Вечната дилема - образование в България или чужбина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Вечната дилема - образование в България или чужбина
преди: 9 години, 11 месеца, прочетена 1358 пъти
Здравейте!

От доста време съм пред дилемата дали да си остана в България и съответно да уча тук или да замина за чужбина? Догодина завършвам, но мисля, че няма да имам възможност за замина някъде, за това идеята ми е да продължа да уча тук, а след това, ако имам възможност да замина (за което силно се надявам ) да карам магистратура някъде.. но, къде? Мислила съм за много страни, но напоследък в главата ми се върти само Германия.. Защо ли.. Може би, защото все по често започнах да чувам, че там било хубаво и на никой не му се било връщало в България. Дали са празни приказки - не знам, но факт е, че поне за момента изпитвам силното желание да замина там.. Вие как мислите? Смятате ли, че специалности, като - връзки с обществеността, международни отношения и такива свързани с икономика имат добра реализация? Всъщност очаквам коментари от хора, завършили подобни специалности там да ми дадат съвет :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 11 месеца
hash: 9b27338a06
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Изкарай си тука бакалавърството и магистърството (по възможност в СУ, а не в някакви измислени университетчета в Горно Нанадолнище...), а след това PhD-то си го карай навън. Това е най-лесния, бърз и евтин начин да влезеш в световния научен елит.

А ако ти трябва просто тапия - НБУ, и после някой окаян ВУЗ в покрайнините на Германия, примерно :)

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: a8afb769e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В западноевроейските страни, визшите чебни заведения са много скъпи. На пример в Ангия е 9 000 паунда на година - това е само таксата за университета и не включва квартира, храна и други разходи.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: ecfb074ae0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Подкрепям номер 1, но съм на мнение, че още магисър трябва да е в чужбина - не всеки иска да прави докторантура, а и доктурантските места са малко и зле платени.
Аз не съм съгласна с н. 2. Образованието в Северна и Средна КОНТИНЕНТАЛНА Европа е безплатно. В Германия въведоха такси, но ги премахнаха. Аз съм завършила в Германия, когато имаше такси от 500 евро на семестър и пак си беше ОК, защото можеш да работиш при много добри условия.
За Германия мога да добавя, че трябва немски на ниво поне В2-С1 дори магистратурата да е на английски, защото литературата на немски си трябва, а и в нормалния живот и работата се говори само на немски.
Имайте предвид, че на Запад магистратурата не е задължителна, гледа се на нея в някои области като на излишно заакадемичване без трудови навици и практика! Практиката се цени много повече (изключвам специалности като физика, химия, история на изкуство и тем подобни).
В Германия имай предвид, че лесно се приема, но трудно се завършва. Търси град, в който има работа, ако вашите не могат да те издържат, животът е скъп, а наемите в големите градове експлодираха последната година.
Който има родители, които искат да го издържат да смята към 1000-1100 евро на месец разходи за живот, в Дрезден и Лайпцих към 800 евро заради по-ниските наеми.
Успех

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 932a1476d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   В Шотландия НЯМА такси, на ниво е, само изпит по английски има... Колкото по-рано се махнеш от БГ толкова по-добре!!! По-лесно ще свикнеш с новата култура, по-лесно ще си намериш приятели и т. н. Брат ми учи там преди години, завърши и в момента работи из целия свят. Завърши корпоративно право и обикаля света... Не слушай коментарите на тия отгоре, те сигурно още от село не са излизали... Айде успех.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: d12dbb0303
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Много ясно, че в чужбина! Номер 4 точно ти е казал- Колкото по-рано се махнеш от БГ толкова по-добре!!!!

 
  ...


...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: e02e0740d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   За Германия издръжката на месец е разтегливо понятие. В зависимост от наема за град като Мюнхен ще ти стигат м/у 600-700 евро / месец (ако си на студ. общежитие), а в град като Кьолн с 600 ще си екстра вече (по-ниски наеми в общежитията - по-големи стаи и т. н). 1000 евро/месец е рядкост и изключение. Приятел в Лайпциг кара с до 450 макс на месец, с 19 кв. м. стая (което не е точно 800, както е писал някой по-горе).

Източник: уча в Германия и съм живял на няколко места

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 62a86bc554
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Категорично чужбина! Уловката с това да учиш първо в Бг, и после за магистратура в чужбина е тази - твърде вероятно е, прекарвайки 4 години в Бг, да създадеш трайни приятелства, сериозна връзка с партньор, и после отделянето да е много по-трудно, плюс това колкото по-млад човек е, толкова по-бързо се адаптира. А и не се знае дали след 4 години ще имаш смелостта на този млад човек, който си сега. Ако си готова да се лишиш от купоните и безсмисленото шляене по улиците, и да залегнеш стабилно над книгите, придружено с почасова работа, чужбина е за теб. 4 години с много лишения, но после ще береш плодовете на своя труд! За съответната специалност не мога да кажа, и за Германия също, тъй като съм в друга държава. Но не са празни приказки, че в Германия е много хубаво. Естествено че ще е хубаво там, където имаш възможност за развитие и оценяват труда ти. Била съм там само на екскурзия, и много ми хареса. Успех с кандидатстването!

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 203c5b9dd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Благодаря на всеки отделил време да драсне един коментар :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker