също няма смисъл) къде другаде ще го ползваш. В България не идват испанци, а предимно руснаци, англичани и немци (по-рядко но пак има) Един бивш мой съученик като завърши отиде в испанска гимназия и сега страшно съжалява. Това, че приятелката ти ще ходи там не бива да те кара и ти да ходиш. Приятелите идват и си отиват, дипломата остава :Д

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 4842971458
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   ОТ АВТОРКАТА

Благодаря за отговорите. Знам, че не е правилно родителите ми да постъпват така с мен и им го казвам, но тях не ги интересува. Не сме добре финансово и и двамата са в някакво "депресирано" състояние, защото нямат достатъчно средства и не са изпълнили своята мечта.
Причината да отбягвам немската е не заради езикът точно, ами заради самата им система на обучение. Там целият 8 клас се учи много, поне така казват, както и във всички езикови, но поне при другите е по-леко, искам да вляза там, където ще ми е лесно, защото по принцип животът ми е разнообразен и интересен и не мога да си го представя като баналната програма - стани, учи, стани, учи... През тези 5 години, които ще трябва да прекарам в учене ще са кошмарни, защото хич не ме бива в ученето с часове и решаването на допълнителни задачи определено не ми е хоби... Ще трябва в следващите няколко години да не мога да изляза на кафе, с приятелки и т. н., а вместо това ще трябва да уча и за какво? Накрая отново родителите ми да ме набутат в тази Германия, която има добра икономика, наясно съм с това, но хората там не ми понасят, тъй като в града ни съм виждала германци и просто не са моя тип хора. Разбирам родителите си, че искат да ми осигурят по-добър живот, но щом аз не искам да живея там няма да отида. Още повече тези 5 години няма да се върнат и са едни от най-сладките в живота, грях е да ги прекарам без да се забавлявам.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 6e4cd15ca0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Е, Испания да не би да не предлага "добър живот"?!...

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: aac89f3b36
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Никой няма право да те малтретира така,а ако сведеш глава и се предадеш,ще продължат да те доминират.Трябва да ги поставиш на мястото им,за да се научат,че така не трябва да се прави.
http://sacp.government.bg/
А относно избора ти-помисли добре в бъдеще с какво искаш да се занимаваш,кой език те влече повече,къде ще се чувстваш щастлива...

 
  ...

...
преди: 10 години, 1 месец
hash: d5fcd807c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Н 9-5 съм Дa, рaзбирa се, че предлaгa добър живот.
Aз не съм кaзaлa товa, но фaкт е че икономическa силa е Гермaния.
Имaх предвид сaмо, че немският е по- комерсиaлен, дa речем.
A испaнският се учи много по- лесно. Инaче зa бг, винaги бих препоръчaлa Испaния, по- близки сме кaто културa, темперaмент.
Нa мен нaпример първите годинa- две основният ми доход в Испaния беше блaгодaрение нa немският език.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker