Не мога да избера университет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121144)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18508)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Не мога да избера университет
преди: 9 години, 10 месеца, прочетена 2044 пъти
Здравейте, може би това е най-често срещаният проблем на учениците - да изберат университет/професия. От 9-ти клас не мога да реша какво да уча и разбира се в последствие да работя, а вече съм на 17 години. До преди няколко месеца исках да стана зъболекар, но мисля, че балът ми няма да стигне. Знам, че е малко тъпо да искам помощ от напълно непознати, но познатите ми, нито пък родителите ми ми помагат особено, единственото, което казват е да избера това, което ми е на сърце. А това ме обърква още повече. Кажете вие как избрахте професията и университета си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 10 месеца
hash: 593d692f36
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз избрах медицинска сестра, защото е много търсена и добре платена професия, особено в чужбина. Избери нещо с биология, ако искаш, защото биологията е много интересна и не е чак толкова трудна. :) А и ще ти бъде по-лесно да се реализираш.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 68a780b4e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да си мед. сестра не е добре платено никъде, дори в чужбина. Там не се учи висше за това дори. Една мед. сестра в Германия взима бруто средно 1300 евро, работи се на смени.
Началната ми заплата като икономист там беше 3500 евро НЕТО. Правете си сметката.
Да си мед. сестра е ПРИЗВАНИЕ, който иска да печели пари да учи право, икономика, медицина, стоматология, фармация...

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: ee8ccb10a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Споко, и аз бях като теб. Исках да уча, за да имам някакво бъдеще, но не знаех какво. Може би клонях малко към икономическите специалности, но и представа си нямах от тях, понеже учех в математическа гимназия. Накрая написах на първите места онези, които се водеха най-добри от тях и просто зачаках да видя какво ще ме приемат. Така, влязох "счетоводство и контрол" в ИУ-Варна и си го завърших, за което не съжалявам. В момента съм главен счетоводител в сравнително голяма компания и съм доволен.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: f317a718cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз пък НЕ се срамувам от избора на моето момиче! Каквото и да иска да учи и да работи аз ще го подкрепям!!! За мен е по-важно да сбъдне мечтите си...!!!

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 1b9e746bb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Аз бях едва на 6, когато избрах с какво искам да се занимавам. Зададох въпрос на баща ми с какво се занимава един адвокат, той ми обясни и от детска гледна точка ми стори интересно и им казах, че това ще стана и аз. Е, в 10 клас вече не бях на същото мнение, защото харесах биологията, макар преди това да имах невероятна страст към история, която имам и до днес. Но тази мисъл за медицината ми се стори нещо, което не е за мен. Имам силна памет, реалист до болка, съмняващ се във всичко и невярващ в нищо, без да се убеди сам. Какво описание на адвокат а? Дойде 12 клас и кандидатствах право, беше трудно, защото нямах подкрепа от майка си. Тя настояваше за медицина. Не я послушах, сега уча право в СУ, тя все още не иска да ме подкрепи, но от доста силен ученик се превърнах в много успешен студент. Знам, че това ми е призванието, справям се прекрасно и с лекота, защото ми е простичко казано интересно. Да решаваш човешки проблеми, е нещо много повече от това да печелиш просто пари. Управляваш човешки съдби. И за миг не съжалявам, че сбъднах детската си, или както я наричаха маса приятели, роднини и познати, налудничава мечта, защото като толкова малък било невъзможно да избера. Но ето, че оказа повече от възможно и вече това е моя живот.
Избери това, което искаш най- много и не мисли за балове, защото ако не играеш няма как да спечелиш. Опитай няма какво да губиш, току виж успееш и разбереш, че това е правилният избор за теб.

 
  ...


...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 3fe520d86c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Номер 2, тези пари на ден ли са, или на месец?
Защото ако са на ден са си добри пари, наистина.
Ами тя една проститутка не печели толкова.
А пак е призвание:)

Леля 4, ти си безсрамница, нали :)

Но сериозно, изборът си е най-трудното нещо в живота.
В смисъл, когато сериозно си мислиш, че имаш избор.
Или когато сериозно гледаш на това, да направиш избор.
Или когато сериозно се прецакваш като правиш избор.

Дали ще ми резнат написаното, като съм такъв несериозник....
Но аз се опитвам да помогна.
Никого не съм обидил, надявам се.
И каква ти мъдрост, аз съм си прост и имам и документ за това :)
Чета правилата тук...

Y D

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: e6dad0014b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Абе Н2, точно с право и икономика, работа ли ще си намери? Че то всеки втори, неориентиран е правист или икономист... А мед. сестра е платена в чужбина, и има доста търсене. До автора: Защо ще се отказваш от стоматологията? Знаеш, че имаш право да поправяш някакви оценки, в края на 12-ти клас и т. н. Поне в моето училище е така. Попитай някой учител или пък в администрацията, и не се отказвай от това което те влече!!! Успех!

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: c356b3ef75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Благодаря за мненията. Отказах се от стоматологията, първо, защото всеки казва, че, за да започна работа като зъболекар трябва да имам излишни минимум сто хиляди лева, с които да закупя материали, а тъй като ги нямам ще се наложи да тегля кредит и цялата ми заплата ще отиде, за да изплащам после кредита 10-15 години. И второ на изпитите в университета трябва да изкарам най-малко 5, 62 и по биология и по химия, за да достигна бал 33, 50 и да ме приемат. Ако пробвам, дори да се скъсам от учене балът ми пак няма да надвиши 29-30, А с такъв бал категорично няма да ме приемат. А и химията и биологията не са ми най-любимите предмети, имам 6 по химия и 5 по био, но има доста неща, които не разбирам. Най-силният ми предмет е английският, но не намирам смисъл да уча език в университет след като просто мога да мина тест и да изкарам сертификат, който ще ми позволи после да работя като преводач, примерно.
За право не смея и да си помисля, защото съм ужасна по история. А икономиката, в момента уча в гимназия по икономика, но счетоводството ми куца-тотално (не че съм сигурна дали, за да стана икономист ми трябва счетоводство, но най-вероятно ще ми трябва). А медицинска сестра, лекар или фармацевт не искам да ставам. Ако ще е нещо свързано с човешкото здраве, или ще е стоматология, или нищо. Но като цяло искам професията ми да е сериозна. Нямам предвид да се потя от напрежение, просто искам да е нещо, което задължително да се учи в университет и да не може да се изкара само с курс.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 593d692f36
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От 1 до 2: я не ме разсмивай! В Германия един чистач взема 1200 евро, а пък една мед. сестра 1300 евро ли ще взема??? Германия е най-силната икономика в Европа, там заплатите им са над 2500 евро на мед. сестрите. Недей да пишеш безсмислени коментари!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 593d692f36
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Отново от 1 до 2: прочети ето това: http://www.jobtiger.bg/obiavi-za-rabota/pozitsiya-za-meditsinska-sestra-v-germaniya-bez-nemski-ezik-109511-2 И отново: не пиши безсмислени коментари!

 
  ...

...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: aef44841f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Учи каквото смяташ, че ще е най-добре за теб. Колкото до икономиста - браво, но да се радваме, че има и медицински сестри и хра, който правят това, което правят, не само заради парите.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 3fe520d86c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Бачкай, за да учиш!
И учи, за да бачкаш!

Y D

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker